- 1 Męskie Granie 2024: wykonawcy i bilety (48 opinii)
- 2 Ludzie, gdzie wy tak łazicie!? (115 opinii)
- 3 Zwiastun filmu "Kolory zła: Czerwień" Netflixa (36 opinii)
- 4 Kolejny szum medialny dotyczący "365 dni" (44 opinie)
- 5 Majaland: znamy termin otwarcia i cennik (568 opinii)
- 6 Ogolona głowa u kobiety wywołuje emocje (278 opinii)
Wpadnij na Oktoberfest w PG4
Nie musisz jechać setek kilometrów, aby poczuć klimat święta, z którego na całym świecie słynie Bawaria. Od 21 września do 14 października, browar PG4 przy ul. Podwale Grodzkie 4 w Gdańsku organizuje własną odsłonę święta Oktoberfest. Na gości będzie czekać m.in. inspirowane kuchnią bawarską menu, muzyka na żywo w soboty, warsztaty kulinarne, wycieczki po zakamarkach browaru i przede wszystkim pięć gatunków rzemieślniczego piwa, w tym jedno uwarzone specjalnie na tę okazję.
Oktoberfest to organizowane w Monachium - stolicy niemieckiego landu Bawaria - na przełomie września i października dożynki chmielowe, których początki sięgają XIX stulecia. Jego pierwsza edycja odbyła się już w 1810 roku.
Organizowana nad brzegiem rzeki Izara piwna impreza jest jedną z największych tego rodzaju na całym świecie. W ostatnich latach, w Oktoberfest rokrocznie bierze udział ok. 6 mln gości, którzy wypijają średnio 5 mln litrów złotego trunku, sprzedawanego tradycyjnie w litrowych kuflach.
Dekoracje rodem z Bawarii
Nic więc dziwnego, że sława tego święta wykracza daleko poza granice Bawarii, a lokale na całym świecie organizują własne obchody Oktoberfest. Jednym z nich będzie browar PG4 przy ul. Podwalu Grodzkim 4 w Gdańskim, który zaprasza wszystkich piwoszy od piątku 21 września do niedzieli 14 października na wspólne świętowanie w iście bawarskim klimacie.
Wnętrza browaru zostaną udekorowane w kolory biały i niebieski - symbolizujące narodowe barwy Bawarii - zaś przebrania kelnerek i kelnerów będą wzorowane na tych, w które jest ubrana obsługa Oktoberfest, czyli stroje ludowe stroje tego największego regionu Niemiec.
Specjalne menu i piwo Oktoberfest Bier
To jednak nie wszystko. W karcie menu znajdą się dania inspirowane kuchnią bawarską, a także piwo uwarzone specjalnie na te okazję. Autorem jego receptury jest oczywiście pochodzący z Niemiec Johannes Herberg, piwowar browaru PG4, który na piwie zna się jak mało kto. Z wykształcenia jest bowiem mikrobiologiem, który ukończył w Berlinie studia ze specjalnością fermentacja.
- Menu Oktoberfest zostało stworzone przez naszego szefa kuchni Przemysława Formelę. Szczególnie polecamy Haxe - jest to golonka pieczona w piwie. Piwa na festiwal stworzył nasz piwowar Johannes Herberg, w zasadzie jedno piwo specjalne Oktoberfestbier. Oprócz niego będą jeszcze cztery gatunki: Rauchbier, Pils, Weissbier i Altbier. Wszystkie są niemieckimi gatunkami piwa. Piwo oktoberfest będzie dostępne do wyczerpania zapasów. Będzie można je kupić w butelkach do domu w pojemnościach 0,5 lub 2 l - zachęca Bartłomiej Kłobukowski, specjalista ds. sprzedaży i marketingu PG4.
Zwiedź browar pod okiem piwowara
Ponadto, goście PG4 będą mogli posłuchać w soboty muzyki na żywo, wziąć udział w kulinarnych warsztatach, a także zwiedzić zakamarki browaru pod okiem wspomnianego już piwowara, który z chęcią opowie o tajnikach warzenia złotego trunku. Aby wziąć udział w niezwykłej wycieczce, należy się jednak wcześniej zarejestrować.
- Na pewno będziemy mieli happy hour na piwo Oktoberfest Bier. Szczegółów należy szukać na naszym profilu facebookowym. Tam również prawdopodobnie pojawi się informacja o specjalnym konkursie. Odnośnie oprowadzania po browarze, zapisać można się drogą mailową pod adresem gastronomia@pg4.pl, jak i pod numerem telefonu 668 215 608. Będziemy zbierali listę chętnych, a następnie dawali znać o dokładnej dacie wycieczki. Oprowadzanie podczas Oktoberfest będzie całkowicie bezpłatne - uzupełnia Kłobukowski.
Niezwykła przestrzeń PG4
Browar PG4 - wraz z położonym na wyższych kondygnacjach czterogwiazdkowym hotelem Central - mieści się w piwnicach zabytkowego budynku dawnej przychodni kolejowej, tuż obok dworca Gdańsk Główny. Pochodzący z przełomu XIX i XX wieku gmach przeszedł w ostatnich latach imponującą metamorfozę.
Jego pieczołowicie przeprowadzona rekonstrukcja i adaptacja - podczas których zastosowano wiele technik budowlanych sprzed ponad 100 lat oraz starano się maksymalnie wykorzystać oryginalne elementy - znalazły uznanie w oczach wielu architektów. Najlepszym tego dowodem są dwie nagrody w prestiżowych konkursach.
Poznaj historię przemiany przychodni w hotel i browar
- W roku 2017 zajęliśmy 2. miejsce w ogólnopolskim konkursie "Hotel z pomysłem". Otrzymaliśmy również nagrodę za najlepszą modernizację w Gdańsku w latach 2015-2017 - mówi nasz rozmówca.
Warto również wspomnieć, że proces produkcji piwa w PG4 odbywa się niemal na oczach gości. W wystroju restauracji rzucają się bowiem w oczy ogromne, miedziane kadzie, w których warzone są różne style złocistego trunku: od pilsa, przez witbier i rauchbier na dry stout kończąc, a już niedługo dołączy do nich piwo jopejskie, według starej, gdańskiej receptury.
* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł
Wydarzenia
Miejsca
Zobacz także
21 września 2018
(66 opinii)