• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
Skopiowano

Kolacje i bale sylwestrowe na ostatnią chwilę

Magda Mielke
17 grudnia 2021, godz. 12:00 
Opinie (37)
Pomysłów na spędzenie sylwestrowej nocy w Trójmieście nie brakuje. Przedstawiamy kilka propozycji, na które zostały jeszcze wolne miejsca. 


Pomysłów na spędzenie sylwestrowej nocy w Trójmieście nie brakuje. Przedstawiamy kilka propozycji, na które zostały jeszcze wolne miejsca.

Pomysłów na spędzenie ostatniej nocy w roku nie brakuje. Huczne bale, imprezy na mieście, dyskoteki, kolacje, domówki, koncerty i spektakle czy atrakcje w domowym zaciszu to najczęściej deklarowane sposoby na uczczenie sylwestra. Jeśli nadal nie zaplanowaliście, co będziecie robić tego dnia, przychodzimy z pomocą. Oto kilka propozycji trójmiejskich lokali, które 31 grudnia organizują wyśmienitą zabawę i mają jeszcze wolne miejsca.



Sylwester w Trójmieście - sprawdź wszystkie oferty


Czy wybierasz się na sylwestra?

Alternatywą dla klubowej imprezy czy eleganckiego balu może być kolacja sylwestrowa. Coraz chętniej restauracje przygotowują specjalną ofertę na ten wieczór, najczęściej przekuwając kulinarną ucztę w zabawę do białego rana. W tym roku jest w czym wybierać.

O północy w Paryżu - sylwester z Edith Piaf



Klimatyczny sylwester z francuską nutą odbędzie się w gdyńskiej restauracji Biały Królik. Ten szczególny wieczór rozpocznie się powitalnym koktajlem. Następnie wyjątkowych doznań muzycznych dostarczy Dorota Lulka w repertuarze Edith Piaf po polsku. Utwory ikony francuskiej piosenki pojawią się w interpretacjach charyzmatycznej artystki, której akompaniować będzie akordeonista Paweł Nowak. To na pewno gratka dla miłośników muzyki francuskiej, piosenki aktorskiej, a także dla wszystkich chcących rozpocząć Nowy Rok w niecodzienny sposób, ze smakiem i ze sznytem.

Wieczór kontynuowany będzie w restauracji, gdzie niecodzienne połączenia smakowe spotęgują wrażenia estetyczne i artystyczne. Szef kuchni Marcin Popielarz skomponował specjalnie na tę okazję dziewięciodaniowe menu degustacyjne, w którym znalazły się m.in.: wędzona troć fiordowa z białą rzodkwią i jarmużem, ogon wołowy w ketchupie z derenia, królik faszerowany porem i suszoną śliwką, przepiórka faszerowana kaszubską leberką, tarta z maliną moroszką czy beza z hibiskusem i ricottą. Na życzenie dostępne jest też menu wegańskie. Cena to: 700 zł za osobę.

Sylwestra we francuskim stylu organizuje restauracja Biały Królik. Sylwestra we francuskim stylu organizuje restauracja Biały Królik.

Bawarska biesiada



Biesiadę w bawarskim stylu organizuje multitap Kandelabry. Tej nocy piwo będzie się tu lało hektolitrami, a na stołach staną przaśne potrawy. Będą to m.in.: decha mięs, obazda z preclami, tradycyjna Kartoffelsalat czy golonka wieprzowa pieczona w piwie. Na parę także butelka wódki lub 5 litrów piwa oraz napój bezalkoholowy, a o północy dla każdego kieliszek szampana. Podczas sylwestrowej biesiady o tańce i hulańce zadba didżej. Mile widziane przebrania. Tego wieczoru na uczestników czekać będzie także konkurs - do wygrania pobyt wraz z noclegiem i śniadaniem dla dwóch osób w Piwnym Spa w Szymbarku, a w nim błoga kąpiel piwna w kadziach z degustacją piwa. Cena: 190 zł. Zostały ostatnie miejsca.

Czytaj także: Sylwester z kulturą - nasze propozycje

W historycznym wnętrzu



Przyjemna kolacja w gronie najbliższych, swobodna i pełna ciepła atmosfera wypełniona aromatami dań kuchni polskiej. Spokój, klimat i lampka szampana o północy - to wszystko znajdziecie w historycznym Domku Abrahama. Restauracja Oberża 86 przygotowała specjalną sylwestrową kolację, podczas której zaserwowane zostaną takie dania, jak: foie gras flambirowana calvadosem z marynowaną szalotką i marmoladą z jabłek, krem z raków z musem chrzanowym, polędwica z jelenia czy węgorz z kaparami. Cena to 270 zł za osobę.

Przyjemną kolację w swobodnej i pełnej ciepła atmosferze organizuje Oberża 86. Przyjemną kolację w swobodnej i pełnej ciepła atmosferze organizuje Oberża 86.

Lata dwudzieste, lata trzydzieste...



Sylwestra w stylu lat 20. i 30. organizuje Opera LeśnaBałtycka Agencja Artystyczna BART.

- Zabierzcie ze sobą pióra, frędzle i perły! Sięgnijcie do korzeni "małej czarnej" i podkreślcie jej fason charakterystyczną opaską na głowę lub kapeluszem w oryginalnym kształcie i rodzaju. Eleganccy panowie mogą zainspirować się stylem "Peaky Blinders" i sprawdzić, jak leży na nich kaszkiet. Do tego kamizelka, tweedowy lub wełniany garnitur i dla poszukujących małej ekstrawagancji - kieszonkowy zegarek z łańcuszkiem - zachęcają organizatorzy.
Sylwester odbędzie się w sali PFK na terenie Opery Leśnej. W cenie - 380 zł za osobę - zawiera się kolacja (w menu m.in.: zupa, dania na ciepło, bufet zimny, danie na ciepło po północy i bufet kawowy) i alkohol (na parę do wyboru: jedna butelka whisky/wódki lub dwie butelki wina oraz lampka prosecco o północy).

Bal maskowy



W nowoczesnym, artystycznym wnętrzu restauracji Grino mieszczącej się w hotelu Rezydent Sopot MGallery w sylwestrową noc odbędzie się kolacja połączona z balem maskowym. W cenie 600 zł zawiera się: wykwintna kolacja serwowana (przystawka - faszerowana polędwiczka wieprzowa, zupa - bulion rybny, danie główne - policzki wołowe duszone w winie lub pieczona polędwica z dorsza oraz ciasto czekoladowe na deser), bogaty bufet od godz. 22 (przekąski na zimno, deski lokalnych serów i kaszubskich wędlin, dania gorące i deser), open bar (napoje alkoholowe: wino białe i czerwone, wódka, piwo, whisky, gin, martini i bezalkoholowe bez ograniczeń), kieliszek szampana o północy i zabawa z didżejem do białego rana.

Na sylwestrowy wieczór hotel Sheraton w Sopocie przygotował dwie propozycje: elegancką kolację wenecką w sali Baltic Panorama oraz bufet śródziemnomorski w Restauracji Wave.
Na sylwestrowy wieczór hotel Sheraton w Sopocie przygotował dwie propozycje: elegancką kolację wenecką w sali Baltic Panorama oraz bufet śródziemnomorski w Restauracji Wave.

Kolacja wenecka



Celebrowanie szampańskiej nocy w weneckim stylu proponuje hotel Sheraton w Sopocie. W sali balowej Baltic Panorama szef kuchni Krystian Szidel wraz z utalentowanym zespołem poda wyrafinowane dania z regionu Veneto. W menu weneckiej kolacji sylwestrowej znajdą się: ostrygi, tatar z tuńczyka, risotto z krewetkami gamberetti, ośmiornicą oraz oliwą z bergamotką, ravioli z ogonem wołowym i selerem naciowym, filet z miecznika z domowym makaronem sepia, cielęcina podana z polentą z truflami i grzybami, deska serów, a na deser semifreddo truskawkowe z prosecco i bazylią. Na każdą parę przewidziano także po butelce białego i czerwonego wina. Goście mogą skorzystać także z oferty napoi bezalkoholowych oraz kawy i herbaty. Wspaniałej kolacji towarzyszyć będzie muzyka na żywo. Wyjątkowe chwile zakończą się noworocznym toastem z widokiem na sopockie molo. Cena kolacji wynosi 800 zł od osoby.

Sheraton przygotował także drugą sylwestrową propozycję - bufet śródziemnomorski w Restauracji Wave w cenie 450 zł od osoby.

The Great Gatsby



A gdyby tak przenieść się do Nowego Jorku, nie wyjeżdżając z Gdańska? Będzie to możliwe w sylwestrową noc w Piwnicy Rajców. Uczestnicy tej imprezy nie tylko przeniosą się w inne miejsce, ale i w inne czasy - do lat 20. i klimatu filmu "Wielki Gatsby". Wieczór rozpocznie się od kolacji serwowanej, czyli: przystawki, zupy, dania głównego i deseru. Po kolacji czekać będą zimne i ciepłe przekąski oraz desery, a po północy, gdy gości powoli zacznie dopadać zmęczenie, na nogi postawi gorąca, treściwa zupa. Poza wyśmienitym jedzeniem, tematycznym wystrojem, muzyką i miejscem do tańczenia czekać będzie też Open Bar z piwem. Cena to 350 zł za osobę.

Organizatorzy zachęcają, aby zerknąć, w co ubierali się goście wielkiej imprezy w filmie "Wielki Gatsby", i poszukać inspiracji odpowiedniego stroju.

Imprezę w stylu "Wielkiego Gatsby'ego" organizuje Piwnica Rajców. Zostały ostatnie wolne miejsca. Imprezę w stylu "Wielkiego Gatsby'ego" organizuje Piwnica Rajców. Zostały ostatnie wolne miejsca.

Kapitańska uczta



Motywem przewodnim sylwestra w hotelu Bartan będzie bal kapitański. Podczas tego wyjątkowego "rejsu" szef kuchni serwować będzie tematyczne dania. Na powitanie goście otrzymają kapitański drink Daiquiri. W menu zaś znalazły się takie dania jak: Przysmak Kapitana (pieczona polędwica z dorsza w pikantnym bulionie - przystawka), Gorący równoleżnik (krem dyniowo-pomarańczowy z białym imbirem), Kapitańskie Tango (kaczka luzowana na musie śliwkowo-piernikowym z kartaczem i spaghetti z marynowanego buraka - danie główne), Fajka Kapitana (mus mascarpone z mango i wiśniami w rumie) oraz Morskie opowieści, czyli bufet zakąsek zimnych (ryby, krewetki, śledzie, mięsiwa, tatar, pasztet, bufet sałatkowy i słodkości). Dla "wilków morskich" na życzenie będą podawane trunki (whisky, wódka biała, gin, rum, wina, piwo regionalne). Cena to 425 zł za osobę.

Zobacz także: Prezenty świąteczne dla psiarzy i kociarzy. Co im kupić pod choinkę?

Bal sobowtórów



W Mieście Aniołów odbędzie się bal sobowtórów. W Mieście Aniołów odbędzie się bal sobowtórów.
Sylwestrowa noc w Mieście Aniołów będzie okazją, aby przenieść się do świata gwiazd show biznesu za sprawą balu sobowtórów. Organizatorzy zachęcają, aby każdy uczestnik ucharakteryzował się na ulubioną postać z filmu, serialu czy świata muzyki i w tę wyjątkową noc poczuł się wielką gwiazdą z czerwonego dywanu. Wieczór uświetni postać Magdy Gessler wykreowana przez impersonatora AdelOn. Tej nocy wybrany zostanie zwycięzca, który otrzyma nagrodę, m.in. statuetkę Oscara za najciekawszą rolę i najbardziej zbliżoną postać do oryginału. Parkiet wokalnie rozgrzeje znana bywalcom Miasta Aniołów Doris, która zaśpiewa znane hity z list przebojów.

Na salę ogólną wejście kosztuje 80 zł. Przygotowano także menu sylwestrowe w strefie VIP - wówczas koszt wynosi 290 zł za osobę. Catering serwowany będzie w formie szwedzkiego stołu, na którym znajdą się dania ciepłe (m.in.: barszcz czerwony z pasztecikiem, bifteki faszerowane serem bałkańskim i pomidorami, polędwiczka wieprzowa, grillowana pierś z warzywami), przekąski zimne (m.in.: tartaletki z wędzonym łososiem, śledzik w trzech smakach, pierś z kurczaka, miks dojrzewających wędlin i serów, sałatki), a także desery (np. krem tiramisu, ciasto brownie z malinami).

Miejsca

Wydarzenia

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (37)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kosmopark - wystawa dla dzieci

wystawa, warsztaty, pokaz

XXI Festiwal Smaków Food Trucków

street food, zlot

Sopot Jazz Festival 2022 - dzień I

jazz

Kultura

Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

W jakim sopockim klubie znajdował się tajemniczy pokój z fenickimi lustrami?