- 1 Michał Szpak nie przyciągnął tłumów (42 opinie)
- 2 Sanah wystąpi w Ergo Arenie (5 opinii)
- 3 Zrobili dużą imprezę na lotnisku (6 opinii)
- 4 Miejski sylwester tylko w Gdańsku (203 opinie)
- 5 Wielkie widowisko Dody w Ergo Arenie (88 opinii)
- 6 Planuj Tydzień: Mikołaje, lodowisko i choinka (3 opinie)
Sezon na śliwki. Dlaczego warto po nie sięgać?
Węgierki, renklody, mirabelki - istnieje wiele odmian śliwek, a każda z nich, oprócz walorów smakowych, posiada także cenne właściwości zdrowotne. Są m.in. źródłem witaminy C, K, E, A oraz B6. Szczególnie teraz, gdy trwa na nie sezon, warto włączyć je do codziennego menu.
Śliwki - właściwości
Śliwki są doskonałym źródłem witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy, pomaga nam zwalczać infekcje i chroni przed wolnymi rodnikami. Oprócz tego śliwki dostarczają witaminy K, która odgrywa kluczową rolę w prawidłowej krzepliwości krwi, wspomaga zdrowie kości i zapobiega starzeniu się skóry.
- Śliwki szczególnie są polecane osobom mającym problem z pękającymi naczynkami, witamina C zawarta w śliwkach uszczelnia naczynia krwionośne, a witamina K korzystnie wpływa na krzepliwość krwi - mówi dietetyk medyczny Dominika Dietrich z Akademii Skutecznej Diety.
Śliwki są także bogate w polifenole, magnez, żelazo, wapń, fosfor oraz potas, który pomaga w regulacji ciśnienia krwi i zapobiega nadmiernemu obciążeniu serca. Witamina B6 i magnez z kolei wspierają pracę układu nerwowego.
Na co są zdrowe śliwki?
Śliwki są źródłem błonnika pokarmowego, który oczyszcza jelita i poprawia ich perystaltykę.
- Błonnik jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Pomaga w regulacji trawienia i zapobiega problemom z zaparciami. Spożywanie śliwek może również pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi - mówi psychodietetyk Mirosław Olejniczak z gabinetu Twój Cel.
Zawierają także antyoksydanty, które chronią przed powstawaniem nowotworu jelita grubego i zwalczają wolne rodniki w naszym ciele.
- Wolne rodniki mogą uszkadzać komórki i prowadzić do przyspieszonego procesu starzenia się organizmu. Dlatego jedzenie śliwek może pomóc w utrzymaniu młodzieńczego wyglądu i ogólnego zdrowia - dodaje Mirosław Olejniczak.
Najwięcej błonnika zawierają śliwki suszone. W 100 g suszonych owoców jest aż 7,1 g błonnika, a w surowych - 1,4 g. Dlatego to suszone śliwki są polecane na zaparcia.
- Trzy lub cztery sztuki suszonych śliwek należy namoczyć w ciepłej wodzie na noc, napar ze śliwek i namoczone śliwki należy wypić i zjeść rano na czczo, pół godziny przed śniadaniem. Taki napar ze śliwek suszonych najlepiej smakuje podawany na ciepło - dodaje Dominika Dietrich.

Ile kalorii mają śliwki?
Chociaż poszczególne odmiany śliwek różnią się kalorycznością, to zazwyczaj świeże owoce mają od 40 do 50 kcal w 100 g. Znacznie bardziej kaloryczne są suszone śliwki. W takiej samej gramaturze owoców mają aż 360 kcal.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2023-09-21 15:30
(Polskie) śliwki i jabłka to moje ulubione owoce
- 24 2
-
2023-09-25 10:16
Śliwki jak mam jeść to tylko suszone te mi jedynie smakują a przy okazji dobre są na zaparcia. A z tym mam akurat dość często problem. korzystam też z deski myjącej uspa zeby sobie chociaż troche ulżyć.
- 1 0
-
2023-09-23 22:15
W sezonie na sylwkach jest bardzo ważne jeździć zimą, ponieważ takich samych emocji nie może nametnieść żaden inny sport. Większa część ślizgowań to odbywa się w okresie od lutego do kwietnia i jest bardzo popularnym pasją dla wielu osób. Dla tych, którzy chcą poświęcić więcej czasu na sezon sylwkowy, ważne było zostać przygotowanym fizycznie oraz technicznie do tego sportu
- 1 7
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.