Wiadomości

Restaurant Week, czyli restauracje z autorską kuchnią

W drugiej edycji Restaurant Week weźmie udział 21 lokali z Trójmiasta. W sopockim Fidelu w ramach festiwalowego menu zjemy m.in. krewetki w sosie mango.
W drugiej edycji Restaurant Week weźmie udział 21 lokali z Trójmiasta. W sopockim Fidelu w ramach festiwalowego menu zjemy m.in. krewetki w sosie mango. fot. Łukasz Unterschuetz/Trojmiasto.pl

Festiwal Restaurant Week to okazja, aby w wybranych trójmiejskich restauracjach spróbować charakterystycznego dla danego miejsca trzydaniowego menu w specjalnej cenie.



Restaurant Week wystartuje w największych miastach całej Polski 23 października i potrwa do 31 października. Aby wziąć w nim udział, trzeba dokonać rezerwacji stolika na stronie imprezy. Po wybraniu restauracji i opłaceniu wizyty otrzymujemy kupon rezerwacyjny, z którym należy wybrać się na ustaloną godzinę do lokalu. Za trzydaniowe menu zapłacimy 39 zł.

Czy oferta Restaurant Week jest atrakcyjna?

tak, na zwykłą wizytę w restauracji rzadko mogę sobie pozwolić 48%
to zależy, rzadko jem aż trzy dania w lokalu 33%
nie, wolę zamówić jedno, ale niefestiwalowe danie 19%
zakończona Łącznie głosów: 230
- To kompletne doświadczenie restauracyjne: przystawka, danie główne i deser. Restauracja prezentuje swoją kuchnię od najlepszej strony. Jesteśmy o tym przekonani, bo wszystkie dania są specjalnie wcześniej testowane - tłumaczy trójmiejska koordynatorka Restaurant Week, Natalia Taranta. - Do udziału zaprosiliśmy wyłącznie restauracje, w których promuje się autorską kuchnię i kulinarną kreatywność szefów kuchni. Jesteśmy pewni wysokiej jakości ich propozycji.
W drugiej odsłonie imprezy weźmie udział 19 lokali. To dwa razy więcej niż podczas pierwszej, wiosennej odsłony. Będzie można spróbować m.in. takich smakołyków, jak: pierś z kaczki marynowana w cydrze, jabłkach i własnym sosie w Bliżej, miętowa kasza manna z sorbetem wiśniowym i paloną białą czekoladą w Chwila Moment, krewetki w sosie mango i mleczku kokosowym w Fidelu, wytrawny krem z czerwonej kapusty z nutą cynamonu i kardamonu w Grono di Rucola, policzek wołowy konfitowany z bekonem i i konfiturą ze śliwki węgierki w Pieterwas Krew i Woda czy makrela z kalafiorem i pietruszką w Neighbours Kitchen.

W festiwalu wezmą udział również m.in.: Delmonico Cut Steakhouse, Główna Osobowa, Serio, Marmolada Chleb i Kawa, Panorama Gdynia, Stacja Deluxe czy Jadalnia pod Zielonym Smokiem. Cześć lokali proponuje również alternatywne menu wegańskie. Pełna lista lokali znajduje się na stronie imprezy.

- Rezerwacja przewidziana jest na 90 minut, które możemy spędzić przy stole. To sporo czasu, dlatego warto się nie spieszyć, tylko delektować się jedzeniem i wspólnym towarzystwem - dodaje Taranta.

Opinie (35) 1 zablokowana

  • Żadnej restauracji vege. (8)

    W Europie coraz więcej ludzi zostaje vege a restauracji jest mnóstwo. Jedne zwierzęta się kocha a inne zjada. Coś jest nie tak.

    • 12 48

    • mniam mniam....

      A ja kocham zjadać zwierzęta:))

      • 14 7

    • W Europie coraz więcej ludzi je drób

      • 1 0

    • Umiesz czytać? (2)

      "Cześć lokali proponuje również alternatywne menu wegańskie"

      • 7 0

      • gdzie te weganskie opcje? (1)

        Nie znalazłam. Ryby nie są wegańskie, tym bardziej bita śmietana..

        • 1 1

        • ?

          W Coco Café menu weganskie, w przynajmniej 3 innych miejscach menu wegetarianskie - to malo?

          • 3 0

    • żartobliwie mogę powiedzieć

      jedyne prawo zwierząt jakie respektuję brzmi

      "zwierzęta mają prawo - dobrze smakować" :)

      • 6 8

    • vege (1)

      A czytać ze zrozumieniem potrafisz?

      • 2 0

      • Wege to nie dieta, to stan umyslu

        Dlatego nigdy im nie dogodzisz :)

        • 5 0

  • A od zaplecza kucharz i kelnerka po szlugu brudnymi łapskami sałatkę skomponuje - smacznego

    • 25 12

  • Restałrant łik (2)

    Fansy nejm.

    • 41 3

    • Takie imprezy odbywają się w róznych miejscach na świecie. Restaurant Week to ich nazwa i tyle (1)

      Ale co tam ... trzeba kompleksy leczyć i niczym Dyzma mówić, że to Polska i mówi się po polsku.

      • 3 6

      • Cięta, lecz niecelna Twa riposta drogi Wuju

        Jakoś pod tym chwytliwym sloganem autorzy potrafili umieścić polską wersję "Festiwal najlepszych restauracji".
        I może Cię to zaskoczy, ale tu właśnie jest Polska i wyobraź sobie, ludzie mówią tu przeważnie po polsku.

        • 0 0

  • To tych restauracji (1)

    będzie 17 (http://rozrywka.trojmiasto.pl/Restaurant-Week-imp411905.html) czy 21? Pod artykułem wymieniono 13 (reszta pewnie nie zapewniła darmowych porcji). Na stronie festiwalu jest wyliczonych 20, a na mapie (na stronie festiwalu) zaznaczono 19. Jaja jakieś?

    • 21 0

    • w niektórych już wszystko porezerwowane i nie ma miejsc. Tu wrzucili te gdzie jeszcze są.

      • 0 1

  • A ja sobie strzelę kaszaneczkę z biedy z musztardą i zapije to zimnym piwkiem (6)

    i będę bardziej szczęśliwy niżbym zeżarł sushi z marlina białozębnego na bukiecie z bobrzego sromu udekorowanym nagietkami z pól kaszubskich zebranymi pod kartuzami w jesienny dżdżysty poranek

    • 38 11

    • Bukiet z bobrzego...

      Oplułem monitor :) :) :) Pozdro !

      • 15 0

    • to se zjedz

      ale po ch.... sie wypowiadasz tutaj?! Ch.... to interesuje co se zjesz

      • 3 16

    • O Jasiu, Jasiu, a jeśli już musisz jeść kaszaneczkę to nie lepiej kupić jakąś porządną, w dobrym mięsnym?

      • 2 1

    • Kaszanka z musztradą? Fuj! Ja lubię przysmażoną z cebulką. (1)

      • 2 3

      • czarny kawior !

        • 1 0

    • jestem za

      Raz sie zyje 50 a raz 100 lat, więc długowieczności nie wróżę z takim podejsciem

      • 0 1

  • Nie ma w tym tygodniu żadnej słynnej restauracji polskiej, meksykańskiej czy innej (3)

    bo już widać że tam klienci są i właściciele mają gdzies obniżanie cen. Widać że nazwy tylko na dorobku - znam kilku restauratorów i powinni się smażyć w piekle że te oszukiwanie państwa - zatrudnianie na 1/4 etatu , płacenia na czarno i legalizowanie dwóch kas fikslanych jedna dla klienta a druga aby klient myślał że dostaje paragon heheheh

    • 6 2

    • (2)

      A na co mi paragon?

      • 0 2

      • Chociażby po to, (1)

        żeby wziąć udział w loterii paragonowej, frajerska pałko.

        • 1 2

        • Ja jestem frajerem? Chyba ty, jeśli myślisz, że wygrasz. Równie dobrze mogę zagrać w lotto. Skórka nie warta wyprawki. Logować się, czytać regulamin, wprowadzać te dane, a potem i tak wygra ktoś inny. Mam gdzieś paragony.

          • 1 1

  • za te pieniądze to ja mam (2)

    Torbę jedzenia w biedronce ale jak kogoś stać, to polecam.

    • 12 9

    • no ale kogo to obchodzi?

      • 9 4

    • racja

      film tez lepiej w domu obejrzeć niż 20 zł na kino wydać, ekonomicznie

      • 3 0

  • (1)

    Czy tam będzie coś do jedzenia?

    • 7 3

    • Pojde po

      Mam nadzieje ze te restauracje utrzymają te normalne ceny

      • 1 0

  • RW

    ciekawe jak jest RW po polsku, czy da się to przetłumaczyć?

    • 2 0

  • Jakaś impreza

    chyba w Gdyni bo angielska nazwa (zagraniczna ). Dzieci tak ligują-dorośli wiedzą co to znaczy.

    • 2 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

30

listopada

06

grudnia

08

grudnia

45. Festiwal Polskich Filmó... Gdynia, Gdyńskie Centrum Filmowe

Kultura

Muzyka Joanny Dudy w pierwszym polskim filmie Netfliksa
Muzyka gdańszczanki w filmie Netfliksa
Zmarł aktor Aleksander Skowroński
Zmarł aktor Aleksander Skowroński

Kulinaria

Jedzenie na telefon: testujemy pierogi
Jedzenie na telefon: testujemy pierogi
Jedzenie na telefon - komu się to opłaca?
Jedzenie na telefon - komu się to opłaca?

    Najczęściej czytane

    Sprawdź się

    Festiwal jazzowy, który odbywa się co roku w Sopocie, nosi nazwę: