Wiadomości

stat

Włochy nad Bałtykiem

W Sempre pizzę przygotowuje się na oczach klienta ze świeżych składników sprowadzanych z Włoch.
W Sempre pizzę przygotowuje się na oczach klienta ze świeżych składników sprowadzanych z Włoch. mat. prasowe

Prosto i autentycznie - to dewiza Mathiasa Stolarskiego, właściciela czterech włoskich restauracji w Gdańsku i Sopocie. Jego lokale przeżywają oblężenie klientów nie tylko w szczycie sezonu.



Gdy trzy lata temu Mathias Stolarski, z pochodzenia Austriak, przyjechał do Trójmiasta, brakowało mu miejsca, w którym z żoną Beatą mogliby spróbować prostych, ale wysokiej jakości dań i napić się dobrego wina w niezobowiązującej atmosferze. Choć nie miał w gastronomii żadnego doświadczenia, otworzył mały lokal Sempre Pizza e Vino na Targu Rybnym 11 zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku.

Serwowane tu proste włoskie przystawki, pizze i desery zgodnie z założeniem właściciela mają w swoim składzie tylko oryginalne włoskie składniki najwyższej jakości, a przygotowywane są na bieżąco, na oczach klientów.

Włoska pizza na cienkim, chrupiącym cieście z oliwami smakowymi zamiast keczupu zasmakowała mieszkańcom i turystom, więc przy ul. Długiej 6/7/8 zobacz na mapie Gdańska w Gdańku Mathias Stolarski postanowił otworzyć drugi lokal.

- Początki jednak nie były łatwe. Ludzie widzieli napis "pizza", wchodzili i pytali, czy dostaną też frytki i kebab. Dziwili się, że ciasto takie cienkie i nie dajemy sosu czosnkowego. Mówili: taki interes nie przetrwa, pizza za dwadzieścia kilka złotych się nie sprzeda - opowiada Mathias Stolarski. - Nie mieli racji. Coraz więcej osób rozumie, że pizza to niekoniecznie fast-food, a wysoka jakość produktów jest jednym z głównych czynników sukcesu.

Wiosną tego roku Sempre powiększyło się o kolejne dwa lokale w Sopocie: pizzerię w połowie ul. Bohaterów Monte Cassino zobacz na mapie Sopotu oraz restaurację serwującą również makarony i dania z owocami morza w kamienicy po klubie Papryka przy ul. Grunwaldzkiej 11 zobacz na mapie Sopotu . Z pozoru ryzykowna decyzja opłaciła się. Lokale przeżywają oblężenie klientów nie tylko w szczycie sezonu.

W Sempre włoski placek przygotowywany jest tylko z czterech składników: mąki, drożdży, oliwy i wody. Ciasto pizzerman rozkręca podrzucając na oczach klientów. Zamiast koncentratu pomidorowego czy keczupu, pizza smarowana jest sosem ze świeżych pomidorów, zamiast żółtego sera - w Sempre używa się białej mozarelli Fior di Latte. Oryginalne są również sprowadzane z Włoch dodatki: salami, parmezan, gorgonzola, szynka parmeńska, a nawet kapary, karczochy, oliwki i suszone pomidory.

- Ma być prosto i autentycznie - mówi właściciel. - Karta jest uproszczona celowo. Chcemy serwować tylko wybrane, najlepsze potrawy z dobrych jakościowo składników. Podobnie jest z kartą win - serwujemy tylko kilka wybranych gatunków białego i czerwonego wina sprowadzanego z włoskich winnic. Ważna jest też atmosfera: radosna i niezobowiązująca. Ten efekt udało się osiągnąć dzięki wesołej, włoskiej muzyce i wystroju wnętrz typowym dla włoskiej cantiny.

W Sempre spróbować można ponad dwudziestu rodzajów pizzy - od Margherity i Capricciosy, przez Zucchini z kozim serem i Verde z gorgonzolą i szpinakiem, po Scampi z krewetkami i Breasolę z polędwicą sezonowaną i orzeszkami pinii. A przede wszystkim bijącej rekordy popularności pizzy di Parma - z rukolą, szynką parmeńską, pomidorkami i parmezanem.

W menu znajdują się również tradycyjne włoskie przystawki, m.in.: talerz wędlin i serów, carpaccio z polędwicy wołowej, szynka parmeńska z melonem czy caprese z oryginalnej mozzarelli z mleka włoskich bawolic, a na deser domowej roboty tiramisu lub panna cotta zrobione wyłącznie z naturalnych składników.

W Ristorante Sempre w Sopocie przy ul. Grunwaldzkiej menu jest jeszcze bogatsze: można tu spróbować włoskich makaronów, potraw z ryb i mięs, a także dań z karty tygodnia, gdzie królują owoce morza - świeże przyjeżdżają do restauracji w każdy czwartek. Można tu także skosztować najróżniejszych alkoholi, drinków i koktajli. Jest to świetny sposób na rozpoczęcie wieczoru w imprezowym Sopocie.

Ristorante to również oczko w głowie właściciela. W wakacje chwilami brakowało tutaj miejsc. Goście zajmowali nie tylko parter, półpiętro i piętro (łącznie około 80 miejsc), ale również spory ogródek (100 miejsc).

- Chciałbym, żeby dobrze czuły się tutaj rodziny z dziećmi - mówi Mathias Stolarski. - Dlatego na piętrze urządziliśmy specjalny kącik dla najmłodszych z zabawkami i telewizorem z bajkami. Jest tam również kominek, który dodaje domowej atmosfery. Latem dzieci mogą bawić się w dużym ogrodzie, np. w kolorowych łodziach postawionych tam specjalnie dla nich. Sam mam dwójkę dzieci i wiem, jak ważne jest, żeby dzieciaki miały czym się zająć i być bezpieczne, a rodzice w tym czasie mogli miło spędzić czas przy dobrym jedzeniu i winie.

Więcej o lokalach Sempre w Gdańsku i Sopocie znajdziesz na www.semprepizza.pl oraz w katalogu obiektów Trojmiasto.pl.

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (11)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Klikając "wyślij", akceptujesz regulamin dodawania opinii.
zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

25

kwietnia

Mietel Blues Duo Gdańsk, Oliwski Ratusz Kultury

04

maja

Sabat Czarownic 2018 - Psyc... Gdańsk, Protokultura

06

maja

Skrzypek na dachu Gdynia, Teatr Muzyczny

Kultura

Długi mur przy ul. 3 Maja bardziej kolorowy
Murale ozdobią mur Forum Gdańsk
2Cellos już w maju wystąpią w Ergo Arenie
2Cellos wkrótce w Ergo Arenie

Kulinaria

Jak restauracje naciągają klientów?
Jak restauracje naciągają klientów?

Planuj z nami tydzień

Planuj tydzień: Taconafide, foodtrucki i imprezy plenerowe
Planuj tydzień: Taconafide i foodtrucki

    Najczęściej czytane