• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Raj dla mięsożerców. Relacja ze Smakuj Trójmiasto

Łukasz Stafiej
25 września 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Smakuj Trójmiasto w nowym miejscu

Na kolejnej odsłonie festiwalu królowało mięso i zagościli aktorzy z serialu "Na Noże".


Tym razem na imprezie Smakuj Trójmiasto królowało mięso. Wołowina pastrami, tatar, szarpana wieprzowina i burgery to tylko kilka z propozycji trójmiejskich szefów kuchni, którzy przygotowali specjalne, festiwalowe dania. Można było również spotkać aktorów z serialu "Na Noże".



Zobacz, jak zapowiadaliśmy festiwal Smakuj Trójmiasto >>>

Impreza odbyła się w niedzielę w Starym Maneżu zobacz na mapie Gdańska na terenie wrzeszczańskiego Garnizonu. Ta sprawdzona już podczas kilku poprzednich edycji lokalizacja tym razem również zdała egzamin. Nie brakowało miejsc dla gości zarówno przy stolikach w środku hali, jak i na leżakach i ławkach przed budynkiem.

Impreza jak zawsze przyciągnęła sporo gdańszczan chcących spróbować festiwalowych specjalności przygotowanych przez trójmiejskich szefów kuchni.

Nowością była ogrodzona przestrzeń na zewnątrz obiektu - stanęły tam dwa food trucki reklamujące tvn-owski serial kulinarny "Na Noże". Grający w nim role szefów kuchni aktorzy Wojciech Zieliński i Piotr Stramowski odwiedzili Maneż - każdy mógł zrobić sobie z nimi zdjęcie oraz zdobyć autografy.

  • Pieczony w całości prosiak.
  • Ekipa serialu "Na Noże" - goście specjalni imprezy.
  • Ślimaki.
Z barobusów serwowane było z kolei firmowane imionami ich serialowych bohaterów jedzenie: szef Jacek przygotował kanapkę z policzkami wołowymi, szef Darek - racuchy z jabłkami i sorbetem gruszkowym. Obaj aktorzy przyciągnęli również tłumy na spotkanie, podczas którego opowiadali o pracy na planie i gotowaniu.

Tłumy przyciągnęło oczywiście również jedzenie, a dokładniej podawane w przeróżnej postaci mięso, które było motywem przewodnim festiwalu.

Na stoiskach około dwudziestu trójmiejskich barów i restauracji można było spróbować m.in. wołowego pastrami podawanego w kanapce z gruzińskiego chleba, burgera z szarpaną wołowiną i musztardą estragonową, tatara z pudrem grzybowym, rostbefu w czekoladzie i wermucie, gulaszu z dziczyzny, pieczonego prosiaka z konfiturą porzeczkową, ozorów cielęcych w panierce panko czy skrzydełek z kurczaka w miodzie i tabasco. Za porcję trzeba było zapłacić średnio 10 zł.

Kolejna edycja Smakuj Trójmiasto odbędzie się w Starym Maneżu 23 października. Tematem przewodnim będzie kuchnia azjatycka.

Wydarzenia

Smakuj Trójmiasto Asian Edition (15 opinii)

(15 opinii)
5 zł

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (76) 2 zablokowane

  • Na zdjęciu mały prosiaczek - dziecko . Smacznego (10)

    • 9 16

    • Dziękuję, (8)

      uwielbiam jeść małe zwierzątka - jagnięta, prosiaki, cielęta i kurczaki.

      • 16 6

      • Ciekawe jaki z ciebie kozak (3)

        Jeżeli sam miał byś zabić do jedzenia. Fajnie udawać twardziela mięsożercę jeżeli ktoś robi to za ciebie, za drzwiami i najlepiej 10km dalej

        • 2 12

        • Nie udaję, po prostu jestem mięsożercą.

          Inni zabijają, a ja zaspokajam swoją potrzebę jedzenia mięsa. Tak jest świat ułożony i nie zapowiada się żadna w tym względzie zmiana.

          • 20 3

        • Może jeszcze mam polować z dzidą w XXI wieku? Rozumiem że sam hoduje sobie wszystkie warzywka w swoim gospodarstwie?

          • 2 0

        • nigdy tak nie było, że wszyscy bili zwierzęta

          zawsze wykonywało to kilka wybranych osób,
          które rozumiały potrzebę i psychicznie sobie z ubojem radziły,

          nie rób ze wszystkich astronautów,
          nie pajacuj

          • 1 0

      • (1)

        Ty świnio !

        • 3 3

        • ty kotlecie :)

          • 0 0

      • (1)

        a ja małych kaziów na śniadanie, paluszki, udka, uszka i oczka , mali chłopcy najlepsi bo takie niewinne to to

        • 0 3

        • najlepsze są paluszki rybne

          • 0 0

    • Ciekawe czy dziecko mając w domu kotlecika z prosiaczka na talerzu też płacze? Proponuje niedziele spędzać na placu zabaw, a nie na targach mięsnych.

      • 0 1

  • muzuka (2)

    litosci dlaczego tak głośno!?

    • 8 1

    • muzyka

      .

      • 0 2

    • słaby montaż, kto to składał? pijany był ?

      • 0 0

  • Dzieci (7)

    Moja córa zaczęła płakać na widok tego spalonego prosiaka! Juz nigdy nie odwiedzimy smakuj Trójmiasto!

    • 3 25

    • (4)

      A co, twoja córka jest wegetarianką? Nie wie skad się mieso bierze? Ja sama wegeriaianką nie jestem, ale jestem za tym, żeby ściany rzeźni były szklane. Jaja od kur, ktore kupujesz żyja w skandalicznych warunkach, a samce kurcząt od razu sa usypiane, krowom, kurczakom, świniom i cieletom podrzyna sie gardła...

      • 15 0

      • Dlatego trzeba je zaorać i użyźnić nimi glebę pod soję :) (1)

        Po co zwierzęta mają żyć? Niech zostaną eksterminowane bo inaczej mogłyby cierpieć - logika tak zwanych "obrońców" zwierząt :)

        • 3 2

        • Czy ja pwoieedziałam, że jestem za soją? Umiesz czytac ze zrozumieniem? Napisałam, ze powinnismy byc świadomi, że nasza przyjemność z jedzenia mięsa jest konsekwencją cierpienia zwierząt. I należy o tym mówic i pokazywac dzieciom.

          • 2 3

      • Koguty usypiane? :DDDD

        Ty głupia jesteś, te małe koguty są mielone jeszcze żywe, zaraz po urodzeniu. Kto by w takim kombinacie usypiał każdego kurczaka??

        • 1 0

      • ja nie kupuję jaj od skandalicznych kur

        • 0 0

    • A gdyby pocięli go na kawałki przed podaniem? Mięso jest ze zwierząt, więc w czym problem? Trzeba wiedzieć co się je. Kiełbasa z prosiaczka jest ok, ale pieczony w całości już nie?

      • 12 1

    • moja córka nie je zwierząt ! padliny nie jada, podaję jej ludzkie organy, z pierwszego dłubania

      • 0 4

  • żal (3)

    śmieszna impreza, wystawiały się bardziej jadłodajnie niż porządne knajpy. Celem wystawców wydaje się był extra zarobek niż promocja (zaskakująca krótkowzroczność) - jedynie porządnie oznaczone stanowisko miał Lobster(mocno średni moim zdaniem), a ceny
    jedzenia po prostu śmieszne - w pobliskim Eliksirze można zjeść taniej i 1000 razy lepiej niż na tej imprezce.

    • 8 4

    • jak dział deLux, to marudzenie, tu marudzenie, to jak żyć?! (2)

      • 2 0

      • ?? (1)

        to krytyka bezmyślności wystawców - nieistniejące na kulinarnej mapie trojmiasta lokale gastronomiczne próbowały zarobić coś extra :) w weekend zamiast próbować pokazać swoją kuchnie (ku temu okazja była wyśmienita). A tak mieliśmy na przykład okazję spróbować pół plasterka pieczeni za 15 zł, kwałek śledzia za 10 i zupełne kuriozum 25 za miseczkę ślimaków z puszki !
        kto oferował te niezwykłe przysmaki ? nie mam pojęcia, bo stoiska były tak fatalnie oznaczone !

        • 2 2

        • oooo, a to ciekawe, chyba inne imprezy odwiedziliśmy?

          Roll-upy, wizytówki itp. to za mało, lepszy byłby neon rodem z Vegas?

          • 0 0

  • Drogo masakra (2)

    kotlet mielowny normalnej wielkosci z buraczkami 10zł, mała miska makaronu z sosem 10zł . Drozej niz w restauracjach i jeszcze wstęp płatny.

    • 10 3

    • dla mnie tanio

      • 1 1

    • Wstęp płatny bo Organizator też płaci za wynajem pomieszczenia, za organizację, za pracowników. Ceny od góry były ustalane 5/10 zł porcje. I wcale się nie dziwie że kotlet z buraczkami czy miska makaronu z sosem były za 10 zł, bo ktoś musiał kupić produkty, zapłacić pracownikowi, przewieźć produkt i jeszcze zapłacić za jego wystawienie. Za darmo można było zjeść bułki TVNu.
      W barze mlecznym za wydane pieniądze na Smakuj Trójmiasto można było zrobić ucztę.

      • 0 0

  • Musztarda po obiedzie. (1)

    O tego typu imprezach należy poinformować czytelników przed a nie po fakcie.

    • 6 3

    • keczup w lodówce

      • 0 0

  • narzekacze cenowi (1)

    ujawniam wam peawdę, czyli reality:
    stoisko w manezu to kilkaset zlotych dla organizatora, dniowki dla ludzi kolejne pare stow. wiekszosc z wystawcow nie zarobila tam wiecej niz 500zl na czysto przez caly dzien, wiec teksty o tym jak to wystawcy golą ludnosc do golego to wiecie. pretensje do szefa manezu.

    • 5 2

    • wodę piją jak zwierzęta

      mięso ze zwierząt? kto to je? tylko ludzkie członki w malibu

      • 0 2

  • Opinia do filmu

    Zobacz film Smakuj Trójmiasto: Mięsna edycja

    Ja się golę... (3)

    ... ale tylko dlatego, że broda jest modna. Nosiłem brodę jak była niemodna - i to tak zwaną "kozią bródkę" bo wzbudzała największe przerażenie. Dziś co drugi to Rumcajs.

    • 6 5

    • Opinia do filmu

      Zobacz film Smakuj Trójmiasto: Mięsna edycja

      kozia bródka (1)

      domena studenta ETI czy tam innego z PG, nie wiem, co ma oznaczać, ale chyba po prostu brak gustu, słabe zainteresowanie swoim wyglądem. ale wielu mężczyzn go nie przejawia, a do tych, którzy to robią, mają jakieś nieuzasadnione pretensje;)

      • 3 0

      • Opinia do filmu

        Zobacz film Smakuj Trójmiasto: Mięsna edycja

        kozi bobek

        • 1 0

    • Opinia do filmu

      Zobacz film Smakuj Trójmiasto: Mięsna edycja

      pod pachami się gol i na plecach

      • 1 0

  • Opinia do filmu

    Zobacz film Smakuj Trójmiasto: Mięsna edycja

    najlepsze mięso, to ludzkie mięso

    co tam zwięrzęta będziemy jeść, ludzi jedzmy!

    • 1 6

  • o co chodzi z tymi brodami? chłopy czy Wy golarek nie macie???

    Stado zarośniętych i jeszcze najlepiej mówicie dookoła brawo ja i durny usmiech na twarzy, żenada...

    • 7 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d."

89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years!

159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

W 2012 roku Gdańsk był jednym z gospodarzy: