Wiadomości

Uczestnicy "MasterChefa" i promocje w lokalach w Gdyni

Diana Volokhova opowiada, jak przyrządzić rybę.


- Najsmaczniejszego turbota i dorsza można zjeść w Gdyni - uważa uczestniczka kulinarnego show "MasterChef" Diana Volokhova, która w sobotę gotowała na placu Grunwaldzkim zobacz na mapie Gdyni w ramach Weekendu Kulinarnego. Impreza potrwa do niedzielnego wieczora.



Organizowany po raz kolejny w Gdyni Weekend Kulinarny to festiwal podzielony na dwie części. Jedna z nich to rajd kulinarny po wybranych restauracjach, w których szefowie kuchni przygotowali specjalne dania w cenie 5 zł i 10 zł. W wybranych godzinach można spróbować ich w takich lokalach, jak: Aleja 40, Bliżej, Chwila Moment, Coco Club & Restaurant, Da Vinci, Jedz Pij Tańcz, Kandelabry, Kanapki Świata Jack Strong Deli, Mała Ukraina, Numa Numa, Piqniq, Polska Melodia, Serio, Tako, Tawerna, The Klops, Tom's Diner, Trio, Vertigo i Zielony rower. Promocyjne degustacje potrwają do niedzielnego wieczora.

Sobotnie pokazy prowadzili uczestnicy "MasterChefa": Mariusz Szwed i Diana Volokhova.
Sobotnie pokazy prowadzili uczestnicy "MasterChefa": Mariusz Szwed i Diana Volokhova. fot. Lucyna Pęsik/Trojmiasto.pl
Druga część ma charakter pikniku i odbywa się na placu Grunwaldzkim. Impreza rozpoczęła się w sobotę w południe gotowaniem na żywo dwóch telewizyjnych kucharzy znanych z programu "MasterChef": Mariusza SzwedaDiany Volokhovej. Oboje musieli zmierzyć się z tematem ryb i darów lasów. Szwed przygotował dorsza marynowanego w cytrusach i przyprawach korzennych, które podał z sosem holenderskim. Pochodząca z Armenii Volokhova podała łososia peklowanego i wędzonego w dymie z gałązek sosny i szyszek.

- Zamiast smażyć rybę w panierce, ja proponuję ją peklować, marynować, wędzić i jeść na surowo jako tatar. W taki sposób przyrządzona najlepiej smakuje i otwiera wszystkie swoje delikatne smaki i zapachy - mówiła w rozmowie z Trojmiasto.pl Volokhova i dodała, że to właśnie w Gdyni można zjeść najsmaczniejszego turbota i dorsza.
Do niedzieli wieczór można spróbować festiwalowych dań w wybranych gdyńskich restauracjach.
Do niedzieli wieczór można spróbować festiwalowych dań w wybranych gdyńskich restauracjach. fot. Lucyna Pęsik/Trojmiasto.pl
Znaną z finału "MasterChefa" gdyniankę będzie można spotkać na placu Grunwaldzkim również w niedzielę - w godz. 11-15 Diana Volokhova będzie uczyć dzieciaki, jak zrobić domową czekoladę, która może być zdrowszą alternatywą dla tej sklepowej. Będzie też czekoladowa fontanna i słodkie fondue oraz pokazy zabiegów spa z wykorzystaniem czekolady.

Pokazom towarzyszyć będzie niewielki jarmark kulinarny z daniami od właścicieli gdyńskich barów i restauracji oraz występy muzyczne w muszli koncertowej. Wstęp jest wolny.

Zobacz, jak zapowiadaliśmy Weekend Kulinarny w Gdyni >>>

Opinie (33)

  • Ja tam wole schaboszczaka (1)

    Grazyna ugotuje mi dodatkowo kartofle i surowke poda fajna. Plus piwo do picia!

    • 26 12

    • nazryj się,napij i puść bengala nic więcej do szczęścia ci nie trzeba

      • 2 13

  • Gotowanko!

    Mi tam najbardziej smakował śledzik... Od tej dziewczyny, faceta i szefa Patryka! Miód w gębie :D

    • 2 14

  • (1)

    Cześć i chwała bohaterą!

    • 6 12

    • "Hfała" ty analfabeto !!!

      • 0 0

  • Jak rozdają coś za friko (5)

    na bank będą stare baby z kodu.

    • 33 16

    • (4)

      z Kodu?? stare baby to tylko z PIS!!!!!

      • 17 10

      • Widać, że widziałeś zdjęcia z kodowskich "demonstracji" (3)

        Nadmienie, nie że nie tylko stare ale i głupie, często czerwone.

        • 11 7

        • (2)

          ale wy się pisklaki boicie tego całego KODu...

          • 3 7

          • Hahahaha

            • 2 0

          • Pisowcy boją się kodu, kodziarze boją pisu. Władze jednych i drugich zadowolone, biznes się kręci.

            • 3 0

  • a gdzie najlepsze restauracje? (1)

    sztuczka krew i woda tlusta kaczka
    szkoda szmalu na taka impreze?

    • 6 11

    • Odpowiadamy.

      Drogi Internauto.
      W odpowiedzi na zapytanie czy szkoda pieniedzy na take imprezy chcemy zdecydowanie i stanowczo stwierdzic, wydawaloby sie rzecz oczywista, ze szkoda.
      Pozdrawiamy

      • 4 0

  • Straszne tak pchać się po coś do jedzenia, później w kącie na stojąco to spożywać.

    Jakie to żenujące.

    • 24 6

  • frekwencja

    na pokazach w granicach 10 emerytów - ile pieniędzy podatników wyrzuciła w błoto Agencja Rozwoju Gdyni?

    • 12 4

  • Malika (1)

    Impreza kulinarna w Gdyni bez Maliki? Wręcz nie do pomyślenia.

    • 5 7

    • Malika w ten weekend bryluje dla bogatszej klienteli w Jastarni

      • 9 2

  • Bardzo fajnie (3)

    czy ktoś wie jak się nazywa zespół, który grał przy muszli ?

    • 3 3

    • (1)

      Spocone Janusze Bend

      • 5 3

      • Hehe dobre!

        • 1 1

    • ..to oczywiste - zespol "Przy muszli".

      • 1 1

  • Opinia do filmu

    Zobacz film Gwiazdy MasterChefa gotują w Gdyni

    Bohaterą to cie zrobili...

    • 2 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

02

października

10 Tenorów Gdańsk, Filharmonia Bałtycka

04

października

Maleńczuk + Rhythm Section ... Gdańsk, Stary Maneż

10

października

Jan Serce Gdańsk, Klub ŻAK

Kultura

Koncert skrzypcowy w zaskakującej scenerii
Koncert w zaskakującej scenerii
Roztańczony introwertyk. Artur Rojek w Starym Maneżu
Rojek w Starym Maneżu

Kulinaria

Nowe lokale: sushi, vongole i tatarskie smaki
Nowe lokale: sushi, vongole i tatarskie smaki
Szampańsko i rybnie. Kolacja komentowana w Grand Blue
Kolacja komentowana w Grand Blue

    Najczęściej czytane

    Sprawdź się

    Spotkania Literackie "Odnalezione w tłumaczeniu" odbywają się: