Wiadomości

stat

Wieczór deserów w Szmaragdowej Café

Wieczór wybornych deserów był pierwszym wydarzeniem zorganizowanym przez Szmaragdową Cafe, ale patrząc na zaangażowanie właścicieli - z pewnością nie ostatnim.
Wieczór wybornych deserów był pierwszym wydarzeniem zorganizowanym przez Szmaragdową Cafe, ale patrząc na zaangażowanie właścicieli - z pewnością nie ostatnim. fot. Edyta Steć/Trojmiasto.pl

Szmaragdowa Café to dość młody punkt na kulinarnej mapie Trójmiasta, w którym zamówimy przede wszystkim śniadania i desery w stylu francuskim. W tym niewielkim, ale przytulnym miejscu, urządzonym w stylu art déco, zaproszeni goście wzięli udział w wieczorze wybornych deserów z doborem win. Było to pierwsze wydarzenie kulinarne zorganizowane przez właścicieli kawiarni, ale z pewnością nie ostatnie.



Wydarzenia kulinarne w Trójmieście


Szmaragdowa Café znajduje się przy ulicy Władysława IV 61 w Gdyni, na wysokości Urzędu Miasta. Wnętrze jest kameralne, ale dzięki temu bardzo przytulne. Właściciele - Małgorzata i Daniel Leczkowscy zadbali o każdy detal - od szmaragdowych foteli, poprzez meble stylizowane na okres lat 20. XX wieku, sprowadzone z Burgundii, aż po francuskie tapety okresu dwudziestolecia międzywojennego. Wisienką na torcie jest porcelanowa zastawa, w pastelowych wzorach i kolorach, na której desery prezentują się bardzo atrakcyjnie. W głośnikach natomiast słychać francuską muzykę.

Podczas wydarzenia gościom podano trzy rodzaje deserów inspirowanych Francją. Jako pierwszy na talerzach pojawił się cafe gourmand, co oznacza sposób spędzania popołudnia we francuskich kawiarniach, przy dobrej kawie i drobnych deserach. W Szmaragdowej Café zamiast kawy sommelier Dariusz Knyszyński podał różowe i subtelnie słodkie wino La Favorita Lambrusco. Na talerzach natomiast znalazły się trzy maleńkie słodkości - crème brulee z białą czekoladą, flan waniliowy, który nieco przypominał polski sernik oraz makaronik z marakują.

4 miejsce
w rankingu Kawiarnie i herbaciarnie
Juliusza Słowackiego 19, Gdańsk

Drugi deser, czyli mille feuille, można tłumaczyć jako "tysiąc płatków". Zamiast płatków było ciasto francuskie przekładane kremem z marakui i zwieńczone ptysiami z wanilią oraz maliną. Dla zrównoważenia smaków sommelier zaproponował wino Bianco Passivento z wyczuwalnymi aromatami gruszki i białych brzoskwiń.

Podczas wieczoru wybornych deserów gościom podano trzy rodzaje słodkości. Na zdjęciu znajduje się pierwszy deser, inspirowany "cafe gourmand", czyli sposobem spędzania popołudni we francuskich kawiarniach.
Podczas wieczoru wybornych deserów gościom podano trzy rodzaje słodkości. Na zdjęciu znajduje się pierwszy deser, inspirowany "cafe gourmand", czyli sposobem spędzania popołudni we francuskich kawiarniach. fot. Edyta Steć/Trojmiasto.pl
Ostatni deser był zupełnym przeciwieństwem dwóch poprzednich. Le piste noir, czyli "czarny ślad", był intensywnie czekoladowy. Do jego wykonania użyto mocnej, 85-proc. czekolady Abiano, sosu karmelowego oraz lodów waniliowych wykonanych na miejscu. Zwieńczeniem całości był chrupiący tiul z łamanego ziarna kakao i cukru. Sommelier rozlał do kieliszków czerwone wino, otrzymywane metodą appasimento, która polega na podsuszaniu dojrzałych winogron - Rosso Passivento.


Było to pierwsze tego typu spotkanie zorganizowane przez właścicieli kawiarni, ale z pewnością nie ostatnie. Więcej informacji o spotkaniach kulinarnych warto szukać w naszym kalendarzu imprez.

Opinie (29) ponad 10 zablokowanych

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

15

września

16

września

Kino Letnie Kino Polska Gdynia, Plac Grunwaldzki

27

września

Red Box Gdańsk, Stary Maneż

Kultura

Aquaman i Green Lantern na okładkach z Gdańskiem w tle
Aquaman i Green Lantern z Gdańskiem w tle
David Garrett: Jestem szczęściarzem, że mam tak fantastyczną publiczność
David Garrett: Jestem szczęściarzem

Kulinaria

Darmowa kranówka w restauracji: tak czy nie?
Kranówka w restauracji: tak czy nie?
Weekend Kulinarny: czas promocji w gdyńskich restauracjach
Nadchodzi Weekend Kulinarny w Gdyni

Planuj z nami tydzień

Planuj tydzień: festiwal filmowy w Gdyni, dzień otwarty schronów, weekend kulinarny
Planuj tydzień: nudy nie będzie

Wygraj bilety,
sprawdź nasze konkursy

    Najczęściej czytane

    Sprawdź się

    Debiutancka powieść Pawła Huelle to: