Wiadomości

stat

Restaurant Week, czyli restauracje z autorską kuchnią

W drugiej edycji Restaurant Week weźmie udział 21 lokali z Trójmiasta. W sopockim Fidelu w ramach festiwalowego menu zjemy m.in. krewetki w sosie mango.
W drugiej edycji Restaurant Week weźmie udział 21 lokali z Trójmiasta. W sopockim Fidelu w ramach festiwalowego menu zjemy m.in. krewetki w sosie mango. fot. Łukasz Unterschuetz/Trojmiasto.pl

Festiwal Restaurant Week to okazja, aby w wybranych trójmiejskich restauracjach spróbować charakterystycznego dla danego miejsca trzydaniowego menu w specjalnej cenie.



Restaurant Week wystartuje w największych miastach całej Polski 23 października i potrwa do 31 października. Aby wziąć w nim udział, trzeba dokonać rezerwacji stolika na stronie imprezy. Po wybraniu restauracji i opłaceniu wizyty otrzymujemy kupon rezerwacyjny, z którym należy wybrać się na ustaloną godzinę do lokalu. Za trzydaniowe menu zapłacimy 39 zł.

Czy oferta Restaurant Week jest atrakcyjna?

tak, na zwykłą wizytę w restauracji rzadko mogę sobie pozwolić

48%

to zależy, rzadko jem aż trzy dania w lokalu

33%

nie, wolę zamówić jedno, ale niefestiwalowe danie

19%
- To kompletne doświadczenie restauracyjne: przystawka, danie główne i deser. Restauracja prezentuje swoją kuchnię od najlepszej strony. Jesteśmy o tym przekonani, bo wszystkie dania są specjalnie wcześniej testowane - tłumaczy trójmiejska koordynatorka Restaurant Week, Natalia Taranta. - Do udziału zaprosiliśmy wyłącznie restauracje, w których promuje się autorską kuchnię i kulinarną kreatywność szefów kuchni. Jesteśmy pewni wysokiej jakości ich propozycji.
W drugiej odsłonie imprezy weźmie udział 19 lokali. To dwa razy więcej niż podczas pierwszej, wiosennej odsłony. Będzie można spróbować m.in. takich smakołyków, jak: pierś z kaczki marynowana w cydrze, jabłkach i własnym sosie w Bliżej, miętowa kasza manna z sorbetem wiśniowym i paloną białą czekoladą w Chwila Moment, krewetki w sosie mango i mleczku kokosowym w Fidelu, wytrawny krem z czerwonej kapusty z nutą cynamonu i kardamonu w Grono di Rucola, policzek wołowy konfitowany z bekonem i i konfiturą ze śliwki węgierki w Pieterwas Krew i Woda czy makrela z kalafiorem i pietruszką w Neighbours Kitchen.

W festiwalu wezmą udział również m.in.: Delmonico Cut Steakhouse, Główna Osobowa, Serio, Marmolada Chleb i Kawa, Panorama Gdynia, Stacja Deluxe czy Jadalnia pod Zielonym Smokiem. Cześć lokali proponuje również alternatywne menu wegańskie. Pełna lista lokali znajduje się na stronie imprezy.

- Rezerwacja przewidziana jest na 90 minut, które możemy spędzić przy stole. To sporo czasu, dlatego warto się nie spieszyć, tylko delektować się jedzeniem i wspólnym towarzystwem - dodaje Taranta.

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (35)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

22

sierpnia

Paweł Krześniak - Modern Vi... Gdańsk, Oliwski Ratusz Kultury

24

sierpnia

24

sierpnia

Mikromusic Acoustic Trio Sopot, Tarasy przy Aquaparku

Kultura

Muzyka Mozarta w parku Oliwskim. Nadchodzi festiwal Mozartiana
Muzyka Mozarta w parku Oliwskim

Kulinaria

Wielka wegańska uczta. W niedzielę Veganmania
Wielka wegańska uczta w niedzielę
Jemy na mieście: Meat Shack BBQ - ciekawy mięsny projekt
Jemy na mieście: Meat Shack BBQ

Planuj z nami tydzień

Planuj tydzień: samoloty, Mozart i zombie
Planuj tydzień: samoloty, Mozart i zombie

    Najczęściej czytane