Raj dla mięsożerców. Relacja ze Smakuj Trójmiasto

Najnowszy artukuł na ten temat Smakuj Trójmiasto w nowym miejscu

Na kolejnej odsłonie festiwalu królowało mięso i zagościli aktorzy z serialu "Na Noże".


Tym razem na imprezie Smakuj Trójmiasto królowało mięso. Wołowina pastrami, tatar, szarpana wieprzowina i burgery to tylko kilka z propozycji trójmiejskich szefów kuchni, którzy przygotowali specjalne, festiwalowe dania. Można było również spotkać aktorów z serialu "Na Noże".



Zobacz, jak zapowiadaliśmy festiwal Smakuj Trójmiasto >>>

Impreza odbyła się w niedzielę w Starym Maneżu zobacz na mapie Gdańska na terenie wrzeszczańskiego Garnizonu. Ta sprawdzona już podczas kilku poprzednich edycji lokalizacja tym razem również zdała egzamin. Nie brakowało miejsc dla gości zarówno przy stolikach w środku hali, jak i na leżakach i ławkach przed budynkiem.

Impreza jak zawsze przyciągnęła sporo gdańszczan chcących spróbować festiwalowych specjalności przygotowanych przez trójmiejskich szefów kuchni.

Nowością była ogrodzona przestrzeń na zewnątrz obiektu - stanęły tam dwa food trucki reklamujące tvn-owski serial kulinarny "Na Noże". Grający w nim role szefów kuchni aktorzy Wojciech Zieliński i Piotr Stramowski odwiedzili Maneż - każdy mógł zrobić sobie z nimi zdjęcie oraz zdobyć autografy.

Z barobusów serwowane było z kolei firmowane imionami ich serialowych bohaterów jedzenie: szef Jacek przygotował kanapkę z policzkami wołowymi, szef Darek - racuchy z jabłkami i sorbetem gruszkowym. Obaj aktorzy przyciągnęli również tłumy na spotkanie, podczas którego opowiadali o pracy na planie i gotowaniu.

Tłumy przyciągnęło oczywiście również jedzenie, a dokładniej podawane w przeróżnej postaci mięso, które było motywem przewodnim festiwalu.

Na stoiskach około dwudziestu trójmiejskich barów i restauracji można było spróbować m.in. wołowego pastrami podawanego w kanapce z gruzińskiego chleba, burgera z szarpaną wołowiną i musztardą estragonową, tatara z pudrem grzybowym, rostbefu w czekoladzie i wermucie, gulaszu z dziczyzny, pieczonego prosiaka z konfiturą porzeczkową, ozorów cielęcych w panierce panko czy skrzydełek z kurczaka w miodzie i tabasco. Za porcję trzeba było zapłacić średnio 10 zł.

Kolejna edycja Smakuj Trójmiasto odbędzie się w Starym Maneżu 23 października. Tematem przewodnim będzie kuchnia azjatycka.

Opinie (76) 2 zablokowane

  • (1)

    Ale gdzie ta relacja?

    • 21 3

    • u stafieja w jelicie

      • 2 0

  • (1)

    W pyde. Wiecej takich imprez

    • 11 15

    • impreza dla biedaków

      na grubo bawić się, lobotomia i mozg ludzki, mądry będziesz

      • 0 2

  • (1)

    Ci sami co sprzedaja w Jadłostajni na kolibkach

    • 10 3

    • w trójmieście łamiemy stereotypy

      nowe trendy to ludzkie mięso

      • 0 4

  • (4)

    A gdzie schabowy zkapustą????

    • 17 4

    • U nas w Śwince pod trawka na jabłonce!

      • 1 1

    • (1)

      W d*pie

      • 5 1

      • w sumie racja, schab jest z tej okolicy

        • 0 0

    • W Niemczech,w Koloni!

      • 0 0

  • Taaa, a jak sie pojawi artykuł że ktoś kopnął psa, to od razu znajdzie się banda (1)

    Oburzonych miłośników i obrońców zwierząt żądająca linczu i śmierci na ciemiężycielu zwierzaka. Smacznego.

    • 26 10

    • dziękujemy

      • 0 0

  • Brak wentylacji (4)

    Według mnie organizatorzy po raz kolejny strzelili sobie w kolano organizując tego typu impreze w budynku. Zabrakło wentylacji. Ubrania ludzi przesiąkły zapachami smażonego mięsa. Pogoda była znakomita aby całość zorganizować na świeżym powietrzu.

    • 13 9

    • O czym Ty mowisz

      A teraz się zastanów czy organizator mógł się spodziewać takiej pogody na początek jesieni? Odpowiedź sobie sam.

      • 3 6

    • (1)

      Zgadza sie! Moj płaszcz śmierdzi burgerem

      • 2 2

      • Trzeba bylo bez plaszczyka przyjsc

        • 2 0

    • była strefa na zewnątrz

      może warto pójść na imprezę przed jej oceną?

      • 4 2

  • Wieprzowinka z kebabów

    :)

    • 5 2

  • byłam i mam pytanie do obecnych tam panów: dlaczego się nie golicie?? (9)

    • 47 11

    • Pytanie do ciebie: dlaczego mamy się golić? (2)

      Zarost jest czymś naturalnym i pierwotnym.

      • 12 25

      • bzdura (1)

        Taka broda to brud i smród. Kojarzy się z bezdomny brudasem.

        • 14 9

        • a mi twój wzgórek łonowy kojarzy się z pająkiem chwatem

          • 5 5

    • a Ty dlaczego się nie ogoliłaś?

      że niby nie widać to nie trzeba? :P

      • 20 9

    • pytanie do obecnych dam: dlaczego nie ścinacie włosów?

      • 6 12

    • odpowiadam:

      bo możemy.

      • 11 4

    • Nie golę się bo moja Dama lubi, kiedy ją coś łaskocze w uda.

      • 4 12

    • Bo to są modne pyndy

      jeszcze kok na głowie rurki czy co tam innego

      • 15 4

    • Odpowiedź

      bo nie mamy własnego gustu tyko kierujemy się zbiorowym pędem pod hasłem moda, jak 30 wyjdzie w tv w brodach to wszyscy brody klasyka i tak ze wszystkim, ktoś to lansuje i jak widać łykają jak pelikany

      • 17 3

  • jestem ładnie uczesany i mam brodę (1)

    ale nawet dla mnie to już było za dużo;)

    rondo na wajdeloty w pełni sezonu x 10

    ale dobrze, że się dzieje

    • 11 4

    • zjem skrobankę z grubasa, pasibrzucha

      dobrą skwarę przyjmę w usta

      • 0 4

  • Mięsożerców? (1)

    To o tych ślimakach i jarskich rożkach?

    • 12 3

    • zjedz swoje mięso

      albo konkubiny, albo starego posmakuj

      • 0 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Lao Che - Trasa Pożegnalna - No to Che!
Lao Che - Trasa Pożegnalna - No to Che!
rock
paź 1
piątek, g. 20:00
Gdańsk, Stary Maneż
IRA
IRA
rock
paź 7
czwartek, g. 19:00
Gdańsk, Filharmonia Bałtycka
Pat Metheny - Side Eye
Pat Metheny - Side Eye
jazz
cze'22 3
piątek, g. 20:00
Sopot, Opera Leśna

Nowe Lokale

Sprawdź się

Sprawdź się

Weekendowy festiwal organizowany przez IKM, który w latach 2008-2015 co roku odbywał się w innej dzielnicy Gdańska nazywał się: