Wiadomości

stat

Zdrowe jedzenie na targach Food To Go

Zobacz jakie frykasy można znaleźć na tegorocznych targach.


Zdrowe odżywianie kiedyś było koniecznością, później stało się modą, a dziś dla coraz większej liczby osób staje się pasją. Targi Food To Go w Amber Expo to okazja, by liznąć kuchni bezglutenowej czy poznać tajniki gotowania sous-vide. Nie zabrakło jednak stoisk ze słodkościami, kebabem i hamburgerami.



Odżywiasz się zdrowo?

tak, zawsze bacznie analizuję, jaki wpływ na moje zdrowie będzie miała dana potrawa 16%
raczej tak, choć nie daję się zwariować 55%
jem to, co mi smakuje, organizm sam wie, co jest dla niego najlepsze 29%
zakończona Łącznie głosów: 207
Na celiakię czyli nietolerancję glutenu cierpi od 1 do 3 procent społeczeństwa. Wiele osób narzeka też na nadwrażliwość na gluten, więc kuchnia bezglutenowa staje się coraz bardziej popularna. Podczas targów Food To Go Jola SłomaMirek Trymbulak przeprowadzili krótki kurs smażenia takich potraw. Nie tylko dla chorych. Na targach głośno mówiło się też o potrzebie wprowadzenia takich dań do kart menu w restauracjach, które - póki co - temat glutenu traktują po macoszemu.

Zdecydowanie zdrowy i bardzo smaczny, choć nietani sposób na przyrządzanie ulubionych potraw to sous-vide, czyli gotowanie próżniowe. W warunkach domowych to dość trudna technika - wymaga bowiem wyposażenia w maszynę do pakowania próżniowego i podgrzewacza z regulowaną temperaturą. Każdy rodzaj pożywienia - mięsa, ryby, warzywa - wymagają innej temperatury i długości gotowania. Przeważnie są to jednak temperatury niższe od zwykle stosowanych, a czasy przyrządzania odpowiednio dłuższe.

Zdrowa kuchnia może też być ekologiczna. Na targach można obejrzeć (i posmakować) opakowań z prasowanych otrąb pszennych. Jeden z wystawców pokazał też maszynę do wyciskania cytrusów, napędzaną siłą mięśni.

Kto ma dość zdrowego żywienia, również odnajdzie coś dla siebie. Na targach można znaleźć producenta kebabów oraz wołowiny, którzy przygotowują dania dla zwiedzających. Jest też specjalny kwartał z deserami i lodami. Lody wprawdzie występują w wersji dla diabetyków (bez cukru) i wersji beztłuszczowej, ale dobre lody, jak przyznają specjaliści, to produkty z dużą ilością tłuszczu i cukru. Niestety.

Podczas drugiego dnia targów będzie można dowiedzieć się co nieco o deserach. W czwartek o godzinie 12 pokaz przyrządzania dekoracji karmelowych przeprowadzi Małgorzata Weber, Mistrzyni Karmelarstwa Artystycznego. Jeśli do deseru potrzebna jest kawa (a zwykle tak bywa), warto na targach zjawić się odrobinę wcześniej, na pokazie alternatywnych sposobów zaparzania kawy, który przeprowadzi Kamil Kwietniewski. O 13 zaś odbędzie się pokaz produkcji lodów połączony z degustacją.

W hali Amber Expo można odnaleźć stoiska z tradycyjnymi produktami Pomorza, posmakować leczniczej wody mineralnej i zapoznać się z ofertą przypraw. Targi Food To Go potrwają do 6 lutego do godz. 15:30. Wstęp - 10 i 20 zł.

Relacja z targów Food To Go z 2013 roku.

Opinie (26) 3 zablokowane

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

20

października

Michał Szpak - The Moon Tour Gdańsk, Filharmonia Bałtycka

23

października

8. NeoArte. Syntezator Sztuki Gdańsk, Nowa Synagoga

25

października

Stanisława Celińska - "Mali... Gdańsk, Stary Maneż

Kultura

Będzie nowa wiceprezydent Sopotu. Joanna Cichocka-Gula odchodzi z Urzędu
Sopot będzie miał nową wiceprezydent
Odkryli Gdynię w grze miejskiej
Odkryli Gdynię w grze miejskiej

Kulinaria

Jesień w trójmiejskich restauracjach
Jesień w trójmiejskich restauracjach
Rodzice małych dzieci w kociej kawiarni. Nie wszyscy szanują regulamin
Rodzice robią problemy w kociej kawiarni

Planuj z nami tydzień

Hevelka, Michał Szpak i pokazy ognia. Planuj tydzień
Planuj tydzień: najciekawsze wydarzenia

    Najczęściej czytane

    Sprawdź się

    Salcia Hałas, laureatka Nagrody Literackiej Gdynia, wygrała ją dzięki książce o: