• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

W Otominie powstała pierwsza na Pomorzu rzemieślnicza cydrownia

Alicja Olkowska
10 listopada 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
"Regularnie będzie się pojawiać cydr fermentowany na dzikich drożdżach, cydr z renety oraz klasyczny miks z czterastu odmian jabłek." "Regularnie będzie się pojawiać cydr fermentowany na dzikich drożdżach, cydr z renety oraz klasyczny miks z czterastu odmian jabłek."

Cydr w ostatnim czasie zyskuje na popularności - na kulinarnej mapie Trójmiasta pojawiło się kolejne miejsce, które specjalizuje się właśnie w tym alkoholu. Pod koniec października byliśmy na otwarciu pijalni cydru w Hotelu Sadova w Gdańsku, dziś opisujemy pierwszą na Pomorzu cydrownię rzemieślniczą, która mieści się w restauracji TabunOtominie zobacz na mapie Gdańska.



Przypomnijmy, że cydr to przefermentowany sok z jabłek bez dodatku cukru, choć niektórzy błędnie uznają go za wytrawną odmianę piwa, wina lub wina jabłkowego. Moda na trunek trwa w najlepsze od kilku lat, na co wpływ miały m.in. sankcje nałożone na polskich sadowników w 2014 roku przez prezydenta Władimira Putina. Wygląda jednak na to, że restauratorzy zaczęli traktować cydr poważnie, budując wokół niego całe koncepty gastronomiczne i stawiając go na pierwszym planie. Tym tropem poszli właściciele otomińskiej restauracji Tabun, ale krok dalej, ponieważ zdecydowali się na otwarcie własnej cydrowni, w której własnoręcznie produkują cydr rzemieślniczy.

Kochasz jeść? Lubisz gotować? Te kulinarne imprezy mogą cię zainteresować


- To jest serce cydrowni, w którym wszystko się dzieje. Tu przyjeżdżają jabłka, stąd potem "wychodzi" cydr - mówił podczas oprowadzania po niewielkim obiekcie, położonym kilka kroków od restauracji Tabun Michał Ponikowski, współwłaściciel. - Produkcja cydru jest bardzo prosta, prostsza niż wina, ponieważ trunek powstaje z czystego soku tłoczonego z jabłek. Wymaga jednak chwili czasu. Ten, który dziś pijecie, leżakował sześć tygodni, a wczoraj został zlany. Regularnie będzie się pojawiać cydr fermentowany na dzikich drożdżach, cydr z renety oraz klasyczny miks z czterastu odmian jabłek.
Podczas piątkowego otwarcia cydrowni to jednak nie sam obiekt był najważniejszy, a cydr, zaserwowany na wiele sposobów. Goście skosztowali dwóch jego odmian, a także przekonali się, jaki kulinarny potencjał tkwi w polskim jabłku i wyprodukowanym z niego alkoholu.

Na stołach znalazły się m.in. zupa z jabłka, selera naciowego i sera bursztyn; kulebiaki z jabłkiem, boczkiem, cebulą i majerankiem; sałatka z jabłkiem, selerem, prażonymi migdałami i miodem; żytni chleb z kaszubską okrasą i czatnejem jabłkowym czy pieczone jabłka z gęsią wątróbką i calvadosem. Nie zabrakło też słodkości, czyli ciast z jabłkami, racuchów, czipsów jabłkowych i oczywiście świeżo tłoczonego soku z jabłek. Imprezie towarzyszła muzyka na żywo.

  • Cydrownia w Otominie, restauracja Tabun.
  • Oprowadzanie po cydrowni.
  • Michał Ponikowski - własnoręcznie produkuje cydr.
  • Impreza towarzysząca otwarciu cydrowni. Na zjęciu: potrawy inspirowane jabłkiem i cydrem.
  • Impreza towarzysząca otwarciu cydrowni. Na zjęciu: potrawy inspirowane jabłkiem i cydrem.
  • Impreza towarzysząca otwarciu cydrowni.
  • Impreza towarzysząca otwarciu cydrowni.
  • Impreza towarzysząca otwarciu cydrowni.

- Produkcja cydru rzemieślniczego zaczyna się od tego, że wsiadam w samochód, jadę do sadu na Pomorzu, próbuję z każdego rzędu jabłko, potem tłoczę. Wybrane przeze mnie niepryskane jabłka są zrywane, czyli nie są to spady, które leżą na ziemi i czekają, aż ktoś je podniesie. Następnie przebieram owoce, płuczę, mielę, wrzucam do hydroprasy, tłoczę sok, wlewam do zbiornika fermentacyjnego, dodaję drożdże i czekam. Mogę czekać trzy tygodnie albo dwa miesiące. Czas oczekiwania zależy od wielu warunków, np. temperatury czy zawartości cukru w jabłkach. W kadziach mogę jednorazowo wyprodukować 1300 litrów cydru - mówił Michał Ponikowski.
W chwili obecnej w Tabunie można napić się dwóch rodzajów cydru, natomiast na początku grudnia będzie można zakupić cydr w butelce na wynos.

Wydarzenia

Tabun - Cydr z Otomina. Otwarcie (1 opinia)

(1 opinia)
degustacja, dni otwarte

Miejsca

Opinie (92) 3 zablokowane

  • Ponik, ty lepiej pieniądze ludziom pooddawaj (2)

    • 13 0

    • biznesmien kredytowy znaczy ? (1)

      • 3 0

      • Nie biznesmen bo

        to sugeruje że osoba odnajduje się w umowach dwustronnie zobowiązujących. Zaś tego pana porównałbym raczej do osoby uczulonej na realizację swych zobowiązań dotyczących zapłaty.

        • 3 0

  • A po ile ten cydr?

    • 0 1

  • Aż nie chce mi się wierzyć że cydr nie powstaje ze spadów.

    • 2 0

  • Cydr

    Bardzo smaczny i wspaniale orzezwiajacy kiedys kupowalem ale ostatie podwyzki cen tego produktu skutecznie zniechecaja

    • 0 0

  • Ha, ha, ha..... zabawne.

    Cydr powstaje ze specjalnie wyselekcjonowanych jabłek?
    Raczej ze spadów i tego co zaczyna się psuć.

    • 3 0

  • ale (2)

    czy cokolwiek zostało po gesslerowej.....

    • 2 0

    • Nic (1)

      Ale chamstwo dalej to samo. Ten gosc co w kaloszach lazil - nadal w nich lazi i zachwuje sie jak wiesniak w oborze.

      • 2 0

      • Dobra rada

        Zmień lokal!!!

        • 1 0

  • Robię cydr w domu, dodaje cukier ale nie daje drożdży:) Są różne przepisy jak widać

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d."

89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years!

159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Znany influencer roślinny z Gdańska to: