- 1 Afera o kolekcjonerską monsterę (52 opinie)
- 2 Planuj Tydzień: koncerty i wiosenne targi (13 opinii)
- 3 Koniec przygody Hakiela w TzG (46 opinii)
- 4 Córka znanego biznesmena w telewizji (325 opinii)
- 5 Mamy to! 24-latek wygrał Ninja Warrior (93 opinie)
- 6 "Zamawia espresso i siedzi 3 godziny" (219 opinii)
Regionalne produkty i warsztaty kulinarne. Otwarcie bazarku "Dzieje się" na Przymorzu
Bazarek Dzieje się to nowa inicjatywa kulinarno-kulturalna na Przymorzu. W środy i soboty będzie można zakupić tam regionalną, ekologiczną żywność oraz wziąć udział w pokazach i warsztatach kulinarnych. To jednak nie jedyny pomysł na tę przestrzeń. Budynek przy ul. Czerwony Dwór 17 ma być też lokalnym centrum kultury, w którym odbywać się będą m.in. przedstawienia, wystawy i kiermasze.
- Pomysł na Bazarek Dzieje się pojawił się kiedy tylko zobaczyliśmy to miejsce. Wyglądało wtedy na mocne lata 80., ale oczyma wyobraźni widzieliśmy, że wydobędziemy z niego to, co najlepsze - mówi Paula Żochowska, organizatorka bazarku. - Chciałabym, żeby to miejsce stało się centrum artystycznym i ekologicznym, żeby każdy mógł znaleźć tutaj coś dla siebie. Planujemy warsztaty artystyczne dla dzieci, młodzieży, dorosłych i seniorów, chcielibyśmy organizować też wystawy i wernisaże, giełdy książek i staroci, wymianę ubrań, a także coraz bardziej popularne w Trójmieście improwizacje teatralne.
Pierwsze otwarcie bazarku miało miejsce w środę. Pojawiło się na nim kilkunastu regionalnych wystawców sprzedających zdrową żywność oraz rękodzieło. Goście mogli zakupić m.in. ekologiczne przetwory, miody, sery, oliwy smakowe czy mięsa.
- Brakowało takiego miejsca na Przymorzu. Obok mamy Zielony Rynek, więc bazarek stanowi naturalne dopełnienie tej przestrzeni. Możemy tu kupić pyszne ekologiczne przetwory, nie tylko raz w roku jak na jarmarku świątecznym, ale dwa razy w tygodniu - mówi Agnieszka, która odwiedziła bazarek.
Gościem wydarzenia był prezenter telewizyjny i radiowy, znany z programu " Europa da się lubić", Kevin Aiston. Brytyjczyk przeprowadził kilka pokazów kulinarnych, podczas których przygotował swoje popisowe danie - ślimotto, czyli risotto ze ślimakami. Kucharz ochoczo dzielił się kulinarnymi trikami oraz opowiadał widzom o swojej pasji do gotowania.
Bazarek Dzieje się będzie działał w każdą środę i sobotę. W przestrzeni będą odbywać się też warsztaty artystyczne i inne wydarzenia kulturalne. Nabór na zajęcia teatralne rozpocznie się 18 stycznia.
- Chcemy wspierać lokalnych dostawców, którzy produkują zdrową, tradycyjną i ekologiczną żywność. Jest to miejsce dla każdego, kto ceni świadome zakupy. Można tu porozmawiać z wystawcami i producentami np. o sposobie wytwarzania sprzedawanych przez nich produktów, a także skosztować ich przed zakupem. Planujemy też organizować pokazy i warsztaty kulinarne w godzinach otwarcia bazarku - mówi Paula Żochowska.
Wydarzenia
Miejsca
Opinie (109) 4 zablokowane
-
2018-01-10 20:50
Ślimaki mazurskie
brawo! Dumni jesteśmy!
- 3 1
-
2018-01-10 20:50
hmmmm (2)
Pan gotował regionalny ryż?!?!?!?!?!
- 10 1
-
2018-01-10 23:03
wanda
używał regionalnych ślimaków
- 2 1
-
2018-01-10 23:43
Smieję się
Hahahaha produkty polskie są najlepsze...
- 1 0
-
2018-01-10 21:05
Pani Agnieszko
zdegustować to nie jest to samo co poddać degustacji ,jedna zasada w życiu : jak nie wiem co powiedzieć to milczę żeby z siebie pośmiewiska nie zrobić .
- 16 1
-
2018-01-10 21:06
Szkoda, myślałam że tam będzie fitness club. Albo bilardownia. Ale i tak dobrze ze nie kolejny lukslumpeks
- 4 8
-
2018-01-10 21:41
Popieram. (1)
Ale slimaki .......regionalnie ?
- 4 1
-
2018-01-11 01:28
tak, ślimaki hoduje się w Polsce
- 1 0
-
2018-01-10 22:06
pomylka (1)
od kiedy kuzwa strazak jest kucharzem ?
lepiej placa czy co?!- 10 1
-
2018-01-12 11:16
od kiedy pomyłka
wie lepiej- 1 0
-
2018-01-10 22:09
Popieram
No i bardzo dobry pomysł, moze ludzie zaczną zdrowiej jeść bo chemia w zwykłych sklepach nas zabije.. wole wydać czasem więcej a wiem co to jest brawo
- 3 2
-
2018-01-10 22:32
Tak szybko jak powstało tak samo szybko padnie (3)
Przez miesiąc będzie świeże, potem gnioty zaczną sprzedawać i wałki kręcić jak ze wszystkim.
Ludzie się połapią szybko i trzeba bedzie pakować interes.
Wruże typowy schemat. Głupawy usmiech na długo nie pomoże.- 6 5
-
2018-01-10 22:40
Konkurencja sie odzywa ❤️
- 3 0
-
2018-01-10 22:42
Moze i padnie,ale fajnie ze próbują! Ja trzymam kciuki powodzenia
- 5 0
-
2018-01-12 11:18
Wróżę /tak się pisze/ powodzenie
malkontenci i dewiaci i tak są za leniwi nawet n a uśmiech- 2 0
-
2018-01-10 22:52
Kevin jest kucharzem!
Do poprzednich znawców!
Kewin z wykształcenia jest kucharzem, ukończył Hammersmith and West London College, a że wstąpił do OCHOTNICZEJ STRAŻY POŻARNEJ - i tak pokazywała Go TV to inna sprawa. Z zawodu jednak kucharz! W OSP znajdziecie osoby wykonujące na co dzień różne zawody, a OCHOTNICZO działające ,,po godzinach" właśnie w OSP!- 7 1
-
2018-01-10 22:54
zielony (1)
Haaaas wszystko z Makro i Sergrosa Ekologia Haaaaaaa
- 4 2
-
2018-01-12 11:19
naprawdę jesteś zielony
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.