• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Poznaliśmy twórców najlepszych domowych piw

Michał Jelionek
27 listopada 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 

Piwowarzy prezentowali swoje wyroby podczas konkursu, który w weekend odbył się w Domu Uphagena w Gdańsku.


Alkohol o charakterystycznym smaku goryczy, zaliczany do trójki najczęściej spożywanych napojów na świecie - to oczywiście piwo. W dzisiejszych czasach w zaciszu własnego lokum tylko nieliczni podejmują się produkcji w swoim mini browarze. W miniony weekend w Gdańsku, podczas finału VI Konkursu Piw Domowych im. Sławomira Pahlke, nagrodzono najlepszych domowych browarników. Główny laur trafił do... kobiety.



Czy jesteś smakoszem piwa?

Szósta odsłona konkursu odbyła się w nieco odmiennej formule aniżeli w poprzednich pięciu latach. Pięcioosobowa kapituła zgromadzona w XVIII-wiecznym Domu Uphagena przez blisko cztery godziny wybierała najlepsze piwo domowe w tylko jednej kategorii "Porter Bałtycki do 20 blg dolnej fermentacji".

W minionych edycjach tych kategorii było zdecydowanie więcej. W tym roku organizatorzy postanowili jednak w ten sposób uczcić pamięć patrona konkursu, Sławomira Pahlke, człowieka, który za życia oddany był piwowarstwu.

- Grand Imperial Porter z Browaru Amber był ostatnim "piwnym dzieckiem" Sławomira Pahlke. To było ostatnie piwo, które za życia wprowadził na rynek, stąd taki wybór kategorii - wyjaśnia organizator konkursu, Marek Skrętny z Browaru Amber.

Wyboru najlepszego piwa dokonało jury składające się z pięciu sędziów. - O jury można powiedzieć, że jest to chyba najlepszy skład, jaki można sobie wyobrazić w Polsce - przekonywał Skrętny. Na czele kapituły stanęła Agnieszka Wołczaska-Prasolik, a zestawienie uzupełnili cenieni w branży browarniczej: Maciej Chołdrych, Roman Kotlewski, Rafał Kowalczyk i Andrzej Sadownik.

Sędziowie konkursu degustowali i oceniali w sumie dziesięć różnych porterów nadesłanych z całej Polski. Każdy z uczestników przysłał do trójmiasta po cztery butelki własnego wyrobu. Jurorzy skrzętnie i dokładnie celebrowali każdy łyk spożywanego piwa. Ocena wytworu jednego domowego browaru zajmowała około 20 minut.

- Piwa oceniane są pod wieloma względami. Najważniejsza jest zgodność piwa z cechami gatunku porter. Istotne jest, czy wszystkie parametry współgrają, czy piwo nie ma wad - wyjaśniała przewodnicząca jury, Agnieszka Wołczaska-Prasolik.

- Kryteria, które są dla nas kluczowe to smak, zapach i strona wizualna. Pijemy patrząc na piwo, pijemy wąchając je i smakując. Generalnie liczy się jakość - dodawał piwoznawca Maciej Chołdrych.

Organizatorzy zadbali również o obiektywne warunki dla konkursowych trunków. - Każdy gatunek piwa ma swoją optymalną temperaturę spożycia. W przypadku konkursowego portera, które jest piwem gęstym i mocnym, temperatura powinna wynosić około 12 stopni. Przy takiej temperaturze najlepiej można wyczuć wszystkie aromaty i smaki - tłumaczyła przewodnicząca jury.

Jurorzy zgodnie podkreślali, iż poprzeczka tegorocznej edycji została podniesiona bardzo wysoko, a o wyborze najlepszego portera bałtyckiego zadecydowały niuanse. Zwycięski laur trafił do Agnieszki Łopaty, piwowarki, która wielokrotnie zwyciężała w podobnych konkursach.

Triumfatorka szóstej odsłony konkursu o tytuł twórcy najlepszego domowego piwa spędzi wraz z osobą towarzyszącą weekend w SPA. Będzie mogła również na własne oczy przekonać się, jak wygląda procedura warzenia piwa w browarze Amber.

Nie bez przyczyny kapituła VI Konkursu Piw Domowych zebrała się w Domu Uphagena przy ul. Długiej. - Miejscem chcieliśmy nawiązać do lat, w których gdańskie piwowarstwo było u szczytu swojego rozwoju i przeżywało złoty okres - opowiada organizator.

Organizatorzy już teraz zapraszają na kolejną edycję konkursu w przyszłym roku. Prawdopodobnie podtrzymana zostanie kategoria "porter bałtycki", gdyż ostatnimi czasy ten gatunek piwa cieszy się sporą popularnością wśród smakoszy.

Wydarzenia

Opinie (53)

  • gdansk slynal z piwowarstwa

    malo kto o tym wie i pamieta

    • 3 0

  • (1)

    ja tez poprosze o info jakie kryteria trzeba spelnic zeby zostac kiperem i czy na kolejnej edycji konkursu beda do degustacji wystawione piwa Ambera?

    • 0 0

    • kryteria

      kryteria na stronie: www.pspd.org.pl/catpages/kurs-sedziowski-pspd

      • 0 0

  • Macek (2)

    A co robił Macek w tym czasie?

    • 0 0

    • (1)

      browarpiwna.pl/aktualnosci/

      to robił :)

      • 0 0

      • Macąg

        aa to luz

        • 0 0

  • ...

    Tylko Harde...A pamiętacie Top Mocne ??? ;)

    • 1 0

  • tylko keniger

    • 0 0

  • polecam to hobby, jest niezla zabawa:] wczoraj zabutelkowalem

    american india pale ale, bedzie pyyychota:) szkoda tylko, ze o konkursie nic nie wiedzialem.

    • 0 0

  • czekam na metryczkę :-) Agnieszka - pozdrawiam i gratuluję. Tak wogóle zapraszam do Almy 6 grudnia na 18:00 -premiera Rauchbocka.

    • 4 0

  • Tyskie jest chyba najlepsze obecnie

    • 0 4

  • Browar Amber (1)

    Amber Produkuje piwo w Bielkówku /Mam nadzieję że wodę nie czerpie z Raduni?

    • 0 0

    • Straszyn bliżej a i tak mają chyba własne ujęcie głębinowe

      • 0 0

  • heineken czyli siki weroniki :)

    • 1 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d."

89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years!

159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Pseudonim Stefana Chwina, gdańskiego pisarza to: