- 1 Zamknięto jedyną ukraińską dyskotekę (130 opinii)
- 2 Kartonowy Dawid Podsiadło jak żywy (1 opinia)
- 3 Rodzinne atrakcje i parki rozrywki - jakie ceny, ile kosztuje zabawa? (27 opinii)
- 4 Męskie Granie 2024: wykonawcy i bilety (72 opinie)
- 5 Spektakle z Trójmiasta w Teatrze Telewizji (8 opinii)
- 6 Majaland: znamy termin otwarcia i cennik (571 opinii)
Festiwal piw rzemieślniczych Hevelka za nami
Pilsy, lagery, ipy, apy, stouty, risy i portery z 27 browarów z całej Polski i nie tylko, a do tego kilkanaście foodtrucków, wykłady i sklepiki dla smakoszy piwa. W Centrum Stocznia Gdańska w najlepsze trwa Hevlka czyli festiwal piw rzemieślniczych.
- Na Hevelce jestem za każdym razem, ale w tym roku najbardziej cenię sobie pomysł, jakim jest strefa premier. To w tym miejscu mogę wypróbować coś, czego jeszcze nie degustowałem, a proszę mi wierzyć - wypiłem dużo piwa w swoim życiu - mówił Adrian
Oprócz wyszukanych rodzajów piwa nie sposób wspomnieć o atmosferze, która panuje na Hevelce. Setki uśmiechniętych ludzi - zarówno mężczyzn, jak i kobiet kulturalnie popija swój ulubiony trunek. Nie jest to na pewno impreza, na której motywem przewodnim jest mocne pijaństwo, a raczej bardziej rozwinięta degustacja w dobrym stylu.
- Hevelka bardzo mi się podoba, jest tutaj ogromny wybór piw, ale brakuje mi nieco ław. Spodziewałam się czegoś bardziej w stylu Oktoberfestu tj. biesiady. Jednak narzekać nie mogę, atmosfera jest wspaniała, ponadto zjechało się dużo ciekawych foodtrucków - mówiła Agnieszka.
Przez całą sobotę od godz. 12 do 24 trwa drugi dzień Hevelki, który również zapowiada się imponująco. Oprócz degustacji piw na głównej scenie prowadzone będą wykłady.
17:00 Ambasador whisky Tullamore DEW
17:45 Kup sobie browar - Tomasz Brzostowski, Browar Brodacz
18:00 Quo Vadis - dokąd zmierza piwna rewolucja i czego możemy się spodziewać w najbliższym czasie? - Tomasz Kopyra, blog.kopyra.com
Bilet wstępu można nabyć w kasach przed wejściem do Centrum Stocznia Gdańska. Cena to 15 zł za wejściówkę na cały dzień.
Wydarzenia
Miejsca
Zobacz także
Opinie (143) 2 zablokowane
-
2018-06-16 08:28
Sam też warze piwo bo uważam że takie jest najlepsze (8)
Niestety czasem między warzeniami kiedy czekam na dostawę surowców jestem skazany na piwo przemysłowe. I jest ono obrzydliwe.
Kto raz skosztuje prawdziwego piwa, treściwego, wyrazistego ten nie będzie chciał pić tego płynu co jest w sklepie. Warzenie w domu na własny użytek jest miłą zabawą ale też daje satysfakcję. A im dłużej takie leżakuje tym lepiej. Moje najdłużej leżakowało 5 lat a smak był nieziemsko bajeczny. Polecam każdemu taką przygodę, która może stać się pasją.- 43 26
-
2018-06-16 14:12
Jestem zawiedziony
Nie było w ofercie bezglutenowego z jarmuzem piwka i zabrakło też precli z tataraku.
- 21 10
-
2018-06-16 17:20
100% like! Samodzielnie uwarzone piwo = duma, radość i nieograniczone możliwości. Pozdrawiam Piwowara domowego
- 10 1
-
2018-06-17 10:59
Piwo rzemieślnicze (3)
Pomiędzy piwem rzemieślniczym (garażowym) a piwem przemysłowym jest taka sama różnica jak pomiędzy telewizorem skleconym w garażu a telewizorem wyprodukowanym w fabryce.
Po piwie rzemieślniczym mam zawsze rozwolnienie, a po piwie przemysłowym uwarzonym np w Czechach nigdy.- 6 10
-
2018-06-17 23:26
Dziękuję za cenną informację. Do wiadomości: Ja warzę, piję i raczej nie mam sr*czki :)
- 3 1
-
2018-06-18 14:39
Co za trepizm...
To jak powiedzieć, że sałata z fabryki jest lepsza bo po tej z grządki ma się sr*czkę...
- 2 1
-
2018-06-18 15:45
Kolega myli się zasadniczo.
To jak porównywać jabłka i pomarańcze. Masowa produkcja urządzeń technicznych faktycznie ma pewne przewagi, związane głównie z tym, że producent ma z racji skali dostęp do znacznie tańszych komponentów i technologii produkcji, ale jeśli ktoś ma odpowiednie kwalifikacje, to jest w stanie "sklecić w garażu" np. wzmacniacz audio, któremu nie dorówna żaden seryjny model ze sklepu. W kwestii żywności (czyli np. piwa) sprawa wygląda inaczej - tutaj wiedza ekspercka (jak w przypadku konstrukcji telewizora) absolutnie nie jest konieczna - kluczowe są składniki i proces produkcji, a te w przypadku produkcji masowej są nastawione tylko i wyłącznie na cenę, dzięki czemu otrzymujemy coraz bardziej przetworzone i chemizowane produkty, które przestają mieć cokolwiek wspólnego z pierwotną nazwą. Nie powiesz mi chyba, że masowo produkowana kiełbasa lub chleb są lepsze niż takie, które zrobisz sam (o ile masz choć podstawowe pojęcie o tym co robisz)?
- 2 0
-
2018-06-18 11:43
piwo ma mocno kopać. A nie jakieś tam łechtanie kubków smakowych. Zejdź na ziemię (1)
- 1 1
-
2018-06-18 23:16
To zalecam domowy bimber z ziemniakow zamiast piwa
- 1 0
-
2018-06-16 08:41
Za cenę wstępu i zakupu kilku piw, to mam bilet na Polski Bus do Pragi (7)
A tam przepyszne piwa za grosze. A z jedzeniem też dobrze i tanio, nie to co te futraki gdzie obsługa nie myje rąk
- 74 51
-
2018-06-16 13:06
szerokiej drogi
- 19 10
-
2018-06-16 13:30
Myją.
Jeden drugiemu na witki sika.
- 16 2
-
2018-06-16 17:40
(1)
Tacy jak ty to raczej zawsze siedzą w domu..
Degustator z polskiego busa
Hehe- 11 4
-
2018-06-18 09:56
Kiper ze Sri Lanki
- 2 0
-
2018-06-17 08:56
czemu przerwałeś swój wywód (2)
przyjechałeś do Pragi i co piwo za darmo?
- 4 3
-
2018-06-18 11:46
(1)
przecież jest napisane...piwa za grosze
- 2 0
-
2018-06-18 15:09
I wysiądzie taki znawca z Polskiego Busa, kupi Pilsnera lub Bażanta z koncernu i będzie zachwycony. Jakie to dobre, jakie to pyszne... A jak by wlali mu po kryjomu Tyskie lub Lecha to nawet by nie zauważył...
A tym czasem 200m obok stał by porządny multitap ale on tam nie wejdzie... bo to jakieś szemrane ceny...- 2 1
-
2018-06-16 08:51
Bilet wstępu..... (4)
Toalety też płatne?
- 64 1
-
2018-06-16 09:22
tak, 7 złoty, w monetach
- 12 1
-
2018-06-18 08:25
I wielcy degustatorzy.. (2)
... a leją w plastik xD
- 6 1
-
2018-06-18 09:35
Znów nie byłeś (1)
a się wypowiadasz?
Wracaj na wioskę.
Nie dla Ciebie smaki, aromaty, chmiele i słody.
Nie dla Ciebie pulpy, zesty, górna fermentacja i starzenie w beczkach.
Won na pole.- 1 4
-
2020-08-02 15:04
Zapomniales koles ze piwa poczatek jest na polu.
- 0 0
-
2018-06-16 08:55
pije jak szewc
- 8 4
-
2018-06-16 08:57
bilet wstępu?
hahahaha...
- 61 5
-
2018-06-16 09:00
(14)
Michal Saks juz bryluje wsrod amatorow rzemieslnictwa?
- 10 9
-
2018-06-16 09:50
Hejt czy jesteś debilem?? (11)
Masz z tym jakis problem że Michał potrafi coś zrobić trzeba było samemu założyć browar i w pięć lat wyrobić markę ale lepiej głupie komenty sadzić.
- 14 11
-
2018-06-16 11:25
(9)
Piwo dobre, ale z ta marka bym nie przesadzał. Oni się bawią jak youtuberzy, jeden napędza drugiego i tyle z tej marki.
- 11 5
-
2018-06-16 11:38
Znasz go że oceniasz?? (8)
Byłeś choć raz w browarze?? Łatwo krytykować gorzej coś zrobić typowe myślenie Polskiego Janusza mi nie wyszło czemu drugi ma mieć lepiej.
- 9 9
-
2018-06-16 11:40
(7)
garmi matka Michała, jak rozumiem?
- 9 6
-
2018-06-16 16:06
(6)
Zanim coś napiszesz uruchom mózg bo widzę że jednak informacje lub przekaz informacji i zdolność rozumienia słowa pisanego w twoim przypadku mocno szwankuje.
- 3 6
-
2018-06-16 17:31
(5)
ehe.. Mam mokre majty, tak sie wystraszylem..
- 7 1
-
2018-06-16 20:23
(4)
Jedynie co widzę to nasr*ne w mózgu jak dotychczas.
- 0 4
-
2018-06-17 10:36
(3)
widzę jakiś fetysz z tym mózgiem..
- 3 0
-
2018-06-17 13:03
(2)
On ma chyba z sr*niem fetysz. Co Ty z tym Januszem, jaka to roznica czy Janusz czy Kazik
- 0 0
-
2018-06-17 15:08
(1)
To juz tylko garni Ci wytlumaczy, to jego stylistyka..
- 0 0
-
2018-06-18 17:24
To zabłysłeś inteligencją jak łysy grzywką o kant stołu nawet prostej rzeczy jak wpisanie nicka poprawnie nie potrafisz ale czego oczekiwać po kimś kto ocenia innych nie znając ich brawo debilu.
- 0 0
-
2018-06-16 18:04
Michal nie potrafi zrobić piwa
- 8 2
-
2018-06-16 14:12
Michał Saks to spoko gość i zna się na produkcji piwa. Np taka Brovarnia po jego odejściu upadła jeśli chodzi o jakość warzonego piwa.
- 6 6
-
2018-06-16 23:46
Co to za Michał?
Ten co zdychał?
- 3 3
-
2018-06-16 09:12
(1)
Dobra koncepcja, dobre piwa, jednak z roku na tok droższe bilety...
Ach ta pazerność...
A dla Januszy chłodzi się żubr :)- 36 1
-
2018-06-16 15:00
.
Januszem nie jestem ale okradać też się dobrowolnie nie daje. Zwykła chora pazerność ja podziękuję ew. wybiorę się do ciekawego pubu.
- 17 2
-
2018-06-16 09:40
Cwnt (3)
Ceny dla 500+owców 10 zł za 0,33 zwariowali
- 39 6
-
2018-06-16 13:07
ja ide do biedry i biorę koenigera lub vips
smak prawdziwego rzemiosła
- 13 3
-
2018-06-16 14:53
10 zł za 0,33 zwariowali
nie chcesz?
- 4 8
-
2018-06-16 14:56
10 zł za 0,33 zwariowali
kto? zmusza ciebie?bys chodzil i kupowal w takiej cenie?
- 5 8
-
2018-06-16 09:49
Ten, kto wpadł na pomysł, by degustacyjne szkło hevelkowe 0,1 sprzedawać za 25 zeta
musiał być ciężko chory na głowę.
- 88 4
-
2018-06-16 10:00
(2)
Czyli za wstep oplata, potem 10zl za 0.33 i wychodzi piwo za 25zl...hahahahahhahahahaha
Palaczy na kajak szukaja,podczas gdy polki sklepowe uginaja sie od rzemieslniczych piw.- 68 9
-
2018-06-18 07:30
I nawet nie bylo gdzie usiasc :/
- 2 0
-
2018-06-18 11:30
opłata
to prawda, bilety wstępu na "festiwale" piwne od zawsze uważam za przegięcie. A drugie przegięcie , że ceny piwa na "festiwalach" są często wyższe niż normalnei w sklepie. Ktoś wariuje. Przecież te eventy to kanał marketingowy dla browarów, które chcą sie pokazać, więc przynajmniej powinno być taniej, a nie drożej. Bo inaczej to lepiej iść do sklepu porżądnego niż na jakiś "festiwal". BTW - z niekraftowych, a regionalnych (to uwzam za najsensowniejszy stosunek jakość/cena) polecam z mkoich ostatnich odkryć - browar Bytów i browar Pilsweizer.
- 2 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.