• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Zaskakujące smaki w Eliksirze. Start nowego menu

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
10 maja 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
W czwartkowy wieczór zaprezentowano wiosenno-letnie menu degustacyjne w restauracji Eliksir. W czwartkowy wieczór zaprezentowano wiosenno-letnie menu degustacyjne w restauracji Eliksir.

Letnia, świeża, ale również intensywna - tak można podsumować nową kartę restauracji Eliksir. Start nowego menu odbył się w czwartkowy wieczór. Kameralne grono gości mogło podzielić się swoim zdaniem na temat nowych dań z szefem kuchni, Pawłem Wątorem.



Restauracja i koktajlbar Eliksir, mieszczący się na gdańskim osiedlu Garnizon, od początku swojej działalności pokazuje, jak łączyć dania z autorskimi koktajlami. Podobnie było w czwartkowy, długi wieczór, kiedy zaprezentowano siedmiodaniowe menu degustacyjne połączone z sześcioma koktajlami.

Weekend w Trójmieście: wydarzenia


Od stycznia tego roku szefem baru jest Pablo Gorianskyi. To jego autorstwa koktajle podano gościom podczas kolacji. W głównej roli pojawiała się whisky Chivas, która staje się flagowym trunkiem tego miejsca.

- Serdecznie witamy państwa na premierze nowej karty. Zmieniamy menu z trochę ciężkiego jesienno-zimowego na menu z dużą ilością warzyw i nowalijek, więc mam nadzieję, że wszystko będzie smakować. Wiemy również, że kilkoro gości dojedzie do nas za chwilę, ale powoli zaczynamy naszą kolację - mówił na wstępie Paweł Wątor, szef kuchni i współwłaściciel Eliksiru.
Kolację rozpoczęło consomme, czyli esencjonalna zupa, z wyczuwalnym anyżem. W wywarze znalazły się pierożki z mięsem z kaczki, młoda marchewka, a to wszystko dopełniła piana cytrynowa i oliwa z pietruszki.

Jako przystawka zimna, pojawił się gravad z pstrąga z anyżem podany na dressingu musztardowym ze świeżo startym chrzanem. Dodatkiem była sałatka z kopru włoskiego, tarty świeży chrzan, dressing musztardowy. Do tego zaserwowano trzy rodzaje pieczywa i palone masło z solą morską.

Z przystawką połączono pierwszy koktajl o nazwie "Ostry zawodnik" zawierający: Chivas 12, skórkę pomarańczy, goździki, cytrynę, a także, aromatyczny pieprz syczuański.

  • Szef baru, Pablo Gorianskyi zaprezentował sześć autorskich koktajli.
  • W degustacji wzięło udział kameralne grono gości, którzy jako pierwsi mogli spróbować nowego menu.
  • Autorskie menu degustacyjne Pawła Wątora składało się z siedmiu dań.
  • Podczas kolacji, dania były na bieżąco opisywane przez szefa kuchni, Pawła Wątora.
Kolejnym zimnym daniem było "wegetariańskie carpaccio", którego podstawę stanowił kiszony burak. Najciekawszym elementem był twaróg własnej produkcji, a dokładnie szefa kuchni. Na talerzu pojawił się również ogórek gruntowy oraz kalarepa i dressing limonkowy. Do tego zaserwowano najciekawszy koktajl tego wieczoru, składający się również z Chivas z dodatkiem papryki i selera.

Własnej produkcji, czarny makaron tagliatelle (barwiony węglem kokosowym), zestawiono z owocami morza: sercówkami, mulami, krewetkami i ośmiorniczkami. Wykończono go koprem włoskim i charakterystycznym w smaku masłem krewetkowym.

Tutaj podano koktajl musujący "Burżuazja", którego głównym składnikiem był szampan G.H. Mumm, a smak dopełnił likier Lillet Blanc i listek bazylii.

Propozycją na letnie dni jest sałatka: mieszanka młodych liści z fasolką szparagową, młodymi ziemniakami, szparagami, sosem holenderskim i dressingiem ziołowym. Na środku kompozycji znalazło się ekologiczne jajko moczone w buraku, dzięki czemu uzyskało różową otoczkę.

Smak miał podkreślić klasyczny koktajl, w którego skład wchodził: wermut Punt e mes, likier Zucca Rabarbaro i woda gazowana.


Po pięciu propozycjach, przyszedł czas na danie główne. Duszona, miękka gicz jagnięca podana została na kaszy pęczak z warzywami, zakwasem żytnim i esencjonalnym sosem jagnięcym ze świeżym rozmarynem. Do tego, w osobnym naczyniu, podano warzywa małosolne. Intensywne, pełne aromatów danie podkreślił równie ciekawy koktajl w składzie z Chivas 12, piwem pszenicznym, jabłkiem i likierem miętowym - creme de menthe.

Na zakończenie, jako siódme danie, podano deser. Zaserwowano rabarbar z sernikiem waniliowym, żelem z rabarbaru i kruchym ciastkiem imbirowym wprowadzającym elementem chrupkości.

W koktajlu nie zabrakło owocowego akcentu: w literatce z ananasem na wierzchu, znalazła się tequila Olmeca Altos Plata Reposado, piwo ananasowe, a także likier na bazie rumu - Pimento Dram.


Podczas wieczoru, wszystkie dania i koktajle były opisywane na bieżąco przez ich autorów. Premiera nowego menu, to okazja, żeby spróbować nowych smaków w promocyjnej cenie: bilety kosztowały 199 zł (cena regularna - 289 zł). Nowa karta obowiązuje w restauracji Eliksir od dzisiaj.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (19) ponad 10 zablokowanych

  • Ceny nie dla Polaków

    • 3 0

  • Niestety Eliksir się już skończył (1)

    Wystartował znakomicie, piękny bar super klimat, a przede wszystkim obsługa!!! Mieli świetnych chłopaków na poziomie, można było pogadać, pośmiać się, i wypić znakomitego drina, tak jak powinno być w lokalnym pubie. A teraz obsługa z przypadku A ta super kuchnia to maźnięte jakaś mdłą paciają nie wiadomo co.
    szkoda.

    • 4 1

    • Swietny chlopak to pisal ta opinie

      ewidentnie

      • 0 0

  • Kto to pisał ?!

    Opinie na tripie są lepiej napisane. Żenada dziennikarska.

    • 0 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Wielka Szama na Stadionie - wielkie otwarcie sezonu w Gdańsku! (12 opinii)

(12 opinii)
street food

Kwiat Jabłoni "Nasze ulubione kluby" (8 opinii)

(8 opinii)
pop

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d."

89 - 129 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

W którym roku do zespołu Big Cyc dołączył Krzysztof Skiba?