- 1 Planuj Tydzień: imprezy i majówka (10 opinii)
- 2 Zamknięto jedyną ukraińską dyskotekę (145 opinii)
- 3 Festiwal filmowy w odmienionej formule (7 opinii)
- 4 Kartonowy Dawid Podsiadło jak żywy (18 opinii)
- 5 Grają przeboje największych gwiazd (4 opinie)
- 6 Spektakle z Trójmiasta w Teatrze Telewizji (10 opinii)
Raj dla mięsożerców. Relacja ze Smakuj Trójmiasto
Na kolejnej odsłonie festiwalu królowało mięso i zagościli aktorzy z serialu "Na Noże".
Tym razem na imprezie Smakuj Trójmiasto królowało mięso. Wołowina pastrami, tatar, szarpana wieprzowina i burgery to tylko kilka z propozycji trójmiejskich szefów kuchni, którzy przygotowali specjalne, festiwalowe dania. Można było również spotkać aktorów z serialu "Na Noże".
Zobacz, jak zapowiadaliśmy festiwal Smakuj Trójmiasto >>>
Impreza odbyła się w niedzielę w Starym Maneżu na terenie wrzeszczańskiego Garnizonu. Ta sprawdzona już podczas kilku poprzednich edycji lokalizacja tym razem również zdała egzamin. Nie brakowało miejsc dla gości zarówno przy stolikach w środku hali, jak i na leżakach i ławkach przed budynkiem.
Impreza jak zawsze przyciągnęła sporo gdańszczan chcących spróbować festiwalowych specjalności przygotowanych przez trójmiejskich szefów kuchni.
Nowością była ogrodzona przestrzeń na zewnątrz obiektu - stanęły tam dwa food trucki reklamujące tvn-owski serial kulinarny "Na Noże". Grający w nim role szefów kuchni aktorzy Wojciech Zieliński i Piotr Stramowski odwiedzili Maneż - każdy mógł zrobić sobie z nimi zdjęcie oraz zdobyć autografy.
Z barobusów serwowane było z kolei firmowane imionami ich serialowych bohaterów jedzenie: szef Jacek przygotował kanapkę z policzkami wołowymi, szef Darek - racuchy z jabłkami i sorbetem gruszkowym. Obaj aktorzy przyciągnęli również tłumy na spotkanie, podczas którego opowiadali o pracy na planie i gotowaniu.
Tłumy przyciągnęło oczywiście również jedzenie, a dokładniej podawane w przeróżnej postaci mięso, które było motywem przewodnim festiwalu.
Na stoiskach około dwudziestu trójmiejskich barów i restauracji można było spróbować m.in. wołowego pastrami podawanego w kanapce z gruzińskiego chleba, burgera z szarpaną wołowiną i musztardą estragonową, tatara z pudrem grzybowym, rostbefu w czekoladzie i wermucie, gulaszu z dziczyzny, pieczonego prosiaka z konfiturą porzeczkową, ozorów cielęcych w panierce panko czy skrzydełek z kurczaka w miodzie i tabasco. Za porcję trzeba było zapłacić średnio 10 zł.
Kolejna edycja Smakuj Trójmiasto odbędzie się w Starym Maneżu 23 października. Tematem przewodnim będzie kuchnia azjatycka.
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (76) 2 zablokowane
-
2016-09-25 22:27
Na zdjęciu mały prosiaczek - dziecko . Smacznego (10)
- 9 16
-
2016-09-26 08:05
Dziękuję, (8)
uwielbiam jeść małe zwierzątka - jagnięta, prosiaki, cielęta i kurczaki.
- 16 6
-
2016-09-26 08:36
Ciekawe jaki z ciebie kozak (3)
Jeżeli sam miał byś zabić do jedzenia. Fajnie udawać twardziela mięsożercę jeżeli ktoś robi to za ciebie, za drzwiami i najlepiej 10km dalej
- 2 12
-
2016-09-26 10:16
Nie udaję, po prostu jestem mięsożercą.
Inni zabijają, a ja zaspokajam swoją potrzebę jedzenia mięsa. Tak jest świat ułożony i nie zapowiada się żadna w tym względzie zmiana.
- 20 3
-
2016-09-27 10:48
Może jeszcze mam polować z dzidą w XXI wieku? Rozumiem że sam hoduje sobie wszystkie warzywka w swoim gospodarstwie?
- 2 0
-
2016-09-28 11:52
nigdy tak nie było, że wszyscy bili zwierzęta
zawsze wykonywało to kilka wybranych osób,
które rozumiały potrzebę i psychicznie sobie z ubojem radziły,
nie rób ze wszystkich astronautów,
nie pajacuj- 1 0
-
2016-09-26 10:01
(1)
Ty świnio !
- 3 3
-
2016-09-28 11:53
ty kotlecie :)
- 0 0
-
2016-09-26 20:14
(1)
a ja małych kaziów na śniadanie, paluszki, udka, uszka i oczka , mali chłopcy najlepsi bo takie niewinne to to
- 0 3
-
2016-09-28 11:53
najlepsze są paluszki rybne
- 0 0
-
2016-09-27 10:01
Ciekawe czy dziecko mając w domu kotlecika z prosiaczka na talerzu też płacze? Proponuje niedziele spędzać na placu zabaw, a nie na targach mięsnych.
- 0 1
-
2016-09-25 23:04
muzuka (2)
litosci dlaczego tak głośno!?
- 8 1
-
2016-09-25 23:04
muzyka
.
- 0 2
-
2016-09-26 20:13
słaby montaż, kto to składał? pijany był ?
- 0 0
-
2016-09-25 23:31
Dzieci (7)
Moja córa zaczęła płakać na widok tego spalonego prosiaka! Juz nigdy nie odwiedzimy smakuj Trójmiasto!
- 3 25
-
2016-09-26 03:37
(4)
A co, twoja córka jest wegetarianką? Nie wie skad się mieso bierze? Ja sama wegeriaianką nie jestem, ale jestem za tym, żeby ściany rzeźni były szklane. Jaja od kur, ktore kupujesz żyja w skandalicznych warunkach, a samce kurcząt od razu sa usypiane, krowom, kurczakom, świniom i cieletom podrzyna sie gardła...
- 15 0
-
2016-09-26 13:24
Dlatego trzeba je zaorać i użyźnić nimi glebę pod soję :) (1)
Po co zwierzęta mają żyć? Niech zostaną eksterminowane bo inaczej mogłyby cierpieć - logika tak zwanych "obrońców" zwierząt :)
- 3 2
-
2016-09-26 14:22
Czy ja pwoieedziałam, że jestem za soją? Umiesz czytac ze zrozumieniem? Napisałam, ze powinnismy byc świadomi, że nasza przyjemność z jedzenia mięsa jest konsekwencją cierpienia zwierząt. I należy o tym mówic i pokazywac dzieciom.
- 2 3
-
2016-09-27 07:35
Koguty usypiane? :DDDD
Ty głupia jesteś, te małe koguty są mielone jeszcze żywe, zaraz po urodzeniu. Kto by w takim kombinacie usypiał każdego kurczaka??
- 1 0
-
2016-09-28 11:54
ja nie kupuję jaj od skandalicznych kur
- 0 0
-
2016-09-26 08:55
A gdyby pocięli go na kawałki przed podaniem? Mięso jest ze zwierząt, więc w czym problem? Trzeba wiedzieć co się je. Kiełbasa z prosiaczka jest ok, ale pieczony w całości już nie?
- 12 1
-
2016-09-26 20:06
moja córka nie je zwierząt ! padliny nie jada, podaję jej ludzkie organy, z pierwszego dłubania
- 0 4
-
2016-09-26 08:53
żal (3)
śmieszna impreza, wystawiały się bardziej jadłodajnie niż porządne knajpy. Celem wystawców wydaje się był extra zarobek niż promocja (zaskakująca krótkowzroczność) - jedynie porządnie oznaczone stanowisko miał Lobster(mocno średni moim zdaniem), a ceny
jedzenia po prostu śmieszne - w pobliskim Eliksirze można zjeść taniej i 1000 razy lepiej niż na tej imprezce.- 8 4
-
2016-09-26 09:06
jak dział deLux, to marudzenie, tu marudzenie, to jak żyć?! (2)
- 2 0
-
2016-09-26 09:23
?? (1)
to krytyka bezmyślności wystawców - nieistniejące na kulinarnej mapie trojmiasta lokale gastronomiczne próbowały zarobić coś extra :) w weekend zamiast próbować pokazać swoją kuchnie (ku temu okazja była wyśmienita). A tak mieliśmy na przykład okazję spróbować pół plasterka pieczeni za 15 zł, kwałek śledzia za 10 i zupełne kuriozum 25 za miseczkę ślimaków z puszki !
kto oferował te niezwykłe przysmaki ? nie mam pojęcia, bo stoiska były tak fatalnie oznaczone !- 2 2
-
2016-09-26 10:35
oooo, a to ciekawe, chyba inne imprezy odwiedziliśmy?
Roll-upy, wizytówki itp. to za mało, lepszy byłby neon rodem z Vegas?
- 0 0
-
2016-09-26 09:33
Drogo masakra (2)
kotlet mielowny normalnej wielkosci z buraczkami 10zł, mała miska makaronu z sosem 10zł . Drozej niz w restauracjach i jeszcze wstęp płatny.
- 10 3
-
2016-09-26 20:12
dla mnie tanio
- 1 1
-
2016-09-27 10:09
Wstęp płatny bo Organizator też płaci za wynajem pomieszczenia, za organizację, za pracowników. Ceny od góry były ustalane 5/10 zł porcje. I wcale się nie dziwie że kotlet z buraczkami czy miska makaronu z sosem były za 10 zł, bo ktoś musiał kupić produkty, zapłacić pracownikowi, przewieźć produkt i jeszcze zapłacić za jego wystawienie. Za darmo można było zjeść bułki TVNu.
W barze mlecznym za wydane pieniądze na Smakuj Trójmiasto można było zrobić ucztę.- 0 0
-
2016-09-26 10:31
Musztarda po obiedzie. (1)
O tego typu imprezach należy poinformować czytelników przed a nie po fakcie.
- 6 3
-
2016-09-26 20:12
keczup w lodówce
- 0 0
-
2016-09-26 13:02
narzekacze cenowi (1)
ujawniam wam peawdę, czyli reality:
stoisko w manezu to kilkaset zlotych dla organizatora, dniowki dla ludzi kolejne pare stow. wiekszosc z wystawcow nie zarobila tam wiecej niz 500zl na czysto przez caly dzien, wiec teksty o tym jak to wystawcy golą ludnosc do golego to wiecie. pretensje do szefa manezu.- 5 2
-
2016-09-26 20:10
wodę piją jak zwierzęta
mięso ze zwierząt? kto to je? tylko ludzkie członki w malibu
- 0 2
-
2016-09-26 13:19
Ja się golę... (3)
... ale tylko dlatego, że broda jest modna. Nosiłem brodę jak była niemodna - i to tak zwaną "kozią bródkę" bo wzbudzała największe przerażenie. Dziś co drugi to Rumcajs.
- 6 5
-
2016-09-26 14:29
kozia bródka (1)
domena studenta ETI czy tam innego z PG, nie wiem, co ma oznaczać, ale chyba po prostu brak gustu, słabe zainteresowanie swoim wyglądem. ale wielu mężczyzn go nie przejawia, a do tych, którzy to robią, mają jakieś nieuzasadnione pretensje;)
- 3 0
-
2016-09-26 20:11
kozi bobek
- 1 0
-
2016-09-26 20:12
pod pachami się gol i na plecach
- 1 0
-
2016-09-26 20:05
najlepsze mięso, to ludzkie mięso
co tam zwięrzęta będziemy jeść, ludzi jedzmy!
- 1 6
-
2016-09-27 07:19
o co chodzi z tymi brodami? chłopy czy Wy golarek nie macie???
Stado zarośniętych i jeszcze najlepiej mówicie dookoła brawo ja i durny usmiech na twarzy, żenada...
- 7 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.