• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

W Otominie powstała pierwsza na Pomorzu rzemieślnicza cydrownia

Alicja Olkowska
10 listopada 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
"Regularnie będzie się pojawiać cydr fermentowany na dzikich drożdżach, cydr z renety oraz klasyczny miks z czterastu odmian jabłek." "Regularnie będzie się pojawiać cydr fermentowany na dzikich drożdżach, cydr z renety oraz klasyczny miks z czterastu odmian jabłek."

Cydr w ostatnim czasie zyskuje na popularności - na kulinarnej mapie Trójmiasta pojawiło się kolejne miejsce, które specjalizuje się właśnie w tym alkoholu. Pod koniec października byliśmy na otwarciu pijalni cydru w Hotelu Sadova w Gdańsku, dziś opisujemy pierwszą na Pomorzu cydrownię rzemieślniczą, która mieści się w restauracji TabunOtominie zobacz na mapie Gdańska.



Przypomnijmy, że cydr to przefermentowany sok z jabłek bez dodatku cukru, choć niektórzy błędnie uznają go za wytrawną odmianę piwa, wina lub wina jabłkowego. Moda na trunek trwa w najlepsze od kilku lat, na co wpływ miały m.in. sankcje nałożone na polskich sadowników w 2014 roku przez prezydenta Władimira Putina. Wygląda jednak na to, że restauratorzy zaczęli traktować cydr poważnie, budując wokół niego całe koncepty gastronomiczne i stawiając go na pierwszym planie. Tym tropem poszli właściciele otomińskiej restauracji Tabun, ale krok dalej, ponieważ zdecydowali się na otwarcie własnej cydrowni, w której własnoręcznie produkują cydr rzemieślniczy.

Kochasz jeść? Lubisz gotować? Te kulinarne imprezy mogą cię zainteresować


- To jest serce cydrowni, w którym wszystko się dzieje. Tu przyjeżdżają jabłka, stąd potem "wychodzi" cydr - mówił podczas oprowadzania po niewielkim obiekcie, położonym kilka kroków od restauracji Tabun Michał Ponikowski, współwłaściciel. - Produkcja cydru jest bardzo prosta, prostsza niż wina, ponieważ trunek powstaje z czystego soku tłoczonego z jabłek. Wymaga jednak chwili czasu. Ten, który dziś pijecie, leżakował sześć tygodni, a wczoraj został zlany. Regularnie będzie się pojawiać cydr fermentowany na dzikich drożdżach, cydr z renety oraz klasyczny miks z czterastu odmian jabłek.
Podczas piątkowego otwarcia cydrowni to jednak nie sam obiekt był najważniejszy, a cydr, zaserwowany na wiele sposobów. Goście skosztowali dwóch jego odmian, a także przekonali się, jaki kulinarny potencjał tkwi w polskim jabłku i wyprodukowanym z niego alkoholu.

Na stołach znalazły się m.in. zupa z jabłka, selera naciowego i sera bursztyn; kulebiaki z jabłkiem, boczkiem, cebulą i majerankiem; sałatka z jabłkiem, selerem, prażonymi migdałami i miodem; żytni chleb z kaszubską okrasą i czatnejem jabłkowym czy pieczone jabłka z gęsią wątróbką i calvadosem. Nie zabrakło też słodkości, czyli ciast z jabłkami, racuchów, czipsów jabłkowych i oczywiście świeżo tłoczonego soku z jabłek. Imprezie towarzyszła muzyka na żywo.

  • Cydrownia w Otominie, restauracja Tabun.
  • Oprowadzanie po cydrowni.
  • Michał Ponikowski - własnoręcznie produkuje cydr.
  • Impreza towarzysząca otwarciu cydrowni. Na zjęciu: potrawy inspirowane jabłkiem i cydrem.
  • Impreza towarzysząca otwarciu cydrowni. Na zjęciu: potrawy inspirowane jabłkiem i cydrem.
  • Impreza towarzysząca otwarciu cydrowni.
  • Impreza towarzysząca otwarciu cydrowni.
  • Impreza towarzysząca otwarciu cydrowni.

- Produkcja cydru rzemieślniczego zaczyna się od tego, że wsiadam w samochód, jadę do sadu na Pomorzu, próbuję z każdego rzędu jabłko, potem tłoczę. Wybrane przeze mnie niepryskane jabłka są zrywane, czyli nie są to spady, które leżą na ziemi i czekają, aż ktoś je podniesie. Następnie przebieram owoce, płuczę, mielę, wrzucam do hydroprasy, tłoczę sok, wlewam do zbiornika fermentacyjnego, dodaję drożdże i czekam. Mogę czekać trzy tygodnie albo dwa miesiące. Czas oczekiwania zależy od wielu warunków, np. temperatury czy zawartości cukru w jabłkach. W kadziach mogę jednorazowo wyprodukować 1300 litrów cydru - mówił Michał Ponikowski.
W chwili obecnej w Tabunie można napić się dwóch rodzajów cydru, natomiast na początku grudnia będzie można zakupić cydr w butelce na wynos.

Wydarzenia

Tabun - Cydr z Otomina. Otwarcie (1 opinia)

(1 opinia)
degustacja, dni otwarte

Miejsca

Opinie (92) 3 zablokowane

  • Cydr wyjątkowy! (1)

    Cieszę się, że miałam okazje spróbować tego cydru- pierwszy w pełni wytrwany cydr na naszym rynku. Bardzo przypomina mi to co można z łatwością kupić na wyspach. Życze powodzenia i czekam na szerszą dystrybujcję!

    • 4 5

    • A teraz wracaj na zmywak

      • 4 2

  • Co to znaczy czerastu?

    • 2 0

  • Te Tabun to otwarty?

    • 1 0

  • (1)

    Wytworna cydru kojarzy mi się z hiszpańskim serialem „ Dom z papieru” xdlol

    • 3 0

    • to by musieli podkop do szadółek chyba kopać :)

      • 0 0

  • W Tabunie jadam regularnie. Zawsze najwyzszy poziom zadowolenia. (2)

    Mam wymagajacych klientow biznesowych z Dubaju i w zadnym z lokali w Trojmiescie nie znalezlismy takiego poziomu obslugi. Do tego doskonaly cydr i jazda na koniach, czesto do rana.

    • 8 13

    • Pany z Dubaju (1)

      Czy klienci z Dubaju to jakiś wyznacznik jakości dla klasy aspirującej się zrobił?
      Poziom obsługi w wielu tzw restauracjach w Trójmieście jest żenujący. Moja ostatnia wizyta w Tabunie ( co prawdz z 2 lata temu) też mnie nie urzekła, ale powoływanie się na Panów z Dubaju jest słabiutkie i o niczym nie świadczy.

      • 6 1

      • luk

        Chyba nie złapałeś .... albo ja

        • 0 0

  • Kiedys to byl cydr w bramie odbijany ...

    • 4 0

  • Baltica!
    Szanuję.

    • 1 4

  • Zawsze w niedziele jem tam obiad i jazda na koniu, caly dzien

    • 1 5

  • Gosc

    Było super. Pozdrawiam wszystkich.

    • 0 7

  • Czy tem cydr jest bez alkocholowy?Jesli nie to dlaczego promujecie pijaństwo i alkocholizm!! (1)

    • 2 2

    • słownik wyciąga rękę na zgodę

      proponuję pogodzić się ze słownikiem otograficzny, czas już zakończyć ten długoletni konflikt:)

      • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Wielka Szama na Stadionie - wielkie otwarcie sezonu w Gdańsku! (12 opinii)

(12 opinii)
street food

Kwiat Jabłoni "Nasze ulubione kluby" (8 opinii)

(8 opinii)
pop

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d."

89 - 129 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

14. edycja NARRACJI odbędzie się na: