- 1 Majaland: znamy termin otwarcia i cennik (123 opinie)
- 2 Afera o kolekcjonerską monsterę (60 opinii)
- 3 Skecz o urokach jazdy obwodnicą (62 opinie)
- 4 Po 30 latach Kaliber 44 wciąż zachwyca (16 opinii)
- 5 Czy marihuana powinna być legalna? (16 opinii)
- 6 Córka znanego biznesmena w telewizji (328 opinii)
Raj dla mięsożerców. Relacja ze Smakuj Trójmiasto
25 września 2016 (artykuł sprzed 7 lat)
Najnowszy artykuł na ten temat
Smakuj Trójmiasto w nowym miejscu
Na kolejnej odsłonie festiwalu królowało mięso i zagościli aktorzy z serialu "Na Noże".
Tym razem na imprezie Smakuj Trójmiasto królowało mięso. Wołowina pastrami, tatar, szarpana wieprzowina i burgery to tylko kilka z propozycji trójmiejskich szefów kuchni, którzy przygotowali specjalne, festiwalowe dania. Można było również spotkać aktorów z serialu "Na Noże".
Zobacz, jak zapowiadaliśmy festiwal Smakuj Trójmiasto >>>
Impreza odbyła się w niedzielę w Starym Maneżu na terenie wrzeszczańskiego Garnizonu. Ta sprawdzona już podczas kilku poprzednich edycji lokalizacja tym razem również zdała egzamin. Nie brakowało miejsc dla gości zarówno przy stolikach w środku hali, jak i na leżakach i ławkach przed budynkiem.
Impreza jak zawsze przyciągnęła sporo gdańszczan chcących spróbować festiwalowych specjalności przygotowanych przez trójmiejskich szefów kuchni.
Nowością była ogrodzona przestrzeń na zewnątrz obiektu - stanęły tam dwa food trucki reklamujące tvn-owski serial kulinarny "Na Noże". Grający w nim role szefów kuchni aktorzy Wojciech Zieliński i Piotr Stramowski odwiedzili Maneż - każdy mógł zrobić sobie z nimi zdjęcie oraz zdobyć autografy.
Z barobusów serwowane było z kolei firmowane imionami ich serialowych bohaterów jedzenie: szef Jacek przygotował kanapkę z policzkami wołowymi, szef Darek - racuchy z jabłkami i sorbetem gruszkowym. Obaj aktorzy przyciągnęli również tłumy na spotkanie, podczas którego opowiadali o pracy na planie i gotowaniu.
Tłumy przyciągnęło oczywiście również jedzenie, a dokładniej podawane w przeróżnej postaci mięso, które było motywem przewodnim festiwalu.
Na stoiskach około dwudziestu trójmiejskich barów i restauracji można było spróbować m.in. wołowego pastrami podawanego w kanapce z gruzińskiego chleba, burgera z szarpaną wołowiną i musztardą estragonową, tatara z pudrem grzybowym, rostbefu w czekoladzie i wermucie, gulaszu z dziczyzny, pieczonego prosiaka z konfiturą porzeczkową, ozorów cielęcych w panierce panko czy skrzydełek z kurczaka w miodzie i tabasco. Za porcję trzeba było zapłacić średnio 10 zł.
Kolejna edycja Smakuj Trójmiasto odbędzie się w Starym Maneżu 23 października. Tematem przewodnim będzie kuchnia azjatycka.
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (76) 2 zablokowane
-
2016-09-27 12:36
JESTEŚ TYM, CO JESZ..... (3)
- 0 0
-
2016-09-27 15:11
(2)
to wolę być tygrysem niż ogórkiem ;)
- 3 0
-
2016-09-28 10:15
ogórek mimo (1)
wszystko mniej śmierdząco sie rozkłada...
- 0 0
-
2016-09-28 12:43
a ziemniak?
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.