Wiadomości

Zaproś szefa kuchni do swojego domu

Nie możemy odwiedzać ulubionych restauracji, ale to nie oznacza, że restauracja nie może odwiedzić nas - w dodatku z zastawą, kelnerem, a przede wszystkim z szefem kuchni. Taką wyjątkową ofertę przygotowało kilka trójmiejskich lokali.
Nie możemy odwiedzać ulubionych restauracji, ale to nie oznacza, że restauracja nie może odwiedzić nas - w dodatku z zastawą, kelnerem, a przede wszystkim z szefem kuchni. Taką wyjątkową ofertę przygotowało kilka trójmiejskich lokali. fot. Sztuczka/Facebook.pl

Od dłuższego czasu nie mamy możliwości stacjonarnego korzystania z restauracji. Choć wiele trójmiejskich lokali działa na wynos i z dowozem do domu, nie zastąpi to kulinarnego doświadczenia, na które poza samym daniem ogromny wpływ ma atmosfera, obsługa czy wystrój wnętrza. Jedną z ciekawych alternatyw na czas lockdownu jest zaproszenie szefa kuchni do swojego domu. To atrakcja sama w sobie, a także szansa na poszerzenie kulinarnych horyzontów pod okiem doświadczonego eksperta.



Jedzenie na telefon i z dowozem


Zaproszenie szefa kuchni do domu to:

świetny pomysł, coś zupełnie nowego 28%
dobra alternatywa w czasie pandemii 9%
fajna opcja, ale tylko dla bogatych 42%
nie lubię wpuszczać obcych do mojej kuchni, wolę gotować sam(a) 21%
zakończona Łącznie głosów: 406
Wizyta w restauracji to nie tylko jedzenie. Choć ono jest w tym wszystkim najważniejsze, to na całość kulinarnych wrażeń składa się znacznie więcej elementów: wystrój wnętrza, obsługa, muzyka, atmosfera czy światło. O ile jedzenie bez problemu zamówimy z restauracji, o tyle całą restauracyjną otoczkę odtworzyć jest znacznie trudniej. Tu rozwiązaniem może okazać się zaproszenie szefa kuchni do swojego domu. W dobie pandemii to dobra alternatywa dla wizyty w restauracji czy zamówienia cateringu, a także atrakcja, która pomoże niejedną okazję zamienić w coś wyjątkowego. Taki niebanalny pomysł może okazać się sposobem na romantyczną kolację, uczczenie ważnej rocznicy, spędzenie Dnia Kobiet, kameralną uroczystość rodzinną czy spotkanie z przyjaciółmi.

Jak to działa?



Zaproszenie szefa kuchni do swojego domu sprawia, że nie musimy o nic się martwić. To szef kuchni ułoży menu, zrobi zakupy, ugotuje w naszym domu i zaserwuje dania, a na koniec jeszcze posprząta kuchnię. W ten sposób możemy poczuć się we własnym domu jak w prawdziwej restauracji, a zwykłą kolację czy rodzinną imprezę zamienić w niezapomnianą, kulinarną przygodę.

Jedzenie do domu: testujemy kuchnię polską



Choć takie rozwiązanie do najtańszych nie należy, niesie za sobą szereg korzyści. Otrzymujemy dania wysokiej jakości jak w najlepszej restauracji, a nie jak w przypadku firm cateringowych - gotowe dania w pudełkach. Wszystko odbywa się na oczach gości, co samo w sobie może stanowić atrakcję wieczoru. Skorzystać można z wcześniej opracowanego menu albo wraz z szefem kuchni opracować własne, dostosowane do swoich upodobań. Później już - zamiast planować zakupy, spędzać długie godziny w kuchni czy w trakcie spotkania zawracać sobie głowę podawaniem dań - możemy się zrelaksować i zająć rozmową z gośćmi.

Uczta kulinarna z L'Entre Villes



Niezapomnianą kolację w domu jako jedna z pierwszych w Trójmieście wprowadziła do swojej oferty restauracja L'Entre Villes z Sopotu. Szef kuchni Sławomir Hahn, na oczach gości przygotowuje przeróżne kulinarne arcydzieła, a obsługa kelnerska sprawia, że wieczór, pomimo że spędzony w domowym zaciszu, nabiera wyjątkowego wymiaru. Atmosferę całości dopełniają zaś ciekawostki dotyczące serwowanych potraw.

W kwestii doboru dań restauracja pozostaje elastyczna i uwzględnia wszelkie sugestie i preferencje smakowe zamawiających usługę. Szef kuchni może zaproponować autorskie menu lub skomponować je wspólnie z nami. Proponowane jest siedmiodaniowe menu degustacyjne, na które składają się: amouse bouche, przystawka, zupa, danie główne rybne, intermezzo, danie główne mięsne i deser. Wieczór dodatkowo można wzbogacić dobierając do serwowanych dań odpowiednie gatunki wina z całego świata.

Cena takiej usługi to 750 zł. W jej skład wchodzą: siedmiodaniowe menu degustacyjne dla dwóch osób, obecność szefa kuchni, obsługa kelnerska, wine pairing, nakrycia według preferencji oraz transport. Przy większej liczbie gości cena ustalana jest indywidualnie.

Biały Królik w twoim domu



Taką ofertę przygotował gdyński Biały Królik, restauracja finediningowa, która słynie ze współczesnej kuchni opartej o lokalne składniki i receptury. W ramach usługi Biały Królik at Home restauracja proponuje kolację degustacyjną, zorganizowaną we wskazanym miejscu i terminie. Zapewnia oryginalne Menu Chef's Choice, nakrycia, obsługę i przede wszystkim szefa kuchni, który zadba o całość. W trakcie tego szczególnego kulinarnego spotkania można porozmawiać z szefem kuchni Marcinem Popielarzem o daniach, składnikach i wszystkim, co nurtuje nas w temacie gastronomii.

Zobacz także: Domowe warzenie piwa

Na menu Chef's Choice składa się zestaw pięciu dań degustacyjnych: amuse-bouche, przystawka, danie główne, deser i petit-fours (słodkie przekąski na jeden kęs). Dania oparte są o najlepsze produkty kuchni sezonowej i do samego końca pozostają niespodzianką (wcześniej można uwzględnić nietolerancje i restrykcje żywieniowe). Kolację można wzbogacić także o wina, specjalnie dobrane do przygotowanych dań. Cena takiej atrakcji to 1000 zł za kolację dla dwóch osób (pairing win jest dodatkowo płatny i wynosi 500 zł).

Private dining ze Sztuczką



Możliwość przygotowania kolacji przez szefa kuchni proponuje też restauracja Sztuczka w Gdyni i sopockie Sztuczka Bistro. Jeden z szefów kuchni może znaleźć się w naszej kuchni, przygotować i podać coś wyjątkowego.

Private dining to opcja, którą można dostosować do swoich potrzeb - określić budżet, opowiedzieć o swoich upodobaniach, a w efekcie uzyskać idealne menu, dostrojone do własnych potrzeb. Może to być zarówno kolacja dla dwojga, jak i spotkanie w większym gronie. Swobodna atmosfera i rozmowa przy gotowaniu albo oficjalna kolacja z sommelierem i obsługą - wszystkie opcje wchodzą w grę. Można także zamówić wizytę szefa kuchni jako prezent-niespodziankę. Niezdecydowani mogą skorzystać z gotowych zestawów menu - szef kuchni na oczach gości może przygotować dania, które na stałe znajdują się w menu restauracji, takie jak: polędwica wołowa Wellington, pierś z kaczki, cytrynowe risotto czy tatar z łososia.

- Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom naszych gości, którzy nie mają możliwości przyjścia do naszych restauracji, zaproponowaliśmy przygotowanie posiłku w ich domach. Chętni organizacją takiej usługi kontaktują się z nami, a my indywidualnie dopasowujemy wszelkie detale do rodzaju kolacji/obiadu w zależności od okazji, czy jest to romantyczna kolacja, niespodzianka urodzinowa, kolacja biznesowa etc. Jesteśmy pozytywnie zaskoczeni, że oferowany przez nas "private dining" przyciągnął tak dużą rzeszę stałych, jak i nowych gości. Wszystko odbywa się oczywiście z zachowaniem wszelkich zasad bezpieczeństwa oraz przestrzeganiem restrykcji związanych z pandemią - mówi Rafał Wałęsa, szef kuchni i współwłaściciel Sztuczek.
W zależności od menu cena takiej kolacji wynosi średnio od 160 do 250 zł za osobę (przy min. 5 osobach). Zarówno mięsne, jak i wegetariańskie menu przygotowywane na miejscu można zamówić także na kameralne przyjęcie rodzinne oraz na romantyczną kolację - w tym przypadku koszty wzrastają do 500-625 zł za osobę.

Take Away by Rafał Koziorzemski



Jednym z szefów kuchni, którzy mogą zjawić się w naszym domu i "na żywo" przygotować kolację, jest Rafał Koziorzemski.
Jednym z szefów kuchni, którzy mogą zjawić się w naszym domu i "na żywo" przygotować kolację, jest Rafał Koziorzemski. fot. Take Away by Rafał Koziorzemski/Facebook.pl
Przeniesienie restauracji do domu oferuje też były szef kuchni restauracji Biały Królik i obecny współwłaściciel sopockiej restauracji Fisherman Rafał Koziorzemski. "Restauracja w domu" to opcja, w której zapraszamy do domu szefa kuchni i sommeliera lub kelnera, którzy zapewnią profesjonalną obsługę. Zajmą się aranżacją stolika, przygotują zastawę kelnerską i zadbają o niepowtarzalną, restauracyjną atmosferę. W trakcie wieczoru zaserwowane zostanie pięciodaniowe menu degustacyjne, złożone z wcześniej ustalonych dań. Cena takiej kolacji dla dwóch osób to 1200 zł.

Do wyboru jest też nieco skromniejsza opcja, w której w naszym domu zjawi się sam szef kuchni, który na miejscu przygotuje trzydaniową kolację à la carte i zaserwuje dania do stolika gości. Kolacja w takiej opcji to koszt 700 zł dla dwóch osób.

- Przygotowałem taką opcję na walentynki i od tego czasu cieszy się ona dużym powodzeniem. Widać, że ludzie szukają innych atrakcji w związku z tym, że restauracje są zamknięte, a możliwości podróżowania ograniczone - mówi Rafał Koziorzemski. - Najczęściej taka usługa zamawiana jest na kameralne spotkania w gronie znajomych, ale zdarzyło mi się też przygotowywać kolację dla par czy na uroczystości rodzinne.

Zamów szefa kuchni przez internet



W prosty sposób zamówimy szefa kuchni do swojego domu za pomocą platformy internetowej Ulala Chef. Ten projekt kulinarny skupia wokół siebie lokalnych szefów kuchni, którzy mogą przyjechać i przygotować dania w naszym domu. Wystarczy podać interesujący nas termin, liczbę gości, przejrzeć dostępne oferty menu, wybrać dogodną opcję i zapłacić, a szef kuchni - po wcześniejszym potwierdzeniu - zjawi się w naszym domu na ok. 2 godziny przed planowanym czasem przyjścia gości i przygotuje kolację.

Platforma skupia kilku dobrze znanych trójmiejskich szefów kuchni. Adam Woźniak, szef kuchni Mercatobistro B13, przygotuje kolację inspirowaną gdańskim szlakiem. Na czterodaniowe menu składa się: amuse bouche - dorsz suszony z chlorofilem, przystawki w postaci podwędzanego tatara z jelenia lub troci bałtyckiej oraz dwóch dań głównych: dorsza na bobie, zraza z polędwicy wołowej lub łososia z topinamburem i kapustą.

Przyjęcie rodzinne, zmysłowa kolacja, wykwintna klasyka, degustacja skandynawskich smaków, menu inspirowane wodą i lasem czy po prostu szaleństwo na talerzu - to propozycje przygotowane przez Przemysława Woźnego. Szef kuchni, który zdobywał doświadczenie w restauracjach znanych sieci hotelowych - m.in. Mercure Posejdon Gdańsk, Novotel Marina Gdańsk i Sofitel Grand Sopot, specjalizuje się w kuchni skandynawskiej.

Ofertę kolacji w domu zrealizuje też Paweł Stawicki - do niedawna związany z restauracją Mercato w gdańskim hotelu Hilton. Szef kuchni może przygotować "na żywo" kolację opartą o dziczyznę, inspirowaną smakami lasu lub wody.

Ceny takich kolacji zależą od nazwiska kucharza, menu i liczby osób. Wynoszą od 80 zł do 250 zł za osobę przy trzech daniach (i przy 7-10 osobach). W przypadku kameralnych spotkań i romantycznych kolacji koszty wzrastają zwykle do ok. 500-600 zł za osobę, choć górnej granicy właściwie nie ma - zdarzają się bardzo drogie kolacje z wymyślnymi daniami. W cenę nie jest wliczony alkohol.

Opinie wybrane


wszystkie opinie (51)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze

więcej artykułów »

17

czerwca

Restaurant Week Trójmiasto,

17

czerwca

Paweł Domagała - Wracaj Tour Gdańsk, Filharmonia Bałtycka

19

czerwca

Andrzej Piaseczny Sopot, Amfiteatr Tarasów przy Aquaparku

Kultura

Wybraliście operę - w parku Oruńskim zobaczymy "Rigoletto"
W parku Oruńskim zobaczymy Rigoletto

Kulinaria

Gdzie jedzą "lokalsi"? Gdańsk, mamy problem...
Zabierz mnie tam, gdzie jedzą "lokalsi"
Nowe lokale: śniadania, wursty, etniczne, włoskie i gruzińskie smaki
Nowe Lokale: śniadania i kuchnie świata

    Najczęściej czytane

    Sprawdź się

    Najstarszy na Wybrzeżu i jeden z najstarszych w Polsce festiwali jazzowych to: