- 1 Złowe Lwy dla filmu "Kos". Mamy zwycięzcę 48. FPFF w Gdyni (44 opinie)
- 2 Kos: Więckiewicz i Braciak odlecieli w kosmos (53 opinie)
- 3 Recenzja filmu "Zielona granica" (789 opinii)
- 4 Kreacje z gdyńskiego czerwonego dywanu (6 opinii)
- 5 Rozpoczęły się Dary Ziemi w parku Kolibki (51 opinii)
- 6 Kto wygra Złote Lwy? Typujemy (39 opinii)
Przesilenie wiosenne to okres przejściowy między zimą a wiosną, kiedy organizm przystosowuje się do nowych warunków. Na samopoczucie i stan zdrowia wpływają nie tylko wahania temperatur czy częste zmiany pogody, ale również m.in. zmiana czasu na letni. Wiele osób zmaga się w tym czasie ze spadkiem energii, ogólnym osłabieniem czy nawet bólami głowy. Warto dbać o siebie przez cały rok, a objawy kolejnej zmiany warunków będą mniej odczuwalne.
- Przesilenie wiosenne - kiedy?
- Przesilenie wiosenne - objawy
- Objawy przesilenia wiosennego - jak długo się utrzymują?
- Jak przetrwać przesilenie wiosenne?
- Przesilenie wiosenne - co jeść?
Lekarze rodzinni - Gdańsk, Gdynia, Sopot
Przesilenie wiosenne - kiedy?
Kiedy jest przesilenie wiosenne? O przesileniu wiosennym można mówić w okresie przejściowym między zimą a wiosną oraz już po rozpoczęciu nowej pory roku - zazwyczaj wypada w marcu i kwietniu. To czas w ciągu roku, kiedy organizm człowieka musi przystosować się do zmian warunków atmosferycznych - wahań temperatur, poziomu nasłonecznienia czy opadów. Czynnikiem wpływającym na nasilenie objawów jest również zmiana czasu na letni, która odbywa się pod koniec marca.

Przesilenie wiosenne - objawy
Objawy przesilenia wiosennego mogą najbardziej odczuwać osoby osłabione, po albo w trakcie choroby, zmagające się z przewlekłymi schorzeniami, pracujące w trybie zmianowym czy niemające czasu na odpoczynek.
Przesilenie wiosenne - objawy:
- osłabienie i spadek energii,
- zaburzony rytm okołodobowy - senność albo problemy z zaśnięciem,
- wahania nastrojów i mniejsza odporność na stres,
- brak apetytu,
- bóle i zawroty głowy,
- bóle i skurcze mięśni,
- spadek odporności,
- wypadanie włosów.
Wskazane objawy występują nie tylko podczas przesilenia wiosennego, ale również zimowego, kiedy jesień ustępuje miejsca zimie.

Objawy przesilenia wiosennego - jak długo się utrzymują?
Objawy przesilenia wiosennego mogą utrzymywać się do kilku dni do nawet kilku tygodni. Jeżeli utrzymują się dłużej warto skontaktować się z lekarzem. Większość objawów może również świadczyć o chorobach.
Jak przetrwać przesilenie wiosenne?
Co na przesilenie wiosenne? Każdy inaczej odczuwa objawy przesilenia wiosennego. Osoby prowadzące zdrowy tryb życia oparty na zbilansowanej diecie, odpoczynku i regularnej aktywności fizycznej mniej odczują zmiany pory roku. Ważny element to również zapewnienie organizmowi odpowiedniej dawki witamin D, C czy kwasów omega 3 i omega 6.

Jak przetrwać przesilenie wiosenne?
- Zbilansowana dieta - pełnowartościowa dieta bogata w owoce i warzywa nie tylko wzmacnia odporność, ale również dodaje energii.
- Woda - odpowiednie nawodnienie pozwala utrzymać cały organizm w dobrej formie.
- Aktywność fizyczna - nawet kilkunastominutowe spacery na świeżym powietrzu to dobry pomysł, żeby wzmocnić organizm.
- Odpoczynek - ważny punkt dla liście, warto wybrać formę odpowiednią dla siebie - drzemkę, relaks z książką czy długą kąpiel.
- Sen - regularny sen pozwoli zadbać o regenerację. W trakcie przesilenia warto spróbować położyć się wcześniej i wydłużyć czas na odpoczynek.
- Badania i sumplementacja - objawy mogą wskazywać na niedobory albo choroby, systematyczne badania pozwolą wykluczyć długofalowe schorzenia.
Jak przetrwać przesilenie wiosenne? Przede wszystkim słuchać własnego organizmu. Uniwersalne rozwiązania to odpowiednia długość snu, odpoczynek i zdrowa dieta.

Przesilenie wiosenne - co jeść?
W marcu warto sięgać po warzywa takie jak kapusta biała, czerwona i włoska, kalarepa, ziemniaki, burak ćwikłowy, marchew czy pietruszka, a z owoców jabłka i gruszki.
W kwietniu pojawia się więcej sezonowych warzyw i owoców. Wczesną wiosną warto włączyć do posiłków m.in. natkę pietruszki, rzodkiewkę, por, szczypior, roszponkę, a nawet szparagi. Z owoców np. jabłka odmiany boiken oraz idared, gruszki czy rabarbar.
kc