Wiadomości

Veganmania i Gdański Targ Roślinny w stoczni

Moda na kuchnię roślinną nie mija, wręcz przeciwnie. Świadczy o tym m.in. duże zainteresowanie imprezami, na których rządzą wegańskie przysmaki, warsztaty z bezmięsnego gotowania i wykłady. Jedną z nich jest Veganmania 2020, która ponownie zawitała do Gdańska - tym razem odbywa się na terenie SCG ParkMapka. Tuż obok na ul. Elektryków w niedzielę rozstawił się także Gdański Targ Roślinny. Na obydwie imprezy, które trwają w niedzielę do godz. 19, obowiązuje wstęp wolny.



Wydarzenia zapowiadaliśmy w Kalendarzu imprez oraz cyklu Planuj tydzień - czytaj zawsze w czwartek o 10

Choć dania z mięsem i nabiałem wciąż rządzą w restauracyjnych kartach menu, to szefowie kuchni coraz częściej znajdują w nich miejsce na potrawy wegetariańskie i wegańskie. Nie tylko dlatego, że kuchnia bezmięsna zdobywa nowych fanów, ale też umiejętnie przygotowana zwyczajnie jest smaczna i sycąca. Takie dania wybierają także te osoby, które na co dzień nie pogardzą konkretnym schaboszczakiem czy burgerem z wołowiną, jednak potrafią docenić ich roślinną alternatywę.

W weekend można przekonać się, jak smakuje nowoczesna kuchnia roślinna. Na postoczniowym terenie SCG Park (czyli Plener 33) rozstawiono stoiska serwujące bezmięsne dania na ciepło i zimno. Dostać można m.in. burgery oraz potrawy kuchni polskiej w wegańskim wydaniu od Chwast Food z Warszawy czy burrito, nachosy i tacosy od Momencik Vegan Burritos & Tacos - tutaj ciekawie smakuje pozycja z azjatyckim owocem jackfruit, uchodzącym za największy na świecie. To przysmak, który ze względu na charakterystyczny zapach albo się lubi, albo nienawidzi.

Kuchnia wegetariańska i wegańska w Trójmieście - restauracje


Na wynos można kupić wegańskie "mięso", które smakiem i wyglądem do złudzenia przypomina oryginał (do wyboru pieczenie, "karkówka", "kebab" czy "boczek") oraz majonez bez jaj, roślinne sery i masła, a także przetwory, w tym sosy, pasty roślinne i masła orzechowe w słoikach. Ze słodkości naszą uwagę zwróciła ręcznie robiona baklava ze świeżego ciasta filo od Ottomańskiej Pokusy, orientalne ciastka syryjskie, wegańska oraz bezcukrowa czekolada z manufaktury Gang czekoladożerców.

Dla tych, którzy chcą posilić się na miejscu, przygotowano strefę gastronomiczną z ławami i leżaki. Zaś ci, którzy wolą zjeść pod dachem, mogą wejść do oddalonego kilka kroków dalej w4 Food Squat. Dostępna jest również strefa relaksu z hamakami.

Niedziela w stoczni to także Gdański Targ Roślinny, który tym razem poświęcono ziołom. W programie m.in. całodzienna roślinna wymiana nasion i sadzonek, spacer w poszukiwaniu dzikich roślin na terenach miejskich i warsztaty. Czynne są też stoiska, na których można kupić piękne zielone okazy (ponownie ogromna kolejka do kwiaciarni Flora Muzyka) oraz ekologiczne kosmetyki.

Michał Konkel: moja praprababka była szeptuchą



Veganmania i Gdański Targ Roślinny w niedzielę potrwają do godz. 19 - macie więc szansę jeszcze się na nie załapać. Wstęp wolny.

Opinie (72)

  • Kuchnia roślinna - świetne określenie

    W dzisiejszych czasach bez mody i geografii ani rusz...

    • 41 7

  • Hipster alert :)

    • 74 17

  • Brzmi smakowicie!

    Może następnym razem się wybiorę.

    • 18 28

  • Nie dziękuję, nie chcę by moje jedzenie wyglądało i smakowało jak mięso. Ma smakować i wyglądać na to czym jest.

    • 55 26

  • od black metal do roślinek (2)

    zeby zarobic 34k za najem ;) smutne

    • 36 14

    • takie czasy że nawet Porsche zdecydowało sie na zwykłe auta osobowe

      • 0 2

    • to i tak upadnie na stoczni wszystko

      z założenia jest czasowe, nie wypełnia pewnych funkcji, które poszerzyłyby to miejsce stale, ale nie ma co doradzać hipsterom, oni zatrzymali się w rozwoju gdzięs na gimbazie

      • 0 4

  • Mam pytanie (8)

    Dlaczego jarosze czepiają się mnie, że jem mięso? Przecież ja się ich nie czepiam, że oni jedzą rośliny!

    • 71 22

    • (3)

      Kto się czepia konkretnie?

      • 16 8

      • No jarosze

        • 7 6

      • nikt, tak próbuje tylko napuścić jednych na drugich

        • 9 3

      • nie chodzi o "kto"

        chodzi o "dlaczego"!

        • 1 2

    • (2)

      Bo jedząc mieso przyczyniasz sie to zabijania zwierząt a żyjemy w takich czasach że nie ma już takiej potrzeby .

      • 9 12

      • powiedz to drapieżnikom - może zamiast mięskiem mają żywić sie pietruszką? (1)

        a jeśli już na poważnie - wiesz ile zwierząt pozabijali ci, którzy przekształcają lasy na pola uprawne, żebyś mógł zjeść swoje tofu? Powiem ci. 15% gatunków żyjących na Ziemi w 1980 r.!
        I kto tu wybija zwierzęta?!

        • 7 9

        • Po pierwsze - czy porównujesz się do drapieznikow? Jeśli tak to zapraszam na powtórkę szkoły podstawowej.

          Po drugie - 90% światowej produkcji soi przeznaczona jest dla pasze dla zwierząt. Z tych 10% zaledwie 1% jest przeznaczony do bezpośredniego spożycia w postaci ziaren, tofu, napojów i innych wyrobów. Pozostałe 9% używane jest jako wypełniacze i surowce w żywności i lekach.

          Więc przestań wypisywać głupoty i przyjmij do wiadomości że to przemysłowa hodowla zwierząt i nadmierne spożycie mięsa jest przyczyną dewastacji planety. Czas stanąć w prawdzie i przestać szukać wymówek.

          • 9 4

    • 1. Zmyślasz bo nikt się ciebie tak naprawdę nie czepia
      2. To ty się czepiasz jaroszy pisząc komentarze ze zmyślonymi problemami

      • 4 1

  • brak rosllin (2)

    targ roślinny bez roślin...
    masakra i niepolecam!

    • 31 1

    • Będziesz na następnej edycji ? (1)

      • 0 0

      • szczerze? Pewie tak

        • 0 0

  • tylko czemu te "wyroby" mają udawać w smaku mięso? (15)

    Przecież można zjeść normalne mięso. Jak ktoś chce niech je marchewki i selery, po co to udawanie?

    • 74 32

    • Dokladnie cos w tym jest (1)

      Bo nie ma barow z warzywami zrobionymi z mięsa...

      • 10 6

      • Może dlatego ze w te stronę to nie działa.

        • 8 2

    • (5)

      A czemu mamy piwo bezalkoholowe i kawę bezkofeinowa?

      • 12 5

      • (4)

        Dołączam do pytania, po co???

        • 4 0

        • żeby wypić i się nie upić (3)

          • 6 4

          • przeciez to sie mija z celem (2)

            • 4 7

            • jakim celem? (1)

              • 4 1

              • za glupi jestes zeby zrozumiec

                • 0 0

    • bo niektórzy lubią smak mięsa (1)

      część z wegetarian / wegan lubi smak mięsa i pewnie z chęcią dalej by je jadło, ale rezygnują z nich, żeby nie krzywdzić zwierząt, żeby nie przyczyniać się do ich masowej hodowli w ciężkich warunkach i zabijania

      • 28 10

      • Dokładnie o to idzie.

        • 13 5

    • Takie produkty mogą być pomocne...

      dla osób, ktore zaczynają drogę wegetarianizmu i są jeszcze przyzwyczajone do pewnych kombinacji typu: mięcho, ziemniak + surówka. Jest jeszcze grupa osób, które z różnych przyczyn muszą ograniczyć lub wykluczyć mięso - np. choroby serca, choroby związane z otyłością itd. dlatego dobrze, że mają różnorodne zamienniki. Ja osobiście nie przyrządam sobie zamienników, ale jesli idziemy do restauracji to bywa, że zjem.

      • 8 3

    • Z podobnych powodów dla któregych rzucający palenie naklejają plastry nikotynowe na ciało

      • 4 3

    • Nie udają smaku mięsa tylko przyjmują smak przypraw. Jadasz surowe i nieprzyprawione mięso?

      • 4 1

    • Vegan

      To, że powinnismy jeść mniej mięsa już chyba tłumaczyć nie trzeba. Powody to zdrowie, ekologia, etyka. Wegańskie wyroby imitujące mięso mają ułatwić mięsożerców ograniczenie jego spożycia. Ot tyle

      • 8 3

    • Widać, że ograniczony jesteś

      Smaków masz bardzo dużo, są też przyprawy podobne do mięsa. Dlaczego? Ponieważ się da. Po prostu.

      • 1 0

  • Wspaniała impreza

    Do zobaczenia na kolejnej veganmanii :)

    • 23 38

  • nawet niektóre ładne

    • 4 5

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

30

listopada

06

grudnia

08

grudnia

45. Festiwal Polskich Filmó... Gdynia, Gdyńskie Centrum Filmowe

Kultura

Muzyka Joanny Dudy w pierwszym polskim filmie Netfliksa
Muzyka gdańszczanki w filmie Netfliksa
Zmarł aktor Aleksander Skowroński
Zmarł aktor Aleksander Skowroński

Kulinaria

Jedzenie na telefon: testujemy pierogi
Jedzenie na telefon: testujemy pierogi
Jedzenie na telefon - komu się to opłaca?
Jedzenie na telefon - komu się to opłaca?

    Najczęściej czytane

    Sprawdź się

    Publiczny teatr dla dzieci i młodzieży, znajdujący się w Gdańsku nosi nazwę: