- 1 Afera o kolekcjonerską monsterę (51 opinii)
- 2 Planuj Tydzień: koncerty i wiosenne targi (13 opinii)
- 3 Koniec przygody Hakiela w TzG (46 opinii)
- 4 Córka znanego biznesmena w telewizji (325 opinii)
- 5 Mamy to! 24-latek wygrał Ninja Warrior (93 opinie)
- 6 "Zamawia espresso i siedzi 3 godziny" (219 opinii)
Jak dobrać wodę do dania lub alkoholu? Odpowiedź na warsztatach hydrosommelierskich
Jaką wodę dobrać do dania, wina czy mocnych alkoholi? Odpowiedzi na te pytania udzieli Tomasz Kolecki, trzykrotny mistrz Polski sommelierów, który zaprasza do Gdańska na swoje warsztaty. Wydarzenie prowadzone będzie w ramach 3city Wine Fest w sobotę, 13 sierpnia.
Nie tylko wino, ale też woda nie mają przed nim żadnych tajemnic. Mowa o Tomaszu Koleckim. To Wine Consultant, trzykrotny Mistrz Polski Sommelierów, uczestnik Mistrzostw Świata i Europy, Sommelier, Hydrosommelier, Prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.
Tomasz Kolecki podzieli się swoją bogatą wiedzą z zainteresowanymi już 13 sierpnia w Gdańsku podczas warsztatów hydrosommelierskich, które poprowadzi w hotelu Mercure Gdańsk. Start o godz. 11:50.
Bilety na wydarzenie kosztują 50 zł i można je kupić online.
Jak tłumaczą organizatorzy wydarzenia, hydrosommelier to prestiżowy zawód, który podbija świat.
- W Polsce to wciąż zawód nieznany, jednakże zdobywający coraz większą popularność. Dopiero powoli wprowadzamy ją do restauracji i całego życia gastronomicznego. Jeśli chodzi o hydrosommeliera, to, najprościej mówiąc, jest to osoba, która zajmuje się fachowym doborem wody do dania, do wina czy do mocnych alkoholi - wyjaśnia Dawid Sojka, sommelier.
Podczas warsztatów hydrosommelierskich Tomasz Kolecki poruszy następujące tematy:
- Wstępne informacje o wodzie
- Rodzaje wody
- Ocena organoleptyczna
- Podawanie
- Przechowywanie
- Dobór wody do wina i potraw
Warsztaty Tomasza Koleckiego to niepowtarzalna okazja do poznania tajników tego niezwykłego zawodu.
Wydarzenie odbywa się w ramach 3city Wine Fest. Biorą w nim udział najlepsi sommelierzy. Bilety, podobnie jak na warsztaty, można kupić online.
* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł
Zobacz także
Opinie wybrane
-
2022-07-27 11:08
(2)
Do alkoholu i do dań najlepsza woda z własnej studni, ale jak ktoś nie ma studni to może dać i z wodociągu tyle że musi ją najpierw przefiltrować bo z wodociągu brudna.
Zresztą woda przy produkcji alkoholu ma niewielkie znaczenie bo potem i tak się jej pozbywa podczas destylacji.
W daniach takich jak zupy ma większe znaczenie i trzeba ją dokładniej przefiltrować bo tam się ją razem z daniem spożywa.- 8 1
-
2022-07-28 05:37
Filtrowanie wody o miernej jakości nie zawierających jakichkolwiek minerałów i mikroelementów, plastikowym nie czyszczonym filtrem co dopiero pomysł .
- 0 0
-
2022-07-27 15:05
a jak ta z własnej studni jest syfiasta?
- 3 0
-
2022-07-27 20:16
I naprawdę ludzie dają sie na te bzdety nabierać?
To chyba Terry Pratchet powiedział, że Inteligencja tego stworzenia znanego jako tłum to pierwiastek kwadratowy z liczby osób w nim zawartych.
- 16 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.