• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Sopocki Młyn: nie tylko domowe pierogi

3 kwietnia 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 
  • Specjalność Sopockiego Młyna to pierogi - gotowane, pieczone i smażone.
  • Kopytka - kolejna wizytówka restauracji. Wszystkie potrawy przygotowywane są ze zdrowych i naturalnych składników.
  • Zjemy tutaj również domowej produkcji makaron.

Domowe pierogi, makaron i kopytka przyrządzane ze świeżych, wysokiej jakości produktów na oczach gości to wizytówka restauracji Sopocki Młyn, która znajduje się na Zamkowej Górze na granicy Sopotu i Gdyni.



Trwa wielka moda na pierogarnie w Trójmieście - kolejne lokale powstają jak grzyby po deszczu i oferują szeroki wybór tej tradycyjnej, ulubionej przez Polaków potrawy. Sopocki Młyn, choć również może kojarzyć się z restauracją specjalizującą się w tym rodzimym specjale, nie jest wyłącznie pierogarnią.

- Nazwa Sopocki Młyn nie jest bez znaczenia. Ma sugerować, że najważniejsze dania w naszej karcie wytwarzane są z mąki - tłumaczy Kamil Miszkiel, menedżer restauracji. - Specjalizujemy się nie tylko w pierogach, które są lepione przy specjalnym stanowisku na oczach naszych gości. Naszą wizytówką są również domowej roboty makarony i kopytka. Do przygotowywania potraw wykorzystujemy wyłącznie zdrowe, wysokiej jakości produkty, które kupujemy u regionalnych dostawców. Staramy się o uzyskanie dla naszej restauracji tytułu "Dziedzictwo Kulinarne - Pomorskie" i zabiegamy o zdobycie certyfikatu potwierdzającego współpracę z dostawcami i producentami ekologicznej żywności.
Pierogi w Sopockim Młynie podawane są w kilkunastu wariantach: gotowane i pieczone z ciasta drożdżowego. Coś dla siebie znajdą zarówno wegetarianie, wielbiciele słodkości, jak i oczywiście mięsożercy. Szef kuchni pracuje również nad recepturą na ciasto bez glutenu. Warto spróbować między innymi gotowanych z boczniakiem lub z dzikiem i jałowcem, pieczonych z kaczką, żurawiną i skórką pomarańczową czy smażonych z wołowiną i grzybami. Ceny pierogów zaczynają się od 16 zł za porcję składającą się z ośmiu sztuk.

  • W Sopockim Młynie pierogi przygotowywane są ręcznie na oczach gości.
  • Lokal posiada przestronne piętro z kącikiem zabaw dla dzieci.
  • Restauracja znajduje się na Zamkowej Górze w Sopocie.
W karcie znajdują się również polskie zupy: rosół i barszcz czerwony (10 zł), domowe kopytka, na przykład z pulpecikami cielęcymi czy boczkiem i jajkiem sadzonym (od 19 zł) i makarony własnej produkcji. Dodatki do tych ostatnich każdy z gości może skomponować na talerzu samodzielnie ze wszystkich dostępnych w lokalu składników. Menu jest krótkie i posiada zmienianą co tydzień wkładkę ze specjalnościami szefa kuchni.

W piętrowym lokalu panuje kameralna, przytulna atmosfera. Wnętrze urządzone jest w nowoczesnym stylu z dodatkiem rustykalnych elementów. Istnieje możliwość organizacji wszelkiego rodzaju imprez okolicznościowych do 40 osób. Latem właściciele planują uruchomić przed restauracją strefę relaksu z leżakami, hamakami i miejscem do zabawy dla dzieci. Lokal jest przyjazny zwierzętom. Dla gości przewidziano bezpłatny parking.

Restauracja znajduje się w nowym pawilonie usługowym na Zamkowej Górze zobacz na mapie Sopotu w Sopocie. Miejsce leży odrobinę na uboczu, ale nie brakuje w jego pobliżu ciekawych atrakcji - nieopodal znajduje się sopocki aquapark oraz tereny spacerowe i rekreacyjne nad morzem. Lokal czynny jest codziennie w godz. 12-20:30. Więcej informacji można znaleźć na Facebooku.

Po sąsiedzku z Sopockim Młynem przez tych samych właścicieli prowadzona jest kawiarnia i pracowania cukiernicza Capuccino Cafe, która specjalizuje się w ciastach, tortach okolicznościowych, domowych lodach z naturalnych składników i koktajlach warzywno-owocowych. Więcej informacji można znaleźć na stronie.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

Opinie (3)

  • Brzmi zachęcająco!

    W nadchodzącym tygodniu przyjadę tam na pierogi :)

    • 2 3

  • Najlepsze pierogi na świecie są te, które zrobi się samemu

    • 0 3

  • Po otwarciu restauracji byłam w niej już trzykrotnie. Za każdym razem wybierałem te sama potrawe-leniwe. I niestety ku mojemu zaskoczeniu odnotowałam wyraźną tendencje spadkową, co biorąc pod uwagę ze restauracja ma ok 2miesiecy,nie wróży jej najlepiej. Za pierwszym razem leniwe z cynamonem rozplywaly się w ustach. Za drugim, cynamonu było mało, ale jeszcze dało się je zjeść. Ale ostatnia wizyta-rozgotowane kluczy pływające w dużej ilości tłuszczu, koszmar.EKipa w kuchni musi się wziąć w garść.

    • 0 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Sea You 2024

159 - 209 zł
Kup bilet
festiwal muzyczny

Kwiat Jabłoni "Nasze ulubione kluby" (7 opinii)

(7 opinii)
169 zł
Kup bilet
pop

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d."

89 - 129 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

W którym mieście znajduje się ul. Przyjazna?