• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tetiisheri o blogowaniu, podróżach i kulinarnych inspiracjach

Aleksandra Wrona
15 lipca 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
"Chciałabym też spisać swoje wspomnienia z podróży i podzielić się nimi z moimi czytelnikami na blogu. Przygotowuję właśnie wpisy na bloga z naszej ostatniej podróży na Korfu" mówi Tetiisheri. "Chciałabym też spisać swoje wspomnienia z podróży i podzielić się nimi z moimi czytelnikami na blogu. Przygotowuję właśnie wpisy na bloga z naszej ostatniej podróży na Korfu" mówi Tetiisheri.

W mediach społecznościowych, gdzie obserwuje ją ponad 120 tys. osób, inspiruje do gotowania i dzieli się swoimi przepisami. Chętnie dzieli się też obserwacjami z podróży, kosmetycznymi ulubieńcami i motywacją do zdrowego stylu życia. W rozmowie z nami Agnieszka Stolarczyk, znana jako Tetiisheri, opowiedziała o pasji do gotowania i miłości do Gdańska.



Czy korzystasz z przepisów na blogach kulinarnych?

Aleksandra Wrona: Kończyłaś studia w Łodzi, a jednak zadomowiłaś się w Gdańsku. Mówisz, że zakochałaś się w tym mieście po uszy. Jak tu trafiłaś i co urzekło cię w tych okolicach?

Tetiisheri: Może to banalne, ale do Gdańska przyciągnęły mnie plaża i morze. Pamiętam, jak jako nastolatka, z rodzicami jeździliśmy na wczasy. Wybieraliśmy bardzo małe miejscowości, dzięki czemu praktycznie całą plażę mieliśmy dla siebie. Szumu morza mogłam wtedy słuchać całymi dniami, a długie spacery brzegiem nigdy mi się nie nudziły. Po skończeniu studiów w Łodzi podjęłam decyzję o przeprowadzeniu się do Gdańska. Znalazłam tutaj pracę, a przyjaciele bardzo wspierali mnie w trudnych początkach. Tutaj spotkałam też swoją drugą połówkę i odkryłam mnóstwo ciekawych miejsc. Gdańsk zauroczył mnie na tyle, że zapisałam się na kurs przewodnika po Trójmieście i przez rok poznawałam historię tego regionu, jego architekturę i urocze zakątki.


Twój blog powstał z pasji do gotowania. Jak ją w sobie odkryłaś?

W 2012 roku, w ramach postanowienia noworocznego, zdecydowałam się zmienić swoje nawyki żywieniowe i pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Wiązało się to oczywiście ze zmianą moich kuchennych przyzwyczajeń. Pozbyłam się z kuchni niezdrowych produktów, ich miejsce zajęły zdrowe zamienniki i tak zaczęłam swoją przygodę z kuchnią, która trwa do dziś. Układając menu uczyłam się gotowania na nowo, a przyznam szczerze, że przyjeżdżając do Gdańska nie potrafiłam przygotować zwyczajnych potraw. Miałam mały notes, w którym przed wyjazdem spisałam kilka przepisów mamy i gotowałam tylko z nim. Z czasem bardzo polubiłam się z gotowaniem i tak stało się ono mają pasją.

Zbiór pomysłów na zdrowy lunch


Jak powstają twoje przepisy? To przemyślany proces czy efekt szalonej improwizacji?

Każdy przepis wymaga dbałości o szczegóły. Lubię dania kilkuskładnikowe i szybkie w przygotowaniu, ale droga do efektu finalnego wcale nie jest taka krótka. Przepisy dostępne na moich kanałach social media to efekt wielu kulinarnych inspiracji, które po modyfikacjach składają się na coś pysznego. Zazwyczaj spisuję składniki i gramaturę na kartce, a w trakcie przygotowywania dania dokonuję potrzebnych zmian.

Kolejnym, bardzo przyjemnym etapem jest testowanie przepisu. I na koniec jeszcze zrobienie zdjęcia. Fotografia kulinarna fascynuje mnie od niedawna, ale muszę przyznać, jest to dość czasochłonne hobby. Zdarza się również, że w kuchni improwizuję. Często też próbuję stworzyć zdrowszą wersję jakiegoś ciasta czy słodyczy. Z moimi czytelnikami dzielę się już finalnym przepisem i apetycznym zdjęciem.

  • Tetiisheri chętnie dzieli się na blogu swoimi przepisami.
  • Tetiisheri chętnie dzieli się na blogu swoimi przepisami.
  • Tetiisheri chętnie dzieli się na blogu swoimi przepisami.
Jakie są twoje kulinarne inspiracje? Masz swoich idoli albo ulubione rodzaje kuchni?

Nie mam ulubionej kuchni ani idola kulinarnego. Moja kuchnia jest zróżnicowana. Lubię różne smaki. Staram się gotować zdrowo, ale nie wykluczam z menu tradycyjnego schabowego czy wysokokalorycznego ciasta snickers. Dbam o odpowiedni balans. Komponuję też niskokaloryczne posiłki, by pozbyć się kilku nadprogramowych kilogramów, a na weekend często robię coś słodkiego i nie zawsze jest fit. Inspiracje pojawiają się same, teraz są właściwie dostępne na każdym kroku. Ogromną bazą są media, ale znajduję je także podczas podróży. Lubię poznawać nowe smaki a podróże stanowią ku temu świetną okazję.

Skąd pomysł, żeby dzielić się swoimi przepisami w internecie? Od początku chciałaś zostać blogerką?

Nigdy nie myślałam o blogu w tych kategoriach, a już przenigdy przez głowę nie przeszło mi przypięcie sobie łatki "blogerka". Początki mojego bloga sięgają 2011 roku. Pisałam z zamiłowania i częściowo też dla zabicia czasu. Publikowałam recenzje książek. Wraz z noworocznymi postanowieniami w 2012 roku w poszukiwaniu inspiracji i motywacji założyłam profil na Instagramie. Dokumentowałam na nim swoją przygodę z fitnessem i zdrowymi posiłkami. Nauczyłam się przygotowywać tradycyjny omlet, a później zaczęłam szukać również innych rozwiązań w kuchni i... wkręcać się w gotowanie. Z czasem i na prośbę moich obserwatorów przepisy zaczęłam umieszczać również na blogu.

Nadchodzące wydarzenia kulinarne


Twój blog to jednak nie tylko przepisy. Poruszasz wątki związane ze zdrowym stylem życia, podróżami i urodą. Skąd tak szeroki zakres tematów?

Zgadza się. Mój blog jest po trochu odzwierciedleniem tego, co dzieje się w moim życiu. Tematykę początkowo warunkowały sytuacje życiowe. Bloga założyłam w 2011 roku i publikowałam na nim jedynie recenzje książek, które pochłaniałam w tamtym czasie. Jako przyszła mama miałam na to mnóstwo czasu i w ten sposób go wykorzystywałam. Uroki macierzyństwa sprawiły, że przybyło kilka kilogramów, a czasu na hobby było trochę mniej. Właśnie wtedy - w 2012 roku - wybrałam drogę ku zdrowemu odżywianiu. Jak każda mama chciałam przede wszystkim dobrze czuć się w swoim ciele, a to skłoniło mnie, by zainteresować się również wątkami urodowymi.

  • "Fotografia kulinarna fascynuje mnie od niedawna, ale muszę przyznać, jest to dość czasochłonne hobby" mówi blogerka.
  • "Fotografia kulinarna fascynuje mnie od niedawna, ale muszę przyznać, jest to dość czasochłonne hobby" mówi blogerka.
  • "Fotografia kulinarna fascynuje mnie od niedawna, ale muszę przyznać, jest to dość czasochłonne hobby" mówi blogerka.
Pisać lubię od zawsze i pomyślałam, że może i te kwestie zainteresują moich czytelników. W ten sposób na blogu poza przepisami czasami pojawiają się wątki urodowe. Podróżowanie to moja druga pasja, którą bardzo mocno pielęgnowałam przed urodzeniem synka. Kupowaliśmy wtedy z mężem bilety, zakładaliśmy plecaki i ruszaliśmy w świat. W ten sposób wędrowaliśmy po Camino de Santiago z Porto. Przeszliśmy też szkocki szlak West Highland Way i wybrzeże Costa Brava. Byliśmy też w Andaluzji i na Lanzarote, a ostatnio na Korfu. Powoli zaszczepiamy w naszym synku umiłowanie do podróżowania i razem poznajemy świat, kiedy tylko mamy taką możliwość.

Na Instagramie obserwuje cię ponad 120 tys. osób. Czy to nie jest onieśmielające? Jak ta liczba wpływa na to, czym się zajmujesz?

To ogromna liczba i wciąż nie dociera do mnie fakt, że kryje się za nią tak dużo osób. Staram się skupić na tym, co sprawia mi frajdę i przekazać to dalej, a jeśli ktoś skorzysta z przepisu, zainspiruje się podróżniczo lub zmotywuje do treningu, to jest to dla mnie najwspanialsza nagroda. Takie niewielkie akcenty motywują mnie do dzielenia się kolejnymi pomysłami na smaczne posiłki, postępami treningowymi i "pocztówkami" z naszych podróży.

Zagłębia kulinarne w Trójmieście


Czy masz jakieś marzenia związane z twoją dalszą karierą zawodową? Może książka kucharska?

Jestem osobą, która nie lubi się nudzić i wciąż ma w głowie mnóstwo pomysłów, a czasami to z nich rodzą się marzenia. Mam nadzieję, że uda mi się je zrealizować. Byłoby fantastycznie zebrać wszystkie przepisy w jedną całość. Powoli planuję wydanie e-booków kulinarnych z przepisami dostępnymi na moim profilu na Instagramie i blogu. Pracuję też nad nowymi pysznymi propozycjami dań.

Chciałabym też spisać swoje wspomnienia z podróży i podzielić się nimi z moimi czytelnikami na blogu. Podjęłam już pierwsze kroki, by te marzenia realizować. Przygotowuję wpisy na bloga z naszej ostatniej podróży na Korfu. Wiem, że wszystkie te działania wymagają czasu, ale wierzę, że zmierzam w dobrym kierunku.

Opinie (33) ponad 20 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Opinia została zablokowana przez moderatora

  • Przepisami? (2)

    A na zdjęciach gofry posypane owocami, jakiś keks i ciasteczka w czekoladzie, które nawet 5 latek by zrobił. Serio? Vlogerzy, influenserzy, leserzy :)

    • 43 5

    • Leserzy? Udaj się do psychologa, proszę

      • 0 4

    • Gofry

      A wiesz, że te gofry są z banana? Ja sama nie wpadałabym na taki pomysł a aby było mniej kaloryczne niż tradycyjne gofry

      • 0 3

  • A ja bym chciał przepis na tabliczke czekolady :)

    Taka smaczna , żeby można potem na tarce zrobić wióry :).
    """"" w smaku taka jak za komuny ze 30-40 lat temu - wtedy były dobre :)
    żadne zagraniczne ---- " NASZA " !

    • 13 2

  • I Fajnie

    Przynajmniej cos robi a nie wypisuje hejty na Trojmiescie.pl . A inna sprawa, ze takie są czasy że ludzie piszą cokolwiek w necie aby zaistnieć, najlepsza jest i tak Lewandowska i Rozenek;) można się pośmiać

    • 8 20

  • Opinia została zablokowana przez moderatora

  • Podróż na Korfu (2)

    ekstremalne przeżycie warte uwiecznienia

    • 21 2

    • (1)

      Haters gonna hate

      • 0 6

      • Mylisz hejt z beką

        To częste u dzisiejszej młodzieży

        • 4 1

  • Opinia została zablokowana przez moderatora

  • Opinia została zablokowana przez moderatora

    • Opinia została zablokowana przez moderatora

  • Opinia została zablokowana przez moderatora

  • Opinia została zablokowana przez moderatora

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Targi Rzeczy Ładnych

15 zł
Kup bilet
targi

Wielka Szama na Stadionie - wielkie otwarcie sezonu w Gdańsku! (12 opinii)

(12 opinii)
street food

Kwiat Jabłoni "Nasze ulubione kluby" (8 opinii)

(8 opinii)
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Kto zagra na Open'er 2023 ostatniego dnia na głównej scenie ?