• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Szampańska kolacja komentowana w sopockim hotelu Grand

Mateusz Groen
17 października 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Kolacja degustacyjna w Grand Blue. Kolacja degustacyjna w Grand Blue.

Polska dojrzewająca polędwica wołowa z foie gras, filet z jesiotra syberyjskiego, filet z halibuta czy wędzony matias z borowikami - to tylko niektóre propozycje dziewięciodaniowej kolacji komentowanej, która odbyła się w restauracji Grand Blue w sopockim Grand Hotelu. Goście spróbowali specjałów stworzonych przez szefa kuchni Tomasza Koprowskiego, do których sommelier dobrał idealnie pasujące szampany z dwóch domów szampańskich.




Szampańskie smaki morskie w Grand Hotelu



Czy lubisz kolacje degustacyjne?

Kolację zdominowały przysmaki rodem z mórz i oceanów, a o każdym daniu w ciekawy sposób i z pasją opowiadał szef kuchni Tomasz Koprowski, zdradzając ich aromaty, skład i sposób przyrządzenia. Z kolei sommelier Wojciech Grzegorczyk do każdego dania dobrał odpowiedniego szampana, jednocześnie opowiadając o różnicach w smaku i aromacie, pochodzeniu danego trunku, sekretach jego produkcji.

Zważając na aromaty dań i produkty, z których zostały stworzone, szampany dobrane zostały w taki sposób, by wydobywać jeszcze więcej smaków z potraw. Tego wieczoru serwowano przede wszystkim szampany z domu szampańskiego Mumm oraz Perrier-Jouët. Kolacja została podzielona na cztery części: przystawki, zupę, dania główne i deser.

Czytaj też: Wykwintne owoce morza. Gdzie je zjemy w Trójmieście?

  • Kolacja degustacyjna w Grand Blue.
  • Kolacja degustacyjna w Grand Blue.
  • Kolacja degustacyjna w Grand Blue.
  • Kolacja degustacyjna w Grand Blue.
  • Kolacja degustacyjna w Grand Blue.
  • Kolacja degustacyjna w Grand Blue.
  • Kolacja degustacyjna w Grand Blue.
  • Sylwia Zaręba-Gierz
  • Paulina Rudnicka
  • Kolacja degustacyjna w Grand Blue.
  • Kolacja degustacyjna w Grand Blue.
  • Aleksandra Panasewicz
  • Kolacja degustacyjna w Grand Blue.
  • Kolacja degustacyjna w Grand Blue.
  • Kolacja degustacyjna w Grand Blue.
  • Aleksandra Panasewicz
  • Sylwia Zaręba-Gierz
  • Marta Sałek
  • Kolacja degustacyjna w Grand Blue.
  • Kolacja degustacyjna w Grand Blue.
  • Tomasz Koprowski
  • Kolacja degustacyjna w Grand Blue.
  • Paulina Rudnicka
  • Emil Bogumił
  • Kolacja degustacyjna w Grand Blue.
  • Kolacja degustacyjna w Grand Blue.
  • Marta Sałek
  • Marta Blendowska
  • Kolacja degustacyjna w Grand Blue.
  • Monika Niemiecka
Pierwszą z trzech przystawek były przegrzebki o delikatnej fakturze o wyczuwalnym aromacie palonego masła, z kalafiorem i orzechami. Do pierwszej przystawki dopasowany został szampan Mumm: Cordon Rouge. Jego głównymi nutami smakowymi jest szczep pinot noir. Kolejną przystawką był wędzony matias w towarzystwie ziemniaka, borowików i ogórka kaszubskiego. Wędzona ryba o delikatnym aromacie przydymienia zaskakująco dobrze została skomponowana z szampanem Perrier-Jouët, który dodawał daniu lekkiej nuty orzeźwienia i podkreślał kwasowość dodatków.

Jako ostatnią przystawkę otrzymaliśmy tatar z polędwicy wołowej sezonowanej ponad 20 dni, podany z żółtkiem, piklami i anchois. Do niego zaserwowano kolejny szampan Mumm: Rose. W tym przypadku Wojciech Grzegorczyk zastosował dopasowanie na zasadzie kolor-kolor - różowe mięso w sam raz pasowało do musującego wina o tym samym kolorze i równie dobrze komponowało się ze smakami na talerzu. Po zakończeniu pierwszej części prezentacji dań, goście niemal jednogłośnie uznali, że wśród przystawek najsmaczniejszy był wędzony matias.

Wydarzenia kulinarne w Trójmieście



  • Kolacja degustacyjna w Grand Blue.
  • Przegrzebki / kalafior / masło palone / jabłko / orzechy
  •  Wędzony matias /ziemniak / borowik / ogórek kiszony
  • Tatar z polędwicy wołowej
  • Grand rybna z szafranem
  • Filet z jesiotra syberyjskiego
  • Filte z halibuta
Po ciekawych w smaku przystawkach zaserwowana została zupa z ryb bałtyckich. Na talerzach znalazł się m.in. dorsz, krewetki, mule, kalmary i koper, a całość otulała nuta szafranu. Następnie zaserwowano trzy dania główne. Pierwszym z nich był filet z jesiotra syberyjskiego podany z gulaszem z soku z bzu i ogórków kiszonych, dynią, jabłkiem, ogórkiem i ziemniakiem. Do delikatnej, rozpływającej się w ustach tekstury jesiotra, dobrany został świeży szampan Perrier-Jouët.

Następną propozycją - ostatnią rybną - był filet z halibuta, podany w wykwintny sposób z kawiorem i płatkami złota. Tym razem w dodatkach znalazł się czarny czosnek, brukselka i zwinięty na talerzu "kwiat" ze słodkiej papryki, pomidora i cukinii. Dopasowany do niego został również Mumm: Cordon Rouge. Finiszem dań głównych była polska dojrzewająca polędwica wołowa. Mięso idealnie rozpływało się w ustach, a po rozkrojeniu goście mogli zobaczyć pięknie zaróżowioną środkową część mięsa. Już sam smak dojrzewającej polędwicy dawał eksplozję smaków kubkom smakowym gości, a w połączeniu z delikatnym, słodkim foir gras, warzywami i truflami sprawiał, że danie wręcz zachwycało swoim smakiem. Mięsista polędwica bardzo ciekawie komponowała się z puszystym foir gras pod względem tekstury. Szampanem, który został podany do tego dania był Mumm: Cordon Rouge.

Jesienne smaki w restauracjach



Eksplozja smaków za sprawą deserów



Po pięciu daniach wytrawnych nadszedł czas na dwa desery. Pierwszym z nich był sernik z serka mascarpone podany z gruszką, figą, pudrem z czekolady i lodami. Bardzo delikatny, słodki deser stonowany został deserowym szampanem Mumm: Demi-Sec ze szczepu pinot meunier, oraz chardonnay.

  • Fondant czekoladowy
  • Fondant czekoladowy
  • Kolacja degustacyjna w Grand Blue.
  • Sernik mascarpone
  • Kolacja degustacyjna w Grand Blue.
Na zakończenie pojawił się fondant czekoladowy z sosem wiśniowym, lodami i malinami. Deser karmił zarazem żołądki, jak i oczy z uwagi na wylewającą się z jego wnętrza płynną czekoladę. Również w tym przypadku został zaserwowany inny szampan, który wydobył jeszcze więcej smaku z czekoladowej potrawy i był nim Mumm: Ice Extra. Kolacja przebiegała w kameralnej atmosferze, a obsługa zadbała o każdy, nawet najdrobniejszy szczegół, by gość czuł się tego wieczoru zaopiekowany.

Miejsca

Zobacz także

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (49)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Targi Rzeczy Ładnych (2 opinie)

(2 opinie)
15 zł
Kup bilet
targi

Wielka Szama na Stadionie - wielkie otwarcie sezonu w Gdańsku! (12 opinii)

(12 opinii)
street food

Kwiat Jabłoni "Nasze ulubione kluby" (11 opinii)

(11 opinii)
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

W którym roku odbył się pierwszy festiwal Mozartiana?