Wiadomości

stat

Uczestnicy "MasterChefa" i promocje w lokalach w Gdyni

Diana Volokhova opowiada, jak przyrządzić rybę.


- Najsmaczniejszego turbota i dorsza można zjeść w Gdyni - uważa uczestniczka kulinarnego show "MasterChef" Diana Volokhova, która w sobotę gotowała na placu Grunwaldzkim zobacz na mapie Gdyni w ramach Weekendu Kulinarnego. Impreza potrwa do niedzielnego wieczora.



Organizowany po raz kolejny w Gdyni Weekend Kulinarny to festiwal podzielony na dwie części. Jedna z nich to rajd kulinarny po wybranych restauracjach, w których szefowie kuchni przygotowali specjalne dania w cenie 5 zł i 10 zł. W wybranych godzinach można spróbować ich w takich lokalach, jak: Aleja 40, Bliżej, Chwila Moment, Coco Club & Restaurant, Da Vinci, Jedz Pij Tańcz, Kandelabry, Kanapki Świata Jack Strong Deli, Mała Ukraina, Numa Numa, Piqniq, Polska Melodia, Serio, Tako, Tawerna, The Klops, Tom's Diner, Trio, Vertigo i Zielony rower. Promocyjne degustacje potrwają do niedzielnego wieczora.

Sobotnie pokazy prowadzili uczestnicy "MasterChefa": Mariusz Szwed i Diana Volokhova.
Sobotnie pokazy prowadzili uczestnicy "MasterChefa": Mariusz Szwed i Diana Volokhova. fot. Lucyna Pęsik/Trojmiasto.pl
Druga część ma charakter pikniku i odbywa się na placu Grunwaldzkim. Impreza rozpoczęła się w sobotę w południe gotowaniem na żywo dwóch telewizyjnych kucharzy znanych z programu "MasterChef": Mariusza SzwedaDiany Volokhovej. Oboje musieli zmierzyć się z tematem ryb i darów lasów. Szwed przygotował dorsza marynowanego w cytrusach i przyprawach korzennych, które podał z sosem holenderskim. Pochodząca z Armenii Volokhova podała łososia peklowanego i wędzonego w dymie z gałązek sosny i szyszek.

- Zamiast smażyć rybę w panierce, ja proponuję ją peklować, marynować, wędzić i jeść na surowo jako tatar. W taki sposób przyrządzona najlepiej smakuje i otwiera wszystkie swoje delikatne smaki i zapachy - mówiła w rozmowie z Trojmiasto.pl Volokhova i dodała, że to właśnie w Gdyni można zjeść najsmaczniejszego turbota i dorsza.
Do niedzieli wieczór można spróbować festiwalowych dań w wybranych gdyńskich restauracjach.
Do niedzieli wieczór można spróbować festiwalowych dań w wybranych gdyńskich restauracjach. fot. Lucyna Pęsik/Trojmiasto.pl
Znaną z finału "MasterChefa" gdyniankę będzie można spotkać na placu Grunwaldzkim również w niedzielę - w godz. 11-15 Diana Volokhova będzie uczyć dzieciaki, jak zrobić domową czekoladę, która może być zdrowszą alternatywą dla tej sklepowej. Będzie też czekoladowa fontanna i słodkie fondue oraz pokazy zabiegów spa z wykorzystaniem czekolady.

Pokazom towarzyszyć będzie niewielki jarmark kulinarny z daniami od właścicieli gdyńskich barów i restauracji oraz występy muzyczne w muszli koncertowej. Wstęp jest wolny.

Zobacz, jak zapowiadaliśmy Weekend Kulinarny w Gdyni >>>

Opinie (33)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

24

stycznia

Kazik & Kwartet Proforma Gdańsk, Stary Maneż

27

stycznia

Pink Floyd History Gdynia, Gdynia Arena

30

stycznia

Alicja Majewska - Żyć się chce Gdańsk, Filharmonia Bałtycka

Kultura

New York Times: dzieła zrabowane przez nazistów w Muzeum Narodowym w Gdańsku
NYT: o dziełach zrabowanych przez nazistów
Prace dyplomowe studentów ASP do oglądania w Zbrojowni Sztuki
Prace dyplomowe studentów ASP

Kulinaria

Z własnym pojemnikiem na zakupy spożywcze? Kiedy sprzedawca może odmówić
Z własnym pojemnikiem na zakupy
Jemy na mieście: Fresh Gordon - burgery do poprawki
Jemy na mieście: burgery Fresh Gordon

Planuj z nami tydzień

Cugowski, Szpak i Kwiatkowski, Grupa MoCarta i Betlejem w Gdyni. Planuj tydzień
Planuj tydzień: dużo ciekawych imprez

    Najczęściej czytane

    Sprawdź się

    Gdański poeta, nominowany w 2010 r. do Nagrody Nike to: