Wiadomości

Zdrowe jedzenie na targach Food To Go

Najnowszy artukuł na ten temat

Stoliczku, nakryj się. Ciekawostki targów gastronomicznych

Zobacz jakie frykasy można znaleźć na tegorocznych targach.


Zdrowe odżywianie kiedyś było koniecznością, później stało się modą, a dziś dla coraz większej liczby osób staje się pasją. Targi Food To Go w Amber Expo to okazja, by liznąć kuchni bezglutenowej czy poznać tajniki gotowania sous-vide. Nie zabrakło jednak stoisk ze słodkościami, kebabem i hamburgerami.



Odżywiasz się zdrowo?

tak, zawsze bacznie analizuję, jaki wpływ na moje zdrowie będzie miała dana potrawa 16%
raczej tak, choć nie daję się zwariować 55%
jem to, co mi smakuje, organizm sam wie, co jest dla niego najlepsze 29%
zakończona Łącznie głosów: 207
Na celiakię czyli nietolerancję glutenu cierpi od 1 do 3 procent społeczeństwa. Wiele osób narzeka też na nadwrażliwość na gluten, więc kuchnia bezglutenowa staje się coraz bardziej popularna. Podczas targów Food To Go Jola SłomaMirek Trymbulak przeprowadzili krótki kurs smażenia takich potraw. Nie tylko dla chorych. Na targach głośno mówiło się też o potrzebie wprowadzenia takich dań do kart menu w restauracjach, które - póki co - temat glutenu traktują po macoszemu.

Zdecydowanie zdrowy i bardzo smaczny, choć nietani sposób na przyrządzanie ulubionych potraw to sous-vide, czyli gotowanie próżniowe. W warunkach domowych to dość trudna technika - wymaga bowiem wyposażenia w maszynę do pakowania próżniowego i podgrzewacza z regulowaną temperaturą. Każdy rodzaj pożywienia - mięsa, ryby, warzywa - wymagają innej temperatury i długości gotowania. Przeważnie są to jednak temperatury niższe od zwykle stosowanych, a czasy przyrządzania odpowiednio dłuższe.

Zdrowa kuchnia może też być ekologiczna. Na targach można obejrzeć (i posmakować) opakowań z prasowanych otrąb pszennych. Jeden z wystawców pokazał też maszynę do wyciskania cytrusów, napędzaną siłą mięśni.

Kto ma dość zdrowego żywienia, również odnajdzie coś dla siebie. Na targach można znaleźć producenta kebabów oraz wołowiny, którzy przygotowują dania dla zwiedzających. Jest też specjalny kwartał z deserami i lodami. Lody wprawdzie występują w wersji dla diabetyków (bez cukru) i wersji beztłuszczowej, ale dobre lody, jak przyznają specjaliści, to produkty z dużą ilością tłuszczu i cukru. Niestety.

Podczas drugiego dnia targów będzie można dowiedzieć się co nieco o deserach. W czwartek o godzinie 12 pokaz przyrządzania dekoracji karmelowych przeprowadzi Małgorzata Weber, Mistrzyni Karmelarstwa Artystycznego. Jeśli do deseru potrzebna jest kawa (a zwykle tak bywa), warto na targach zjawić się odrobinę wcześniej, na pokazie alternatywnych sposobów zaparzania kawy, który przeprowadzi Kamil Kwietniewski. O 13 zaś odbędzie się pokaz produkcji lodów połączony z degustacją.

W hali Amber Expo można odnaleźć stoiska z tradycyjnymi produktami Pomorza, posmakować leczniczej wody mineralnej i zapoznać się z ofertą przypraw. Targi Food To Go potrwają do 6 lutego do godz. 15:30. Wstęp - 10 i 20 zł.

Relacja z targów Food To Go z 2013 roku.

Opinie (26) 3 zablokowane

  • (1)

    ekstra tylko, czemu nie w weekend

    • 50 1

    • 5 stoisk na krzyż

      obeszłam to w 15 minut, szkoda, że tak mało wystawców

      • 5 0

  • Niech mi ktos znajacy sie na zywnosci odpowie na proste pytanie odnosnie '' kapusty kiszonej '' !!! (6)

    Dlaczego w sklepach nie ma kapusty kiszonej i ogorkow kiszonych a sa tylko '' kwaszone '' mimo ze niezdrowe ? Wszelkie portale o zdrowiu i lekarze zalecaja jesc kapuste lecz tylko kiszona a nie kwaszona bo jak pisza kwaszona jest niezdrowa a kiszona to najzdrowsza kapusta robiona w polsce od setek lat etc etc . Lecz w sklepach jest tylko sztucznie kwaszony syf i faktycznie podobno to niezdrowe bo zalewane gotowymi substancjami chemicznymi na chwile by sie zakwasilo czy jakos tak . Dlaczego w sklepach nie ma kapusty Kiszonej i normalnych kiszonych ogorkow skoro to jest zdrowsze ? jaka jest przyczyna ze sklepy sprzedaja cos gorszego zamiast na logike zdrowsze kiszone a co ciekawsze UE w ostatnim raporcie gdzies opiala ze zaleca sie jedzenie '' Kiszonek '' Niemcy i Francja robia doskonale rozne produkty kiszone a dlaczego Polacy robia kwaszone zamiast kiszonych bo to jakis nonsens ze 1000 lat kisilismy kapuste a nagle tego zdrowego produktu brak ! jaka jest przyczyna ?....mowa o sklepach a nie kiszeniu w domu .

    • 32 1

    • kwaszenie to procek szybszy niż kiszenie (2)

      producenci dolewają do kapusty/ogórków kwasu solnego, bo warzywa sa szybciej gotowe, można ich sprzedać więcej, ponosząc niższe koszta.
      i tyle :)

      samemu trzeba robić

      • 6 0

      • A skąd masz informację, że to kwas solny? (1)

        Według mojej wiedzy zakwasza się octem.

        • 4 1

        • info mam od

          babki, która sprzedaje w spozywczym na Zaspie. poza tym spójrz na skład na opakowaniu. Sama szukam kapusty kiszonej, bezskuteznie. niestety, kwas solny plus konserwanty :(

          • 0 1

    • Ogórki kiszone

      Ogórki kiszone i kapuste można kupić w Wędliniarni na Myśliwskiej na Morenie pychota polecam

      • 0 0

    • Bazar Bo ze wsi

      Tam tez mozna dostac kapuche kiszona i inne produkty warte uwagi, jezeli zwraca sie uwage na to co sie je :) co drugi piatek w oliwie

      • 1 0

    • EcoSmaki Gdynia

      W sklepie EcoSmaki na Władysława IV 51 jest doskonała kapusta i ogórki kiszone z małych gospodarstw rolnych, również eko.

      • 0 0

  • Targi? To jakiś żart! (1)

    Byliśmy na tym placyku zwanym targami! O zgrozo co tam robil kebab, smierdzace hambuksy czy bratwursty z carry?! Targi dla hotelarstwa i gastronomii? A gdzie wystawcy z wyposazeniem hoteli? Poza tym marna jakość wystawców i wiekszą część expo zajmuje firma..... Gastrotech hah. Ok maja kase ich prawo ale czemu glownie na nich zostala oparta formula targow. Brakowalo wielu stoisk np z zaopatrzeniem gastronomii w produkty suche, przyprawy, ziola! Kpina a do tego sporo platna ! Szkoda czasu bylo na te "targi" a redakcja trojmiasta moglaby sie bardziej postarac w opiniach merytorycznych a nie sponsorowanych pod publiczke !!

    • 20 0

    • Cóż; to tylko Pan Borys Kossakowski..

      • 5 0

  • Nie w weekend bo duuuużo nowobogackich wpadłoby coś na krzywy wystawcom opędzlować.

    • 8 1

  • Targi potrwają do dzisiaj do 15:30

    Fajnie, dajcie informację jutro wieczorem, będzie aktualna jak wszystko na trójmiasto.pl

    • 32 0

  • Byliśmy i jesteśmy zawiedzeni... (2)

    W porównaniu z targami w poznaniu z zeszłego roku.... Tutaj jest klapa na calej linii.... Z poznania wróciliśmy obładowani ekologicznym jedzeniem, soczkami, wędlinami, serami... No i przede wszystkim się najedliśmy... Propozycji do jedzenia było mnóstwo, w szczególności promocje regionalnych potraw, od śląska i rolad z kluskami z czerwoną kapustą, po kaszuby, plince itp. Tutaj jest klapa. Jak można promować zdrowy tryb życia, podając ludziom kebab... Ja wystarczy że to powąchałam i podziękowałam za degustację....Do organizatorów - na szkolenie do poznania !!!!

    p.S. Odwiedziliśmy targi w czasie kiedy trwało "szkolenie" dla ludzi chcących bądź prowadzących gastronomię. Cóż, posłuchałam pani przez 10 min. I miałam wrażenie, że wykłady prowadzone są dla 16 latków, bądź ludzi po zawodówce. Poziom szkolenia niższy niż można by się było spodziewać....Żenada...

    • 20 3

    • Nie było wyzerki za darmo ? O jak przykro. Dycha wydana na bilet a brzuch pusty :)

      No i w siatkach fantów nie ma.

      • 11 6

    • Polaki - cebulaki.
      Byle dużo, byle za darmo.
      I nażreć się na zapas.

      • 3 2

  • Zarezerwowac sobie termi,ktory wlasnie mija.... (1)

    Czemu dajecie informacje o wydarzeniach,ktore wlasnie mijaja ? Nie mozna bylo chociaz dzien wczesniej?

    • 17 1

    • Za póżno ta wiedza

      Dzis jest czwartek wieczór ,dopiero przeczytałam,bo dostałam .Wczoraj nie było takiej imfo,czytałam e'maile do 2 w nocy,nie było!

      • 0 0

  • cała nasz kuchnia staropolska była bardzo fajna i zdrowa ! w komunie obowiązywały NORMY teraz ich nie ma ale mamy hacapy iso i inne cuda ! to urzędasy z B...... każą nam żreć te świństwa ! wszędzie ulepszacze polepszacze e e e e aspartamy margaryny smażenie na oleju-akroleina pieczywo mrożone napoje w plastikowych butelkach i do tego leczą nas chemią ! zwierzęta hodowane na wielka skalę w urągających warunkach faszerowane antybiotykami i hormonami ! ludzie to wszystko trucizny ! umrzemy na raka wątroby przed emeryturą ! i już nas nie będzie..

    • 6 0

  • trojmiasto.pl jak zawsze na czasie...

    ktoś z czytelników znów przypomniał, że coś takiego ma miejsce???:> jakby się tak nie stało, pewnie artykuł ukazałby się jutro...

    • 12 0

  • spóźnieni (1)

    zgadzam sie z internautami, dlaczego piszecie tak późno o tych targach? Jakbym wiedziała we wtorek to bym sobie załatwiła wolne z pracy na dzisiaj. A jak nie zamkne budy i nie pojade do Gdańska, a liczyłam na to że skubne sobie tam cos nie cos do skonsumowania:-)

    • 11 0

    • Pewnie z budżetówki jesteś - powiedz, że wychodzisz służbowo na miasto i tyle.

      • 2 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

08

listopada

Paweł Izdebski Trio Gdańsk, Parlament

08

listopada

Mikromusic Gdańsk, Stary Maneż

Kultura

Rysownicy z Trójmiasta komentują protest
Rysownicy z Trójmiasta komentują protest
Książka o chorobie Literacką Książką Roku. Przyznano Nagrody "Wiatr od Morza" 2019
Książka o chorobie Literacką Książką Roku

Kulinaria

Co warto mieć w domowej spiżarce? Mądre zakupy
Co warto mieć w domowej spiżarce?
Od soboty jedzenie tylko na wynos. Nowe obostrzenia dla gastronomii
Nowe obostrzenia: jedzenie tylko na wynos

    Najczęściej czytane

    Sprawdź się

    Kto jest patronem corocznego, gdańskiego jarmarku?