Wiadomości

stat

Włochy nad Bałtykiem

W Sempre pizzę przygotowuje się na oczach klienta ze świeżych składników sprowadzanych z Włoch.
W Sempre pizzę przygotowuje się na oczach klienta ze świeżych składników sprowadzanych z Włoch. mat. prasowe

Prosto i autentycznie - to dewiza Mathiasa Stolarskiego, właściciela czterech włoskich restauracji w Gdańsku i Sopocie. Jego lokale przeżywają oblężenie klientów nie tylko w szczycie sezonu.



Gdy trzy lata temu Mathias Stolarski, z pochodzenia Austriak, przyjechał do Trójmiasta, brakowało mu miejsca, w którym z żoną Beatą mogliby spróbować prostych, ale wysokiej jakości dań i napić się dobrego wina w niezobowiązującej atmosferze. Choć nie miał w gastronomii żadnego doświadczenia, otworzył mały lokal Sempre Pizza e Vino na Targu Rybnym 11 zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku.

Serwowane tu proste włoskie przystawki, pizze i desery zgodnie z założeniem właściciela mają w swoim składzie tylko oryginalne włoskie składniki najwyższej jakości, a przygotowywane są na bieżąco, na oczach klientów.

Włoska pizza na cienkim, chrupiącym cieście z oliwami smakowymi zamiast keczupu zasmakowała mieszkańcom i turystom, więc przy ul. Długiej 6/7/8 zobacz na mapie Gdańska w Gdańku Mathias Stolarski postanowił otworzyć drugi lokal.

- Początki jednak nie były łatwe. Ludzie widzieli napis "pizza", wchodzili i pytali, czy dostaną też frytki i kebab. Dziwili się, że ciasto takie cienkie i nie dajemy sosu czosnkowego. Mówili: taki interes nie przetrwa, pizza za dwadzieścia kilka złotych się nie sprzeda - opowiada Mathias Stolarski. - Nie mieli racji. Coraz więcej osób rozumie, że pizza to niekoniecznie fast-food, a wysoka jakość produktów jest jednym z głównych czynników sukcesu.

Wiosną tego roku Sempre powiększyło się o kolejne dwa lokale w Sopocie: pizzerię w połowie ul. Bohaterów Monte Cassino zobacz na mapie Sopotu oraz restaurację serwującą również makarony i dania z owocami morza w kamienicy po klubie Papryka przy ul. Grunwaldzkiej 11 zobacz na mapie Sopotu . Z pozoru ryzykowna decyzja opłaciła się. Lokale przeżywają oblężenie klientów nie tylko w szczycie sezonu.

W Sempre włoski placek przygotowywany jest tylko z czterech składników: mąki, drożdży, oliwy i wody. Ciasto pizzerman rozkręca podrzucając na oczach klientów. Zamiast koncentratu pomidorowego czy keczupu, pizza smarowana jest sosem ze świeżych pomidorów, zamiast żółtego sera - w Sempre używa się białej mozarelli Fior di Latte. Oryginalne są również sprowadzane z Włoch dodatki: salami, parmezan, gorgonzola, szynka parmeńska, a nawet kapary, karczochy, oliwki i suszone pomidory.

- Ma być prosto i autentycznie - mówi właściciel. - Karta jest uproszczona celowo. Chcemy serwować tylko wybrane, najlepsze potrawy z dobrych jakościowo składników. Podobnie jest z kartą win - serwujemy tylko kilka wybranych gatunków białego i czerwonego wina sprowadzanego z włoskich winnic. Ważna jest też atmosfera: radosna i niezobowiązująca. Ten efekt udało się osiągnąć dzięki wesołej, włoskiej muzyce i wystroju wnętrz typowym dla włoskiej cantiny.

W Sempre spróbować można ponad dwudziestu rodzajów pizzy - od Margherity i Capricciosy, przez Zucchini z kozim serem i Verde z gorgonzolą i szpinakiem, po Scampi z krewetkami i Breasolę z polędwicą sezonowaną i orzeszkami pinii. A przede wszystkim bijącej rekordy popularności pizzy di Parma - z rukolą, szynką parmeńską, pomidorkami i parmezanem.

W menu znajdują się również tradycyjne włoskie przystawki, m.in.: talerz wędlin i serów, carpaccio z polędwicy wołowej, szynka parmeńska z melonem czy caprese z oryginalnej mozzarelli z mleka włoskich bawolic, a na deser domowej roboty tiramisu lub panna cotta zrobione wyłącznie z naturalnych składników.

W Ristorante Sempre w Sopocie przy ul. Grunwaldzkiej menu jest jeszcze bogatsze: można tu spróbować włoskich makaronów, potraw z ryb i mięs, a także dań z karty tygodnia, gdzie królują owoce morza - świeże przyjeżdżają do restauracji w każdy czwartek. Można tu także skosztować najróżniejszych alkoholi, drinków i koktajli. Jest to świetny sposób na rozpoczęcie wieczoru w imprezowym Sopocie.

Ristorante to również oczko w głowie właściciela. W wakacje chwilami brakowało tutaj miejsc. Goście zajmowali nie tylko parter, półpiętro i piętro (łącznie około 80 miejsc), ale również spory ogródek (100 miejsc).

- Chciałbym, żeby dobrze czuły się tutaj rodziny z dziećmi - mówi Mathias Stolarski. - Dlatego na piętrze urządziliśmy specjalny kącik dla najmłodszych z zabawkami i telewizorem z bajkami. Jest tam również kominek, który dodaje domowej atmosfery. Latem dzieci mogą bawić się w dużym ogrodzie, np. w kolorowych łodziach postawionych tam specjalnie dla nich. Sam mam dwójkę dzieci i wiem, jak ważne jest, żeby dzieciaki miały czym się zająć i być bezpieczne, a rodzice w tym czasie mogli miło spędzić czas przy dobrym jedzeniu i winie.

Więcej o lokalach Sempre w Gdańsku i Sopocie znajdziesz na www.semprepizza.pl oraz w katalogu obiektów Trojmiasto.pl.

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (11)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Klikając "wyślij", akceptujesz regulamin dodawania opinii.
13.10.2017 wprowadzono zmiany w regulaminie.
zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Opinie niezwiązane z tematem artykułu, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane.

- jeżeli uważasz, że dana opinia nie powinna się tu znaleźć, zgłoś ją do moderacji.

Najnowsze wiadomości

Kalendarz imprez

kalendarz

Zdjęcia z imprez

    Nowe lokale

    Najczęściej czytane