- Naszą imprezę na tle podobnych wyróżnia oferta rzadko spotykanych w sklepach piw i win - mówią organizatorzy jarmarku Beer, Food & Wine Festival, który do niedzielnego wieczora potrwa na Targu Rybnym .
To druga edycja niewielkiego wydarzenia kulinarnego, których w ostatnim czasie w Trójmieście odbywa się coraz więcej. Jak twierdzą organizatorzy z agencji Magnetic Group, ich imprezę wyróżnia niewielka, ale konkretna oferta rzadko spotykanych w popularnych sklepach piw i win. Pośród kilku stoisk wystawców piwosze znajdą trunek m.in. z browaru w Kościerzynie, z Braniewa czy Pucka.
Oprócz tego można spróbować niedostępnych w sklepowej dystrybucji win francuskich, włoskich i bułgarskich. Smakosze znajdą też kilka win od polskich poroducentów, które z sezonu na sezon stają się coraz bardziej popularne. Na osobnym stoisku sprzedawane są cydry.
Oferta gastronomiczna jest dość typowa: na kilku stragarnach sprzedawane są sery kozie, sery korycińskie, domowe twarogi, kiełbasy i wędliny (m.in. z dziczyzny) z Podlasia czy miody. Na terenie imprezy zaparkowało kilka foodtrucków z jedzeniem ulicznym, gdzie zjemy burgera czy tortille.
Program imprezy uzupełniają m.in. atrakcje dla dzieci, strefa relaksu na leżakach, quizy dla publiczności, pogadanki o winie i piwie czy wystawa kapsli z pomorskich browarów. Można również wziąć udział w pokazie przygotywania sorbetu piwnego na ciekłym azocie.
Impreza na Targu Rybnym potrwa jeszcze w niedzielę w godz. 12-20. Wstęp jest wolny.