- 1 Męskie Granie 2024: wykonawcy i bilety (33 opinie)
- 2 Zwiastun filmu "Kolory zła: Czerwień" Netflixa (33 opinie)
- 3 Ogolona głowa u kobiety wywołuje emocje (272 opinie)
- 4 Majaland: znamy termin otwarcia i cennik (566 opinii)
- 5 Kolejny szum medialny dotyczący "365 dni" (43 opinie)
- 6 Oceniamy nowe topowe seriale (60 opinii)
Ruszył browar restauracyjny w Barbadosie
Gdańsk ma nowy browar restauracyjny. W sobotę rozlano pierwsze piwo z browaru Lubrow, znajdującego się w restauracji Barbados.
W Trójmieście takie lokale można policzyć na palcach jednej ręki. Do listy tutejszych browarów restauracyjnych właśnie dołączył browar Lubrow i trunek przygotowywany w gdańskiej restauracji Barbados. Od kilku miesięcy, niemal na oczach klientów, przy ul. Karmelickiej 1, powstawało browarnicze zaplecze.
Sercem i mózgiem całego przedsięwzięcia jest właściciel, Tomasz Lubocki, który połączył browarniczą pasję, wiedzę i zaangażowanie, by zrealizować swoje największe marzenie, czyli otwarcie własnego browaru, który produkowałby piwo nieprzesiąknięte chemią, nawiązujące do dawnych tradycji jakością i smakiem.
Jako pierwszy w Polsce, browar posiada warzelnię wykonaną z polerowanej stali nierdzewnej, co doskonale współgra z wystrojem i nowoczesnym designem restauracji. Warzelnia znalazła się w centralnym punkcie lokalu tak, by każdy gość odwiedzający restaurację mógł bez problemu podpatrzeć, jak powstaje piwo. Imponujące tanki wyszynkowe oraz fermentacyjno-leżakowe zostały wyeksponowane w dwóch dolnych salach poziomu klubowego lokalu, dzięki czemu panujący tam swobodny, klubowy klimat zyskał dodatkowy, wyjątkowy charakter.
W sobotę rozlano pierwsze kufle Lubrowa.
W czasie imprezy można było spróbować piwa lanego prosto z tanku, skosztować piwnych zakąsek, wziąć udział w konkursach o piwie oraz wysłuchać opowieści piwowarów na temat nowego browaru.
- Wszystkie nasze piwa są niepasteryzowane, niefiltrowane i w żaden sposób nieutrwalane - mówi główny piwowar Zenon Niderla, który w browarze Lubrow warzy wspólnie z pomocnikiem Filipem Paprockim. - Serwowane są wprost z tanku leżakowego. Naturalnie mętne, zawierają bogactwo składników aromatyczno-smakowych, wytwarzanych w procesie fermentacji, przy użyciu wody, słodu jęczmiennego, chmielu i drożdży.
W stałej ofercie restauracji Barbados są cztery rodzaje piwa. Najpopularniejszego, jasnego Pilsa reprezentuje piwo Szybka Kolejka Miejska. To tradycyjny lager o złocistej barwie oraz orzeźwiającej goryczce (zawartość ekstraktu 11,8°, zawartość alkoholu ok. 5,1 proc.).
Napijemy się tutaj również coraz bardziej popularnego w Polsce piwa w stylu India Pale Ale. Zachmielacz Trójmiejski ma treściwy smak oraz przewagę bogatych aromatów słodowych nad goryczką (zawartość ekstraktu 17,5°, zawartość alkoholu ok. 7,5 proc.).
Szukający jeszcze mniej standardowych wrażeń powinni sięgnąć po Trójmiejskie Piwniczne. To naturalnie mętne piwo dolnej fermentacji w stylu Kellerbier z Górnej Frankonii. Bursztynową barwę oraz pełny słodowy smak zawdzięcza połączeniu wielu specjalnych słodów jasnych oraz karmelowych (zawartość ekstraktu 12,5°, zawartość alkoholu ok.5,3 proc.).
Miłośnicy piwa ciemnego dostaną natomiast Karmelickie. Ze względu na wyraźny smak oraz aromat karmelu z lekką nutą miodu i kawy, ten trunek może przypaść do gustu w szczególności kobietom (zawartość ekstraktu 12,5°, zawartość alkoholu ok. 5,3 proc.).
- Piąty rodzaj piwa będzie warzony okolicznościowo lub na specjalne zamówienie - dodaje Dagmara Józefkowicz, menedżerka Barbadosu. - Obecnie jest to piwo Dominikańskie, z okazji rozpoczęcia Jarmarku św. Dominika. To jasne piwo górnej fermentacji uwarzone z udziałem słodów jęczmiennych i pszenicznych. Jest lekkie, zawiera tylko ok. 4,2 proc. alkoholu i będzie dostępne w sprzedaży od dnia rozpoczęcia jarmarku.
Najlepszy sposób, aby spróbować wszystkich rodzajów piwa z browaru Lubrow, to zamówić Deskę Piw, czyli zestaw degustacyjny z pięcioma kufelkami o pojemności 0,125 l. Jej cena to 12 zł. Pozostałe piwa kosztują od 8,5 zł do 12 zł za pół litra. Piwo można również kupić w butelce - Lubrow posiada własną rozlewnię.
Piwo warzone jest w Browarze Trójmiejskim Lubrow w Gdańsku, natomiast podawane jest również w gdyńskiej restauracji Barbados, przy ulicy 10 Lutego 16, mieszczącej się w C.H. Kwiatkowski.
1 samochód "Go Piwko" umożliwia dowóz piwa w dowolne miejsce;
2 piwowarów dba o jakość browaru Lubrow;
5 gatunków piwa można spróbować w restauracji Barbados;
10 zbiorników fermentacyjno-leżakowych o pojemności 2000 l używa się do produkcji trunku;
11 zbiorników wyszynkowych o pojemności 1000 l każdy służy do rozlewania piwa (5 w Gdańsku, 6 w innych lokalizacjach);
1000 l pojemności ma warzelnia wyposażona w innowacyjny system Schokolino.
* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (21) 1 zablokowana
-
2013-07-21 00:22
trzeba się wybrać na degustację (3)
na pohybel koncernowym szczochom z grupy żywiec-kijneken - grabarza Browaru Gdańskiego
- 31 5
-
2013-07-21 19:47
Na pochybel (2)
ale ja lubię nasz lokalny browarek Amber, mają kilka rodzajów i dla każdego coś dobrego więc dziękuję za piwko za 8 zeta ;)
- 5 6
-
2013-07-21 21:19
na poHybel (1)
wracaj do szkoły
- 4 0
-
2014-04-08 10:04
Oj, wuju, wuju
Wuju Stefanie - uspokój się bo nie dostaniesz się do ukochanego liceum mamusi i tatusia.
- 0 0
-
2013-07-21 00:30
"Żadne maszyny w fabryce piwa nie zastąpią kunsztu, wiedzy i - co najważniejsze - smaku doświadczonego piwowara"
To fakt.
Ale jakie Barbados ma tradycje w tym względzie?
To knajpa.. ze specjalizacją.. Stare grzyby + młode miesko :D- 17 15
-
2013-07-21 07:50
Nie dla polskiej biedy.
Coraz popularniejsze to są - ale dyskonty a nie drogie przybytki dla elit gdzie piwo jest po 80-10 zł.
- 4 17
-
2013-07-21 09:47
kicha, piwo z biedry na plaży z dziewuchą lepsze
- 7 20
-
2013-07-21 10:21
browar ruszył ale chołocie dresiarskiej która tam co weekend drze nawalona ryja jest obojętne czy chleje specjala czy piwo (2)
- 19 16
-
2013-07-22 11:00
Internauci,wyrażajcie się.Za dużo w tych opiniach wulgaryzmów.
- 7 1
-
2013-07-22 17:54
nie osmieszaj sie!
nie rozumiem jak mozna popisywac sie do tego stopnia swoim nieuctwem i jezkowa niedoleznoscia. Mieszkam juz cwierc wiku zagranica i chcialem tylko napic sie gdanskiego piwka w milej, kulturalnej atmosferze "Barbadosu",ktory polecili mi znajomi z Niemiec. Moze Ty , kolesiu , powinienes pozostac przy swojej budce z piwem i ...zamilknac. Ja jestem oczarowany obsluga, smakem i nazwami (!) piw, szklem,zakaskami i rozmachem. Szkoda mi tylko Ciebie, m.i. tez i dlatego ze bedziesz mial trudnosci z przeczytaniem tego , co do Ciebie napisalem, bo nie mam w tej chwili polskiej "klawiatury",wiec aby to rozszyfrowac potrzeba po prostu troche inteligencji. Piotr
- 7 1
-
2013-07-21 18:39
fajnie, ale
Wszystko fajnie i nawet bym chodzil ale jakość jedzenia w Barbadosie okrutnie się pogorszyla :-(
- 6 14
-
2013-07-21 21:15
8,50 za piwo? straasznie drogo!!! ludzie mają mniej kasy a ceny kosmiczne! nie mogloby być za 6,00?
- 9 17
-
2013-07-21 21:56
Gratulacje
Trzeba isc i sprobowac !
- 12 1
-
2013-07-22 01:46
A ja byłam ... (1)
dziś . Piwko bardzo dobre zwłaszcza Zachmielacz Trójmiejski i piwniczne. Wole za piwko zapłacić 8 i 10 zł niż pić jakieś niewiadomego pochodzenia piwka za zł 4 w towarzystwie małolatów, które nie potrafią zachowywać się kulturalnie.
- 13 2
-
2013-07-22 10:32
"piwko"?
co to?
- 0 8
-
2013-07-22 02:29
zirytowany gd (1)
kurde.. czy na trojmiejscie rozpisuja sie tylko ludzie ktorych zadowala tyskie czy warka za 4 zl??? W porownaniu do dwoch pozostalych minibrowarow w gdansku ceny w lubrowie sa normalne a nawet chyba nizsze.
- 12 1
-
2013-07-22 11:10
dokładnie
400 ml w Browar Piwna - 9 zł, 1 l - 22,50 zł
w hotelu Gdańskim ... nie pamiętam ;)- 6 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.