• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Wegańskie święta są modne

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
24 grudnia 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
Wegańskie dania z powodzeniem mogą pojawić się na świątecznym stole. Wegańskie dania z powodzeniem mogą pojawić się na świątecznym stole.

Świąteczne potrawy kojarzą się z dzieciństwem, czasem spędzonym z rodziną i przyjemnym doświadczeniem kulinarnym. Wraz ze wzrostem zainteresowania kuchnią roślinną i ograniczaniem spożywania mięsa pojawiają się potrawy wegańskie, również na świątecznych stołach. O trendzie na wegańską kuchnię porozmawialiśmy z przedstawicielami trójmiejskich restauracji.



Wegańskie dania dla każdego



Czy spróbował(a)byś dań wegańskich podczas świąt?

Wegetarianie, weganie, fleksitarianie (ograniczający spożycie mięsa) stanowią coraz większą grupę osób, którym zarówno los zwierząt, jak i zmiany środowiskowe nie są obojętne. Bez względu na to, z jakich powodów ludzie decydują się na wyeliminowanie czy ograniczenie mięsa w diecie, widoczny jest wzrost zainteresowania tym tematem. Trend na spożywanie produktów roślinnych stał się faktem. O ile na co dzień umiemy przygotowywać smaczne i pożywne posiłki, to w trakcie specjalnych okazji jest nam trudniej dostosować dietę. Tak też dzieje się w trakcie świąt Bożego Narodzenia.

- W ostatnich latach zaobserwowaliśmy bardzo znaczący wzrost gości spożywających wyłącznie menu wegetariańskie. Od zawsze modyfikujemy nasze propozycje menu w oparciu o preferencje, nietolerancje lub uczulenia naszych gości. Każde menu tworzone pod specjalne wydarzenia, takie jak walentynki, sylwester czy święta, zawsze ma alternatywną wersję wegetariańską. Jakiś czas temu wprowadziliśmy do naszej karty specjalne menu degustacyjne wegetariańskie. Składa się z pięciu specjalnie skomponowanych dań bazujących na obecnie funkcjonującej karcie menu, która zmienia się co dwa miesiące. Do menu podany jest własnej produkcji chleb (codziennie inny) z palonym masłem. Pięciodaniowe menu wegetariańskie można zamówić w Eliksirze za 99 zł. Jest to prawdopodobnie najniższa cena w Polsce za tego typu menu. Utrzymaliśmy cenę na tak niskim poziomie, aby promować menu wegetariańskie i zachęcać gości do jego zamówienia - opowiada Mateusz Trzeciak, współwłaściciel restauracji Eliksir.

Święta w Trójmieście


W tym roku odbył się cykl roślinnych kolacji charytatywnych zatytułowanych Chefs for change, w które zaangażowano najlepszych szefów kuchni z całej Polski. Wybór najlepszych restauracji i ich mentorów kulinarnych nie był przypadkowy - chodziło o to, żeby pokazać, że kuchnia oparta na roślinach nie jest produktem niszowym, ale z powodzeniem może występować jako dania premium. Jedna z największych kolacji odbyła się w restauracji Biały Królik, która systematycznie wprowadza do swojej karty coraz więcej wegańskich propozycji. Liczba zainteresowanych nimi gości spowodowała, że zdecydowano się również na ułożenie wegańskiego menu na święta.

- Początkowo menu roślinne funkcjonowało w Białym Króliku jako dodatkowa karta podawana na życzenie. Potem propozycje wegańskie weszły na stałe do menu a'la carte jako alternatywy do wyboru. Ostatecznie jako jedna z pierwszych restauracji w Polsce zaczęliśmy serwować pełne menu degustacyjne wegańskie. W te święta idziemy jeszcze dalej - nasi goście wigilijni oraz sylwestrowi mogą zdecydować się na menu degustacyjne w wersji wegańskiej, a tym samym świętować tak, jak lubią - bez poczucia winy, wymuszonych kompromisów czy ustępstw - opowiada Marta Dworak, PR&marketing manager restauracji Biały Królikhotelu Quadrille. I dodaje:

- Podczas wigilii zaserwujemy na przykład: carpaccio z pieczonego selera z marynowanym jabłkiem w koperku, prażone nasiona lnu i słonecznika, kiszony barszcz czerwony z majerankiem, pieróg z ziemniakami i wegańskimi skwarkami czy smażonego boczniaka z przypaloną pietruszką i piklowanymi kurkami z cebulką. Z kolei na sylwestra podamy m.in.: ravioli z borowikami, marynowane grzyby tucholskie czy zupę z pieczonego topinamburu. Całość nie tylko brzmi dobrze, ale jeszcze lepiej smakuje. Wegańskie propozycje Białego Królika zyskują coraz większą popularność i uznanie wśród miłośników kuchni roślinnej, których z miesiąca na miesiąc przybywa. Cieszy nas, że możemy się włączyć w ten ekologiczno-ideologiczny ruch i w pewnym stopniu wesprzeć środowisko i pozytywną zmianę.

  • Kuchnia roślinna w najlepszym wydaniu jest naprawdę smaczna.
  • Kuchnia roślinna w najlepszym wydaniu jest naprawdę smaczna.
  • Goście coraz chętnie wybierają dania wegańskie w restauracjach, również w czasie świąt.
  • Kuchnia roślinna w najlepszym wydaniu jest naprawdę smaczna.
  • Dzięki użyciu dużej ilości warzyw i owoców w kuchni roślinnej uzyskujemy ciekawy kolorystycznie efekt.
  • Goście coraz chętnie wybierają dania wegańskie w restauracjach, również w czasie świąt.
  • Kuchnia roślinna w najlepszym wydaniu jest naprawdę smaczna.
  • Kuchnia roślinna w najlepszym wydaniu jest naprawdę smaczna.
  • Goście coraz chętnie wybierają dania wegańskie w restauracjach, również w czasie świąt.

Święta z myślą o środowisku



Szefowie kuchni wielu restauracji próbują sprostać oczekiwaniom gości, którzy nie tylko od święta wybierają wegańskie dania. Warto przy okazji wspomnieć, że spędzanie świąt poza domem od kilku lat cieszy się dużą popularnością. Temat opisywaliśmy szerzej w tym artykule. Często inspirują nas przepisy szefów kuchni i sami staramy się przygotować potrawy świąteczne, także w wersji wegańskiej.

- Potrawy wigilijne mają oczywiście swoją symbolikę, ale niektórzy chcą, aby były też wegetariańskie. W naszej ofercie również ci bardzo wymagający goście znajdą coś dla siebie. Na początek szefowie kuchni hotelu Haffner - Michał Zawierzeniec oraz Grzegorz Labuda - proponują tradycyjną zupę grzybową przygotowaną na warzywnym bulionie. Do niej oczywiście domowej roboty makaron lub ręcznie klejone uszka z kapustą i grzybami. Na drugie? W wersji gotowanej lub smażonej oczywiście pierogi z farszem. Dla tych, którzy oczekują bardziej nowoczesnych rozwiązań, proponujemy carpaccio z buraka lub sałatkę kuskus z pieczoną papryką. Na koniec deser: sernik cynamonowo-miodowy bezglutenowy w wykonaniu samego mistrza polski cukierników Michała Wiśniewskiego. To zdecydowanie smak tradycji - mówi Paulina Marwińska, specjalista ds. marketingu hotelu Haffner.
Z najnowszego raportu przeprowadzonego przez stowarzyszenie Roślinniejemy wynika, że 39,9 proc. Polaków w wieku 18-24 kupuje roślinne alternatywy mięsa - parówki, burgery czy nuggetsy wytworzone bez wykorzystania produktów odzwierzęcych, a 11,9 proc. młodych konsumentów regularnie spożywa takie produkty. Grupa ta się stale poszerza, więc w przyszłości wegańskie święta mogą stać się czymś naturalnym.

- Jednym z najprostszych ukłonów w stronę zwierząt może być właśnie wprowadzenie większej liczby roślinnych dań na nasz świąteczny stół. Co najważniejsze - nie musi się to odbywać żadnym specjalnym kosztem dla domowników: ani smakowym, ani finansowym. Moi ultrakonserwatywni pod względem świąt tata i dziadek potwierdzają pod przysięgą, że śledź z boczniaka, bigos ze smażonym w sosie sojowym wędzonym tofu czy pasztet z soczewicy swoim smakiem dorównują, a czasami przerastają znane i bezpieczne "klasyki". Spokojnie, bardziej roślinne święta nie oznaczają zajadania się miksem sałat, opisałabym to raczej jako bogactwo tradycyjnych smaków w nowej odsłonie, dużo frajdy podczas ich wspólnego przyrządzania i testowania, a dodatkowo poczucie, że zrobiło się coś dobrego dla zwierząt - przekonuje Weronika Pochylska, reprezentująca kampanię Roślinniejemy i Otwarte Klatki/Anima International.

Co dzieje się w Trójmieście w święta: wydarzenia


O wpływie masowej produkcji mięsa na środowisko mówi się ostatnio wiele. Nic więc dziwnego, że zwolenników ograniczenia lub wyeliminowania mięsa z diety jest coraz więcej, dlatego restauracje starają się komponować menu odpowiedzialnie oraz wychodzić naprzeciw oczekiwaniom gości. W świątecznym czasie warto poznać nowe smaki lub przygotować coś samodzielnie i przekonać się, że kuchnia roślinna ma wiele możliwości.

- Zmniejszenie ilości spożycia produktów odzwierzęcych to nie tylko tymczasowy trend, ale wyraz rosnącej świadomości ludzi o wpływie, jaki masowa hodowla zwierząt ma na środowisko. W restauracji Mercato oczywiście również zdajemy sobie z tego sprawę - korzystamy z lokalnych i sprawdzonych produktów, aby świadomie ograniczać ślad węglowy. W aktualnej karcie mamy więcej niż dotychczas dań warzywnych, z których część jest wegańska, jak tradycyjna zupa gdańska bez ryby, a część jest bardzo prosta do "zweganizowania" na prośbę naszych gości, np. poprzez zastąpienie tradycyjnego nabiału śmietanką kokosową, co w Mercato często praktykujemy zwłaszcza w deserach. Jeśli chodzi o tegoroczne święta Bożego Narodzenia, oczywiście również mamy wegańskie propozycje dla naszych gości, jak chociażby tradycyjne uszka z grzybami - mówi Urszula Wiśniewska, PR&marketing specialist.
  • Goście coraz chętnie wybierają dania wegańskie w restauracjach, również w czasie świąt.
  • Sernik cynamonowo-miodowy jest jednym ze świątecznych wypieków.
  • Kuchnia roślinna w najlepszym wydaniu jest naprawdę smaczna.
  • Kuchnia roślinna w najlepszym wydaniu jest naprawdę smaczna.
  • Goście coraz chętnie wybierają dania wegańskie w restauracjach, również w czasie świąt.
  • Interpretacja zupy rybnej w wegańskiej wersji: bulion z pieczonych ziemniaków z bakłażanem - dostępna w restauracji Mercato.

Miejsca

Opinie (167) ponad 20 zablokowanych

  • Wyścig szczurów (5)

    Czy moda to coś za czym powinniśmy ślepo podążać? Czy lepiej kierować się zdrowym rozsądkiem? Czy ktoś kto nie ulega trendom, jest gorszy, napiętnowany?

    • 99 36

    • czujesz to?

      • 8 0

    • zawsze istnieli konformiści dla których moda była wyznacznikiem

      dla nich na pewno jesteś gorszy, tylko czy ma to dla ciebie znaczenie?

      • 25 7

    • Najgorsze jest to, jakie trendy są kreowane

      Moda jest cały czas na produkty o jak najniższym koszcie produkcji i jak najwyższej przebitce za "nadążanie za trendami"

      • 21 3

    • ???????????????????? (1)

      zdejmij buty, przełam trend, bądź oryginalny, przestań też oddychać

      • 10 11

      • ale że boso chodzić?

        tego już próbowały hipiski, ale chyba się okazało mało praktyczne, skoro przestały :) stópki się brudzą :))))))

        • 7 3

  • (11)

    Nie, nie są.

    • 78 15

    • tak, tak som

      • 4 9

    • przecież wigilia zawsze była bezmięsna, przecież to post (6)

      dopiero po pasterce mięso się jadło, innymi słowy wigilia w chrześcijaństwie zawsze była wegańska

      • 15 7

      • wegetariańska tak (5)

        weganie nie jedzą dodatkowo ryb, mleka, jajek. Nic od zwierząt.

        • 15 4

        • Bzdura (4)

          Nic od zwierząt !!! A piękne buty czy torebki z naturalnej skóry czy portfeliki albo paski do spodni to już nie jest wegetarianizm ? chyba że kupują z gumowego węża !!!!
          a tak się chwalą swym wegetarianizmem !

          • 4 9

          • Wiesz co to wegetarianizm? Bo mam wrażenie, że nie bardzo.

            • 6 4

          • (2)

            Istnieją piękne imitacje skórzanych wyrobów.

            • 3 2

            • (1)

              Tak, tak, z pewnością bardzo ekologiczne. To przecież wytwory przemysłu chemicznego i pochodne ropy naftowej. Żadne tego typu produkty nie są bardziej ekologiczne niż te z naturalnych tworzyw jak skóra, która sobie zgnije i natura sobie z tym poradzi. A co do twojego paska to lata świetlne potrzebne będą na wyeliminowanie ze środowiska tych imitacji pasków torebek i innych futerek sztucznych....

              • 3 2

              • A jak myślisz dzięki czemu te piękne skóry i futra nie rozkładają się i nie gniją po zdarciu ich ze zwierząt? Dzięki tonom chemii właśnie. A sztuczne skóry produkuje się już z grzybów, skóry jabłek, ananasów, czy bananów. Fundacja Viva obublikowala raport w którym porównano produkcję naturalnych skor i futer z tymi syntetycznymi. I badania te wykazały że produkcja tych pierwszych jest dużo bardziej nieekologiczna.

                • 2 1

    • (2)

      wigilia jest tradycyjnie wegetariańska, przecież!

      • 9 6

      • (1)

        ryby są wegetariańskie?

        • 3 2

        • Nie wiedziales? Ryby to rosliny. Szczupaki rosna w kisciach na palmach, a dorsze wykopuje sie jak kartofle.

          • 0 0

  • Michał Wisniewski - znakomity weokal polski

    Na koniec deser: sernik cynamonowo-miodowy bezglutenowy w wykonaniu samego mistrza polski cukierników Michała Wiśniewskiego

    Czytaj więcej na:
    https://deluxe.trojmiasto.pl/Weganskie-swieta-sa-modne-n140659.html#tri

    • 2 32

  • Uprzejmie przypominam, że jeszcze do niedawna tradycyjna polska wigilia była w zasadzie wegetariańska - wyjątek (24)

    stanowiła ryba.

    • 114 8

    • (5)

      A potem tradycyjna pasterka, na której połowa kościoła zionęła wódą, a po powrocie z kościoła szynki na stół. Ehh, były czasy.

      • 19 20

      • Gdyż wiara wielu osób nie zasadza się na dogmatach a na dośc swobodnej interpretacji (1)

        miksu wierzeń, tradycji i tego co jest akurat wygodne.

        • 22 4

        • Amen.

          • 4 1

      • przecież nic się nie zmieniło. ci co łażą na pasterki dalej mogą spotkać tych co zioną wódą

        • 11 2

      • ... Sven juz sie nawet nie podpisuje dzban (1)

        • 6 0

        • sven edzio janusz pracownik od generowania 80% wpisow na forum

          nie musi się podpisywa, d**ila od raz po wpisach można poznać

          • 4 0

    • Chyba 1/3 roku to były różnego rodzaju posty (7)

      Ludzie nie jadali wcale mięsa dużo. Było drogie i psuło się.

      • 23 6

      • Nie mieszajmy postu z niedoborem. Post jest własną decyzją; niedobór - zewnętrzną. (6)

        • 13 8

        • Ludzie nie jadali mięsa, więc to nie był niedobór, ale coś optymalnego (5)

          Dopiero przez ostatnie dziesięciolecia mamy mięsną dietę, a że nie jesteśmy do takiej ilości mięsa przyzwyczajeni, to stajemy się otyli i chorzy.

          • 15 11

          • niektorzy jadali (kler, krolowie, szlachta) i to czesto. nie jadali biedni. (4)

            A faktycznie prawdą jest, ze ilosci miesa spozywanego obecnie to jakis kosmos.

            • 12 5

            • (3)

              Ja wiem, czy kosmos... wszelkie dostępne statystyki wskazują, że jadamy dużo mniej mięsa niż w PRL-u, mimo że przed 40 laty było w stosunku do zarobków dużo droższe, a ponadto trudno dostępne.

              • 10 10

              • prosze, przytocz choc jedną z nich. (1)

                • 10 1

              • Poszukaj sobie

                • 2 2

              • po co kłamiesz w żywe oczy i wypisujesz i**otyzmy niezgodne z faktami?

                nie ma "wszystkich statystyk" bo dane są tylko jedne i te dane są proste, jemy z roku na rok więcej mięsa od końca wojny

                • 6 3

    • przypominasz swoja głupote a wiesz co to jest post? (6)

      • 0 9

      • W wigilie nie obowiązuje post. No ale skąd to możesz wiedziec jako katolik? (2)

        • 6 14

        • (1)

          A wiesz kiedy się to zmieniło?

          • 3 0

          • teoretycznie w '83, ale Polacy tradycyjnie nie jadali w wigilie miesa

            • 11 0

      • (2)

        POST metoda przesyłania danych w sieci internet. Istnieje w ramach protokołu HTTP i wykorzystywana jest najczęściej do wysłania informacji z formularza znajdującego się na stronie internetowej.

        • 9 8

        • jest jeszcze metoda GET

          ale w tej specjalistami są członkowie Partii miłościwie nam panującej

          • 5 5

        • tia, kiedyś na angielskim w szkole kolega powiedział że mamy The Great Post

          a potem będzie Easter :D

          • 3 2

    • Nie była wegetariańska nawet jak odejmiesz ryby (1)

      Bo prawie wszędzie była np. ryba w galarecie a żelatyna oraz bardzo wiele innych dodatków do żywności jest anty-wege - także jeśli nie używasz produktów sprawdzonych pod kątem składu na zawartość anty-wege składników to jest taki sam wegetarianizm, jak zrobienie wegetariańskiej zupy poprzez wyjęcie z niej kości po ugotowaniu :)

      • 8 14

      • biedny jesteś człowieku, biedny

        ani wiedzy, ani inteligencji, ani kręgosłupa, piszesz z więzienia czy z psychiatryka?

        • 6 6

    • Mowa o Swietach

      Ale mowa o Swietach.Wigilia to preludium..

      • 0 0

  • Potwierdzono juz naukowo ze rosliny odczuwają ból i strach.dlatego czekam kiedy ci weganie zostaną bretarianami (24)

    czyli będą się tylko żywic energia z kosmosu . :) Głupota zawsze była modna .....

    • 104 46

    • Bardzo proszę link do naukowych opracowań tych twoich rewelacji (11)

      • 13 20

      • (7)

        A po co jakieś naukowe opracowania ? Rośliny są żywymi organizmami ? Są. Czyli zjadając je dokonuje się zabójstwa na nich. A że nie mają oczu ani paszczy i nie stawiają oporu jak zwierzęta niczego to nie zmienia.

        • 25 12

        • po to, ze ktos sie na nie powyzej powoluje, wiec chcialbym je poznac.

          • 6 12

        • (5)

          Żywe, ale nie posiadające świadomości. Właśnie dlatego potrzebne są źródła, żeby nie powielać takich rewelacji.

          • 10 15

          • (4)

            a skąd wiedza że nie posiadają świadomości ? Przecież to także teza bez rzetelnego źródła jak ta wyżej napisana. To że ty nie potrafisz dotrzeć do ich świadomego jestestwa jeszcze nie oznacza że go tam nie ma.

            • 17 7

            • Jedyne co jest istotne

              To to ze warzywa i owoce sa poprostu zdrowsze. Nawet ryby sa zdrowsze od miesa. Jem mieso ale ograniczam i uwazam ze ten trend bedzie postepowal. Jak chcesz sie zdrowo odzywiac to nie musisz pic mleka i jadac stekow i kurczaka.

              • 6 7

            • (2)

              A skąd wiesz że posiadają? Zakładasz tak na wszelki wypadek?

              • 1 3

              • (1)

                Bo to organizm żywy i rozwijający się, a dzięki czemu? Świadomości istnienia. Zobacz jak rośliny zachowują się w przyrodzie, uważasz, że to nieświadome gałązki? Naprawdę trzeba być ignorantem. Poczytaj książki o życiu drzew to Ci łeb pęknie od wiedzy.

                • 3 3

              • Jeżeli powolujesz się na książki typu "Sekretne życie drzew" to gratuluję. To nie jest rzetelne opracowanie naukowe, tylko poetycka interpretacja.

                • 1 2

      • (2)

        masę jest naukowych opracowań o tym jak się rośliny komunikują, proponuję zacząć od studiów rolniczych, na etapie doktoratu dowiesz się dlaczego koszona łąka pachnie inaczej niż niekoszona

        • 8 6

        • to jeszcze nie zrównuje roślin ze zwierzętami

          • 7 6

        • oczywiscie ze nie zrownuje...

          • 0 0

    • Poproszę o źródło tych badań. (2)

      Jeśli chcesz być wiarygodny w swoich twierdzeniach, podawaj źródła.

      • 7 9

      • Podaj źródła, że tak nie jest (1)

        • 5 3

        • Ty zacząłeś więc dlaczego ja mam podawać źródło? Typowo, palnac coś i nie umieć udowodnic.

          • 3 5

    • znalezienie informacji dla ludzi inteligentnych nie stanowią zadnego problemu sa dostepne w internecie (2)

      Były prezentowane wielokrotnie w mediach i w telewizji .Ale dla większości wegan jak widać to przerasta ich możliwości umysłowe wiec tym bardziej nie zrozumieją wyników i danych w nich zawartych .

      • 11 9

      • tak kochanie w Internecie napisali twoi koledzy, że ziemia jest płaska

        no cóż, przykro mi, że wigilię spędzasz z pielęgniarzami i innymi pacjentami zakładu zamkniętego

        • 6 12

      • Skoro tak, to wykaz się. Wyobrażam sobie Ciebie na jakiejś konferencji naukowej mówiącego zebranej publiczności: proszę sobie samemu wyszukać te wszystkie badania o których mówię, inteligentny człowiek potrafi. Śmieszny jesteś w tych swoich twierdzeniach, naprawdę...

        • 1 1

    • W jaki sposób odczuwają ból, skoro nie posiadają układu nerwowego i mózgu ? Dlaczego przez setki milionów lat nie wykształciły możliwości ucieczki przed bólem ?

      Jeżeli jednak nawet taki ból by odczuwały to będąc weganinem ograniczasz "cierpienie" roślin - większość światowej produkcji roślinnej przeznacza się na paszę dla zwierząt hodowlanych.

      • 11 4

    • (2)

      no właśnie, te biedne warzywa żywcem obdzierane ze skóry, szatkowane, krojone i gotowane. barbarzyństwo, tfu na was wegetarianie.

      • 8 4

      • Kazdy jedzacy mieso powinien sam zabic swoje jedzenie. Ciekawe co by wtedy powiedzial. (1)

        • 5 2

        • Powiedzialbym: pyszne!

          • 0 0

    • 67 łapek do góry już potwierdza, że rośliny czują ból i strach co jest powodem niechęci do weganizmu, który ogranicza roślinne "ofiary"

      XXI wiek jak się patrzy...

      • 3 2

    • jestes

      i**ota

      • 0 0

  • (11)

    śledź z boczniaka, bigos ze smażonym w sosie sojowym wędzonym tofu czy pasztet z soczewicy swoim smakiem dorównują, a czasami przerastają znane i bezpieczne "klasyki".

    klituś bajduś - śledź to śledź, boczniak to boczniak . Zawsze mnie ciekawi dlaczego oni nazywają swoje wegańskie potrawy nazwami potraw mięsnych np. kotlet schabowy z soi? Tęsknota?

    • 107 31

    • Dokładnie, tęsknota. (4)

      I co w tym dziwnego? Lubimy to co znamy. Właśnie dlatego istnieje też bezalkoholowe piwo, bezkofeinowa kawa czy mleko bez laktozy. A jak już tak się czepiamy nazw, to czemu mamy szynkę z indyka, kabanosy drobiowe, mleko kokosowe, stek z tuńczyka czy tatar z łososia?

      • 15 17

      • mleko kokosowe jest wytworem własnie weganskim (2)

        • 9 1

        • Coś, co nie ma cycków nie daje mleka. (1)

          Widziałeś cycki u kokosa?

          • 21 5

          • Wiem czy jest mleko kokosowe, chodziło o pokazanie że nazwa ta jest zwyczajowa ale nie ma związku z pochodzeniem a np. kolorem

            • 3 2

      • Nie mówiąc o często oferowanym "schabowym z kurczaka" :D

        • 1 0

    • (2)

      Zgadzam się że śledź to śledź a boczniak to boczniak, ale bigos może być bez mięsa.

      • 9 6

      • to już nie jest wtedy bigos, tylko gotowana kapusta (1)

        • 16 9

        • gotowana kapusta wygląda inaczej niż bigos

          • 5 2

    • wiedza ze to erzatz prawdziwego jedzenia (1)

      • 2 4

      • czyli chleb to nie jest prawdziwe jedzenie?

        ziemniaki też nie są prawdziwym jedzeniem?

        • 0 1

    • Zeby januszy zachecic

      Takich jak ty

      • 0 6

  • Wigilia może po prostu tradycyjnie postna (7)

    wegańska to raczej dla trawożerców.
    Ileż można ludziom obrzydzać życie tą promocją weganizmu? Gatunek Homo od zawsze był wszystkożerny. Dorabianie na siłę (pre)historycznego weganizmu człowieka to taka sama bzdura, jak płaska Ziemia.
    Nie mam nic do wegan, chrześcijan, chasydów ani kolarzy. Dajcie mi tylko żyć po swojemu!!!

    • 74 22

    • Pamietaj ze weganie to sekta i trwa od dawna kampania wegańska majaca własnie konkretny cel (4)

      zabronić ludziom jedzenia mięsa !!

      • 17 13

      • zabraniaja jesc ludzi

        avteraz jeszcze swin i krow, o losie

        • 3 6

      • To jest bardzo dobry cel.

        • 6 6

      • Sekta to są miesojady, od lat namawiają do jedzenia trupów, fuuuj.

        • 4 3

      • Ojej, straszne, świat się wtedy skończy, przecież nie ma nic innego do jedzenia na tym świecie...

        • 1 1

    • Bardzo dobry głos w dyskusji.

      Wigilia od kiedy pamiętam była bezmięsna, poza rybką. I nie trzeba było żadnego trendsettera. Prawda, że same święta to już co innego. Wszystkiego Najlepszego!

      • 4 2

    • A ile można ciągle gadać że weganizm to sekta i mięso jest cacy? Wszędzie ta mięsna propaganda...

      • 5 2

  • Roślinniejemy

    Mozna tez tak przeczytac:D
    Roślin nie jemy

    • 19 6

  • W ankiecie brakuje opcji wegetarianskiej. (3)

    Ja mięsa nie jem ale potrawy wegańskie jadam tylko niejako przypadkiem.

    • 39 2

    • dokładnie

      jak sobie zrobię placki ziemniaczane to jestem przypadkowym weganinem, a przykłady można mnożyć

      • 12 1

    • w ankiecie brakuje też sapidarianizmu (1)

      dieta sapidariańska jest jedynie słuszna i najlepsza. My sapidarianie emanujemy szczęściem i chcemy podzielić się nim z innymi. Sapidarianizm, z łac. sapidus - 'smaczny' zakłada, że jemy wyłącznie rzeczy które nam smakują, w takich ilościach by mieć jak największą radość z jedzenia (tzn. np. żeby nas potem brzuch nie bolał). W sapidarianiźmie wyróżniamy kilka nurtów: sapidarianizm ordynaryjny (zwyczajny, jest to najbardziej tolerancyjny i rozpowszechniony odłam), sapidarianizm stoicki, sapidarianizm wulgarny (z łac. codzienny, zwyczajny), sapidarianizm tradycyjny oraz sapidarianizm świętojański. Ten ostatni z racji większych ilości spożywanego alkoholu uznawany jest przez nas za lekką herezję. Generalnie w sapidarianiźmie jest tylko jeden nakaz i jeden zakaz. Nakazuje się jeść rzeczy smaczne, zakazuje się jeść rzeczy niesmaczne. Kto złamie zakaz lub nakaz, musi odbyć pokutę, np. post albo j_bnąć się w łeb. Aha! nie trzeba uznawać ani zwierzchności Papieża ani Dalajlamy ani Prezydenta USA by być sapidarianinem. Mało tego! Każdy troszeczkę jest sapidarianinem. Powiedzmy więc to głośno: wszyscy jesteśmy sapidarianami!!!!

      • 13 5

      • Niech żyje sapidarianizm, krzyknęła mucha stojąc na gó.nie.

        • 4 1

  • Weganizm?? (3)

    Odbieram to jako modny, cool trend.
    Albo coś dla lalusiowatych, zniewieściałych gogusiów.

    • 66 31

    • nie rozciagaj swojego problemu na innych. (2)

      • 11 21

      • (1)

        A czy on pisze artykuły o tym jak cool jest jeść mięso? Jak już to wege rozciągają swoje problemy na innych.

        • 7 9

        • nikt nikomu nie każe nie jeść mięsa

          to wolny wybór

          • 7 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Sea You 2024

159 - 209 zł
Kup bilet
festiwal muzyczny

Kwiat Jabłoni "Nasze ulubione kluby" (8 opinii)

(8 opinii)
169 zł
Kup bilet
pop

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d."

89 - 129 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

W którym roku gdańszczanin Lech Wałęsa uhonorowany został Pokojową Nagrodą Nobla?