• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Wino i czekolada, czyli warsztaty degustacyjne w hotelu Hampton by Hilton w Oliwie

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
15 listopada 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
W hotelu Hilton w Oliwie odbyły się warsztaty ze sztuki łączenia win kalifornijskich z czekoladą. W hotelu Hilton w Oliwie odbyły się warsztaty ze sztuki łączenia win kalifornijskich z czekoladą.

We wtorek, w świeżo otwartym hotelu Hampton by Hilton w Oliwie zobacz na mapie Gdańska, odbyły się warsztaty z łączenia wina z czekoladą. Miłośnicy czekolady i sommelierzy spotkali się w małym gronie, by poznać sekrety dotyczące odpowiedniego dobierania dwóch bardzo lubianych smaków.



Warsztaty pod nazwą California Zin&Chocolate skierowane były do sommelierów, restauratorów oraz cukierników. Sztuka łączenia wina z deserami jest nadal mało znana, a organizatorzy podkreślali, że warto zwrócić uwagę na współpracę pomiędzy szefami kuchni a sommelierami w restauracjach. Umiejętność doboru odpowiedniego wina do deseru może być wartościową cechą.

W hotelu Hampton by Hilton w gdańskiej Oliwie zebrało się 25 uczestników, których powitano na jednej z cyklu degustacji łączących wina z czekoladą. Spotkanie rozpoczęło się od prelekcji Tomasza Prange-Barczyńskiego, redaktora naczelnego Magazynu Wino. W trakcie degustacji trzech pierwszych win opowiadano o historii szczepu zinfandel, jego uprawie oraz cechach charakterystycznych.

Wybrane do degustacji wina łączy pochodzenie - są z Kalifornii, a ich wspólnym mianownikiem jest szczep zinfandel. To odmiana czerwonych winogron uprawianych głównie w Kalifornii, będących jednymi z najpopularniejszych w tym kraju, swojsko określana mianem "zin". Zinfandel do złudzenia przypomina szczep primitivo, który uznawany jest przez Polaków za jeden z najsmaczniejszych.

Jako pierwsze degustowano wino Hess Select Zinfandel, rocznik 2015. Wyczuwalne są w nim nuty dojrzałych malin, czarnych wiśni, pieprzu i goździków. Ujawnia także aromaty jeżyny i jagody. Głębokie, pełne wino, dosyć intensywne, które dojrzewało 12 miesięcy we francuskim dębie.

Drugie wino, zdecydowanie delikatniejsze w smaku, z wyczuwalnymi nutami konfitury i suchych liści, to Mendocino County z 2013 roku. Ostatnim winem, którego spróbowano w trakcie pierwszej części było Mauro Americano o głęboko czerwonym kolorze, owocowym smaku z nutami ciemnych owoców, mokki i czekolady. Wino jest starzone w amerykańskim dębie przez trzy miesiące.

  • Spotkanie podzielone było na trzy części. Podczas degustacji serwowano wina ze szczepu zinfandel.
  • W czasie drugiej prezentacji spróbowano sześciu czekolad i jednej praliny o różnej zawartości kakao.
  • Podczas degustacji pokazano, jak można łączyć czerwone wino z czekoladą.
Na zdjęciu: Martyna i Monika Ciemieckie.
  • Wina i czekolady serwowane podczas degustacji.

Następnie kilka ciekawych informacji na temat czekolady przekazała Dorota Minta. Zaznaczyła, że przy rozpoznaniu dobrej jakości czekolady najważniejszy jest zapach. Zawartość kakao w czekoladzie jesteśmy w stanie ocenić po dźwięku, który wydaje w trakcie przełamywania - im więcej kakao, tym dźwięk jest bardziej słyszalny. Degustowano 5 czekolad zaczynając od mlecznej, a kończąc na 99-procentowej czekoladzie, podawanej w bardzo małej kostce, ponieważ samodzielnie jest ciężka do zjedzenia. Po dwóch prezentacjach nadszedł czas na połączenie dwóch smaków, czyli wina i czekolady. Zaproponowano trzy połączenia.

Wino Dry Creek Valley - Sonoma County, delikatne wino z intensywną nutą jeżynowo-śliwkową połączono z kawałkiem czekolady o 60-procentowej zawartości kakao. Smaki łączyły się w spójną całość, wzajemnie się uzupełniając.

Kolejne połączenie, czyli starzony zinfandel Mokelumne River-Lodi, z intensywnym aromatem dębowej beczki, w towarzystwie czarnej czekolady 90 proc. powodował intensywne przeżycia smakowe. Co ciekawe, to smak wina przełamywał gorycz czekolady, powodując uczucie słodkości.

Czekoladę 99 proc. zaserwowano z równie charakterystycznym winem - Mega Zin, Mare Magnum, w którym jeszcze intensywniej dało się wyczuć aromat beczki, jak również zioła i nuty owocowe. Tak wyraziste połączenie powodowało lekki grymas na twarzach gości.

- Dzisiejsze warsztaty degustacyjne poświęcone były dwóm bardzo przyjemnym smakom - winom ze szczepu zinfandel oraz czekoladzie Lindt. Uczyliśmy się, jak tworzyć udane związki pomiędzy winami a czekoladami, głównie gorzkimi. Mamy cały przekrój czekolad, od mlecznej, przez te z 99-proc. zawartością kakao, aż po praliny, które spotkały się z największym entuzjazmem. Zależało nam, żeby przybliżyć osobom na co dzień zajmującym się gastronomią połączenie, które naszym zdaniem bardzo dobrze wpisuje się w jesienno-zimowy klimat. Chcieliśmy pokazać, co ciekawego można podać swoim gościom w restauracji i podkreślić, że wino czerwone może być serwowane nie tylko w towarzystwie głównych dań - opowiadała Agnieszka Wojtowicz-Jach, reprezentująca firmę California Wines Polska.
Po oficjalnej części nadszedł czas na wzajemną wymianę doświadczeń.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (56) 7 zablokowanych

  • fajny hotel (11)

    brawo za bryłę pasującą do Oliwy i za dobre zaadaptowanie usługowych pomieszczeń, bo mimo że tam LIDL będzie to wygląda to niemal butikowo - estetycznie oklejone szyby foto w kolorze sepii. Dali radę!

    • 17 21

    • obok hotel Oliwski stoi pusty (1)

      Beznadziejne miejsce,

      • 7 3

      • A skąd te wieści?

        Z tego co wiem to pobliskie biurowce zapewniają dużo gości (szkolenia firmowe itp).

        • 0 2

    • za chwile bywalcy Lidla (4)

      Będą prosić klientów: da PAN na browara...

      • 7 1

      • teraz zatrudnić studentki w strojach ludowych

        Żeby rozdawaly ulotki , tu jest hotel , nie piętrowy Lidl

        • 7 1

      • a gdzie tam stanąć? (2)

        • 7 0

        • W garażu podziemnym

          • 2 2

        • w zimnej wodzie

          • 3 1

    • z szybami dali rade, ale wielkie kolorowe logotypy na scianach pasuja jak piesc do nosa

      • 8 1

    • świetny sarkazm ! wielu myśli , że ty tak na serio :D

      • 3 2

    • Pasuje ale nie tam

      Pasuje ten hotel do starej Oliwy jak świni siodło. Jak i ta cała inwestycja.
      Ładnie to może i wyglada ale nie w krajobrazie starej Oliwy.
      Juz ta stara przychodnia , mięsny na rogu , sklep z materiałami i cały ten stary ciąg wyglądał lepiej. Wystarczyło wyremontować. A przychodnia była super za czasów swojej świetności. Schody do góry i cały ten klimat. Oliwa to specyficzna dzielnica. Dlatego tak samo Olivia gates tez tam nie pasuje.

      • 2 0

    • mam nadzieję że to kpina z tej koszmarnej szklano betonowej budy

      • 0 0

  • (16)

    Hotel super - lokalizacja zacna , przy ruchliwej drodze oraz pętli tramwajowej , z drugiej strony słychać wyraźnie przejeżdżające pociągi a to tylko kolejna zaleta , widok z okien fantastyczny na ściany , okna sąsiednich domów , no i na dole lidl z byleżywnością w mniejszych opakowaniach i wyższych cenach niż w niemieckich sklepach tej samej sieci - super super super , żyje się lepiej !!!!

    • 29 13

    • hih (4)

      jak większość hoteli w trójmieście :)

      • 2 0

      • a kto to budowal? (3)

        • 2 0

        • Kazek.

          • 1 0

        • Moderna

          • 0 0

        • kto to projektował i kto wydał zgode na taka budę w takim miejscu?

          • 1 0

    • mieszkałes kiedyś w hotelu ? (8)

      ja nocuję służbowo dość często w całej Polsce, przyjeżdżam wieczorem i ruszam dalej rano
      i nigdy nie siedzę w oknie żeby podziwiać widoki ( najczęściej jest już ciemno), jeśli okna są trzyszybowe to nic nie słychać nawet przy ruchliwej ulicy ( w dużej części hoteli klima jest na stałe i nie ma otwieranych okien) a bliskość sklepu w niczym nie przeszkadza. To nie jest miejsce na letni wypoczynek nad morzem, tylko hotel na biznesowe wizyty w mieście. Ważne jest wygodne łóżko, parking i smaczne śniadanie.

      • 13 4

      • Tak jest ! A na sniadanie przed dalszą drogą Chateau Lafitte 1975 !

        • 5 1

      • (3)

        a ty wiesz kto na tym łóżku przed tobą spał ??? i co na nim robił ??? , nie słyszałem , żeby po gościach łóżka zmieniać na nowe , z kołdrą to samo , jedynie poszewka świeżo uprana, poza tym współczuje życia w drodzę , obyś w końcu mając czas dla siebie miał jeszcze siłę z niego kożystać !

        • 3 13

        • Prezes slup tak ma

          • 2 1

        • Otworzyłeś mi oczy (1)

          Od teraz będę wozić ze sobą polowe łóżko. A najlepiej w ogóle namiot.

          • 4 1

          • kolorowych snów na wymiocinach angola

            • 2 3

      • Parówki z Lidla jak znalazł.

        • 2 0

      • (1)

        A Ty spałeś kiedyś z kobietą?

        • 1 0

        • nie spałem , nie po to ją zapraszalem , żeby potem spać :)

          • 2 1

    • Oczywiście, oczywiście.

      Lepsze były te rozwalające się rudery i zarośnięte jak w Wietnamie ogrody. Doskonale to wszystko współgrało z odnowionymi wokół fasadami.
      Nie przy takich autostradach stoją hotele i jakoś w środku jest cicho.

      • 4 3

    • Zastanawiam się gdzie ty w mieście widziałeś hotel, którego przynajmniej część okien nie patrzy na inne bydynki?

      • 4 1

  • podoba mi się (2)

    b. pozytywne wrażenie. ciekawy temat, b. ładne zdjęcia.

    • 3 15

    • Też mi sie podoba (1)

      Popieram tę opinię. Generalnie uważam, że jak w każdej branży wizerunek miejsca tworzą głównie pracownicy z dyrekcją na czele ale też goście. Nie znam ludzi ze zdjęć osobiście :) , ale wszytko wygląda ze smakiem i klasą. Bez tandety , która przewijała się gdzieś tam w ostatnich artykułach.

      • 1 3

      • lekarz potrzebny od zaraz

        Idź do okulisty bo na tych fociach ani gustu ani klasy.Z łapanki tych statystów wytrzasnęli?

        • 0 0

  • słabo! (3)

    Hotel niewypał ze średnią na bookingu 2,5/10 :)

    Przykład jak nie otwierać hotelu ( zmian terminu otwarcia, brak informacji, słaby PR i marketing )

    Jednym słowem start mają żenujący, organizowanie eventów raczej średnio pomoże. Lepiej by zmienili fotki na portalach rezerwacyjnych :)

    • 22 8

    • prawda!

      racja w 100%!

      • 6 2

    • Konkurencja nie spi

      Pewnie już odliczasz dni nędzny robaczku gdy bogaty wujek Hilton nosem twój zapyziały pensjonacik/hotelik i nawet na internet nie będziesz miał....

      • 1 5

    • Opinie mają słabe bo za wcześmie zaczęli zbierać rezerwacje i odsyłali gości do innych Hampronów. I nie dziwię się tym ludziom ale oni nie spali w tym hotelu w Oliwie więc wiele to o nim nie powie.

      • 1 0

  • Hotel słaby i bez pomysłu (1)

    Niczym się nie wyróżnia, nie chce hejtować ale nie buduje żądnej wartości dodanej.
    od kolejna sieciówka bez pomysłu. hotel przy ruchliwej ulicy w budynku z dyskonta :)
    taki lowbudget biznesowy

    • 21 5

    • No i co z tego? Przynajmniej jest więcej miejsc noclegowych i to w dobrej lokalizacji. Lepsze to niż piętrowa biedronka.

      • 2 1

  • Mike (2)

    Degustacja wina z... czekoladami Lindta? Są tysiące marek zdecydowanie lepiej nadających się do degustacji. Cluizel, Valrhona, Bonnat, Amedei, choćby Zotter.

    • 22 1

    • (1)

      Jestem Somelie i piszesz klamstwa!

      • 0 2

      • chyba z Somalii

        • 1 0

  • Wy tu pitu pitu (2)

    A ja się pytam kiedy Lidla otworzą.?

    • 25 1

    • Muszę odpowiedzieć

      Muszę odpowiedzieć. Uśmiałam się do łez. Taka żywa prawda że większej już nie trzeba haha. Pozdrawiam

      • 5 1

    • takie tam

      - zobacz jakie piękne , soczyste czereśnie w słońcu wygrzane nam w tym roku wyrosły !!
      - .... yyyy.... no duże

      • 0 0

  • ..cos usmiechy macie slabe na focie..

    a gdzie "dobra mina do zlej gry"?

    • 16 0

  • Rozrywka dla gawiedzi z ex pegeerów.

    • 13 1

  • miejscowka swietna

    W związku z rozrastająca sie ciągle OBC obłożenie na najblizsze kilkanaście lat zapewnione. Chcialbym byc tam managerem od obłożenia.Ciepła posadka. Spanie.sniadanie i do korpobiura

    • 9 1

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d."

89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years!

159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Zespół Mikromusic nagrał piosenkę pod tytułem: