• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Współczesne wariacje na temat dawnych smaków Gdańska w Mercato

Ewa Palińska
27 marca 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (21)
Menu niedzielnej kolacji wypełniły dania inspirowane dawnymi gdańskimi recepturami. Swoje własne wariacje zaprezentowało czworo szefów kuchni: Dominik Karpik z Mercato, Amine Behilil z Ducha66, Monika Piątkowska z Elephant Club i Paweł Tymoszczuk z BonŻur. Menu niedzielnej kolacji wypełniły dania inspirowane dawnymi gdańskimi recepturami. Swoje własne wariacje zaprezentowało czworo szefów kuchni: Dominik Karpik z Mercato, Amine Behilil z Ducha66, Monika Piątkowska z Elephant Club i Paweł Tymoszczuk z BonŻur.

Kuchnia dawnego Gdańska była bogata, różnorodna i eklektyczna, o czym przypomniały autorki książki Smaki Gdańska, zawierającej odświeżone i dostosowane do współczesnych realiów przepisy z wydanej w 1858 roku "Gdańskiej książki kucharskiej". W niedzielny wieczór w restauracji Mercato własne wariacje na temat dawnych lokalnych receptur zaprezentowali szefowie kuchni z czterech gdańskich restauracji - Mercato, Ducha66, BonżurElephant Club. Było to pierwsze z czterech spotkań poświęconym tej tematyce. Kolejne już za miesiąc.





Gdańsk jest miastem, które żyje swoją historią. Przez wiele wieków pozostawał miejscem wielonarodowościowym, w którym mieszały się wpływy i zwyczaje różnych kultur.

W kolacji wzięły udział autorki książki "Smaki Gdańska" - Katarzyna Fiszer - fotografka oraz Aleksandra Kucharska - muzealniczka i rekonstruktorka kulinarna. W kolacji wzięły udział autorki książki "Smaki Gdańska" - Katarzyna Fiszer - fotografka oraz Aleksandra Kucharska - muzealniczka i rekonstruktorka kulinarna.

"Smaki Gdańska" - tak jadano w dawnym Gdańsku



Czy potrafisz gotować?

Z racji tego, że Gdańsk stanowił ważny punkt na europejskim szlaku handlowym, kucharzom produktów - nawet do sporządzenia potraw według bardzo wyszukanych receptur - nie brakowało. Ograniczały ich czasem wyłącznie fantazja i fundusze, czego dowodem są przepisy zebrane w "Gdańskiej książce kucharskiej" z 1858 roku.

Receptury te przywróciły do życia Katarzyna Fiszer - fotografka oraz Aleksandra Kucharska - muzealniczka i rekonstruktorka kulinarna. W wyniku spotkania tych dwóch gdańszczanek, ich zamiłowania do jedzenia, historii i piękna powstała książka, która łączy w sobie smaki i aromaty dawnego mieszczańskiego życia.

W książce "Smaki Gdańska" znajduje się ponad 100 przepisów zaczerpniętych ze wspomnianej "Gdańskiej książki kucharskiej", przystosowanych do wykonania we współczesnej kuchni. Każde danie uwiecznione jest w kompozycji inspirowanej martwymi naturami, które nie raz można pomylić z obrazami holenderskich mistrzów. Znajdziemy też tam ciekawostki przybliżające realia, które rządziły kuchnią sprzed wieków, niektóre znane jeszcze naszym babciom, a niektóre zupełnie już zapomniane.

Książka "Smaki Gdańska" stanowi nie tylko kompendium wiedzy na temat kulinarnych upodobań dawnych gdańszczan, ale też inspirację dla współczesnych szefów kuchni lokalnych restauracji. Inspirację tak wielką, że nie tylko postanowili niektóre z dań włączyć do menu, ale też zapragnęli stworzyć ich własne, współczesne wariacje.



  • Kaczka w galarecie - propozycja Ducha66
  • Ciepła przystawka od Bonżur - cynaderki na brioszce
  • Danie główne - Pierś cielęca z ostrygą (Mercato)
  • Smaki gdańska w Mercato
  • Deser od Elephant Club

Cztery kolacje i współczesna mini-wersja "Gdańskiej książki kucharskiej"



W niedzielny wieczór w restauracji Mercato odbyła się kolacja, której menu wypełniły specjały inspirowane przepisami z książki "Smaki Gdańska". Własne wariacje na temat dawnych specjałów przygotowali szefowie kuchni z Mercato, Ducha66, Atelier BonżurElephant Club.

- Dziś gospodarzem jest Mercato, ale analogiczne kolacje zorganizuje u siebie każda z restauracji biorących udział w akcji - opowiadał Daniej Matz, spiritus movens restauracji Ducha66. - Podczas każdej z takich kolacji szefowie kuchni będą prezentowali własne wariacje na temat dawnych gdańskich receptur. Przygotowujemy też dokumentację fotograficzną. Po zakończeniu akcji wydamy broszurę, w której znajdą się przepisy dań serwowanych przez szefów kuchni podczas wszystkich czterech kolacji oraz fotografie ilustrujące ich dzieła. Będzie to zatem nasza mała, współczesna wersja dawnej, "Gdańskiej książki kucharskiej".


Pierwsza z czterech kolacji inspirowanych "Smakami Gdańska" w Mercato



Kolację otworzyła wariacja na temat "Różnych pasztetów i potraw z drobiu" (s. 63 książki "Smaki Gdańska"), przygotowana przez szefa kuchni Ducha66, Amine'a Behilila. Mięso z kaczki podane zostało w galarecie, z którą idealnie korespondowało żółtko oraz majonez sardelowy.

Następnie goście zostali uraczeni ciepłą przystawką przygotowaną przez Pawła Tymoszczuka, szefa kuchni Atelier Bonżur, który na ciepłej brioszce podał cynaderki w towarzystwie migdału, gruszki i pietruszki ("O mięsie słów kilka", s. 105).

Danie główne przygotował Dominik Karpik - szef kuchni Mercato. Na talerzach gości znalazła się pierś cielęca, w towarzystwie słonecznika bulwiastego i ostrygi, podlana wywarem cielęcym ("Duszone potrawki", s. 72).

Kolację zamknął fenomenalny deser przygotowany przez Monikę Piątkowską z Elephant Club. Posypane czekoladą lody smakowały fantastycznie, ale kruche ciasto w formie mini tarty, pokryte lekko ściętą bezą, rozbiło bank ("O ciastach, wypiekach i zimnych deserach" s. 163-204-189). Była to prawdziwa wariacja smaków i konsystencji. Kruchość ciasta kontrastowała z gładkim sosem, słodycz z kwasowością. Gładkie faktury przełamywały ziarna. Bajka.

Kolejna odsłona Smaków Gdańska odbędzie się w restauracji Ducha66 już za miesiąc.

Wydarzenia

Smaki gdańska | kolacja inspirowana

199 zł
degustacja

Miejsca

Zobacz także

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (21)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Targi Rzeczy Ładnych

15 zł
Kup bilet
targi

Wielka Szama na Stadionie - wielkie otwarcie sezonu w Gdańsku! (12 opinii)

(12 opinii)
street food

Kwiat Jabłoni "Nasze ulubione kluby" (8 opinii)

(8 opinii)
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Ile edycji festiwalu Open'er odbyło się na Skwerze Kościuszki w Gdyni?