• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Trójmiejski poradnik kebabowy. Gdzie zjeść po imprezie?

Borys Kossakowski
22 maja 2012 (artykuł sprzed 12 lat) 
W sopockim Kebabistanie ruch jest przez całą dobę. W sopockim Kebabistanie ruch jest przez całą dobę.

Polskie kebabownie niepostrzeżenie opuściły epokę dzikiej gastronomii spod znaku przyczepy kempingowej i plastikowych krzesełek. Coraz więcej barów bistro z tureckim przysmakiem przypomina berlińskie knajpki, w których można usiąść, napić się herbaty lub piwa czy podyskutować o tytoniach do sziszy. Jednak podstawową funkcją kebabowni pozostaje oczywiście nakarmić zgłodniałych miejskich wędrowców. Gdzie jest najlepszy kebab w Trójmieście? Gdzie można się pożywić w środku nocy?



Sopockie centrum kebabu na Monte Cassino w sezonie tętni życiem prawie przez całą noc. Sopockie centrum kebabu na Monte Cassino w sezonie tętni życiem prawie przez całą noc.
Jedna z największych kebabowni w Trójmieście - Kebab u Turka koło dworca PKP we Wrzeszczu. Jedna z największych kebabowni w Trójmieście - Kebab u Turka koło dworca PKP we Wrzeszczu.
Jeden z najstarszych kebabów w Trójmieście A'la Turka w Gdyni na 10 lutego. Specjalność - pirzola, czyli baranina z kością. Jeden z najstarszych kebabów w Trójmieście A'la Turka w Gdyni na 10 lutego. Specjalność - pirzola, czyli baranina z kością.
Kebab po turecku znaczy mięso. A w zasadzie kebap, bo tak zapisuje się to słowo nad Bosforem (choć na Wschodzie można też spotkać kabab, kebob, kabob). Zazwyczaj baranina lub wołowina, wieprzowiny, jak wiadomo, Muzułmanie nie tykają. Döner kebap to z kolei mięso obracające się na ruszcie. W Turcji podawane w bułce z cebulą i sosem. Choć połowa trójmiejskich przybytków sprzedaje "oryginalny turecki kebap", nie dajcie się zwieść. To w istocie oryginalny niemiecki kebap, bo przepis na niego został opracowany przez imigranckich kucharzy zza Odry. W języku polskim najbardziej rozpowszechniona i zupełnie poprawna jest pisownia kebab i jej będziemy się trzymać.

W Gdańsku nocny dyżur pełni malutka Alanya przy ul. Kołodziejskiej, tuż koło Klubu Parlament. Tam w weekend można pożywić się kebabem aż do piątej rano. Menu standardowe - kebab w bułce i rollo, ale można też napić się piwa. Jednym z pracowników jest Turek z Macedonii, który twierdzi, że najlepsze jest jugosławiańskie kebabcziczi, którego jednak Antalya póki co nie serwuje. Może czas wypełnić niszę na rynku?

Kto ma ochotę przy kebabie usiąść, pogadać z przyjaciółmi lub posurfować w sieci (w Gdańsku, w Głównym Mieście jest ogólnodostępne Wi-Fi), może wybrać się do pobliskiego Babaimu na Piwnej (czynny w weekendy do 1). Lokal dysponuje własnym tarasem, z którego korzystają chętnie amatorzy Rulonu, czyli kebabu z wołowiny w grubym naleśniku. W menu znajdziemy też pizzę i ryby, a co ważne - jest też toaleta z prawdziwego zdarzenia (taka wiedza może czasami uratować życie). Godny polecenia jest też Original Burger przy ul. Długiej, naprzeciwko Neptuna. Niedawno otwarty lokal przyciąga skoczną serbską muzyką. W środku można się skryć w razie niepogody. Czynne do ostatniego klienta.

Gdyńscy taksówkarze, policjanci i imprezowicze najchętniej korzystają z lokali przy 10 lutego - AntalyaKebab A'la Turka. Antalya (otwarta do piątej) to ostatni przystanek na drodze do Dworca PKP, z którego chętnie korzystają wracający ze Skweru Kościuszki. Jeśli ucieknie wam kolejka, Antalya służy tzw. "ogródkiem", czyli stolikami na chodniku. Jeszcze dłużej, bo do szóstej rano otwarty jest Kebap A'la Turka, jedna z najstarszych kebabowni w Trójmieście. Specjalnością zakładu są dania z grilla: szaszłyk (şiş kebap) i pirzola (mięso baranie z kością), dostępne tylko w ciągu dnia. Można tu też napić się tureckiej herbaty serwowanej do potraw, jak w Berlinie, za darmo.

Kebab:

Na uwagę zasługuje także Kebab U Turka na Skwerze Kościuszki, w którym można się zaopatrzyć w fajkę wodną (sziszę), tytoń i melasę, a do kebabu można zamówić piwo z beczki, ser turecki, zaś na deser połknąć baklawę, czyli turecki smakołyk z ciasta listkowego z orzechami, cukrem lub miodem. Co ciekawe - na ladzie widnieje napis: "do kebaba widelców nie podajemy". W Turcji to ponoć nie do pomyślenia, żeby kebab jeść widelcem, ale tamtejsza wersja potrawy nie zawiera sałaty, kapusty, pomidorów czy oliwek, które z polskiego kebaba lubią się wysypywać na spodnie. Czasem warto zrobić ukłon w stronę lokalnego klienta.

Głodomory zaś często zaglądają na ul. Władysława IV do Don Kebab, który pracuje o dziwo tylko od piątku do soboty i zamykają o 20. Specjałem zakładu jest spory Kebab XL Studencki z dodatkiem frytek oraz monstrualny Studencki bez Granic.

Prawdopodobnie największa kebabownia w Trójmieście to drugi z trzech Kebabów u Turka, zaraz koło dworca PKP. Prócz standardowego menu dostaniemy tam rozmaite tradycyjne frykasy znad Bosforu, takie jak iskender kebab czy baranina grillowana na szpadzie (te dania serwuje także Sakarya przy ul. Do Studzienki) oraz całą masę tureckich przysmaków i przypraw, które można używać w domu. Lokal nie jest jednak czynny nocą. Imprezowiczów kusi natomiast kebabownia na Dmowskiego, która jest czynna do godziny piątej w piątek, sobotę i... we wtorek (to specjalny ukłon w stronę klientów pobliskiego V-Clubu).

I na koniec Sopot, imprezowe centrum Trójmiasta. Tutaj główną rolę odgrywają dwa bary zlokalizowane niemal w środku Monciaka. To Kebabistan oraz Imbiss Istanbul. Ten pierwszy jest znacznie większy, z siedzeniami w środku i ogródkiem, gdzie prócz kebaba można dostać także baklawę czy ayran oraz tytoń do sziszy. Ten drugi to typowy take-away z malutkim stolikiem. Oba lokale są w sezonie zatłoczone od rana do nocy - w ciągu dnia karmią się tam plażowicze, wieczorami imprezowicze, których w Sopocie nie brakuje.

O gustach się nie dyskutuje, każdy ma swoje preferencje smakowe. Moim skromnym zdaniem we Wrzeszczu znajdują się dwa kebaby, które szczególnie warto polecić. Pierwszy z nich to syryjski Aleppo przy ul. Grunwaldzkiej (blisko ul. Do Studzienki), w których serwują wspaniałe falafele z sosem czosnkowym (świetny dodatek do bardzo dobrego kebaba) oraz Alabalakebap przy ul. Do Studzienki, gdzie prócz niezłych kebabów serwują cudowne ręcznie robione... pierogi (na miejscu i na wynos).

Kebab to temat rzeka. Nowe bary powstają jak grzyby po deszczu, więc jest pewnie sporo lokali, do których nie zdołaliśmy trafić, a które podają niezłe jedzenie. Jakie są wasze ulubione kebabownie w Trójmieście?

Miejsca

Opinie (299) ponad 20 zablokowanych

  • ALANYA (1)

    Alanya przy Parlamencie - najsmaczniejsze kebaby :)))

    • 3 14

    • A obsluga to walnici w glowe

      Noc - 1.30 a ci sprzataja stoliki ciagnoc je po chodniku - rumor jak jasna cholera

      • 0 0

  • Kebabistan

    Najgorszy kebab jaki kiedykolwiek jadłam A w zasadzie to go nie zjadłam bo mięso wyglądało jak podziurawiona mortadela cienko pokrojona. Tak zwany pies pomielony z budą nie wart funta kłaków.

    • 0 0

  • ISTAMBUL na ZASPA SKM mrr pycha (11)

    ISTAMBUL na ZASPA SKM mrr pycha

    • 39 115

    • najgorszy

      syf w miescie, warzywa smierdzace , sosy tortexu i mieso surowe

      • 0 0

    • syf najgorszą i to spalona zapiekanka jaką jadłem

      nie polecam wrogowi!!!

      • 0 0

    • istambul tak, ale nie na zaspie

      • 3 0

    • A najlepsze było jak się zapytałem gdzie jest sos do kebabu a sprzedawca opryskliwie "jest bardzo gęsty i jest na bułce! więcej pan nie dostanie". Najbardziej suchy kebab na świecie. Nie smacznie.

      • 7 0

    • kiedyś było lepiej

      kiedyś było tam lepiej. jedzenie lepsze, obsługa fajniejsza i az się chciało iść posiedziec.
      teraz sami małolaci, brudno, nieprzyjemnie, jedzeniee niedobre i porcje jak dla dziecka

      • 8 0

    • Badziew do kwadratu (1)

      skrobią miecho jaką maszynką do strzyżenia owiec na takie cienkie wióry,
      sałatki nedzne,nie polecam

      • 16 2

      • najgorzej!!

        dokladnie.. wlasnie chcialem napisac o tych wiorach tam..

        • 6 1

    • surówka według Istambul Zaspa -

      cebula na drobno, cebula na grubo - wszystko zalane kapustą w dwóch kolorach

      • 13 0

    • (2)

      ostatnio tam jakiś murzyno/latynos robił kebaby a potem pieniądze łapskami liczył
      i wciskał mi że tak nie było...tylko mi się przywidziało

      • 15 5

      • Hahha (1)

        Tam strasznie w środku śmierdzi jakimś starym olejem, a żarcie przeciętne. Wole już w chacie kanapki sobie zrobić w nocy, albo poczekać do rana na głodniaka niż tam jeść.

        • 17 0

        • Kicha

          Byłem tam wczoraj po bardzo długim czasie, zamówiłem kebaba i dostałem frytki z czymś co przypominało obierki od kartofli.
          Nigdy więcej, szkoda kasy!!!!!

          • 9 1

  • obok Parlemantu w Gdańsku i Alepo we Wrzeszczu (4)

    • 73 15

    • najlepszy jest na Żabiance obok SKM, jak tylko wychodzi się z tunelu od strony Ergo Areny (2)

      • 2 1

      • (1)

        Chyba za dużo popiłeś, jedyna kebabownia na Zabiance znajduje się przy skrzyżowaniu Chłopska-Pomorska i muszę przyznać, że kebab tam jest naprawdę super.

        • 0 1

        • Słabo tam ostatnio. Zamówiłem dużego, widząc ze na ruszcie kręci się tylko wołowe mięso nie powiedziałem ze chce akurat wołowe a nie kurczak. Jakie było moje zdziwienie gdy dostałem z kurczakiem i to letnim. Pewnie jakieś resztki z zaplecza. Już lepszy ten przy guldenie chociaż za dużo jakiś sorowek dają a cebuli brak.

          • 0 0

    • he

      i d*pa rośnie

      • 2 2

  • najlepszy na kościuszki, ale w Gdańsku (7)

    sosy na miejscu robione, nie kupowane z 'makro' wymiary godne a smak świetny:)

    • 38 13

    • A Społem w Sopocie? (6)

      Zapomnieli o kebabie w Społemie w Sopocie (sezonowo). To jest nastarsza kebabownia w 3city bo ma już ze 30 lat! I co ważniejsze - najbliżej ma do kuchni arabskiej - przede wszystkim szisz kebab a nie germański döner do tego haszu albo kubba

      • 12 0

      • (1)

        gdzie dokładnie?

        • 0 0

        • Za spatifem

          • 0 0

      • a gdzie jest ten społem?

        • 0 0

      • Dokladnie od 1970 czyli ponad 40lat!!!!!!!!!

        Jak piszac artykul o kebabowniach mozna pominac najstarszy, i jedyny w ktorym robia kubbe czy haszu.

        • 2 0

      • (1)

        dokładnie; kotlet w kształcie rulonika, ogórki kiszone z cebulą i chrupiąca bułka, no i sos ostry lub łagodny - niby żadna filozofia, ale smak niepowtarzalny;

        • 4 0

        • To ten lokal jeszcze istnieje? Ja myślałem, że już dawno nie. A tam jadłem pierwszy Kebab w życiu. :)

          • 2 0

  • LEZZETI W LECLERCU I DLUGOOO NIC (4)

    JW

    • 3 6

    • Tylko nie tam, wszystko razem z obsluga na nie

      • 0 0

    • lezzetli galeria przymorze

      Najgorszy kebab jaki jadłam. Mięso obrzydliwe, porcja jak za tą cene BARDZO mała. Nie kupujcie tam .. !

      • 0 0

    • o nie (1)

      lezzeti nie polecam, a zwłaszcza kebabów tam

      • 2 1

      • Małe porcje, długi czas oczekiwania, smak przeciętny.

        • 0 0

  • Turkish Pizza (15)

    W Berlinie w Tureckich Kebabach nasze rollo to Turkish Pizza(naleśnik ale z przyprawami i sosem jak w pizzy). Jest po prostu rewelacyjne. Szkoda, że u nas tego nie ma.

    • 35 2

    • Bzdury piszesz (1)

      W Berlinie jak i w całych Niemcach polskie Rollo to Durum a turecka pizza o której piszesz to Lahmacum z mięsem i sałatami za którym sam przepadam

      • 1 0

      • wlasnie to samo zauwazylem... normalnie Durum, w polsce moze rollo sie przyjelo, ale rollo to Durum, zgadzam sie z toba

        • 0 0

    • ja w Niemczech normalnie jadłem Durum, a nie Turkish Pizza.. ciekawostka :-p

      • 0 0

    • (2)

      ten idiota co napisał artykuł chyba nigdy nie był w Berlinie... tam są najlepsze Kebaby na świecie, zwłaszcza na Zoo jest jeden w przejsciu niedaleko sklepu HIT obsługuje od wielu lat ta sama obsługa serb z wąsikiem wymiatający we wszystkich dialektach arabskich i mały arab...miło sympatycznie smacznie i sosy tak doprawione że takich nigdy w Polksce nie będzie... polecam podróżującym do Berlina za 3,5 Euro a max kebab za 4,5 :))

      • 4 6

      • (1)

        3,5 euro to jakieś 16 zl. mam jechac do berlina na kebaba za ponad 16 zl?
        "ten idiota co napisał artykuł chyba nigdy nie był w Berlinie... tam są najlepsze Kebaby na świecie" - fajnie, że byłeś zagranicą, wszsyscy ci zazdrościmy, ale nie wiem, kto tu jest idiotą. Artykuł dotyczy trójmiejskich kebabowni, chyba że Berlin należy już do Trójmiasta, a Gdańsk jest stolicą Kaszub...

        • 10 3

        • Nauka

          Skoro tam są najlepsze to trójmiejskie mają sie skąd uczyć

          • 0 0

    • w Trójmieście jest jedno miejsce gdzie robią prawdziwy kebab :) (1)

      Jest tanio i smacznie, ale nie powiem gdzie, bo będzie za dużo osób i miejsce straci klimat.

      • 3 6

      • debil

        • 1 1

    • (1)

      ta turkish pizza to się chyba nazywa lahmacum i sprzedają ją na pewno U Turka we Wrzeszczu. Ręcznie robione ciasto zapieczone z sosem, do tego świeże warzywa i to za 8 zł. Uwielbiam

      • 0 1

      • turecka pizza i Lahmacun to co innego.

        Inne ciasto.

        • 2 0

    • "PizzaTurecka" (1)

      Jest rzeczywiście spoko i jest dostępna w... GORZOWIE WIELKOPOLSKIM! :P Restauracja Sofra.

      • 0 0

      • Tak samo nazywała się kebabownia we Vlissingen w Holandii.

        • 1 0

    • Jadłem w Gdyni na Świetojańskiej, ale nie wiem czy jeszcze jest..

      • 0 2

    • racja

      niedawno byłam w Berlinie i jadłam kebaba serwowanego w turkish pizzy. Coś pysznego! Też żałuję, że tego u nas nie serwują.

      • 5 2

    • Bo u nas tureckie kebaby robią egipcjanie albo syryczycy, turków tu nie ma bo siedzą u rodziny w Hannowerze

      • 15 1

  • !!!

    DUŻO kebabów się otworzyło jak była epidemia szczurów w Trójmieście. Teraz wszystkie zniknęły więc kebaby też będą pomału bankrutowały ... chyba że będą przetapiać końskie i świńskie skóry które ostatnio u rzeźnika są bardzo tanie na masówkę. To bardzo prosty przepis: świński tłuszcz + skóry rozstapiamy ... dodajemy aromat mięsny i wszystko na szable od kebaba do zamrażarki i w folie. Potam podgrzewamy na kebabówce i w bułce z kapustą ze ścinek przemysłowych pójdą po 15 lub 18 XLLL.
    Smacznego
    Mam znajomych i w ten sposób dorobili się milionów. Klijent im bardziej pijany tym lepszy. Pozdrawiam

    • 0 2

  • KEBAB EXPRESS BANINO (1)

    Odrobinę daleko, ale warto. Bije na głowę trójmiejskie kebaby, ponadto oferuje przyejmne klubowe wnętrze.

    • 0 4

    • żenada - brudne wielce i szklanki

      Ja nie bylam zadowolona. Dostalam brudne szklanki za pierwszym razem jak bylam, a za drugim razem to samo - musiałam pić pepsi z butelki. Widelce też były brudne. Mężczyzna ze stolika obok też wymieniał. Poza tym zauwazylam jak dziewczyna z obsługi przygotowując komuś kebaba - brala bułkę gołą ręką - a wczescniej kasowala pieniądze. Wiecej tam nie pójdę. Żenada.

      • 0 0

  • Azmir kebab na Żabiance

    przepyszny ,polecam

    • 19 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d."

89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years!

159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Wojciech Tremiszewski, jeden z najlepszych improwizatorów komediowych w Polsce, założył grupę impro o nazwie: