• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
stat
Impreza już się odbyła

Warsztaty z Tomkiem Jakubiakiem (3 opinie)

Tomek promując sezonowe i rodzime produkty poprowadzi warsztaty kulinarne na pełnym luzie. Nie zabraknie jednak merytorycznej wiedzy, nie tylko nakarmimy ciało, ale ukoimy duszę. Gotowe potrawy odmienią spojrzenie na kuchnie regionalną.

"Sezonowość kontra Nowość"
Podczas warsztatów zaprezentuję jak wykorzystać polskie sezonowe produkty w nowoczesnych połączeniach smakowych. Pokażę jak dzięki polskiemu sezonowemu produktowi można stworzyć danie godne światowych stołów.

wnętrze FUMENTI
wnętrze FUMENTI trojmiasto.pl


Styczeń to jeszcze zima więc podczas warsztatów podpierał się będę zimową serią "Jakubiak w sezonie - zima".
Produktami wiodącymi będzie: Bażant, przepiórka, dziczyzna, wołowina sezonowa, dorsz, łosoś bałtycki, fasola, kasza, orzechy, cykoria, roszponka, skorzonera, kiełki, boczniaki plus produkt regionalny. Wiadomo, że fasola jest cały rok podobnie jak kiełki czy kasza jednak uważam, że spożywanie ich zimą jest najkorzystniejsze. Dużo bardziej wolę zjeść
w restauracji zimą któryś z tych składników niż świeże truskawki w deserze.

Podczas warsztatów każdy z produktów zostanie dokładnie omówiony łącznie z praktycznymi poradami i trikami. Opowiem o hodowli bażantów, połowie dorsza i łososia na Bałtyku, sezonowaniu mięsa - co ma na celu, sezonach na dziczyznę, uprawie boczniaków

Co zrobimy?
- Rosół z bażanta z własnoręcznie robionymi ravioli faszerowanymi bażantem i polskim pesto
- Sałatka z grillowanych boczniaków i pomidorowo - orzechowego sosu
- Boczniaki smażone z czosnkiem i natką pietruszki podane na grzankach
- Pęczotto gotowane w soku z buraków, z suszonymi grzybami i serem lazur podane z sałatką w grapefruitowym winegrecie
- Cykorie zapiekane pod serem pleśniowym z salsą z suszonych pomidorów
- Comber z jelenia w sosie z libańskim tabule podany z fioletowymi ziemniakami
- Zrazy z dorsza z sałatką z pastewnych warzyw i chrzanowym puree
- Na deser trufle z gorzkiej czekolady z orzechami oraz trufle z białej czekolady z likierem pomarańczowym

Warsztaty składają się z części teoretycznej i praktycznej. Wspólnie przyrządzimy kolację dla całej grupy. Co trzeba ze sobą zabrać?

Dobre samopoczucie. My zadbamy o wino i miłą atmosferę.

Zapisy: akademia@fumenti.pl lub tel. 502 355 588

Przeczytaj także

Opinie (3) 1 zablokowana

  • no na pęczotto to nie ma wuja we wsi

    idę!

    • 0 1

  • dobre samopoczucie

    a zbierze się grupa..?

    • 0 1

  • Jakubiak

    Chłopie ty rzeczywiście długo do szkoły nie chodziłeś , żenada

    • 2 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.