• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Wybieramy idealne wino do obiadu

Alicja Olkowska
14 maja 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 
Warto celebrować wspólny posiłek w gronie bliskich osób. Miłe towarzystwo, pyszne jedzenie i wino, czasem więcej do szczęścia nie potrzeba. Warto celebrować wspólny posiłek w gronie bliskich osób. Miłe towarzystwo, pyszne jedzenie i wino, czasem więcej do szczęścia nie potrzeba.

Niedzielny obiad w gronie rodziny lub przyjaciół to cenne chwile. Staramy się, żeby było wyjątkowo. Niektórzy spędzają w kuchni sporo czasu, przygotowując smaczne, mniej lub bardziej wykwintne dania, inni zamawiają jedzenie na wynos. Często przysłowiową kropkę nad i stanowi wino, dobrane pod okazję i menu. Jakie zatem etykiety polecają trójmiejscy eksperci? Poniżej uniwersalne wina, które sprawdzą się podczas niedzielnego obiadu.



Sklepy z winami w Trójmieście


Noma



Do obiadu/kolacji najchętniej pijam wino:

Poszukiwanie idealnego wina do obiadu zaczynamy od gdyńskiej Nomy, która od 1995 roku zajmuje się importem i dystrybucją jakościowych win pochodzących wyłącznie z najlepszych winnic Italii. Jeśli szukacie unikatów, których nie kupicie w "zwykłym" sklepie, to właśnie tutaj je znajdziecie. Co ważne, brak pośredników pomiędzy Nomą a producentem wpływa na przyjazne dla portfela ceny.

- Nasza wieloletnia fascynacja winem włoskim wynika z przekonania, że to właśnie Włosi potrafią zaoferować nieprawdopodobnie wielką różnorodność winnych aromatów i smaków. W naszej ofercie posiadamy solidne i utytułowane wina od znanych producentów, ale także z pasją i wielką przyjemnością wyszukujemy i odkrywamy dla polskiego rynku "perełki winiarskie" od małych producentów, często produkowane z autochtonicznych, zupełnie nieznanych u nas gron. Co roku wiele naszych win zdobywa nagrody i ważne wyróżnienia we Włoszech oraz na rozmaitych konkursach międzynarodowych - mówi Dariusz Knyszyński, specjalista ds. sprzedaży wina.

Sommelierzy polecają wina na ciepłe wiosenne wieczory



Wybór kilku etykiet z kilkuset dostępnych nie był łatwy. Finalnie stanęło na czterech winach w przystępnej cenie i wysokiej jakości. Leonardo Da Vinci, 1502 Da Vinci in Romagna, Mapa di Imola, Pignoletto Spumante - mniej popularne niż prosecco, ale zdecydowanie nie ustępuje mu jakością. To wino przyjemnie musujące, świeże, jedwabiste i lekkie w smaku. Kwiatowe aromaty z typowym akcentem akacji łączą się tu z nutami jabłka i brzoskwini. Orzeźwiające.

Kolejna propozycja to wielokrotnie nagradzane A-Mano Fiano-Greco Puglia, IGT. Uniwersalne aromatyczne wino, otulające zimą, świeże i niezwykle przyjemne latem. Pasuje do owoców morza, dań rybnych, kurczaka, sałatek, wiosennych szparagów, a latem do makaronów, ravioli np. ze szpinakiem.

- To wino, obok którego trudno przejść obojętnie. Uwodzi wszystkich aromatem i smakiem. Dominuje szczep Fiano, którego grona są częściowo podsuszane - mówi Dariusz Knyszyński.
Ponownie wracamy do wina Leonardo Da Vinci, ale czerwonego 1502 Da Vinci in Romagna, Rocca di Cesena, uważanego za jedno z najciekawszych ze szczepu Sangiovese w Nomie. Znajdziemy tu zrównoważoną kwasowość połączoną z miękkością tanin rozwiniętych podczas dojrzewania w beczce.

Na koniec coś na słodko: Teluccio Vino rosso, wyjątkowe czerwone wino o głębokiej rubinowej barwie. Będzie pasować do deseru, "spełni" się zwłaszcza w towarzystwie czekolady, domowych wypieków i ciasteczek.

- Polecamy wszystkie nasze etykiety. Tak jak inni importerzy w "czasie zarazy", dostarczający wina do gastronomii, skupiliśmy się na naszym sklepie internetowym: www.winawloskie.pl - dodaje Dariusz Knyszyński.

Winiarnie w Trójmieście


  • Teluccio Vino rosso (81.20 zł).
  • Leonardo Da Vinci, ale czerwonego 1502 Da Vinci in Romagna, Rocca di Cesena (41.60 zł).
  • Leonardo Da Vinci, 1502 Da Vinci in Romagna, Mapa di Imola, Pignoletto Spumante.
  • Leonardo Da Vinci, ale czerwonego 1502 Da Vinci in Romagna, Rocca di Cesena (41.60 zł).
  • Leonardo Da Vinci, 1502 Da Vinci in Romagna, Mapa di Imola, Pignoletto Spumante (37,80 zł).
  • A-Mano Fiano-Greco Puglia, IGT (48.15 zł).
  • A-Mano Fiano-Greco Puglia, IGT.

Winers



Tomasz Kalenik, sommelier z Winers, traktuje rodzinne obiady wyjątkowo. To dla niego jedyny w swoim rodzaju czas, o który warto dbać, nie tylko pod kątem atmosfery przy stole i wzajemnej życzliwości, ale również dań i win.

- Niedzielny obiad zawsze kojarzył mi się z ważnym rodzinnym wydarzeniem. W ciągu tygodnia codzienna gonitwa rozpraszała wszystkich, jednak gdy przychodziła niedziela, siadaliśmy do wspólnego stołu. Uwielbiam wino i jest ono u mnie częstym gościem. Podpowiem, jak sprawić, aby dobrane wino łączyło i sprawiało przyjemność, a nie dzieliło - mówi ekspert.

Przystępnie o winie: cykl "Sommelier radzi"



Tomasz Kalenik sugeruje, aby przed wyborem wina zadać sobie kilka podstawowych pytań: co będziemy podawać, kim będą nasi goście, jaki mamy przewidziany budżet i czy obiad połączony jest z przyjęciem, np. urodzinowym lub innym ważnym wydarzeniem.

- Nie starajcie się wybierać drogich win, chyba że macie taką fanaberię. Wino ma sprawić przyjemność, uzupełnić jedzenie, a nie zrujnować wasz budżet (śmiech). Najlepiej wybrać wino białe i czerwone niezależnie od podawanego dania, goście mogą mieć różne preferencje smakowe. Wybrane przez was wino musi być winem delikatnym, bez wysokich kwasowości (wina białe) oraz wysokich tanin, czyli gorzkiego odczucia suszenia w ustach (wina czerwone).
Sommelier z Winers proponuje dwie pozycje, w których prym wiodą stare krzewy. Dlaczego? Ponieważ im starszy jest krzew, z którego wino pochodzi, tym daje mniejszą liczbę gron, lecz wyższej jakości.

Wino białe to hiszpańskie Azumbre Vinedos, Rueda. Tworzone jest ze starych krzewów Verdejo liczących nawet 160 lat. Jest aromatyczne, przyjemne, z owocowo-kwiatowym zakończeniem. Połączy się z daniami z ryb, kurczakiem, cielęciną oraz wieprzowiną, a nawet... klasycznym schabowym z mizerią. Wino czerwone to włoskie Ionis Acanto, Puglia, które pochodzi nawet z 80-letnich krzewów Primitivo, uznawane za jedno z najlepszych w swojej klasie.

- W zapachu jest głębokie i intensywne, o charakterze śliwkowo-wiśniowej konfitury z nutą wanilii i goździków. Kremowa struktura, niebywała koncentracja i soczysty, owocowy finisz z lekko dymnym tłem sprawią, że na waszych twarzach zagości uśmiech. Najlepiej podawać z gulaszami, mięsami w sosach, drobiem i wołowiną - mówi Tomasz Kalenik.

Jedzenie na telefon w Trójmieście - zamów do domu


Więcej informacji o winach tutaj. Warto dodać, że Winers wspiera lokalne restauracje - zamawiający wina klienci mogą wybrać, do którego lokalu trafi 20 proc. wartości zamówienia.

  • Wino białe - hiszpańskie Azumbre Vinedos, Rueda (około 60 zŁ).
  • Wino białe - hiszpańskie Azumbre Vinedos, Rueda.
  • Wino czerwone - włoskie Ionis Acanto, Puglia (około 60 zł).

Winotodobro



Tomasz DobrosielskiWinotodobro zauważa, że z roku na rok rośnie świadomość klientów, którzy coraz częściej pytają o wina organiczne i bio, wytwarzane bez chemicznych środków ochrony roślin i tzw. sztucznego nawożenia.

Wina ekologiczne i biodynamiczne: czyli jakie?



- Nasi goście sklepowi zwracają również coraz większą uwagę na poziom zawartości siarczynów w butelce. Chcą pić dobre jakościowo wina dla smaku i na zdrowie. Lubią odkrywać nowe, często endemiczne szczepy winogron charakterystyczne dla danych regionów Włoch. Szukają win nie do końca oczywistych, które w trakcie degustacji wraz z upływem czasu odkrywają swoje piękno i smak - tłumaczy ekspert.
Gdyńskie Winotodobro do niedzielnego obiadu typuje trzy włoskie wina: jedno białe i dwa czerwone. Jako pierwsze na uwagę zasługuje Ciavolich Ancilla Trebbiano d'Abruzzo DOC.

- Charakteryzuje się orzeźwiającą kwasowością, wyraźnymi nutami grejpfruta, cytryny z gładką goryczą skórki cytrusowej na finiszu. Świetne wino do łączenia z potrawami. Podczas niedzielnego obiadu w naszym domu dobrze sprawdzi się jako partner do dań z pieczonych ryb, lekkich zapiekanek warzywnych, szparagów, świeżych sałat z nowalijkami, z delikatnym dresingiem. Jego głównym zadaniem będzie wniesienie do dań subtelnej świeżości i wydobycie z nich maksimum smaku. Oby więcej takich Trebbiano z takim przełożeniem jakości do ceny - mówi Tomasz Dobrosielski.
Drugie wino, które "poleca się" do obiadu, to Ciavolich Divus Montepulciano d'Abruzzo DOC. Ten elegancki trunek wypełniają owocowe nuty wiśni i śliwek. Wyczuć tu można także gorzką czekoladę oraz delikatne zioła. Pełnię aromatu i smaku uwolni w towarzystwie mięsnych potraw, takich jak zrazy wołowe, duszona wołowina, dań z dziczyzną i schabem.

- Wino dla osób ceniących subtelną kwasowość oraz przyjemne, choć nie bez "pazura" taniny. Bardzo eleganckie wino, ze świetną jakością do ceny w swojej klasie - uzupełnia sommelier.
Ostatnia etykieta to wytrawne, wyróżnione w wielu konkursach Fiorano Marche Sangiovese IGT. Produkuje je rodzina Fiorano z miejscowości Marche, żyjąca w zgodzie z naturą i wytwarzająca wina w sposób organiczny z minimalną zawartością siarczynów.

- To wino z certyfikatem bio, z wyraźnie zaznaczonym charakterem, aromatami porzeczki, malin oraz nutą przypraw. Dobrze spełni się z pieczonym drobiem, daniami w sosie z pomidorów oraz z pieczonymi warzywami. Łatwo pijalne, beztroskie, czaruje już przy pierwszym kontakcie - poleca Tomasz Dobrosielski.
Więcej informacji o winach i poleceniach Winotodobro znajdziecie na ich stronie.

  • Ciavolich Divus Montepulciano d'Abruzzo DOC (68 zł).
  • Ciavolich Ancilla Trebbiano d'Abruzzo DOC (49 zł).
  • Ciavolich Divus Montepulciano d'Abruzzo DOC.
  • Fiorano Marche Sangiovese IGT (cena 49 zł).

Miejsca

  • Noma Gdynia, Janka Wiśniewskiego 20
  • Winers Gdańsk, Miałki Szlak 52
  • Winotodobro Gdynia, Świętojańska 73

Zobacz także

Opinie (68)

  • Stare,dobre Egri Bikaver

    W jednym z gdańskich marketów 40 złotków za trzy litrową flachę.

    • 4 2

  • dobre i tanie wino - nie udawajcie , że się znacie (6)

    w Polsce (co stwierdzam z ubolewaniem) naprawdę mało kto zna się na winach i ich doborze do posiłków (matching). Wynika to z braku winnej, masowej kultury, której to nigdy nie było. To co proponują Ci sprzedawcy - to jest IM na rękę. w 99% kelnerzy ani sprzedawcy się na winach nie znają - bo sami ich masowo nie piją.
    Zobaczyłem kompletną różnicę -0 jak się znają na winach w Kanadzie i w Polsce (nie znają) . W Kandzie każdy wie, że dobre wino (min 85 w rankingu Parkera czy Wine Spectator) nie może być tanie zbyt - może kosztować np. 20 CAD (dolarów kanadyjskich) czyli nasze 60 zł ale nie mniej.
    U nas się oczekuje dobrego wina za 20 zł . Niemożliwe. To będzie wino pijalne ale nie dobre.
    Wszyscy tam powtarzają - aby znać się na winach trzeba ich wypić z 1000 (ale różnych) i robić sobie notatki, np. jakie wino i do czego podawane. PO kilku latach będziemy mieli 100 ulubionych, wyselekcjonowanych - i to będą dobre wina dla nas.

    • 5 5

    • (1)

      Prawda, ze najlepsza ocena wina (dla laików jak ja) jest wine spectator). Ale ja bym nie kupował mniej niż 90 punktów. Jest sporo takich win w Polsce, które można dostac spokojnie poniżej 90 złotych. I Jeszce, jak chcecie budzetowo, to można rozwac to co maja w sieciowkach jako resereved czy reserva. Te są generalnie w cenach 20-40 zl. Co do dopasowania, to wyższa szkolą jazdy. Weizmy taki przykład mamy cztery autentyczne sery z Francji
      -chevre
      -brie
      -comte
      -roqfort
      i teraz niech ktoś spróbuje dopasować te wina, co byly w artykule do tych serów.
      Które się nadają najbardziej , a które najmniej i dlaczego?
      Ciekawe ile będzie frazesów jest najlepsze z ... , przy zachodzie slonaca najlepiej pas je do .. Takie żarty, ale niech każdy sobie odpowie.

      • 2 0

      • Możesz polecić jakieś konkretne wina z sieciówek ? Pozdr.

        • 0 0

    • notatki z picia wina... to ja mam jednak lepsze i bardziej męskie rozrywki

      • 0 0

    • 1000 butelek po 60 zł?
      60 tysięcy złotych na samo wino przez kilka lat :)

      Chyba lepiej nie pić.

      • 0 0

    • " z braku winnej, masowej kultury, której to nigdy nie było.."

      dlatego na obiad zamiast owoców morza, proponuję śledzika z kielichem czystej. :)

      • 0 0

    • a marża w tym jaka ? 100prc ? 200 prc?

      • 0 0

  • Wino - byle sponiewierało

    Kultura picia wina w Polandii spółka z.o.o. nie jest skomplikowana.

    • 5 0

  • jak wybrac wino?

    Ładna etykietka i cena do 35 zł

    • 8 0

  • kto to spamięta

    te przydługie wyszukane obcojęzyczne nazwy... liczy sie rocznik, kiedy winogrona byłe mocno nasłonecznione

    • 0 0

  • Do obiadu pije sok.

    • 2 0

  • Ale po co pić inne wino niż mołdawskie?

    Jest pyszne, robi i jest tanie. I nie ma po nim kaca.

    • 3 1

  • Kiedyś (1)

    Kiedyś piłem Cedrona z Wejcherowa, Gryf, Tajfun, Osmolickie czy Kordiał.
    Miały swój urok i bogaty bukiet. Tych z artykułu nie kojarzę.

    • 10 0

    • muzgojeb jeszcze był

      • 0 0

  • Najlepsze wina włoskie mają w Pizza&Vino w Oliwie

    I wcale nie za miliony monet. Polecam

    • 0 1

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Targi Rzeczy Ładnych

15 zł
Kup bilet
targi

Wielka Szama na Stadionie - wielkie otwarcie sezonu w Gdańsku! (12 opinii)

(12 opinii)
street food

Kwiat Jabłoni "Nasze ulubione kluby" (8 opinii)

(8 opinii)
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Jak tytuł nosi najnowszy album Agnieszki Chylińskiej?