• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Spotkanie z winami

30 października 2008 (artykuł sprzed 15 lat) 
Restauracja Zeppelin zaprasza na spotaknie z winem Restauracja Zeppelin zaprasza na spotaknie z winem
Wino oswojone. Przyjemność bez zbędnych komplikacji, dobry smak i dobre towarzystwo. Lekko podana wiedza, która ułatwia zrozumienie, czym różni się jedno wino od drugiego i na czym polega jego wysoka jakość. Tym na co dzień zajmuje się Trójmiejska Akademia Wina.

Pomysł narodził się, w Restauracji Zeppelin kiedy spotkali się właściciele Restauracji Zeppelin w Gdańsku i Sławomir Płatek, lokalny sommelier. Początkowo w ofercie znalazły się szkolenia z zakresu etykiety dla firm. Niektórym w pracy przydaje się wiedza z zakresu zachowań przy stole, umiejętności dobierania win do potraw i odróżniania tego co dobre, od tego co przeciętnej wartości.

Jak relacjonuje Sławomir Płatek, zainteresowanie degustacjami było na tyle duże, że powstał pomysł otwartych spotkań, w których mógł uczestniczyć każdy chętny indywidualnie. Czasami zainteresowanych było tak dużo, że goście niemal nie mieścili się w sali.

Akademia działa już dwa lata. Choć spotkania odbywają się średnio raz w miesiącu, stale zbierane są opinie i pomysły. Wśród tematów pojawiały się ciekawostki, jak na przykład prezentacja win polskich, zjawiali się goście z Węgier i Francji. Można było sprawdzić jak smakują wina europejskie z kuchnią tajską i jak komponować je z serami. 30 października szef kuchni Zeppelina poda specjały z Kalifornii, aby przekonać się, czy rzeczywiście pasują do tamtejszych win.

To jednak nie koniec pomysłów, ponieważ pod hasłem "Jesień kojarzy mi się z winem" planowane są jeszcze dwie imprezy. Jedna z nich w oprawie muzycznej.

Tematy degustacji nie są jedynymi zaletami tych spotkań. W zgodnej opinii gości równie ważna jest dobra atmosfera. Stało się jednak zwyczajem, że po spotkaniach wielu gości zostaje przy stolikach kontynuować dobrze rozpoczęty wieczór.

Spotkania organizują Sławomir Płatek z firmy Winiarscy, Grzegorz Szulz z restauracji Zeppelin przy współpracy szefa kuchni Zeppelina Łukasza Miecznikowskiego, najbliższe już w czwartek, 30 października.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (32) ponad 10 zablokowanych

  • Jestem za, a nawet bardzo

    Chce kilka lekcji gratis, a póxniej w barterze bedę trensetował te akademie ;-)

    Całe te story o winach - bukiet, finisz to bullshit dla snobów.Wino albo smakuje, albo jest do niczego.
    Ja wole włochów ,nie smęcą o bukiecie, ale produkują wino na potęge i piją codziennie, czego i naszemu narodowi życzę.

    • 0 0

  • Panie Golem - trochę tak, a trochę nie.

    Jeśli ktoś lubi znajdować niuanse bukietu i artyzm wina, to nie zabraniajmy mu tego.
    A na degustacjach zajmujemy się przede wszystkim przyjemnością z picia wina, a nie robieniem z siebie snobów. Jeśli Pan jeszcze nie był, to bardzo proszę nie oceniać. Byłbym ciekaw opinii po degustacji a nie przed.

    Inna sprawa, że im więcej się rozumie z tego co sie je, pije, widzi, czy słyszy - tym więcej ma się z tego przyjemności. Proszę uwierzyć, że wino można zrozumieć i polubić bez popadania w snobizm.

    • 0 0

  • Zapewne

    Prawda leży gdzieś po środku (między obiema opiniami).
    Tak czy inaczej pomysł bardzo ciekawy. Zdecydowanie przyda się "coś innego, świerzego" (nie same pizzerie i puby).

    • 0 0

  • wolałbym że by to jednak było coś "świeżego" ;-)

    • 0 0

  • Polecam

    Polecam winiarnię w Sopocie - Cyrano & Roxanne(jakoś tak się pisze)Prowadzi ją francuz, i zna się na robocie. Uczy, opwiada - spędziłem tam ostatnio świetny wieczór. Do tego serwują też przekąski pod wina. Smacznie i z klasą.

    • 0 0

  • polecam wino Łzy Sołtysa (1)

    polecam wino Łzy Sołtysa, rewelacyjny bukiet, głębia smaku, wyczuwalne nuty wanilii i czarnej porzeczki, idelne do bałego mięsa i makaronów :)))

    • 0 0

    • polecam wino' patykiem pisane' rocznik83

      • 0 0

  • Panie Sławomir

    Podtrzymuje swoją opinię - wylewne seanse z opowiadaniem sobie kto czuje wanilie ,a kto czarne porzeczki są takim bufoniastym spektaklem aspirującej klasy średniej.
    Pije sporo wina i niezależnie od bukietu służy ono raczej wymianie towarzyskiej niż jakiemuś smęceniu o butelkach, kolorach itd.Nie róbmy story do rzeczy oczywistych.

    • 0 0

  • każdy ma inną wrażliwość

    jeden lubi po prostu pić, inny czuje przy tym różne aromaty itd ;) co kogo obchodzi czy ktoś degustując rozprawia o bukiecie, Panie Golumie? Pan nie lubi tego, więc nie musi rozprawiać, ale po co krytykować tych, którzy lubią?

    • 0 0

  • Cyrano & Roxanne

    a gdzie to jest w Sopocie? Jakiś adres znacie? telefon, mail www?

    • 0 0

  • fajna sprawa
    uczyć polskie bydełko kultury picia, po europejsku, smakować
    z góry zaznaczam, że wina raczej nie pijam, za dużo w młodości tego spożyłem
    jasne, że były to głównie wina marki "wino" (la patik, leonsio, burak, pryta itp), bo kosztowało toto 19 + 2 za butelke, razem oczko 21
    ale kiedy człowiek był przy pieniążkach (ZHP - Zaliczka, cHwilówka, Pożyczka), to wtedy nadrabiał zaległości
    wszystko i tak było rozlewane w kraju, ale jakie nazwy:-)
    riesling (białe), egri bicaver (czerwone i ciężkie błeee) lacrima christi (białe włoskie) no i słynny z tego, że działał szczególnie na panie cio cio san
    moim był riesling, butelka około 40 zetów, przy pensji 1700

    i na koniec przypomnę słynną mordownię na lendziona, gdzie nad barem serwujący piwo z kija wisiał napis - nie upijaj się piwem lecz delektuj jego smakiem
    dziś odniósłbym to do wina i do tych co jak ja wybioeraja się na spotkanie

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Targi Rzeczy Ładnych (1 opinia)

(1 opinia)
15 zł
Kup bilet
targi

Wielka Szama na Stadionie - wielkie otwarcie sezonu w Gdańsku! (12 opinii)

(12 opinii)
street food

Kwiat Jabłoni "Nasze ulubione kluby" (8 opinii)

(8 opinii)
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

W Sopocie możemy spędzić czas na: