• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Premiera jesiennego menu w Hotelu Haffner

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
15 listopada 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
Podczas środowej kolacji komentowanej w restauracji Hotelu Haffner zaserwowano premierowe jesienne menu.
Na zdjęciu widoczne danie główne: konfitowane udko z perliczki, rozmaryn, puree truflowe, demi glace, marchew karmelizowana Podczas środowej kolacji komentowanej w restauracji Hotelu Haffner zaserwowano premierowe jesienne menu.
Na zdjęciu widoczne danie główne: konfitowane udko z perliczki, rozmaryn, puree truflowe, demi glace, marchew karmelizowana

W środowy wieczór w restauracji Hotelu Haffner w Sopocie odbyła się sześciodaniowa kolacja komentowana, zatytułowana "M może więcej", będąca jednocześnie premierą nowej karty menu. Odpowiedzialni za jej przygotowanie byli szef kuchni Michał Zawierzeniec i mistrz cukiernictwa Michał Wiśniewski. Kolacji towarzyszył występ muzyczny Eweliny Pobłockiej.



Jesienne menu zaprezentowano na środowej premierze nowej karty restauracyjnej Hotelu Haffner. Za przygotowanie kolacji odpowiadał szef kuchni, Michał Zawierzeniec i mistrz cukiernictwa Michał Wiśniewski.

Pierwszy z nich jest związany z Hotelem Haffner od czternastu lat jako zastępca szefa kuchni. Uczestniczył wielokrotnie w konkursach kulinarnych, w wielu szkoleniach związanych z działalnością hotelarsko-gastronomiczną, odbył liczne staże w najlepszych restauracjach w Polsce. Natomiast drugi, Michał Wiśniewski, otrzymał tytuł Mistrza Polski Cukierników 2018 i na co dzień pracuje dla wspomnianego hotelu.

Przeczytaj także: Trwa w Trójmieście święto młodego wina

Sześciodaniowe menu degustacyjne przygotowano dla zaproszonych 25 gości. Kolację urozmaicił koncert muzyki na żywo w wykonaniu Eweliny Pobłockiej, która soulowymi utworami wprowadziła miły nastrój. Dodatkowo dania serwowane były w towarzystwie odpowiednio wyselekcjonowanych win, za których dobór odpowiedzialny był sommelier i kierownik restauracji w Hotelu Haffner, Przemysław Małek.

Środową kolację komentowaną rozpoczęła Paulina Marwińska, specjalistka do spraw marketingu i PR-u w Hotelu Haffner, która poprowadziła kolację. Przedstawiono kolejno szefów kuchni, którzy w kilku zdaniach opowiedzieli o swoich daniach. Gości powitał również sommelier, który w czasie trwania kolacji opowiadał o prezentowanych winach.

  • Kolację przygotowali: szef kuchni Michał Zawierzeniec, szef cukierni Michał Wiśniewski, sommelier Przemysław Małek oraz Paulina Marwińska, która poprowadziła spotkanie.
  • Dania były dopracowane zarówno pod względem smaku, jak i wyglądu.
Na zdjęciu zupa rybna z mlekiem kokosowym i imbirem w trakcie serwowania.
  • Za dobór win do dań odpowiadał sommelier, Przemysław Małek.
  • Michał Zawierzeniec, szef kuchni i Daniel Burandt, zastępca szefa kuchni
Na początek zaserwowano amuse-bouche - podwędzaną pierś z gęsi podano na chipsie gryczanym z żurawinową galaretką i musem jabłkowym. Danie nawiązywało do święta gęsiny odbywającego się w listopadzie. W restauracji znajduje się specjalnie skomponowane z tej okazji menu, dostępne do 9 grudnia.

Przeczytaj także: Gęsina na św. Marcina w trójmiejskich restauracjach

Przystawkę stanowił tatar z troci owinięty piklowanym ogórkiem z majonezem chilli, podany z ciepłym pieczywem i masłem czosnkowym, to pozycja w menu, która sprawdziłaby się również w wiosennej karcie. Wyważone włoskie wino, białe, przezroczyste Alturis Sauvignon Blanc 2017 podkreśliło smak delikatnego dania.

Zupa rybna na bazie bulionu z kilku gatunków ryb zaserwowana została z mlekiem kokosowym i imbirem oraz warzywami pokrojonymi w paski. Zaproponowano do niej klasyczny riesling: Karl Erbes Feinherb Riesling z 2017 roku.

Soczystą polędwicę z dorsza ułożono na czarnej soczewicy z kwaśną śmietaną i dodatkami: marynowaną dynią i porem. Do tego podano austriackie białe wino, Weingut Muller Gottschelle Reserve Gruner Veltliner 2016, powstające z dojrzałych krzewów, o wyraźnych nutach jabłka i skórki cytryny.

Jako danie główne goście otrzymali konfitowane udko z perliczki otoczone truflowym puree, karmelizowaną marchewką i jarmużem. Delikatne mięso z perliczki podkreślone zostało w taki sposób, że całość tworzyła klasyczne, ale bardzo dobrze skomponowane danie kuchni polskiej. Smak podkreśliło eleganckie wino z Piemontu o wyczuwalnych dojrzałych taninach: La Sorelle De Nicola Superiore Barbera z 2007 roku.

Kupaż czterech szczepów zamknięto w australijskim winie Tschida Auslase 2015, typowo deserowym trunku, który podano do ostatniej pozycji w menu. Była to autorska interpretacja Michała Wiśniewskiego na temat klasycznej szarlotki, która w tym wydaniu uległa dekonstrukcji: wszystkie jej składniki, czyli jabłko z marakują, kruszonka, migdały i lody orzechowe zostały nałożone oddzielnie. Całość nawiązywała do tradycyjnego smaku deseru w polskiej kuchni.

Kolacja była bardzo dobrze zorganizowana. Dania wydawane były sprawnie, każde z nich opisane zostało przez prowadzącą, podobnie jak serwowane przez sommeliera wina. Ponadto szefowie kuchni starali się na bieżąco rozmawiać z gośćmi o ich wrażeniach z degustacji.

Karta z jesiennym menu dostępna będzie w restauracji Hotelu Haffner od 20 listopada.

Sprawdź zbliżające się wydarzenia kulinarne w Trójmieście

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (46) 7 zablokowanych

  • Gratuluję organizacji! (1)

    Miałam okazję uczestniczyć w tym wydarzeniu. Świetna organizacja i bardzo przyjemne prowadzenie wydarzenia. Dania były bardzo smaczne a przy tym oryginalnie podane. Muzyka w tle przyjemna i nie przeszkadzająca w rozmowach czy słuchaniu. Sympatyczna atmosfera i dobra obsługa. Gratuluję!

    • 19 19

    • Nie lubię oceniać ludzi, ale po twarzach widać, że same sztuczne i zmanierowane towarzystwo (czytaj. śmietanka trójmiejska) po 40-ce. Czułbym się tam źle.

      • 3 4

  • Kucharze bez brody i tatuaży tzn... (1)

    Jest smacznie !!!

    • 25 11

    • Jak sanepid podchodzi do tematu tatoo kucharza w kuchni ? Ktos wie ?

      • 5 3

  • Jestem zachwycony!

    Dania wyglądały przepięknie, nie wspominając już o tym, ze była to uczta dla podniebienia. A deser to po prostu mistrzostwo!!! Warto przyjść do kawiarni hotelu, żeby móc spróbować, tego co przygotowuje Michał Wiśniewski. Dodatkowo fajna prowadząca ;)

    • 14 18

  • Gratulacje! (1)

    Gratuluję bardzo dobrej organizacji. Pani Paulina z uśmiechem i zaangażowaniem poprowadziła kolacje.
    Uścisk dłoni dla Szefa Kuchni! Dania były smaczne i ciekawie podane. Polecam polędwice z dorsza z soczewicą!!!

    • 10 17

    • Podziękowania, ale dla kucharzy

      Uścisk dłoni to należy się głównie i najbardziej kucharzom, którzy to przygotowywali bo Szef Kuchni to spija śmietankę.

      • 9 2

  • Wysoki poziom imprezy

    Miło i bardzo smacznie. Bardzo dobrze zorganizowana impreza. Przyjemna muzyka. Dania godne polecenia, bardzo ładnie serwowane. Deser był rewelacyjny! Gratulacje dla Szefa Kuchni oraz Cuiernika!

    • 9 17

  • Cóż za kompozycja (3)

    • 5 7

    • Ten talerz z udkiem perliczki wygląd jak las po katastrofie atomowej (1)

      Uschły pień drzewa, jakiś zmutowany muchomor, zatrute jezioro, resztki zielonych kępek i głaz. Ja wiem że perliczka to ekskluzywne i drogie danie więc smakiem obroni się sama, ale za takie pieniądze mógł ktoś jakoś ładniej to rozmieścić na talerzu. Udko jest wbite w środek jak butelka wsadzona w śmietnik, albo rzutka w tarcze.

      • 23 13

      • No i kartofli zapomnieli dać.

        • 14 3

    • Zaciekawiony czym przepraszam?

      • 7 3

  • Polędwica z dorsza... (2)

    No k..wa nie mogę !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! To może jeszcze comber z jesiotra ?

    • 31 7

    • Byłeś kiedyś w sklepie rybnym? (1)

      Polędwica z dorsza jest powszechnym określeniem. Określenie przyjęte dla tej "mięsnej" części fileta, grzbietowej.

      • 13 8

      • Minusują. Ale nie dziwne, skoro z ryb znają paprykarz szczeciński, a w porywach - byczki w tomacie.

        • 10 5

  • Jakie ceny? Czy są jakieś promocje? (1)

    Chetnie bym się wybrał na degustacje, czy możecie napisać coś więcej o cenach tych potraw?

    • 14 0

    • To idź. Ale do Netto.

      • 7 7

  • To chyba przystawka a nie danie główne???!!! (1)

    Przecież tam sama kość jest...
    ;)

    • 35 3

    • Golonka z perliczki!

      • 4 2

  • Maja zaplon,jak tu zaraz zima bedzie,a nie jesien.

    • 12 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d."

89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years!

159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Konkursy

Konkursy KWINTesencje

KWINTesencje

3 podwójne zaproszenia

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

W 2017 roku brytyjski książę William i księżna Kate odwiedzili: