Raj dla mięsożerców. Relacja ze Smakuj Trójmiasto

Najnowszy artukuł na ten temat Smakuj Trójmiasto w nowym miejscu

Na kolejnej odsłonie festiwalu królowało mięso i zagościli aktorzy z serialu "Na Noże".


Tym razem na imprezie Smakuj Trójmiasto królowało mięso. Wołowina pastrami, tatar, szarpana wieprzowina i burgery to tylko kilka z propozycji trójmiejskich szefów kuchni, którzy przygotowali specjalne, festiwalowe dania. Można było również spotkać aktorów z serialu "Na Noże".



Zobacz, jak zapowiadaliśmy festiwal Smakuj Trójmiasto >>>

Impreza odbyła się w niedzielę w Starym Maneżu zobacz na mapie Gdańska na terenie wrzeszczańskiego Garnizonu. Ta sprawdzona już podczas kilku poprzednich edycji lokalizacja tym razem również zdała egzamin. Nie brakowało miejsc dla gości zarówno przy stolikach w środku hali, jak i na leżakach i ławkach przed budynkiem.

Impreza jak zawsze przyciągnęła sporo gdańszczan chcących spróbować festiwalowych specjalności przygotowanych przez trójmiejskich szefów kuchni.

Nowością była ogrodzona przestrzeń na zewnątrz obiektu - stanęły tam dwa food trucki reklamujące tvn-owski serial kulinarny "Na Noże". Grający w nim role szefów kuchni aktorzy Wojciech Zieliński i Piotr Stramowski odwiedzili Maneż - każdy mógł zrobić sobie z nimi zdjęcie oraz zdobyć autografy.

Z barobusów serwowane było z kolei firmowane imionami ich serialowych bohaterów jedzenie: szef Jacek przygotował kanapkę z policzkami wołowymi, szef Darek - racuchy z jabłkami i sorbetem gruszkowym. Obaj aktorzy przyciągnęli również tłumy na spotkanie, podczas którego opowiadali o pracy na planie i gotowaniu.

Tłumy przyciągnęło oczywiście również jedzenie, a dokładniej podawane w przeróżnej postaci mięso, które było motywem przewodnim festiwalu.

Na stoiskach około dwudziestu trójmiejskich barów i restauracji można było spróbować m.in. wołowego pastrami podawanego w kanapce z gruzińskiego chleba, burgera z szarpaną wołowiną i musztardą estragonową, tatara z pudrem grzybowym, rostbefu w czekoladzie i wermucie, gulaszu z dziczyzny, pieczonego prosiaka z konfiturą porzeczkową, ozorów cielęcych w panierce panko czy skrzydełek z kurczaka w miodzie i tabasco. Za porcję trzeba było zapłacić średnio 10 zł.

Kolejna edycja Smakuj Trójmiasto odbędzie się w Starym Maneżu 23 października. Tematem przewodnim będzie kuchnia azjatycka.

Opinie (76) 2 zablokowane

  • Ale gdzie ta relacja?

    • 21 3

  • W pyde. Wiecej takich imprez

    • 11 15

  • Ci sami co sprzedaja w Jadłostajni na kolibkach

    • 10 3

  • A gdzie schabowy zkapustą????

    • 17 4

  • Taaa, a jak sie pojawi artykuł że ktoś kopnął psa, to od razu znajdzie się banda

    Oburzonych miłośników i obrońców zwierząt żądająca linczu i śmierci na ciemiężycielu zwierzaka. Smacznego.

    • 26 10

  • Brak wentylacji

    Według mnie organizatorzy po raz kolejny strzelili sobie w kolano organizując tego typu impreze w budynku. Zabrakło wentylacji. Ubrania ludzi przesiąkły zapachami smażonego mięsa. Pogoda była znakomita aby całość zorganizować na świeżym powietrzu.

    • 13 9

  • Wieprzowinka z kebabów

    :)

    • 5 2

  • U nas w Śwince pod trawka na jabłonce!

    • 1 1

  • byłam i mam pytanie do obecnych tam panów: dlaczego się nie golicie??

    • 47 11

  • Pytanie do ciebie: dlaczego mamy się golić?

    Zarost jest czymś naturalnym i pierwotnym.

    • 12 25

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Koncert Muzyki Filmowej i Epickiej
Koncert Muzyki Filmowej i Epickiej
muzyka chóralna, widowisko / show
paź 22
piątek, g. 19:00
Gdynia, Gdynia Arena
Mela Koteluk & Kwadrofonik
Mela Koteluk & Kwadrofonik
rock, pop
paź 29
piątek, g. 20:00
Gdańsk, Stary Maneż
Fisz Emade Tworzywo - Ballady i Protesty
Fisz Emade Tworzywo - Ballady i Protesty
muzyka alternatywna
lis 12
piątek, g. 20:00
Gdańsk, Stary Maneż

Kulinaria

Nowe Lokale

Sprawdź się

Sprawdź się

Prawdziwe meksykańskie tortille są z mąki: