• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Weekendowy festiwal food trucków za nami

Michał Jelionek
24 marca 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 

Sezon food truckowy oficjalnie rozpoczęty. Na parkingu przy Galerii Metropolia zobacz na mapie Gdańska zaparkowało blisko 30 mobilnych knajp. Pogoda dopisuje, a festiwal odwiedzają tłumy głodomorów. Impreza zakończy się w niedzielę o godz. 20.



Czy wybierasz się na festiwal smaków?

Do Gdańska zjechały food trucki z całej Polski, które oferują dania kuchni z różnych stron świata. Tutaj każdy znajdzie coś pysznego dla swojego podniebienia. Wybór jest olbrzymi, a niepowtarzalny miks zapachów, unoszący się nad tym kulinarnym miasteczkiem, nie ułatwia zadania, bo tak naprawdę nie wiadomo, na którą z potraw się zdecydować. Jest po prostu pysznie.

Restauracje na "kółkach" oferują m.in. burgery, krewetki, pastrami, panini, kurtosze, langosze, frytki belgijskie, pizzę, kapsalon, churros, a nawet pieczone kasztany, owoce w czekoladzie, lody tajskie czy pyry z farszem.

Jak co roku uczestnicy wybiorą "Najsmaczniejszego Food Trucka Festiwalu". W sobotę imprezę można odwiedzać do godz. 21, natomiast w niedzielę od godz. 12 do 20. Warto zabrać ze sobą gotówkę, bo nie wszystkie food trucki dysponują terminalem płatniczym.

Pełna lista food trucków:

  • Karma Guru - kuchnia indyjska
  • Arizona Pastrami - pastrami
  • Pizza Truck - pizza
  • Kultowe Zapiekanki - pół metra szczęścia
  • Food Cab - panini
  • SCOOBnij - hot-dogi
  • Los Santos Bar - kuchnia międzynarodowa
  • CBŚ - kanapki
  • Jack Burger - burgery
  • Naleśniki z bryki - naleśniki na słodko i wytrwanie
  • Pinata - kuchnia meksykańska
  • Magic Fruits - owoce w czekoladzie, gofry, lody własnej produkcji
  • Cubanos - kanapki
  • Pyra na gazie - pyry z farszami
  • Krewetka i Kurczak - krewetki i kurczaki w różnych odsłonach
  • Po maśle - panini
  • Zebra Burger - burgery
  • Zrollowane - lody tajskie
  • Bike Cafe - kawa
  • Raminio - burgery w makaronie ramen
  • Kapsalon - kapsalon
  • Słodka FaBryczka - kurtosze
  • Węgierska FaBryczka - langosze
  • Muka Bar - kuchnia wegetariańska
  • Chilli Chilli Bang Bang - kuchnia jamajska
  • SurfBurger - burgery
  • Przystanek California - polędwiczki i skrzydełka z kurczaka, owoce morza
  • Arabska - kuchnia bliskowschodnia
  • Świnki Trzy - pulled pork
  • Wheel Meal - kuchnia meksykańska
  • ParaBuch - pierożki dim sum
  • Pan Kasztan - pieczone kasztany
  • 3miejski Folklor - kaszubska kura w mieście
  • Belgijki - frytki belgijskie z sosami własnej produkcji
  • Churros Amigos - hiszpańskie churros
  • Food Cartel - kuchnia meksykańska
  • Kult Kebab - kebab, inspiracja przywieziona z Berlina

Trójmiejskie food trucki

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (152) ponad 10 zablokowanych

  • Kiedyś stały takie budy z zapiekankami itp. i tam były normalne ceny. (8)

    Dzisiaj nazwali te budy foodtruck i sprzedają to samo, ale trzy razy drożej...

    • 236 10

    • Kto pamięta zapiekanki pomiędzy puchatkiem, a dworcem we Wrzeszczu? (6)

      Albo rurki z kremem pomiędzy księgarnią i puchatkiem, że o pączkach czy Newskiej nie wspomnę...

      • 73 0

      • Był taki "camping" przy dworcu we Wrzeszczu.. (3)

        ..prowadzony przez starszych państwa, najsmaczniejsze zapiekanki, hamburgery i frytki na świecie! Specjalnie jeździliśmy z kolegami do Wrzeszcza żeby tam zjeść, smacznie, świeżo, tanio i dużo. Niestety zniknął ładnych parę lat temu :-(

        • 43 0

        • To nic, wciąż jest Szwagier w Oliwie (2)

          Czyli Norbert i Wojtek, żywe legendy Pętli Oliwskiej :)

          • 18 1

          • Szwagier (1)

            Dokladnie jedyne porzadne niezmienione miejsce jakie zostalo ze "starym" klimatem

            • 6 0

            • Ze starym klimatem i smacznym jedzeniem... U Szwagra sama pychota...

              • 0 0

      • zapiekanki (1)

        tam byly zapieksy w takiej brazowej budzie u Gutka
        najlepsze na swiecie i oranzada skwar do tego

        • 18 1

        • Pamiętam, ze tych zapiekanek zawsze bylo przygotowanych po sufit, tylu bylo chętnych. Co za czasy ...

          • 9 0

    • Na miejscu Manhattanu, kawałek przy budynku obecnego Aioli.

      Chyba pierwszy we Wrzeszczu. Mercedes Hanomag z budą gastro, a w nim najlepsze zapiekanki na zmanę z bułkami z dziurą do której nakładano duuuużo pieczarek z cebulką :)

      • 19 1

  • Wszystko fajnie (3)

    tylko gdzie sprzedający robią kupę i myją ręce?

    • 19 2

    • przy torach widzialem sporo fekalii, ich oraz gości

      • 0 0

    • W d*pie. (1)

      • 3 0

      • Czyjej?

        • 3 0

  • Nic nie uczyni Gale Metropolia sukcesem:) (8)

    • 75 21

    • mylisz się (1)

      metropolia rządzi

      • 4 16

      • chyba słabymi umysłami lemingów

        • 0 0

    • (2)

      Szczególnie że od foodtracków bliżej jest do Bałtyckij niż Metropolii...

      • 8 4

      • chyba prze tory (1)

        Bliżej do GB? Chyba jak przez tory będziesz szedł... i to tez nie do końca

        • 0 1

        • Wiadukt nad torami i jesteś ślepoto.

          • 0 0

    • Jesteś nadpobudliwy to daj się leczyć (1)

      • 3 1

      • Jesteś podpobudliwy to weź się pozwól skreczyć

        • 1 2

    • Ten obiekt to dworzec kolejowy

      • 14 2

  • Raz byłem przy stadionie (8)

    Ceny ciężkie za przeciętne potrawy.

    • 165 14

    • Zgadzam sie (1)

      Ogólnie drogo, tak jak pisał poprzednik lepiej zjeść w restauracji

      • 21 3

      • powiem więcej - bardzo drogo - nie wiem skąd takie ceny zwłaszcza jak się nie płaci za lokal czy pracownika tylko za produkty i prąd i dzierżawe miejsca , można sprzedać więcej i taniej ... tylko trzeba się narobić a tego Polak nie lubi

        • 1 0

    • to prawda (3)

      Nic szczególnego,lepiej iść do restauracji i za podobne pieniądze zjeść w ciepłe ,przy stoliku.Spokojnie.

      • 60 6

      • A cem

        • 0 0

      • ceny normalne (1)

        po co sciemniasz?

        • 1 14

        • Ceny zawyżone przez to ze organizatorzy żądają ogromnych pieniędzy od food truckow

          • 10 1

    • ja lubię, zawsze coś ciekawego znajdę

      • 2 0

    • I wymysł typu Fritzkola za milion

      • 66 3

  • Hipstery (2)

    Są już brodaci ?

    • 87 7

    • narazie wpadła banda napompowanych "Zagłob" w kusych dresikach ze ściągaczem na sinych kostkach

      • 0 0

    • Tego niewiadomo ale

      Cenniki i Menu jest zapisane na tablicy kreda ;)

      • 20 2

  • Zabraklo najlepszego food-traka w calej Polsce - Wasiki Janusza

    Serwuja salceson, golonke, schaboszczaki i kaszanke. Po piec zeta za sztuke

    • 1 1

  • Opinia do filmu

    Zobacz film Festiwal food trucków

    rodowici gdańszczanie

    nie jedzą takich rzeczy - tylko śledź po kaszubsku wchodzi w grę

    • 0 0

  • Korpo stajl? (5)

    Za krótkie Joggery? Odkryte kostki? Rurki? Tatuaże? Oczywiście brody!!!...A ja się pytam gdzie SANEPID???

    • 112 20

    • Wyborcy PO:) (2)

      • 3 7

      • czuję zazdrość i zawiść (1)

        i ból jakiś od ciebie bije,
        ból i smutek

        • 2 1

        • no pewnie że smutek i zazdrość. Normalnie jak chcesz otworzyć knajpę to sanepid ma takie wymagania, że głowa mała. Tu osobny zlew, tam osobny zlew. Tu wolno warzywa obierać, tam nie wolno. A w takim traku można wszystko ? Nie ma się co dziwić, że ludzie się wkurzają

          • 0 0

    • dobrze ze wasatych marianow jak ty nie bylo lol

      • 0 0

    • Foodtruck

      Ceny z kosmosu czynszu nie płacą porcję małe byłem raz i wystarczy

      • 24 2

  • Opinia do filmu

    Zobacz film Festiwal food trucków

    Wiele celnych komentarzy się tu pojawiło (1)

    Ale ten o braku wody, higienie i sanepidzie uważam, akurat, za niecelny. Już tłumaczę dlaczego.
    Otóż nie ma żadnej różnicy między tym spędem fur z jedzeniem, a restauracją, gdzie teoretycznie jest bieżąca woda. I tu i tam kucharz, czy też może osoba przygotowująca jedzenie, będzie miał nieumyte łapy, wrócił właśnie z przerwy na peta (w restauracjach po prostu tego nie widać, bo trzeba by pójść na zaplecze), a żarcie może być odgrzewane z dnia poprzedniego.
    Także powtarzam, pod względem higieny, moim zdaniem, nie ma żadnej różnicy.

    • 2 4

    • Opinia do filmu

      Zobacz film Festiwal food trucków

      Nie masz osobnego obieraka, mięso przygotowujesz obok reszty a na ogół większość robisz wcześniej w domu jeśli nie masz jeszcze innej knajpy. Mało miejsca i ograniczone warunko sanitarne - ilość zlewów i brak toalety z umywalką. Prawdy nie zmienisz.

      • 0 0

  • O, widzę, że się odezwali specjaliści od higieny osobistej...

    to się pięknie wpisuje w badania, z których wynika, że co drugi mężczyzna i co czwarta kobieta w Polsce nie myje rąk po wyjściu z toalety. Sądze, że wiele foodtraków jest czystsze niż wasze kuchnie i toalety.

    • 2 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d."

89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years!

159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Z jakiej dzielnicy pochodzi Tomasz "Lipa" Lipnicki?