• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restauracja Magdy Gessler oficjalnie otwarta

Alicja Olkowska
16 maja 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Magda Gessler podczas otwarcia Santo Porto w Gdyni. Magda Gessler podczas otwarcia Santo Porto w Gdyni.

Były stoły pełne ryb i owoców morza, odnowione wnętrza, Magda Gessler, tłum fotoreporterów, dziennikarzy "Dzień dobry TVN" i ich kamery. Zanim jednak goście weszli do nowej gdyńskiej restauracji Santo Porto, musieli wykazać się nie lada cierpliwością, ponieważ drzwi restauracji otworzono z półgodzinnym poślizgiem.



Szczątkowa i mało konkretna informacja, że Magda Gessler otwiera w Gdyni restaurację, pojawiła się w kwietniu, jednak przez kilka tygodni dokładna lokalizacja Santo Porto była owiana tajemnicą. Udało się nam jako pierwszym ustalić, że lokal firmowany nazwiskiem prowadzącej program "Kuchenne rewolucje" znajdować się będzie w budynku Art Deco przy ul. Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10 zobacz na mapie Gdyni (dawny lokal Open Kitchen).

W środowy wieczór wszystko stało się jasne: zaproszeni goście oraz przedstawiciele mediów mogli sprawdzić, jaką wizję rybnej restauracji stworzyła telewizyjna kulinarna ekspertka. Zanim jednak skosztowali przygotowanych specjalnie na tę okazję dań, musieli czekać na zewnątrz pół godziny. Magda Gessler chętnie udzielała wywiadów, odpowiadała na pytania oraz pozowała do zdjęć, zarówno przedstawicielom mediów, jak gościom restauracji. Przy wejściu do restauracji gości witał także współwłaściciel - przedsiębiorca z Bydgoszczy.

Szukasz ciekawych kulinarnych imprez w maju? Tutaj znajdziesz wszystkie


Teoretycznie otwarcie rybnej restauracji w Trójmieście to nic nadzwyczajnego - skoro morze jest tak blisko, znalezienie miejsca z dobrymi lokalnymi rybami nie powinno stanowić problemu. Praktyka wskazuje jednak na coś zgoła innego: owszem, dania z rybami zamówimy w wielu knajpach, ale nie każda może się pochwalić tymi naprawdę świeżymi, niemrożonymi lub po prostu menu skrojonym głównie pod miłośników ryb i owoców morza. Czym zatem na ich tle wyróżnia się Santo Porto?

Przede wszystkim klienci sami mogą decydować, co znajdzie się na ich talerzu i to dosłownie. Tuż po przekroczeniu progu restauracji znajdzie się lodowa lada ze świeżymi rybami i owocami morza, które najpierw są wybierane, potem ważone, by na koniec trafić do otwartej kuchni, gdzie danie będzie przygotowane na oczach zamawiającego (w dniu otwarcia nie zdecydowano się na ustawienie lady, dostępna będzie od 17 maja).


  • Zespół szefów kuchni.
  • Otwarcie Santo Porto w Gdyni.
  • Otwarcie Santo Porto w Gdyni.
  • Otwarcie Santo Porto w Gdyni.
  • Tłum gości czekający na otwarcie restauracji.
Podczas środowej inauguracji nie chciano zdradzić, jakie dokładnie potrawy znajdą się w menu oraz ile będą kosztować, ale przygotowany specjalny poczęstunek można potraktować jako zapowiedź karty. Tego dnia goście skosztowali m.in. ryb wędzonych (jesiotr, węgorz, pstrąg), marynowanych, łososia gravlax (marynowany w soli, cukrze oraz skórkach z cytrusów), a także owoców morza, czyli ostryg otwieranych na bieżąco i smacznych krewetek. Kartę zdominują jednak ryby sprowadzane z Portugalii i Hiszpanii, choć, co wyraźnie podkreśla szef kuchni, nie zabraknie także lokalnych bałtyckich akcentów. Pomyślano również o tych, którzy wolą tradycyjne mięsne dania - w menu znajdzie się ich kilka.

Wspomniana lodowa lada z rybami to ciekawe rozwiązanie i atrakcja dla gości, ale warto zauważyć, że wcale nie pojawiła się pierwszy raz w Trójmieście za sprawą gdyńskiego Santo Porto. Niektórzy może pamiętają, że w 2010 roku podobny stół stanął przed wejściem do Tawerny Dominikańskiej w Gdańsku, którą odmieniała w swoim programie... Magda Gessler. Tak wyeksponowane ryby i owoce morza znajdziemy również w sopockim lokalu Seafood Station.

Lokal Santo Porto będzie otwarty od czwartku 17 maja.

Powitanie Magdy Gessler w Gdyni:

Miejsca

  • Santo Porto Gdynia, Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10

Wydarzenia

Opinie (273) ponad 50 zablokowanych

  • Nie polecam. (2)

    Byliśmy z małżonką, tatar podano nam surowy, a lody były mrożone. Jedynie wystrój fajny. 3/10

    • 87 11

    • Dobre, bardzo dobre!

      • 15 1

    • 10/10

      • 10 1

  • A nazwiska szefów kuchni

    to jakaś tajemnica? To oni będą przygotowywać dania, a nie Pani Magda więc wypadałoby przedstawić również ich

    • 36 1

  • (1)

    Przy tym komunistycznym aldku ochroniarskim i obskurnym budynku szafie

    • 18 5

    • Ty od Aldka to się od***rdol i idź sobie robić zakupy na bigos w biedrze

      • 1 0

  • Teraz jedzenie ryb jest luksusem. To wszystko dzięki Unii Europejskiej i mędrcom z Brukseli.

    • 40 6

  • Rzucili się bidne Polacy

    • 21 0

  • Ta nazwa to jakas dziwna-Pani Magda innym zawsze wymysla cos prostego typu Bar pod Dorszem,Zlota muszelka albo Kanapka z

    z pewnoscia talerz bedzie sie uginal od ilosci jadla a ceny w mysl zasad Pani Magdy beda nader niewygorowane klientow wiec nie zabraknie...

    • 19 3

  • Kolejny bar z kiepskim jedzeniem. (1)

    Niech ten ***** Gesler zmieni lepiej profesję. Każdy głupi potrafi gotować.

    • 19 16

    • Malkontent

      Skoro każdy głupi potrafi to dlaczego sam nie zaczniesz gotować i robić "kasę"?!

      • 6 1

  • gdynianin (1)

    swieze ryby z portugalii ? dobry dowcip
    Losos? tez swiezy?? zapewne atlantycki, no ba... gdynia lezy nad atlantykiem
    Niezle kity

    • 61 4

    • Dzis po 17.00 wychodziałam z Aldka i bardzo nieprzyjemnie śmierdziało rybą na dworze, wiadomo jak :( , a ryba świeża jak to wiemy i wie to Gessler w ogóle nie śmierdzi, wręcz jej w ogóle nie czuć podczas smażenia. Może warto dogadać się z kimś z hali rybnej, by ktoś dostarczał codziennie jednak świeże ryby do knajpy. Poza tym trzymam kciuki!

      • 3 0

  • Czemu w ludziach tyle hejtu? (5)

    Nie chcecie to nie idźcie. Proste. Zdania na temat Pani Gessler od zawsze są podzielone, ale czy to nie fajnie że zdecydowała się otworzyć restaurację właśnie w Gdyni?

    • 28 44

    • lata judzenia przez pis i kk daja rezultaty (1)

      • 9 7

      • Zdecydowanie to są lata wciskania kitu POwskiego.

        • 4 1

    • to nie jest "hejt" (2)

      To nie żaden "hejt". Ja na przykład pani Gessler nie lubię i nie odwiedzam przybytków sygnowanych jej nazwiskiem. Przecież mamy prawo kogoś nie lubić z różnych przyczyn, nie korzystać z jego/jej usług, nie kupować produktów sygnowanych jego/jej nazwiskiem.

      • 13 0

      • (1)

        Oczywiście, każdy ma prawo lubić lub nie lubić co i kogo chce. Chodzi tu o wypisywanie komentarzy typu "tępa gwiazdeczka", czy "chamska baba" i generalne narzekanie na sam fakt otwierania przez nią restauracji.

        • 7 5

        • To tylko szyld za któym nic nie stoi

          Bo swym nazwiskiem firmuje lokal a to nie ma nic wspólnego z kucharzeniem, dosłownie.

          • 1 3

  • Pożal się Boże

    Restauracja, może i piekna ,rybki ,może i smacznie ,ale są ważniejsze restauracje no i zdrowsze np, chińska to sama klasa

    • 9 11

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d."

89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years!

159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Klub będący miejscem spotkań sopockiej bohemy w latach 50. XX w. to: