• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Mieszkańcy wspominają smaki Oruni. Przepis na Tort Gdański sprzed 160 lat

Magda Mielke
3 grudnia 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Tort Gdański został wpisany na listę produktów tradycyjnych w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie pomorskim 17 stycznia 2012 roku. 
Tort Gdański został wpisany na listę produktów tradycyjnych w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie pomorskim 17 stycznia 2012 roku.

Mieszkańcy Oruni opowiedzieli swoje historie, których punktem wyjścia były przepisy kulinarne: wspomnienia smaków z dzieciństwa, najlepsza kolacja przy świecach, rodzinne śniadanie czy egzotyczne potrawy przywiezione przez wujka marynarza lub ciocię stewardesę. Tak powstał ilustrowany kalendarz "Smaki Oruni" na 2022 rok, który zawiera przepisy mieszkańców i ich portrety.



Gdzie zjeść w Trójmieście? Zobacz listę polecanych miejsc


Od lipca tego roku w Stacji Orunia GAK prowadzony był projekt społeczny "Smaki Oruni". Wraz z mieszkańcami dzielnicy zbierano przepisy i związane z nimi historie, nie tylko kulinarne. Efektem spotkań i rozmów jest wyjątkowy kalendarz "Smaki Oruni" na rok 2022, który skrywa historie mieszkanek Oruni spisane kulinarnymi przepisami. To wspomnienia smaku dzieciństwa, rodzinnego domu, jak i samej Oruni - dzielnicy, w której przyszło żyć bohaterkom kalendarza.

  • Czerwcowa karta kalendarza należy do stuletniej pani Janiny i jej córki, które wspólnie przygotowały ptasie mleczko.
  • Na styczniowej karcie kalendarza znalazła się pani Jadzia, która niegdyś - jako młoda dziewczyna - pracowała w barze Karo w Grand Hotelu. To skarbnica opowieści i anegdot z lat 60.
Liderką projektu, która zajęła się także stylizacją zdjęć do kalendarza, jest Agnieszka Haponiuk, której recenzje kulinarne możecie regularnie czytać na naszym portalu w autorskim cyklu Jemy na mieście. Portrety mieszkańców wykonała Iwona Wojdowska, absolwentka Sopockich Szkół Fotografii Artystycznej, na co dzień współpracująca z trójmiejskimi artystami, teatrami i instytucjami kulturalnymi, a także gdyńskimi fundacjami i stowarzyszeniami zrzeszającymi osoby z niepełnosprawnością - portretuje podopiecznych oraz dokumentuje wydarzenia z ich udziałem. Za projekt graficzny odpowiadała zaś absolwentka grafiki Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku - Agata Setlak, która ceni w grafice prostotę, czytelność, oryginalność i chętnie posługuje się techniką kolażu.

- Skąd pomysł na kulinaria w domu kultury? Interesuję się historią kulinarną i uważam, że jedzenie jest częścią kultury, a także bardzo częstym motywem w sztuce, np. Salvador Dali był zafascynowany kształtem jaja, mówił o doskonałości formy pieczonego bekasa leżącego na półmisku, podziwiał znakomitość form natury przekształconych w danie. Seria spływających zegarów u Dalego została inspirowana roztapiającym się camembertem, a książkę kucharską, którą napisał dla swojej żony, zilustrował sam - produkty i dania miały postać obrazów. Jedzenie to nie tylko pożywienie, ale także rytuały związane z wierzeniami, danym regionem, ludowymi przypowieściami. Ważny jest też aspekt społeczny - to przy stole lokalna społeczność ma okazję spotkać się i porozmawiać. Podczas tworzenia kalendarza miałam okazję bywać w domu bohaterek, rozmawiać z nimi i poznawać ciekawe historie - nie tylko dań i przepisów, ale także ich życia. Potrawy prezentowane w kalendarzu są zawsze związane z jakimś wspomnieniem, najczęściej przyjemnym. I chyba to jest najciekawsze w tym projekcie - ludzie oraz ich historie - mówi Agnieszka Haponiuk.
  • Premiera kalendarza odbędzie się 4 grudnia o godz. 16:30 w siedzibie Stacji Orunia (ul. Dworcowa 9). Będzie jej towarzyszyć wystawa "Spoza kadru".
  • Premiera kalendarza odbędzie się 4 grudnia o godz. 16:30 w siedzibie Stacji Orunia (ul. Dworcowa 9). Będzie jej towarzyszyć wystawa "Spoza kadru".
  • Premiera kalendarza odbędzie się 4 grudnia o godz. 16:30 w siedzibie Stacji Orunia (ul. Dworcowa 9). Będzie jej towarzyszyć wystawa "Spoza kadru".

Tort Gdański



W ramach projektu organizowano także spotkania i warsztaty kulinarne. Na jednych z takich zajęć odtworzono historyczny Tort Gdański sprzed prawie 160 lat. Tort ten funkcjonował niegdyś pod nazwą "Migdałowy" i stanowił zwieńczenie największych uczt gdańskich mieszczan.

Czytaj także: Zupa owocowa, kasza z sokiem i kakao. Wspominamy smaki dzieciństwa

- Wyczytałam w różnych historycznych księgach, że na Dworze Artusa odbywały się wykwintne kolacje, na których podawano różne frykasy, takie jak gęsi nadziewane owocami, ryby na różne sposoby czy korzenne zupy. Ucztę zawsze wieńczył tort migdałowy. Szukając przepisu, trafiłam na "Gdańską książkę kucharską" autorstwa Marie Rosnack z roku 1858 i znalazłam przepis na tort migdałowy, który obecnie jest zwany Tortem Gdańskim. Wspólnie z członkiniami klubu "Zdolna Orunia" postanowiłyśmy odtworzyć dawny smak. Kiedyś torty były zupełnie inne - bez kremu maślanego albo na kruchym cieście przekładanym konfiturami, dlatego nasza wersja jest uwspółcześniona, ale baza smaków pozostaje ta sama, czyli migdały i cytryna - dodaje Agnieszka Haponiuk.
Przepis na Tort Gdański


Składniki

Na ciasto:
4 jajka, 100 g mąki ziemniaczanej, 100 g maki pszennej, 200 g cukru, 40 ml soku z cytryny, 12 g proszku do pieczenia, otarta skórka z jednej cytryny.

Na krem migdałowy: 500 g uprażonych migdałów, 150 g masła, 100 g czekolady gorzkiej, 60 g cukru, 2 jajka (żółtka), paczka cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią).

Wykonanie ciasta:
1. Żółtka oddzielamy od białek.
2. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
3. Dodajemy wodę, sok z cytryny i skórkę cytrynową.
4. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy i dodajemy do masy.
5. Miksujemy do połączenia składników.
6. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy, delikatnie mieszając.
Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy około 30 minut w 170-180 stopniach bez termoobiegu. Studzimy.

Wykonanie kremu:
1. Zmielić migdały na proszek.
2. Utrzeć żółtka na pianę z cukrem i cukrem waniliowym.
3. Czekoladę i masło rozpuścić (opcjonalnie i bliżej oryginału bez czekolady).
4. Zmielone migdały dodać do ubitych żółtek, wymieszać.
5. Dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem do masy.
6. Wymieszać wszystko dokładnie.

Składanie tortu:
Spód biszkoptowy przekroić na trzy części, posmarować dwie części obficie masą i starannie złożyć. Wierzch oblać rozpuszczoną czekoladą i posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.
Opcjonalnie, żeby tort nie był za suchy, blaty nasączyć alkoholem z sokiem cytrynowym lub samym sokiem cytrynowym z wodą albo herbatką z dużą ilością cytryny.

Przepis na migdałowy Tort Gdański sprzed 160 lat Przepis na migdałowy Tort Gdański sprzed 160 lat
Premiera kalendarza odbędzie się 4 grudnia o godz. 16:30 w siedzibie Stacji OruniaMapka. Wydarzeniu towarzyszyć będzie wystawa "Spoza kadru", przedstawiająca zdjęcia autorstwa Iwony Wojdowskiej i Agnieszki Haponiuk z tzw. backstage'u sesji fotograficznej do kalendarza.

Edycja kalendarza jest limitowana, ale dla pierwszych 35 osób, które odwiedzą stoisko Stacji Orunia na Gwiazdce Oruńskiej, która również odbywa się 4 grudnia o godz. 18 na ulicy GościnnejMapka, przewidziano mikołajkowy prezent w postaci jednego darmowego egzemplarza. Organizatorzy proszą jednak, aby wspomóc dowolnym datkiem Hospicjum Dutkiewicza w Gdańsku. Na stoisku będzie można spotkać wolontariuszy z Fundacji Hospicyjnej z puszkami na datki.

Wydarzenia

Smaki Oruni - premiera kalendarza

spotkanie

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (53)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Koncert edukacyjny - Bajki symfonicznie

26 - 37 zł
Kup bilet
muzyka poważna

Bakalie wiosna - nowa odsłona

kiermasz

Kwiat Jabłoni "Nasze ulubione kluby" (3 opinie)

(3 opinie)
169 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Festiwal Narracje odbywa się: