• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Zakwas z buraków. Dlaczego warto po niego sięgać?

Joanna Stolp
28 marca 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (51)
Regularne spożywanie zakwasu buraczanego może m.in. zminimalizować ryzyko nadciśnienia i chorób serca, usprawniać pracę przewodu pokarmowego oraz zmniejszać zmęczenie. Regularne spożywanie zakwasu buraczanego może m.in. zminimalizować ryzyko nadciśnienia i chorób serca, usprawniać pracę przewodu pokarmowego oraz zmniejszać zmęczenie.

Zakwas z buraków wspiera odporność organizmu, wzmacnia układ krwionośny, reguluje ciśnienie, usprawnia pracę wątroby i układu trawiennego, a ze względu na zawartość kwasu foliowego, żelaza i witamin z grupy B, jest przydatny w leczeniu anemii. Na tym jednak nie kończą się jego zdrowotne właściwości.




Na co pomaga zakwas z buraków?



Czy pijesz zakwas z buraków?

Buraki obniżają ciśnienie krwi, łagodzą uderzenia gorąca i migreny, wspomagają pracę serca, ale poddane procesowi fermentacji zyskują jeszcze więcej leczniczej mocy. Dzięki zawartości bakterii kwasu mlekowego, zakwas z buraków jest naturalnym probiotykiem, który reguluje pracę układu trawiennego i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Obniża zły cholesterol, reguluje przemianę materii, odtruwa organizm i wspiera pracę wątroby. W jego składzie znajdziemy kwas foliowy, żelazo i witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na leczenie chorób układu krążenia oraz anemii. Zawiera także inne cenne mikroelementy, takie jak: wapń, magnez, fosfor, lit, cez czy kobalt.

- Betaina, silny antyoksydant, skutecznie usuwa wolne rodniki wykazując działanie przeciwstarzeniowe i antynowotworowe oraz skutecznie wyrównuje ciśnienie krwi, a także poszerza światło żył i tętnic - podkreśla Julia Górska, studentka Wyższej Szkoły Zdrowia w Gdańsku na kierunku dietetyka.

Obniża cholesterol, wzmacnia układ krwionośny, minimalizuje ryzyko nadciśnienia i chorób serca, zmniejsza zmęczenie, a ze względu na zawartość witaminy C wspiera również odporność organizmu.

- Poprzez zwiększenie liczby korzystnych bakterii probiotycznych zakwas z buraka pomaga w utrzymaniu równowagi mikroflory jelitowej, co przekłada się na lepsze trawienie oraz wzrost odporności na skutek poprawy mikroprzepuszczalności ściany naszego jelita. Zawarta w burakach olbrzymia masa flawonoidów, które przekraczają barierę krew-mózg, wzmacniają nasze komórki nerwowe. Antocyjany gromadzą się głównie w hipokampie i tam wspomagają nasze procesy poznawcze oraz pozwalają zapobiegać procesom neurodegeneracyjnym. Ponadto, badania wskazują, że flawonoidy mogą przyczyniać się do zapobiegania chorób nowotworowych - mówi Michał Malinowski, dietetyk.
Do przygotowania zakwasu, oprócz buraków, potrzebny będzie czosnek, ziele angielskie, liście laurowe oraz sól. Do przygotowania zakwasu, oprócz buraków, potrzebny będzie czosnek, ziele angielskie, liście laurowe oraz sól.

Zakwas z buraków - przeciwwskazania



Mimo wielu prozdrowotnych właściwości nie każdy powinien spożywać zakwas z buraków. Ze względu na zawartość szczawianów nie powinny go spożywać osoby z reumatyzmem, kamicą nerkową oraz dną moczanową. Do przeciwwskazań należy także niskie ciśnienie, ponieważ po dłuższym czasie spożywania zakwas z buraków może powodować niedociśnienie.

Przesilenie wiosenne. Jakie są objawy? Przesilenie wiosenne. Jakie są objawy?

Zakwas buraczany - dawkowanie i kaloryczność



Wprowadzenie zakwasu buraczanego do codziennej diety najlepiej zacząć od niewielkich porcji, najlepiej ok. 50 ml dziennie i stopniowo zwiększać dawkę do maksymalnie 250 ml w przypadku osób dorosłych. U dzieci dietetycy zalecają dawkowanie od 5 do 50 ml zakwasu z buraków dziennie.

- Zakwas z buraków to niskokaloryczny sok, który jest źródłem cennych witamin i składników mineralnych. Jedna szklanka posiada jedynie około 100 kcal, a także 14 gramów węglowodanów prostych, 3 gramy białka oraz 4 gramy błonnika - mówi Julia Górska.

Mimo wielu właściwości zdrowotnych, zakwas z buraka nie będzie odpowiedni dla każdego. Nie mogą po niego sięgać osoby z kamicą nerkową, dną moczanową i reumatyzmem. Mimo wielu właściwości zdrowotnych, zakwas z buraka nie będzie odpowiedni dla każdego. Nie mogą po niego sięgać osoby z kamicą nerkową, dną moczanową i reumatyzmem.

Zakwas buraczany - przygotowanie



Zakwas buraczany najlepiej przygotowywać w kamiennym lub szklanym, wyparzonym wcześniej, naczyniu. Na 1,5 kg buraków potrzeba pięć ząbków czosnku, ziele angielskie, kilka liści laurowych, około dwa litry wody i dwie łyżeczki soli.

Przygotowanie:

Buraki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i szczelnie ułożyć w naczyniu, wciskając pomiędzy ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalać solanką, której musi być tyle, żeby całkowicie zakryć buraki. Naczynie przykrywamy szmatką i pozostawiamy na sześć dni. W tym czasie powinniśmy sprawdzać, czy nie pojawia się pleśń. Po upływie sześciu dni gotowy do spożycia zakwas przechowywać w lodówce.


- Sposobów kiszenia jest naprawdę wiele, ale wszystkie sprowadzają się do poddawania np. buraków fermentacji w procesie zwanym fermentacją laktacyjną. Początkowo solanka zabija niepotrzebne bakterie, a zawarte w żywności drożdże oraz bakterie kwasu mlekowego rozkładają cukier, dzięki czemu powstaje kwas mlekowy i dwutlenek węgla, a usuwa się tlen. "Lacto" pochodzi od gatunku bakterii o nazwie Lactobacillus - wyjaśnia Michał Malinowski.

Miejsca

Opinie (51) 6 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Bleee, jak można to spożywać? (4)

    • 2 55

    • co kto lubi ;)

      • 4 0

    • buzią

      • 4 0

    • Chociaż w sumie? (1)

      Może i obrzydliwe to, ale skoro ten tekst napisała pani redaktor Joanna Stolp na podstawie własnych doświadczeń to może i prawdę pisze. Na fotografii wygląda zdrowo, promieniuje radością i energią, może nie potrzebnie się do tego zakwasu uprzedzam. Może jednak najpierw spróbuję, bo w sumie dlaczego nie...

      • 0 0

      • No własnie

        Pani Joanna to znany i uznany autorytet...

        • 0 0

  • Idealny na potencje. Sam piję i hydraulika działa na maxa. (3)

    • 11 6

    • konar płonie

      wydupcyłem wszystkie laski w pracy po zakwasie!

      • 2 0

    • Weź już przestań bo zwymiotuję na samą myśl o tym.

      • 1 1

    • No i fajnie

      Zazdroszczę partnerce

      • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    Super artykuł, super zakwas!

    Bardzo ciekawe! Czułam, że zakwas robi mi naprawdę dobrze, a teraz wiem już dlaczego tak jest! DZięki!

    • 15 3

  • Opinia wyróżniona

    Lepszy wlasny niz kupny (4)

    Chyba raz trafiłem na dobry kupny ale przeważnie są za słodkie?!:O własny najlepszy ale łatwo może się nie udać, kiedyś udawal mi się bez specjalnie martwienia się o to a obecnie łatwo pleśnieje ...obstawiam, że to wina miejsca w którym stoi albo użytych składników/buraków

    • 16 1

    • Dodaje tylko sol pieprz i sporo czosnku

      • 2 0

    • Prawie każdy pleśnieje i korzuch należy delikatnie zdjąć. Po prostu za długo stał w ciepłe, moja mama zawsze dawała chleb razowy na wierzch, żeby szybciej skisł. Barszcz z kiszonych buraków ze śmietana lub jogurtem i ubitymi ziemniakami okraszonymi cebulkapycha. Pozdrawiam wszystkich i idę po buraki.

      • 7 0

    • Zakwas

      Trzeba często, przynajmiej dwa razy dziennie zbierać pianę z powierzchni zakwasu, wtedy nie powinien się popsuć

      • 1 0

    • Pleśnienie

      Żeby zakwas nie pleśniał słoik w którym nastawiamy zakwas musi być zakręcony, żeby nie dostawało się tam powietrze, wtedy zawsze się uda.

      • 0 0

  • ciężko będzie niektórym słabiakom (2)

    dzisiaj ludzie przyzwyczajeni są do sztucznych smaków, słodzików, polepszaczy, masy przypraw i taki zakwas dla wielu kubków smakowych może być nie do przełknięcia. a to przecież samo zdrowie! ludzie, na modłę amerykańską, sami sobie dietę popsuli.

    • 16 3

    • Wystarczy zrobić odwyk od przetworzonego żarcia

      Szybko wszystko co zdrowe i dobre dla nas zaczyna smakować

      • 0 0

    • Co ty człowieku masz z tą modłą amerykańską? Tam można dostać zdrowe, nieprzetworzone jedzenie, jest większy wybór i lepsza jakość niż tu w Polsce. Ale skoro masz tylko głowę nabitą przetworzonym g*wnem z sieciówek bo tanio to chociaż tu nie rób z siebie pajaca.

      • 1 0

  • (2)

    no dobnra, a jest lepszy od soku z ogórków kiszonych albo kapusty?

    • 5 5

    • lepszy

      • 2 0

    • To jest inna liga

      • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    Piję 0,5 litra dziennie, cały rok (2)

    I dobrze mi służy :)

    • 6 1

    • To pewnie masz buraczaną kupę? (1)

      • 5 5

      • przynajmniej nie buraczany mózg

        • 3 2

  • Po pierwsze buraki sa bardzo kaloryczne smakuja paskudnie,a sam zakwas czy jego picie jest przereklamowane mocno (2)

    szkoda ze jeszcze nie dodali ze leczy raka :) Można sobie mocno zaszkodzić i nie kazdy moze to pic moze bardzo zaszkodzić
    Jak juz to w niewielkich ilościach i nie przed posiłkiem bardzo wielu ma po tym problemy żołądkowe

    • 4 21

    • Niektórzy mają problemy żołądkowe po mleku i co z tego?

      Jak nie tolerujesz, to nie pijesz, proste.
      Ja po soku z kapusty, ogórków kiszonych czy zakwasu mam lekkie burczenie brzucha przez 1-2 dni. Potem mogę pić jak wodę z butelki i NIC. Za to wspaniale działa na całość układu trawienia i nie tylko.

      • 1 0

    • Akurat zakwas z buraków jest wskazany na problemy żołądkowe, które są nieliczne i praktycznie ograniczają się do nadkwasoty lub wrzodów, chyba że ktoś cierpi np na gastroparezę. Buraki mają odczyn zasadowy. Nie gadaj człowieku głupot.

      • 0 0

  • Można kupić gotowy sok z kiszonego buraka w workach 3L na allegro (5)

    Nie trzeba robić samemu

    • 3 10

    • To nie jest zakwas

      To jest sok z buraka. Zakwas pracuje i by ten worek rozsadził, jak nie od razu, to w transporcie

      • 1 0

    • (3)

      mozna zakwas kupić w Lidlu, butelka 330 ml ok 3,50 zł. Całkiem smaczny

      • 1 0

      • (2)

        Nie próbowałam ale wiele takich komercyjnych produktów jest robiona na bazie octu i nie przechodzi przez naturalny proces fermentacji, kompletnie mijając się z celem. Na początku wydawało mi się że jest z tym dużo pracy ale przepis jest prosty i szybki. Warto spróbować.

        • 0 0

        • (1)

          skład z butelki: odciśniety sok z kiszonej mieszanki: woda, buraki,czosnek, sól, pieprz, ziele angielskie.

          • 0 0

          • Zakwasu nie robi się w butelce, którą kupujesz że sklepu. To jest już gotowy produkt. Jeżeli buraki są kwaszone octem przed umieszczeniem soku w butelce ,producent nie musi umieszczać tego składnika na etykiecie.

            • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Wielka Szama na Stadionie - wielkie otwarcie sezonu w Gdańsku! (11 opinii)

(11 opinii)
street food

Kwiat Jabłoni "Nasze ulubione kluby" (8 opinii)

(8 opinii)
pop

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d."

89 - 129 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Pochodząca z Gdańska Julia Kamińska wciela się w główną rolę w serialu: