- 1 Zamknięto jedyną ukraińską dyskotekę (147 opinii)
- 2 Festiwal filmowy w odmienionej formule (9 opinii)
- 3 Grają przeboje największych gwiazd (5 opinii)
- 4 Planuj Tydzień: imprezy i majówka (10 opinii)
- 5 Kartonowy Dawid Podsiadło jak żywy (18 opinii)
- 6 Rodzinne atrakcje i parki rozrywki - jakie ceny, ile kosztuje zabawa? (29 opinii)
Udany powrót "4 Razy Smaczniej" w Eliksirze
W czwartkowy wieczór w gdańskim Eliksirze odbyła się kolejna degustacja z cyklu "4 Razy Smaczniej", organizowana przez trójmiejskich szefów kuchni. W trakcie kolacji komentowanej podano cztery przystawki, cztery dania główne, deser oraz siedem autorskich koktajli.
"4 Razy Smaczniej" to cykl degustacji, który prezentuje polską kuchnię w nowoczesnym wydaniu. W projekcie bierze udział czterech trójmiejskich szefów kuchni: Marcin Popielarz z restauracji Biały Królik, Paweł Stawicki z restauracji Mercato, Jacek Koprowski z restauracji Sztuczka oraz Paweł Wątor z Eliksiru. Gościem specjalnym był Michał Wiśniewski, szef cukierni w Hotelu Haffner.
- Nasz projekt "4 Razy Smaczniej" to bardzo ciekawa inicjatywa, do której zapraszamy ciągle nowych gości. Mamy specjalne miejsce zarezerwowane dla kucharza specjalnego, który przygotowuje deser - dzisiaj był to Michał Wiśniewski z Hotelu Haffner. Poprzez ten cykl chcemy promować dobrych kucharzy i smaczną kuchnię. Warto też podkreślić, że my, kucharze, nie konkurujemy tutaj ze sobą, tylko uczymy się od siebie nawzajem i współpracujemy - mówił Paweł Wątor, szef kuchni restauracji Eliksir.
Do degustacji przygotowano cztery niewielkie przystawki, tzw. amuse-bouche, cztery dania główne i jeden deser. Aby podkreślić smak potraw, każdą zestawiono z autorskim koktajlem.
Sekcję przystawek podzielono na dwie części. Jako pierwszy pojawił się dorsz w intensywnej salsie z pomidorów, przygotowany przez restaurację Mercato. W tym samym czasie podano propozycję od Sztuczki, czyli śledzia z chrzanem, białą czekoladą i sokiem jabłkowym. Szef kuchni, Jacek Koprowski, polecił zjeść to na raz i miał rację, bo wypływający z kostki sok jabłkowy zapewnił ciekawe doznania smakowe.
Kolejno na stołach pojawiły się wędzone przepiórcze jajka marynowane w czarnym bzie, przygotowane przez restaurację Biały Kólik oraz intensywny w smaku amuse-bouche od Eliksiru, na który składała się pigwa, dynia oraz foie gras.
Za pierwszą przystawkę odpowiadał Paweł Stawicki z restauracji Mercato. Rostbeef podany na chruście ziemniaczanym był chrupki, z dodatkiem topinamburu i trufli dla przełamania smaku i zrobił wrażenie na gościach. Uzupełnieniem dania był mocny koktajl na bazie ginu Beefeater.
Następnie zaserwowano gotowanego halibuta na consomme z kumpiaka (rodzaj surowej, solonej, podsuszonej szynki wytwarzanej z całych udźców wieprzowych) i żelu z pestek dyni. Dodatek stanowiła dynia oraz pomidor koktajlowy. Danie od Białego Królika urozmaicił kolejny drink o następującym składzie: tequila, curacao, kurkuma, hibiskus i limonka.
Nawiązaniem do tradycyjnej kuchni polskiej, ale w nowoczesny sposób, było główne danie przygotowane przez Jacka Koprowskiego ze Sztuczki. Sandacz podany z plastrami suszonej gęsi w towarzystwie sosu z kiszonych ogórków i żelu z żurawiny był jednym z intensywniejszych doznań smakowych tego wieczoru. Kolorystycznie komponował się z nim zielony koktajl - ponownie na bazie ginu z dodatkiem kolendry, mięty i limonki.
Paweł Wątor przygotował drugie danie główne, czyli duszoną w tłuszczu gęsim wieprzowinę, podaną na puree z dyni piżmowej w towarzystwie ziemniaka faszerowanego gruszką i sosu z czeremchy i jałowca. Całości dopełniły chipsy z jarmużu oraz koktajl z rumem podany w efektowny sposób.
Na podsumowanie kolacji zaserwowano deser, który przykuwał uwagę nie tylko wyglądem. Na talerzu zagościł mus z białej czekolady o obniżonej zawartości cukru, sorbet jabłkowy oraz granita z tequili. Wszystkiemu towarzyszyło brownie z koziego sera, które przełamywało słodki smak i komponowało się z sorbetem. Dodatkowo tequilę podano również w koktajlu w połączeniu z cold brew, czyli parzoną na zimno kawą.
Atrakcją było przygotowywanie części dań na barze na oczach gości, którzy mogli podglądać szefów kuchni w trakcie pracy.
Koszt kolacji dla jednej osoby wyniósł 320 zł.
Na koniec rozdano praliny na wynos przygotowane przez czterech głównych kucharzy spotkania.
Zapowiedziano również, że kolejna kolacja z cyklu "4 Razy Smaczniej" odbędzie się w styczniu w restauracji Biały Królik w Gdyni.
Wydarzenia
Miejsca
-
Eliksir Gdańsk, Mariana Hemara 1
Opinie (13) 5 zablokowanych
-
2017-11-10 12:23
wygląda apetycznie (1)
Jedzenie wygląda apetycznie i nie potrzeba do tego gwiazd rodem z reality show :)
- 20 6
-
2017-11-12 22:32
Ale smczne niestety nie jest
To opinia wielu osob ktore korzystaly w ciagu ostatniego miesiaca z uslug tej knajpy. Bo smak niestety przydrozny a nie z polotem. Poza podaniem i wizualka .... Yyy
- 2 7
-
2017-11-10 13:36
super sprawa...
to sa młodzi zawodowcy agazujacy sie w to co potrafia robic,otacza to wszystko atmosfera profesjonalizmu i co najwazniejsze sa zintegrowani w srodowisku...pozdrawiam wszystkich i zycze sukcesow
- 18 10
-
2017-11-10 16:43
Na jednym ze zdjęć jest Daniel Olbrychski więc publika dopisała. (3)
- 14 2
-
2017-11-10 16:50
Pan Daniel jest naszym stałym gościem... (1)
...uwielbia wina z naszej karty! ;)
- 7 3
-
2017-11-11 21:14
On w ogóle uwielbia wina...
- 10 0
-
2017-11-11 11:43
Wspaniałe dania
Co prawda nie rozmawiałam z Danielem ale wyglądałam zachwyconego
- 7 1
-
2017-11-11 06:17
ogół jednak jeszcze długo będzie wolał
smaczne jedzenie przygotowane ze znanych sobie składników
- 10 1
-
2017-11-11 19:56
Dziś narodowcy maszerują z łysymi pałami w podkutych butach
to i komentarzach spokojnie i nikt nie marudzi, że mało i drogo .
- 9 11
-
2017-11-12 00:49
dziewczyna na 1 foto (2)
kim jest dziewczyna na 1 zdjęciu cała w czerni kelnerka?
- 5 1
-
2017-11-12 10:31
i ma na palcu obrączkę ? (1)
- 8 1
-
2017-11-12 11:45
tak? znasz ją?
- 7 1
-
2017-11-12 11:55
Foto nr 16 to ze stołówki PGR? Sądząc po pozycji przy stole oraz całokształcie szlachetności dam... A może by tak parę stówek na kurs etykiety?
- 6 5
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.