• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Przyglądamy się cenom w trójmiejskich lokalach

Łukasz Stafiej
14 marca 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 
Pizza w lokalu z piecem opalanym drewnem nie musi być wcale najdroższa. Na zdjęciu pizza z Viva La Pizza w Gdyni. Pizza w lokalu z piecem opalanym drewnem nie musi być wcale najdroższa. Na zdjęciu pizza z Viva La Pizza w Gdyni.

Jak bardzo różni się cena pizzy w lokalu w centrum od tej w mniej popularnej lokalizacji? Gdzie wypijemy tańsze piwo? Gdzie opłaca wybrać się na burgera? Sprawdziliśmy ceny dań w kartach kilkunastu wybranych restauracji w różnych dzielnicach Trójmiasta.



Jak ważne są dla ciebie ceny przy składaniu zamówienia w restauracji?

Przyjrzeliśmy się menu kilkunastu lokali. Jedynym warunkiem, który przyjęliśmy przy ich doborze, była lokalizacja baru czy restauracji. Chcieliśmy sprawdzić, czy ceny podstawowych dań różnią się w zależności od dzielnicy, gdzie mieści się lokal. Dlatego prezentujemy zarówno miejsca z centrum Gdańska, Sopotu czy Gdyni, jak i dzielnic peryferyjnych. W naszym zestawieniu przyjrzeliśmy się pozycjom, które przeciętny mieszkaniec Trójmiasta zamawia najczęściej, czyli pizzy, burgerom, makaronowi, piwu oraz kawie z ciastkiem. Oceny poszczególnych dań i lokali zostawiamy czytelnikom.

Zobacz także: Restauracje na osiedlach mają się coraz lepiej

Pizza

Coraz popularniejsza pizza z pieca opalanego drewnem wcale nie musi być znacznie droższa od tej z pieca elektrycznego. W zlokalizowanej w centrum Gdyni niewielkiej pizzerii Viva La Pizza margherita kosztuje 13,90 zł. W zamian otrzymujemy cienki, dobrze wypieczony placek przygotowany według włoskiego przepisu i z włoskich składników. Drożej zjemy w La Bocca na Zaspie, gdzie za najprostszą pizzę z sosem pomidorowym i oregano trzeba zapłacić 16 zł. Właściciele jednak gwarantują wypieki zgodnie z tradycyjną recepturą z Italii. W piecu elektrycznym pieczona jest pizza w Bistro Lubię. W tej niewielkiej restauracyjce na Ujeścisku panuje domowy klimat i taki też jest włoski placek - spodoba się tym, którzy przywykli do jego spolszczonej wersji. Cena również atrakcyjna - 13,50 zł. Najtaniej jednak zjemy w malutkiej i niezwykle przytulnej Włoszczyźnie na Morenie, którą założyli młodzi pasjonaci włoskiego jedzenia. Serwowana tutaj margherita kosztuje zaledwie 10 zł, a jakością wcale nie odbiega od tych droższych.

Carmnik to jedna z najpopularniejszych "burgerowni" w Trójmieście. Nie należy do najtańszych. Carmnik to jedna z najpopularniejszych "burgerowni" w Trójmieście. Nie należy do najtańszych.
Burger

Najtańsze burgery spośród naszych typów znajdziemy w barze Big Burger na Grabówku. Za "Classica" z sałatą, pomidorem i ogórkiem, czyli najprostszą propozycję kanapki z kotletem wołowym zapłacimy tylko 11 zł. To 5 zł taniej niż w bardzo popularnym, ale słynącym również z bardzo wysokiej jakości Carmniku zlokalizowanym przy ul. Abrahama, czyli w najmodniejszym obecnie gastronomicznym zagłębiu Gdyni. Cieszący się sporym powodzeniem jeszcze od czasów food trucka "Hamb" podawany jest m.in. z bekonem, rukolą i sosem musztardowo-miodowym. Również za 16 zł swojego "Specjala" sprzedaje Surfburger - najprężniej działająca w Gdańsku burgerownia. W bułce - a zamówić możemy kilka jej rodzajów, nawet maślaną - znajdziemy ser cheddar oraz wyróżniający "surfowe" kanapki sos limonkowy. Za 15 zł zjemy najprostszą wersję burgera o nazwie "Ot, to" w Burgermanii, czyli serwującym nie tylko kanapki z wołowiną, jednym z najwyżej ocenianych barów z fast-foodem na Przymorzu.

Rigatoni z cukinią i mozarellą w Malinowym Ogrodzie - restauracji lubianej nie tylko przez mieszkańców Osowy. Rigatoni z cukinią i mozarellą w Malinowym Ogrodzie - restauracji lubianej nie tylko przez mieszkańców Osowy.
Makaron

Na makaron idziemy do zlokalizowanej na szesnastym piętrze Zieleniaka restauracji Panorama, która bezsprzecznie zapewnia najbardziej spektakularny widok na gdańskie Śródmieście. W karcie znajdziemy kilka past, ta najtańsza kosztuje 24 zł i jest propozycją dla mięsożerców - penne z polędwiczkami wieprzowymi i borowikami z nutą tymianku. Najdroższy, ale również najbardziej wykwintny makaron zjemy w orłowskim Mariaszku, gdzie za porcję pikantnego tagliatelle z krewetkami tygrysimi, suszonymi pomidorami i szpinakiem zapłacimy 29 zł. Wegetarianie mogą wybrać się do bardzo lubianego nie tylko przez mieszkańców Osowy Malinowego Ogrodu, gdzie rigatoni w sosie pomidorowym z cukinią i mozarellą kosztuje 19 zł. Za 20 zł zjemy z kolei w Pobitych Garach - bodajże najmodniejszym i zawsze zatłoczonym bistro w Gdańsku. W tej cenie zamówimy tutaj makaronową klasykę, czyli carbonarę z dodatkiem pieczarek.

W Black and White Coffee zamówimy domowe ciasta wypiekane przez współwłaścicielkę kawiarni. W Black and White Coffee zamówimy domowe ciasta wypiekane przez współwłaścicielkę kawiarni.
Kawa i ciasto

Na klasyczne "coś słodkiego", czyli najczęściej zamawiany w kawiarniach zestaw "kawa i ciasto" wybieramy się do Ferbera zlokalizowanego na dole sopockiego deptaka - w najbardziej atrakcyjnej części kurortu. Drugi oddział gdańskiej kawiarni oferuje szarlotkę na ciepło z bitą śmietaną i lodami za 17 zł. Do tego kawa za 7 zł. Więcej za podobny duet zapłacimy w nastawionej na rodziny z małymi dziećmi - choć nie tylko - Alt Cafe na parterze nowoczesnego apartamentowca Altus w Redłowie. Za kawę w tej kameralnej kawiarni zapłacimy 10 zł, natomiast kawałek ciasta kosztuje 15 zł - oferta jest zmienna, wypieki dostarcza autorska pracownia cukiernicza. Domowe ciasta według autorskich receptur sprzedawane są również w Black and White Coffee w gdyńskim Śródmieściu. Słodkości przygotowuje pasjonująca się pieczeniem współwłaścicielka lokalu. Codziennie zjemy inne ciastko w cenie od 7 zł za kawałek. Tyle samo zapłacimy za kawę, którą przygotuje nam jej partner - jeden z lepszych baristów w Trójmieście i znawca kawy. Najtaniej w naszym zestawieniu wypada wrzeszczańskie bistro i kawiarnia w jednym, czyli Prasówka, gdzie za zestaw kawa i ciasto zapłacimy 12 zł.

W Czarnej Wołdze napijemy się piwa taniego, ale również kilkudziesięciu rodzajów droższych piw rzemieślniczych. W Czarnej Wołdze napijemy się piwa taniego, ale również kilkudziesięciu rodzajów droższych piw rzemieślniczych.
Piwo

Najchętniej pity w Polsce trunek alkoholowy, czyli piwo, serwuje niemal każdy lokal, ale my skupiliśmy się na pubach, z których każdy ma inny charakter. Najtaniej jasne piwo z jednego z popularnych browarów przemysłowych wypijemy w Arena Pub na Żabiance nieopodal Ergo Areny. Spodoba się miłośnikom klimatów sportowych, którzy za półlitrową szklankę będą musieli tutaj zapłacić tylko 6,50 zł. W popularnej imprezowni w gdańskim Śródmieściu, czyli w Cafe Absinthe wybierać można spośród kilku rodzajów piwa, także rzemieślniczego, ale najtańszy pils z beczki kosztuje 7,50 zł. Koneserzy złotego trunku wybrać powinni się przede wszystkim do Czarnej Wołgi w centrum Sopotu oraz Kandelabrów przy gdyńskiej plaży. Ten pierwszy lokal, który upodobali sobie przede wszystkim podróżnicy oraz zagraniczni studenci, serwuje kilkadziesiąt rodzajów piwa, bardzo często zmienia ofertę i jest najciekawszym tego typu barem w Sopocie. Za pokal najtańszego piwa zapłacimy 7 zł. Z kolei od 9 zł można zamówić piwo w o wiele większym gdyńskim multitapie.

Miejsca

Opinie (110) 5 zablokowanych

  • Po co tracić kase jedząc na mieście niezdrowe drogie jedzenie? (2)

    Skoro w domu można zrobić o wiele tańsze i przede wszystkim zdrowe posiłki!

    • 19 11

    • No ok..
      Sam jestem za tym, ale nieraz jest po prostu mus.
      I wtedy dobrze zjeść coś normlanego, ja akurat preferuję polskie żarcie - konkretne zupy, gołąbki itp. - ciężko o to.

      • 8 1

    • Po co gledzisz jedz w domu

      • 0 2

  • Mojito w Gdańsku

    Smaczne jedzenie w świetnych cenach!

    • 1 7

  • Pizza,burger i makaron!

    Oddajcie mi Newska!

    • 2 5

  • Baranola Burger Gdynia (1)

    Byłem kilka razy i będę wracał - naprawdę smaczne burgery robią. Nie jest to reklama, po prostu moje prywatne odczucia.
    Co tam jeszcze mogę dodać... Bistro Luna w Gdyni -ojjj się mocno popsuło..to nie to samo co 2-3lata wcześniej, a do tego ceny podnieśli. Mniejsze porcje, często czegoś nie ma z karty no i jakościowo słabiej. Widać gołym okiem, że właściciele szukają oszczędności - niestety chyba takie sposoby nie są najlepsze...
    Restauracja Pueblo - byłem i w Gdyni i w Gdańsku - w opinii mojej i znajomych, lepiej wypadła restauracja Gdańska, choć w Gdyni tez jedzenie było smaczne.
    Restauracja Pieterwas (Gdynia) - fajny lokal, smaczne jedzenie, ciekawie podane - jedynie porcje mogły by być większe przy tym poziomie cen.

    • 5 6

    • ot, bywalec

      • 2 1

  • (3)

    Ta pizza na pierwszym zdeciu to jakis kawal przypakolego ciasta i odrobinka dodatkow

    • 14 3

    • może to w ogóle nie jest pizza

      tylko jakiś wynalazek dla hipsterów za 40zł podawany na zbyt dużym kwadratowym talerzu;)

      • 6 2

    • To nie jest pizza. Wyglada fatalnie.

      • 2 2

    • jak chcecie zobaczyć i posmakować jaka powinna być pizza

      to sugeruje gdyńską Mąkę i Kawę - oprócz smaku świetny klimat! Polecam

      • 3 4

  • "MĄKA i KAWA" PIZZA z pieca Opalanego drewnem 8 zł GDYNIA (1)

    Najtańsza pizza w trójmieście z pieca opalanego drewnem jest w Mace i Kawie w gdyni jedynie 8 zł za 32 cm !!!! jest świetna do tego pyszna oliwa !!

    • 3 11

    • bez smaku i mega drogo

      W mące i kawie strasznie drogo i hipstersko. A fe!

      • 0 0

  • Sponsorowane jak nic... polowe gdańskich pizzerii pomijacie, bo to nie z tych gdzie margerita nie schodzi ponizej 30zl. Najtansze piwo 6.50... Coz to za bajki?

    • 14 2

  • Biednie to wyglada.

    • 5 1

  • autor zapewne ''zapomniał'' dopisać, że artykuł jest sponsorowany

    • 11 3

  • (1)

    Szanowny Autorze, ale Pan wybrał odnośniki- poza burgerami- a w szczególności lokale z pizza prócz viva la pizza wybrał Pan straszny kef nigdzie pizza w tych miejscach nie jest dobra i każdy o tym wie- na morenie u Pana Gintera z kaszub w przytulnym lokalu jak Pan to określił jest polski placek przyprawiony suszonymi przyprawami - stąd cena - obok pizzy to nie stało.

    • 4 3

    • to chyba pomyłka

      Akurat pizzerię na morenie znam i lubię i dlatego muszę sprostować! Po pierwsze nie prowadzi jej żaden Pan Ginter z Kaszub, tylko młodzi ludzie, którzy wkładają w to masę serca, a po drugie robią typowo włoskie placki - cienkie, chrupiące, z mozzarellą, włoskimi wędlinami i masą świeżych składników jak rukola, czy pomidorki. Myślę, że pomylił Pan miejsca.

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Targi Rzeczy Ładnych (3 opinie)

(3 opinie)
15 zł
Kup bilet
targi

Wielka Szama na Stadionie - wielkie otwarcie sezonu w Gdańsku! (12 opinii)

(12 opinii)
street food

Kwiat Jabłoni "Nasze ulubione kluby" (11 opinii)

(11 opinii)
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Który alternatywny artysta z Trójmiasta jako pierwszy podpisał kontrakt płytowy ze słynną amerykańską wytwórnią płytową Sub Pop?