Wiadomości

stat

Restaurant Week, czyli restauracje z autorską kuchnią

W drugiej edycji Restaurant Week weźmie udział 21 lokali z Trójmiasta. W sopockim Fidelu w ramach festiwalowego menu zjemy m.in. krewetki w sosie mango.
W drugiej edycji Restaurant Week weźmie udział 21 lokali z Trójmiasta. W sopockim Fidelu w ramach festiwalowego menu zjemy m.in. krewetki w sosie mango. fot. Łukasz Unterschuetz/Trojmiasto.pl

Festiwal Restaurant Week to okazja, aby w wybranych trójmiejskich restauracjach spróbować charakterystycznego dla danego miejsca trzydaniowego menu w specjalnej cenie.



Restaurant Week wystartuje w największych miastach całej Polski 23 października i potrwa do 31 października. Aby wziąć w nim udział, trzeba dokonać rezerwacji stolika na stronie imprezy. Po wybraniu restauracji i opłaceniu wizyty otrzymujemy kupon rezerwacyjny, z którym należy wybrać się na ustaloną godzinę do lokalu. Za trzydaniowe menu zapłacimy 39 zł.

Czy oferta Restaurant Week jest atrakcyjna?

tak, na zwykłą wizytę w restauracji rzadko mogę sobie pozwolić

48%

to zależy, rzadko jem aż trzy dania w lokalu

33%

nie, wolę zamówić jedno, ale niefestiwalowe danie

19%
- To kompletne doświadczenie restauracyjne: przystawka, danie główne i deser. Restauracja prezentuje swoją kuchnię od najlepszej strony. Jesteśmy o tym przekonani, bo wszystkie dania są specjalnie wcześniej testowane - tłumaczy trójmiejska koordynatorka Restaurant Week, Natalia Taranta. - Do udziału zaprosiliśmy wyłącznie restauracje, w których promuje się autorską kuchnię i kulinarną kreatywność szefów kuchni. Jesteśmy pewni wysokiej jakości ich propozycji.
W drugiej odsłonie imprezy weźmie udział 19 lokali. To dwa razy więcej niż podczas pierwszej, wiosennej odsłony. Będzie można spróbować m.in. takich smakołyków, jak: pierś z kaczki marynowana w cydrze, jabłkach i własnym sosie w Bliżej, miętowa kasza manna z sorbetem wiśniowym i paloną białą czekoladą w Chwila Moment, krewetki w sosie mango i mleczku kokosowym w Fidelu, wytrawny krem z czerwonej kapusty z nutą cynamonu i kardamonu w Grono di Rucola, policzek wołowy konfitowany z bekonem i i konfiturą ze śliwki węgierki w Pieterwas Krew i Woda czy makrela z kalafiorem i pietruszką w Neighbours Kitchen.

W festiwalu wezmą udział również m.in.: Delmonico Cut Steakhouse, Główna Osobowa, Serio, Marmolada Chleb i Kawa, Panorama Gdynia, Stacja Deluxe czy Jadalnia pod Zielonym Smokiem. Cześć lokali proponuje również alternatywne menu wegańskie. Pełna lista lokali znajduje się na stronie imprezy.

- Rezerwacja przewidziana jest na 90 minut, które możemy spędzić przy stole. To sporo czasu, dlatego warto się nie spieszyć, tylko delektować się jedzeniem i wspólnym towarzystwem - dodaje Taranta.

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (35)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

11

grudnia

Merylin Mongoł Gdynia, Teatr Muzyczny

14

grudnia

Cohen i Kobiety Gdynia, Gdynia Arena

15

grudnia

Beata i Bajm - 40 lecie Gdańsk, Sopot, Ergo Arena

Kultura

Teatr Miejski w Gdyni zostanie przebudowany
Teatr Miejski w Gdyni do przebudowy
Sztuka pod młotkiem w Sztuce Wyboru
Sztuka pod młotkiem w Sztuce Wyboru

Kulinaria

Jak smakują Święta? Sprawdź na Smakuj Trójmiasto
Sprawdź, jak smakują Święta

Planuj z nami tydzień

Wygraj bilety,
sprawdź nasze konkursy

    Najczęściej czytane