- 1 Ty też nie czujesz atmosfery świąt? (101 opinii)
- 2 Rammstein w Filharmonii Bałtyckiej (38 opinii)
- 3 Planuj Tydzień: Wielkanoc w Trójmieście (4 opinie)
- 4 Związek? Podziękuję. Jestem na detoksie (163 opinie)
- 5 Czemu już nie ma takich imprez? (68 opinii)
- 6 Sztuczna inteligencja w piosence wyborczej (57 opinii)
Restauracja Magdy Gessler oficjalnie otwarta
Były stoły pełne ryb i owoców morza, odnowione wnętrza, Magda Gessler, tłum fotoreporterów, dziennikarzy "Dzień dobry TVN" i ich kamery. Zanim jednak goście weszli do nowej gdyńskiej restauracji Santo Porto, musieli wykazać się nie lada cierpliwością, ponieważ drzwi restauracji otworzono z półgodzinnym poślizgiem.
Szczątkowa i mało konkretna informacja, że Magda Gessler otwiera w Gdyni restaurację, pojawiła się w kwietniu, jednak przez kilka tygodni dokładna lokalizacja Santo Porto była owiana tajemnicą. Udało się nam jako pierwszym ustalić, że lokal firmowany nazwiskiem prowadzącej program "Kuchenne rewolucje" znajdować się będzie w budynku Art Deco przy ul. Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10 (dawny lokal Open Kitchen).
W środowy wieczór wszystko stało się jasne: zaproszeni goście oraz przedstawiciele mediów mogli sprawdzić, jaką wizję rybnej restauracji stworzyła telewizyjna kulinarna ekspertka. Zanim jednak skosztowali przygotowanych specjalnie na tę okazję dań, musieli czekać na zewnątrz pół godziny. Magda Gessler chętnie udzielała wywiadów, odpowiadała na pytania oraz pozowała do zdjęć, zarówno przedstawicielom mediów, jak gościom restauracji. Przy wejściu do restauracji gości witał także współwłaściciel - przedsiębiorca z Bydgoszczy.
Szukasz ciekawych kulinarnych imprez w maju? Tutaj znajdziesz wszystkie
Teoretycznie otwarcie rybnej restauracji w Trójmieście to nic nadzwyczajnego - skoro morze jest tak blisko, znalezienie miejsca z dobrymi lokalnymi rybami nie powinno stanowić problemu. Praktyka wskazuje jednak na coś zgoła innego: owszem, dania z rybami zamówimy w wielu knajpach, ale nie każda może się pochwalić tymi naprawdę świeżymi, niemrożonymi lub po prostu menu skrojonym głównie pod miłośników ryb i owoców morza. Czym zatem na ich tle wyróżnia się Santo Porto?
Przede wszystkim klienci sami mogą decydować, co znajdzie się na ich talerzu i to dosłownie. Tuż po przekroczeniu progu restauracji znajdzie się lodowa lada ze świeżymi rybami i owocami morza, które najpierw są wybierane, potem ważone, by na koniec trafić do otwartej kuchni, gdzie danie będzie przygotowane na oczach zamawiającego (w dniu otwarcia nie zdecydowano się na ustawienie lady, dostępna będzie od 17 maja).
Podczas środowej inauguracji nie chciano zdradzić, jakie dokładnie potrawy znajdą się w menu oraz ile będą kosztować, ale przygotowany specjalny poczęstunek można potraktować jako zapowiedź karty. Tego dnia goście skosztowali m.in. ryb wędzonych (jesiotr, węgorz, pstrąg), marynowanych, łososia gravlax (marynowany w soli, cukrze oraz skórkach z cytrusów), a także owoców morza, czyli ostryg otwieranych na bieżąco i smacznych krewetek. Kartę zdominują jednak ryby sprowadzane z Portugalii i Hiszpanii, choć, co wyraźnie podkreśla szef kuchni, nie zabraknie także lokalnych bałtyckich akcentów. Pomyślano również o tych, którzy wolą tradycyjne mięsne dania - w menu znajdzie się ich kilka.
Wspomniana lodowa lada z rybami to ciekawe rozwiązanie i atrakcja dla gości, ale warto zauważyć, że wcale nie pojawiła się pierwszy raz w Trójmieście za sprawą gdyńskiego Santo Porto. Niektórzy może pamiętają, że w 2010 roku podobny stół stanął przed wejściem do Tawerny Dominikańskiej w Gdańsku, którą odmieniała w swoim programie... Magda Gessler. Tak wyeksponowane ryby i owoce morza znajdziemy również w sopockim lokalu Seafood Station.
Lokal Santo Porto będzie otwarty od czwartku 17 maja.
Powitanie Magdy Gessler w Gdyni:
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (273) ponad 50 zablokowanych
-
2018-05-17 06:07
najlepsza ryba (6)
i tak najlepsza rybka jest w Barze Przystań w Sopocie
- 44 50
-
2018-05-17 06:55
była
- 28 0
-
2018-05-17 07:31
Dawno i nieprawda
- 26 0
-
2018-05-17 07:34
Chyba nie
Byłem tam kiedyś i to co dostałem po godzinnym oczekiwaniu to jakaś namoczona wodą gąbka za kosmiczną cenę żenada i naciąganie klienta
- 24 0
-
2018-05-17 16:13
(1)
Raczej w Rewie
- 5 0
-
2018-05-18 02:29
Tawerna Robinson w Sobieszewie
Mniaaa.
- 1 0
-
2018-05-19 05:58
Francuz, budyn dwa bratanki
Z Ecolą czy bez. SNG bada i mowi, ze ok.
- 1 0
-
2018-05-17 06:15
A i owszem
Chętnie zjem w tym lokalu, byle znalazł się ktoś kto zapłaci za rachunek jak będę wychodził z rodziną. Taka sytuacja
- 58 9
-
2018-05-17 06:36
Królowa kiczu!!! (1)
- 74 17
-
2018-05-17 11:42
ale królowa
- 2 0
-
2018-05-17 06:48
Co to za goście (1)
A ta w okularach, przyszła po co
- 32 9
-
2018-05-17 10:37
najlepszy jest ten z selfie stick'iem DRAMAT...
- 11 1
-
2018-05-17 06:50
Jej sprawa.
- 17 6
-
2018-05-17 06:53
hehe
Rybki prosto z Zatoczki... g*wniany temat ostatnio.... ;]
- 56 5
-
2018-05-17 07:02
Czy będzie jak w Wawie? (1)
Ciekaw jestem czy będzie taki sam syf jak w Warszawie?
Przed wejściem resztki choinki w lipcu! :-)
W środku wystrój jak z antykwariatu -zbiorowisko zakurzonych bibelotów.
Samo nazwisko nie pomoże temu miejscu chyba ze wakacyjne snoby z Wawy będą odwiedzać to miejsce.
Ja dla nie to wątpliwa przyjemność jedzenia w lokalu kogoś tak wulgarne i chamskiego.- 53 20
-
2018-05-17 17:08
ale zupka za 45 zeta :)
- 2 2
-
2018-05-17 07:08
Nocleg (2)
Ciekawe w ktorym hotelu pani mg spedzila noc i przede wszystkim czy za ten hotel zaplacila?
- 59 14
-
2018-05-17 07:25
A co Cie to obchodzi?
Człowieku ona prywatna osoba, hotelarz też prywatna. Jeśli się jakoś dogadali i nawet nie płaciła, to co Ci do tego? Ani to Twój hotelarski biznes, ani nie z Twojego idzie, ani nic Ci nie ujmuje, więc po kiego to pytanie?
- 12 13
-
2018-05-17 19:38
To rzeczywiście jest najważniejsze pytanie
Nuda
- 1 0
-
2018-05-17 07:21
Haha (4)
Nawet LOLO byl haha
- 20 2
-
2018-05-17 08:36
Lolo był służbowo :))
- 6 0
-
2018-05-18 15:40
a kto to jest lolo ? (1)
- 0 0
-
2018-05-19 05:45
Słoik?
Co ty nie jestes na tapie?
- 0 0
-
2018-05-24 17:55
Lolo
Przywiózł towar :)
- 0 0
-
2018-05-17 07:29
Początek końca. (1)
Od września PUCHY...............i fruuuuuuuu.
- 44 6
-
2018-05-17 15:24
i będzie SANTO CLOSED :) i zespół szefów kuchni do korpo Scandic trafi :)
- 7 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.