Wiadomości

Włochy nad Bałtykiem

W Sempre pizzę przygotowuje się na oczach klienta ze świeżych składników sprowadzanych z Włoch.
W Sempre pizzę przygotowuje się na oczach klienta ze świeżych składników sprowadzanych z Włoch. mat. prasowe

Prosto i autentycznie - to dewiza Mathiasa Stolarskiego, właściciela czterech włoskich restauracji w Gdańsku i Sopocie. Jego lokale przeżywają oblężenie klientów nie tylko w szczycie sezonu.



Gdy trzy lata temu Mathias Stolarski, z pochodzenia Austriak, przyjechał do Trójmiasta, brakowało mu miejsca, w którym z żoną Beatą mogliby spróbować prostych, ale wysokiej jakości dań i napić się dobrego wina w niezobowiązującej atmosferze. Choć nie miał w gastronomii żadnego doświadczenia, otworzył mały lokal Sempre Pizza e Vino na Targu Rybnym 11 zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku.

Serwowane tu proste włoskie przystawki, pizze i desery zgodnie z założeniem właściciela mają w swoim składzie tylko oryginalne włoskie składniki najwyższej jakości, a przygotowywane są na bieżąco, na oczach klientów.

Włoska pizza na cienkim, chrupiącym cieście z oliwami smakowymi zamiast keczupu zasmakowała mieszkańcom i turystom, więc przy ul. Długiej 6/7/8 zobacz na mapie Gdańska w Gdańku Mathias Stolarski postanowił otworzyć drugi lokal.

- Początki jednak nie były łatwe. Ludzie widzieli napis "pizza", wchodzili i pytali, czy dostaną też frytki i kebab. Dziwili się, że ciasto takie cienkie i nie dajemy sosu czosnkowego. Mówili: taki interes nie przetrwa, pizza za dwadzieścia kilka złotych się nie sprzeda - opowiada Mathias Stolarski. - Nie mieli racji. Coraz więcej osób rozumie, że pizza to niekoniecznie fast-food, a wysoka jakość produktów jest jednym z głównych czynników sukcesu.

Wiosną tego roku Sempre powiększyło się o kolejne dwa lokale w Sopocie: pizzerię w połowie ul. Bohaterów Monte Cassino zobacz na mapie Sopotu oraz restaurację serwującą również makarony i dania z owocami morza w kamienicy po klubie Papryka przy ul. Grunwaldzkiej 11 zobacz na mapie Sopotu . Z pozoru ryzykowna decyzja opłaciła się. Lokale przeżywają oblężenie klientów nie tylko w szczycie sezonu.

W Sempre włoski placek przygotowywany jest tylko z czterech składników: mąki, drożdży, oliwy i wody. Ciasto pizzerman rozkręca podrzucając na oczach klientów. Zamiast koncentratu pomidorowego czy keczupu, pizza smarowana jest sosem ze świeżych pomidorów, zamiast żółtego sera - w Sempre używa się białej mozarelli Fior di Latte. Oryginalne są również sprowadzane z Włoch dodatki: salami, parmezan, gorgonzola, szynka parmeńska, a nawet kapary, karczochy, oliwki i suszone pomidory.

- Ma być prosto i autentycznie - mówi właściciel. - Karta jest uproszczona celowo. Chcemy serwować tylko wybrane, najlepsze potrawy z dobrych jakościowo składników. Podobnie jest z kartą win - serwujemy tylko kilka wybranych gatunków białego i czerwonego wina sprowadzanego z włoskich winnic. Ważna jest też atmosfera: radosna i niezobowiązująca. Ten efekt udało się osiągnąć dzięki wesołej, włoskiej muzyce i wystroju wnętrz typowym dla włoskiej cantiny.

W Sempre spróbować można ponad dwudziestu rodzajów pizzy - od Margherity i Capricciosy, przez Zucchini z kozim serem i Verde z gorgonzolą i szpinakiem, po Scampi z krewetkami i Breasolę z polędwicą sezonowaną i orzeszkami pinii. A przede wszystkim bijącej rekordy popularności pizzy di Parma - z rukolą, szynką parmeńską, pomidorkami i parmezanem.

W menu znajdują się również tradycyjne włoskie przystawki, m.in.: talerz wędlin i serów, carpaccio z polędwicy wołowej, szynka parmeńska z melonem czy caprese z oryginalnej mozzarelli z mleka włoskich bawolic, a na deser domowej roboty tiramisu lub panna cotta zrobione wyłącznie z naturalnych składników.

W Ristorante Sempre w Sopocie przy ul. Grunwaldzkiej menu jest jeszcze bogatsze: można tu spróbować włoskich makaronów, potraw z ryb i mięs, a także dań z karty tygodnia, gdzie królują owoce morza - świeże przyjeżdżają do restauracji w każdy czwartek. Można tu także skosztować najróżniejszych alkoholi, drinków i koktajli. Jest to świetny sposób na rozpoczęcie wieczoru w imprezowym Sopocie.

Ristorante to również oczko w głowie właściciela. W wakacje chwilami brakowało tutaj miejsc. Goście zajmowali nie tylko parter, półpiętro i piętro (łącznie około 80 miejsc), ale również spory ogródek (100 miejsc).

- Chciałbym, żeby dobrze czuły się tutaj rodziny z dziećmi - mówi Mathias Stolarski. - Dlatego na piętrze urządziliśmy specjalny kącik dla najmłodszych z zabawkami i telewizorem z bajkami. Jest tam również kominek, który dodaje domowej atmosfery. Latem dzieci mogą bawić się w dużym ogrodzie, np. w kolorowych łodziach postawionych tam specjalnie dla nich. Sam mam dwójkę dzieci i wiem, jak ważne jest, żeby dzieciaki miały czym się zająć i być bezpieczne, a rodzice w tym czasie mogli miło spędzić czas przy dobrym jedzeniu i winie.

Więcej o lokalach Sempre w Gdańsku i Sopocie znajdziesz na www.semprepizza.pl oraz w katalogu obiektów Trojmiasto.pl.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Opinie (11)

  • tez polecam

    prawdziwa dobra pizza, choc chyba wole sopckie tesoro. nigdy nie rozumialem ludzi akceptujacych pseudo pizze z sieciowych lub osiedlowych pizzeri ktore maja 3cm skladnikow i ciasto na 2cm. prawdziwa dobra pizza ma cienkie ciasto i niewielka ilosc skladnikow ale najwyzszej jakosci

    • 19 3

  • Włoskie smaki

    WSPANIAŁE ....mniam, mniam,,,,

    • 14 1

  • Pycha

    Jak dla mnie najlepsza pizza w trojmiescie. Przystawki bajka. Polecam

    • 13 3

  • Mały szkopuł (1)

    Nikt niestety nie dodał do tej pięknej opowieści, że pracownicy zarabiają 6zł za godzinę ( z tego co mi wiadomo kucharze również). W tym najprawdopodobniej tkwi cały sekret sukcesu pana Mathiasa - wyzysk pracowników, śmieciowe umowy, śmieszne pieniądze.

    • 19 11

    • Wszędzie wyzyskuja pracowników

      nie tylko w gastronomi. A zaradny pracownik zamiast szynki do pizzy wkłada coś szynko podobne a zamiast sera inne substytuty i wszystkiego coraz mniej...aż w końcu przestajesz zamawiać

      • 5 1

  • sempre odpada

    • 6 11

  • Najlepsza pizzeria w trojmiescie

    Sempre serwuje najwspanialszą pizze w trojmiescie. Pizza ta jest na cienkim cieście, a skladniki, ktore ja wypelniaja sa najwyzszej jakości. Obsługa również jest przemiła. Ponadto, da się rownież zaobserwować, że atmosfera między pracownikami jest pozytywna, co z pewnością wpływa na jakość obsługi. Sam prowadzę restaurację włoską i śmiało muszę przyznać, że pizza w Sempre jest wyśmienita. Jeśli miałbym jednak wybierać lokal spośród tych 4, wybrałbym Ristorante. Niepowtarzalny klimat. POLECAM.

    • 6 11

  • Byłem, smacznie ale..

    Podanie za 6zł szklanki wygazowanej ciepłej coli z 2L butli zamiast świerzej małej butelki zimnej gazowanej to małe przegięcie i niesmak pozostał :/ nie wspomne już o upaćkanych sosami serwetach na których jedliśmy bo nikt ich nie zmienił a bywając i jedząc za granicą zmiana serwety po kliencie to standard. Pizza smaczna chociaż jadałem lepsze i nie piszę tu o osiedlówach za 12 zł. Trochę jednak cena nie równa się niestety jakości potraw i obsługi a lepszych miejsc w trójmieście nie brakuje.

    • 2 6

  • ODRADZAM !!! (1)

    Bylam stalym gosciem lokalu na Monte Cassino. Przy ostatniej wizycie zauwazylam, ze jakosc pizzy nie jest taka sama, jak wczesniej. Pizza przypalona, zbyt wilgotna, plywala wrecz na talerzu!!! Ciagle widze nowych, innych pracownikow (w tym kucharzy), w lokalu panuje wiec chaos, ale jesli to prawda, ze zarabiaja 6 zlotych na godzine (SKANDAL!!!!), to nic dziwnego, ze stamtad uciekaja! Chyba odpuszcze sobie pizze w Sopocie...

    • 5 1

    • napiwki

      Jeśli klienci zostawiają duże napiwki to pracownicy zarabiają więcej, kucharze i pizzermani również :)

      • 0 2

  • Sempre zła obsługa?

    Wczoraj mieliśmy okazję przyprowadzić z nami do Sempre gościa spoza Gdańska z zamiarem pokazaniu mu najlepszej kulinarnej strony Trójmiasta. Wybraliśmy Sempre, gdyż inne restauracje tej sieci (Sopot+Gdańsk Długa) wywarły na nas niesamowicie pozytywne wrażenie. Niestety, nie możemy tego powiedzieć o Sempre nad Motławą. Obsługa restauracji pozostawia wiele do życzenia. Pani kelnerka nie powinna pracować z ludźmi. Była niesympatyczna oraz nie była w stanie zapamiętać małego zamówienia. Dostaliśmy inne napoje, musieliśmy czekać na drugą pizzę, gdyż ta oto pani podała zły numer pizzy kucharzowi. Przez cały czas pobytu w restauracji czuliśmy się ponaglani, a talerze były nam zabierane w momencie odłożeniu sztućców. Trzeba dodać, że restauracja w tym czasie była prawie pusta i nie było takiej potrzeby. Po poproszeniu o rachunek (co było konieczne po zabraniu całego naszego nieskończonego jedzenia) ekspertka z działu obsługi klienta rozliczyła nas i zabrała wszystko ze stołu, podczas gdy my chcieliśmy jeszcze spędzić czas w przyjacielskim gronie. Czuliśmy się szykanowani, obserwowani i nawet smak wyśmienitej pizzy nie był w stanie zmienić naszych odczuć związanych z tym miejscem. Podsumowując, jedzenie dobre, obsługa fatalna. Pozdrawiamy panią kelnerkę blondynkę i życzymy wielu klientów, miejmy nadzieję bardziej zadowolonych niż my.

    • 5 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

27

stycznia

Iluminacje świąteczne w Tró... Gdańsk Sopot Gdynia,

07

lutego

Marek Dyjak Gdańsk, Stary Maneż

Kultura

Gdańsk zapłacił 25 tys. zł za odbitki akcji artystycznej "Rowerek" do nowego muzeum
25 tys. zł za odbitki do nowego muzeum
O serii gdyńskich książek dla dzieci - Książeczki Gdynieczki
O serii gdyńskich książek dla dzieci

Kulinaria

Wojewódzki wycofuje się ze współpracy. W Gdyni otworzy autorski lokal
Wojewódzki otworzy w Gdyni autorski lokal
Okiem dietetyka: 7 nawyków, które pomogą ci schudnąć
7 nawyków, które pomogą ci schudnąć

    Najczęściej czytane

    Sprawdź się

    Letni festiwal muzyczny, który do 2018 r. odbywał się w Gdańsku nosił nazwę: