Wiadomości

stat

Zbliża się Weekend za pół ceny

W ósmej edycji Weekendu za pół ceny biorą udział 43 lokale gastronomiczne, a także instytucje kultury, obiekty sportowe, hotele, gabinety fryzjerskie i kosmetyczne.
W ósmej edycji Weekendu za pół ceny biorą udział 43 lokale gastronomiczne, a także instytucje kultury, obiekty sportowe, hotele, gabinety fryzjerskie i kosmetyczne. Fot. Dominik Staniszewski / trojmiasto.pl

To będzie bardzo smaczny weekend. Po raz ósmy mieszkańcy Trójmiasta oraz turyści będą mogli rozsmakować się w atrakcjach Gdańska. W imprezie "Weekend za pół ceny" oprócz lokali gastronomicznych udział biorą placówki kulturalne, gabinety kosmetyczne i fryzjerskie, obiekty hotelowe oraz sportowe. Zgodnie z ideą, w dniach 23-24 kwietnia obniżają ceny na wybrane produkty i usługi o 50 proc. Z tej okazji uruchomiona zostanie również nocna linia tramwajowa N0.



Nie tylko kulinarne ożywienie

Zmniejszenie o połowę cen na usługi gastronomiczne każdego roku powoduje poruszenie wśród mieszkańców. To okazja, by wyjść z domu, poznać nowe miejsca, rozgościć się w restauracjach lub przysiąść na małe co nieco w ogródkach piwnych i kawiarniach. Sopot akcję "Weekend za pół ceny" ma już za sobą. W najbliższy weekend ceny tnie Gdańsk.

W ósmą edycję "Weekendu za pół ceny" włączyły się 43 restauracje, kawiarnie i bary. To dużo mniej lokali niż w poprzednich latach. W roku 2014 do akcji przystąpiło 66 restauracji i barów, w 2015 było ich już o 10 mniej. Dużym plusem jest to, że kulinarna mapa Gdańska nie trzyma się już tak mocno granic Głównego Miasta. W imprezie uczestniczą również lokale oddalone od Drogi Królewskiej - głównego szlaku turystycznego miasta. Pełną listę znajdziesz tutaj.

- Kiedy zaczynaliśmy naszą akcję zależało nam na ożywieniu Starego i Głównego Miasta i to nam się udało. Liczba lokali ze Śródmieścia jest mniejsza, ale co roku do akcji włączają się nowe kawiarnie, restauracje np. z innych dzielnic Gdańska. Mamy zgłoszenia z Wrzeszcza, Oruni, Aniołków, Oliwy, Przymorza, Wyspy Sobieszewskiej - mówi Anna Zbierska, zastępca Dyrektora Wydziału Promocji, Informacji i Komunikacji Społecznej Urzędu Miejskiego w Gdańsku.

Czy skorzystasz z oferty Weekendu za pół ceny?

tak, chętnie odwiedzę restaurację, w której jeszcze nie byłam/byłem 27%
planuję wybrać się na obiad z rodziną/znajomymi 13%
zajrzę, jeśli nie będzie kolejki 29%
interesują mnie tylko atrakcje kulturalno-rozrywkowe 6%
nie, impreza mi się przejadła 25%
zakończona Łącznie głosów: 421
Chociaż liczba restauracji z roku na rok spada, zainteresowanie imprezą nadal jest spore. W zmienionej 2 lata temu formule imprezy, poza ofertą kulinarną, mieszkańcy Trójmiasta i turyści mogą liczyć na dodatkowe atrakcje za pół ceny.

- Weekend za pół ceny ma aktywizować gdańszczan oraz turystów nie tylko w sferze kulinariów, ale "smakowania" miasta od strony kulturalnej, sportowej, zdrowotnej. Stawiamy na różnorodność, nie chcemy ograniczać się tylko do promocji gdańskiej gastronomii, ale pokazać inne atrakcje miasta. Stad też udział w akcji takich jednostek jak: Teatr Wybrzeże, Centrum Hewelianum, Muzeum Historyczne Miasta Gdańska, Teatr Szekspirowski, CSW Łaźnia czy Stadion Energa Gdańsk - dodaje Anna Zbierska.
I tak za 50 proc. na stadionie przejedziemy się kolejką tyrolską, a w Fun Arenie poszalejemy gokartem spalinowym i poskaczemy w parku trampolin. Na miłośników trudnych zagadek czekać będzie pokój ucieczki "Skarb Gdańskich Korsarzy" w Enigmat Escape na terenie wrzeszczańskiego Garnizonu. W Filharmonii Bałtyckiej, w Gdańskim Teatrze Szekspirowskim, Teatrze Wybrzeże czy Operze Bałtyckiej kupimy tańsze bilety na koncerty i spektakle. Niższe ceny biletów przygotowały także niektóre muzea. Specjalne rabaty czekają na klientów wybranych hoteli, gabinetów kosmetycznych i fryzjerskich.

Nowością tej edycji będzie mobilna mapa, czyli bezpłatny serwis internetowy www.weekendzapolceny.com z mapą lokali i ich ofertą. Przydatny szczególnie turystom, którzy za pomocą urządzeń mobilnych - tabletów i smartfonów - będą mogli poruszać się po mieście szlakiem miejsc "za pół ceny". Uwaga: będzie dostępny tylko 23-24 kwietnia.

Dodatkowo w nocy z 23 na 24 kwietnia tradycyjnie zostanie uruchomiona nocna linia tramwajowa N0 na trasie: Łostowice Świętokrzyska - Chełm - Brama Wyżynna - Dworzec Główny - Opera - Zaspa - Oliwa - Wrzeszcz - Opera - Dworzec Główny - Brama Wyżynna - Chełm - Łostowice Świętokrzyska. Tramwaje jeździć będą co 30 minut i według taryfy nocnej.

Weekend za pół ceny każdego roku wywołuje wśród mieszkańców Trójmiasta pospolite ruszenie.
Weekend za pół ceny każdego roku wywołuje wśród mieszkańców Trójmiasta pospolite ruszenie. Fot. Dominik Staniszewski / trojmiasto.pl
Dla każdego coś dobrego

Mimo krótszej listy lokali, na brak różnorodności w menu nie można narzekać. Podczas imprezy coś dla siebie znajdą i tradycjonaliści, i fani fast-foodów, i smakosze.

Tradycyjnej polskiej kuchni posmakujemy w Restauracji Gdańskiej, która oferuje kotlet schabowy po polsku z ziemniakami opiekanymi i kapustą zasmażaną za 14 zł. Kuchni wschodniej spróbujemy w Restauracji Kuchnia Rosyjska, która serwuje żarkoje z wieprzowiny z pieca za 16 zł lub bliny z czerwonym kawiorem w cenie 17,50 zł. Na odrobinę śródziemnomorskiego szaleństwa można liczyć w Mon Balzac, gdzie zjemy Mule à la Marinière duszone w winnym sosie maślanym, serwowane z pieczywem czosnkowym za 19,50 zł. Na degustację potraw dalekowschodnich można wybrać się Kansai Sushi. Tu 50-procentowy rabat obowiązuje na zestawy sushi classic, tempury i temaki.

Gdzie spróbujemy bardziej wyszukanych potraw? Na oryginalną zupę można się wybrać do Restauracji Winne Grono (krem z brukwi za 6 zł), do Amber Side (krem z pieczonego buraka z kozim serem za 6 zł), Restauracji Bellevue (zupa krem z groszku cukrowego z prażonymi migdałami za 8 zł), a także do Restauracji Harmonia (krem z marchwi i pomarańczy z pianką kardamonową, który jest częścią zestawu w cenie 29 zł).

Jeśli chodzi o danie główne, to obiecująco zapowiada się polędwica wołowa nadziewana foie gras w sosie żurawinowo-borówkowym, podana na puree gruszkowo-ziemniaczanym w Restauracji Barbados (50 zł za porcję), pierś z perliczki z karmelizowanymi ziemniakami, mini patisonami i sosem winogronowym w Restauracji Filharmonia (55 zł za cały zestaw, którego to danie jest częścią), a w Amber Side policzki wołowe duszone w czerwonym winie Merlot z warzywami i duszonymi borowikami, podane z puree truflowym (w cenie 19 zł), zaś w Mon Balzac schab z dzika panierowany w orzechach, serwowany na konfiturze z czerwonej cebuli (za niecałe 25 zł).

Kuchenne rewolucje Masterchefów

Podobnie jak w poprzednich edycjach, podczas imprezy nie zabraknie gotowania na żywo i degustacji. W sobotę i niedzielę na ul. Długiej, w namiocie koło fontanny Neptuna, odbędzie się Wielki Show Kulinarny. 2-dniowe pokazy, warsztaty i konkursy poprowadzi męski duet: szef kuchni Wojciech Harapkiewicz oraz dziennikarz Michał Turek - autor audycji kulinarnych w Radiu Plus.

W sobotę przy jednym stole staną uczestnicy programu Masterchef i Masterchef Junior: Restauratorka Basia Ritz, zwyciężczyni I edycji programu oraz Zuzia Harapkiewicz - finalistka wersji programu dla dzieci.

Zobacz także: Zuzia Harapkiewicz w kulinarnym wyścigu o tytuł Masterchef Junior

Wszystkie materiały wideo z poprzednich edycji "Weekendu za pół ceny" znajdziesz tutaj.


Show Kulinarny przyciąga na Długą fanów gotowania.

Opinie (95) 1 zablokowana

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Kultura

Wirtualne spacery po lokalnych galeriach i muzeach
Wirtualne spacery po galeriach i muzeach
Jakie nowe spektakle zobaczysz przez internet?
Nowe spektakle w internecie

Kulinaria

Zaglądamy do kuchni Olivia Star Top
Zaglądamy do kuchni Olivia Star Top

    Najczęściej czytane

    Sprawdź się

    Nagrodą w Konkursie Piosenki Polskiej podczas festiwalu piosenki w Sopocie był: