• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Sztuczka doceniona w konkursie Wine&Food Noble Night

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
15 października 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
Wręczenie nagród zwycięzcom Wręczenie nagród zwycięzcom

W niedzielny wieczór zakończyła się jedenasta gala konkursu Wine&Food Noble Night, który ma na celu wyłonienie najlepszych restauracji i szefów kuchni w Polsce. W gronie zwycięzców znalazła się gdyńska restauracja Sztuczka z szefem kuchni Rafałem Wałęsą na czele. Zdobyła dwie nagrody, pierwsze i trzecie miejsce kolejno w kategoriach przystawka oraz danie główne.



Konkurs Wine&Food Noble Night odbył się już po raz jedenasty. Piątkowe wydarzenie zostało zorganizowane w formie kolacji w zaaranżowanej specjalnie na tę okazję restauracji w hali PTAK EXPO w Warszawie. Natomiast wyniki głosowania publiczności podano dopiero w niedzielę w nocy.

Zobacz także: Trójmiejskie restauracje w konkursie Wine&Food Noble Night

W finale wzięło udział dwanaście restauracji z całej Polski, których szefowie kuchni mieli za zadanie przygotować autorskie menu składające się z przystawki i dania głównego. Dodatkowo mieli stworzyć pozakonkursowy deser w formule popisu mistrzowskiego. Wyzwaniem była również skala przedsięwzięcia: ponad tysiąc gości degustowało przygotowane dania. Warto zaznaczyć, że poszczególne menu miało być zgodne z najnowszymi trendami tzw. food pairingu, dlatego szefowie kuchni musieli dobrać odpowiednie wina z najlepszych światowych winnic, whisky lub koktajle skomponowane według oryginalnych receptur.

Zwycięskich dań można spróbować w restauracji Sztuczka od 18 do 26 października



Konkurs Wine&Food Noble Night składa się z dwóch etapów. W pierwszej kolejności następuje selekcja nadesłanych zgłoszeń i wybór 12 finałowych restauracji. W trakcie kwalifikacji sprawdzana jest karta menu, dobór smaków, jakość obsługi oraz dbałość o aranżację wnętrza.

Zobacz także: Tłusta Kaczka zabłysnęła kuchnią w Warszawie oraz Restauracja Mercato z Gdańska wygrała w konkursie Wine&Food Noble Night

Natomiast w finale restauracje ocenia publiczność, która podczas kolacji degustacyjnej ma możliwość skosztować wszystkich propozycji z menu. Goście mają również okazję obserwować zespoły podczas gotowania oraz możliwość porozmawiania z szefami kuchni. Osobna ocena należy do grona jury profesjonalnego, które sprawdza dania nie znając autorów przygotowanych potraw. W skład kapituły wchodzą największe nazwiska świata kulinarnego, nagradzani szefowie kuchni, krytycy kulinarni i smakosze.

Laureatem tegorocznej edycji, wybranym w głosowaniu publiczności, została gdyńska restauracja Sztuczka z szefem kuchni, Rafałem Wałęsą na czele. Zdobyła dwie nagrody: pierwsze miejsce w kategorii przystawka oraz trzecie miejsce w kategorii danie główne. Zwycięzcą w kategorii danie główne została restauracja Boletus Zamek Kliczków, zdobywając też drugie miejsce w kategorii przystawka. Ostatnią restauracją, która znalazła się na podium, również w dwóch możliwych kategoriach, była Fiorentina Ristorante z Krakowa z drugim miejscem za danie główne i trzecim za przystawkę. Ponadto zdobyła wyróżnienie Akademii Gastronomicznej w Polsce. Natomiast wyróżnienie Jury Profesjonalnego otrzymała Restauracja Lumière z Poznania.

Wszystkie imprezy kulinarne odbywające się w Trójmieście znajdziesz w naszym kalendarzu



  • Restauracja Sztuczka z szefem kuchni Rafałem Wałęsą na czele zdobyła aż dwie główne nagrody .
  • Zwycięzcy 11. edycji Wine&Food Noble Night
  • Gala finałowa odbyła się w piątek, ale zwycięzców głosowania publiczności poznaliśmy w niedzielę w nocy.

Miejsca

  • Sztuczka Gdynia, Antoniego Abrahama 40

Zobacz także

Opinie (22) 3 zablokowane

  • Trzeba pogratulować !!!

    • 33 3

  • Wałęsa zawsze był dobry! (5)

    • 28 5

    • no, w skreślaniu totolotka nie ma sobie równych - cała rodzina na układzie leci, wnuczek wychodzi z pierdla, ten kuchncik zdobywa nagrody... co za miasto...

      • 4 14

    • To ten Wałęsa od Bolka?? ktoś wie? (1)

      • 1 10

      • absolutnie nie

        zbieżność nazwisk, nie są spokrewnieni

        • 0 0

    • ale co było na przystawkę (1)

      a co na danie główne?

      • 1 0

      • Przystawk tatar wołowy ,główne losos jurajski

        Tatar z bawetty ,z szalotką i korniszonem,startym świeżo chrzanem,estragonem,majonez ostrygowy,faworek tymiankowy,piklowane jeżyny i biszkopt jeżynowy,plastry świeżej pieczarki ,puder z borowika i proszek o smaku tymianku
        Losos był zamarynowany w soli cukrze i cytrusach z pieca 50 stopni,fondu grzybowe z porem ,puree z palonego bakłażana ,świeży fenkuł,ikra z łososia,tapioka gotowana z sepią,trybuła,koperek,szcz*wik,musztardowej,puder z palonego pora,oliwa z szczypiorku

        • 1 0

  • Graty Chef! (1)

    • 11 4

      • 0 2

  • Gratulacje

    Serdeczne gratuluje talentu i wykonania. Byłam niedawno w Sztuczce i bardzo mi smakowało. Na pewno wrócę

    • 18 3

  • Sztuczka swieci pustkami (5)

    Widać koniec dobrych lat sztuczki, wspaniały szef odszedł i otworzył własna knajpę w Gdansku. Sztuczka w Gdyni straciła smak i polot, zaś Sztuczka Bistro swieci pustkami. Widać natomiast znudzonych kucharzy na papieroskach. Idzie zima trzeba się będzie promować

    • 16 24

    • jaką knajpę w Gdańsku otworzył?

      • 5 1

    • Dałabyś spokój (1)

      Słaby ten komentarz, cudzy sukces boli?

      • 6 5

      • Cudzy sukces boli bardziej niż własna porażka.

        • 4 1

    • (1)

      W Gdańsku to co najwyżej bar mleczny może przynieść dochód. Tam ludzie nie wiedzą co to dobre jedzenie

      • 0 2

      • to zes rozbawil. Wiekszosc najlepszych knajp trojmiejskich jest w Gdansku.

        • 0 0

  • Napiszcie coś więcej

    Jakie były finałowe finałowe dania? Zostaną wprowadzone do menu Sztuczki?

    • 8 2

  • BRAWO

    kilka razy odwiedziałam Sztuczkę... zawsze coś robiło na mnie niepowtarzalne wrażenie.
    tylko szkoda że w menu nie ma już najlepszego deseru ever... ciasta czekoladowego z lodami popcornowymi :((

    • 9 2

  • ale bosko!!

    cudownie! kochani trzymam kciuki całuski paaaaaaa xoxo

    • 8 2

  • Brawo!!!!

    Sztuczka najlepsza

    • 7 3

  • Gratulację

    Świetnie! Odwiedzam was regularnie bo kocham te smaki ale... pamiętajcie jednak że warto pomyśleć także o wystroju, wnętrzu tej restauracji... niestety zniszczone meble, krzesła, poplamione stoły, niedoprane obrusy w ogródku ... to wszystko zniechęca do jedzenia nawet tak wyjątkowych dań jakie serwowane są w Sztuczce.

    • 11 5

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d."

89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years!

159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Konkursy

Konkursy KWINTesencje

KWINTesencje

3 podwójne zaproszenia

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Gdynia stała się tłem fabularnym dla serialu kryminalnego, w którym główną rolę gra Agata Kulesza. O jaką produkcję chodzi?