• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Degustacja win Haut-Brion za ponad 4 tys. zł. Kolacja w Crazy Butcher

MM
27 stycznia 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (57)
W czwartek, 26.01, w Crazy Butcher odbył się wyjątkowy wine dinner z tytułami właściciela słynnego Premier Grand Cru Classé Chateau Haut-Brion i Château La Mission Haut-Brion. W czwartek, 26.01, w Crazy Butcher odbył się wyjątkowy wine dinner z tytułami właściciela słynnego Premier Grand Cru Classé Chateau Haut-Brion i Château La Mission Haut-Brion.

Takie wina rzadko otwiera się we dwoje, a ich ceny na polskim rynku sięgają nawet 4 tys. zł. W czwartek, 26 stycznia, w restauracji Crazy Butcher odbyła się kolacja komentowana, podczas której spróbować można było wyjątkowych win Chateau Haut-Brion i La Mission Haut-Brion w rocznikach, które nie są ogólnodostępne, oraz poznać przedstawiciela tych winnic.



Nadchodzące wydarzenia kulinarne


Czy doceniasz alkohol wyższej jakości i droższy?

Crazy ButcherMapka słynie z doskonałych mięs. Można tu zjeść starannie wyselekcjonowane steki czy zakupić do domu świeżą i sezonowaną wołowinę, wędliny i inne specjały. Za menu lokalu odpowiada szef kuchni Roman Kotsan, który zabrał gości w kulinarną podróż. W roli głównej wystąpiło jednak wino.

Czwartkowa kolacja była kolejnym wydarzeniem, kiedy Wine Taste i Crazy Butcher połączyły siły. Tym razem uczestnicy kolacji spróbowali win Clarence Dillon, jednego z najważniejszych graczy w Bordeaux. Obok win Château Haut-Brion Château i La Mission Haut-Brion trudno przejść obojętnie. To pierwsza piątka Bordeaux według klasykifkacji z 1855 r. Choć wina te traktowane są jako kolekcjonerskie i inwestycyjne, ich miejsce jest oczywiście też na stole.

  • O winach opowiedzieli: Piotr Kamecki, jeden z najbardziej utytułowanych sommelierów w Polsce, oraz wyjątkowy gość, Nicolas Chemineau z Clarence Dillon Wines.
  • O winach opowiedzieli: Piotr Kamecki, jeden z najbardziej utytułowanych sommelierów w Polsce, oraz wyjątkowy gość, Nicolas Chemineau z Clarence Dillon Wines.
  • Château La Mission Haut-Brion Pessac-Léognan Rouge AOC 2006 - najdroższe z degustowanych win.
Czym byłaby degustacja bez dobrej opowieści? Przez meandry smaków, aromatów i historię najważniejszego regionu winiarskiego na świecie przeprowadził gości Piotr Kamecki, jeden z najbardziej utytułowanych sommelierów w Polsce, oraz wyjątkowy gość, Nicolas Chemineau z Clarence Dillon Wines.

Historia rodzinnej posiadłości Domailne Clarence Dillon sięga 1935 r., kiedy to Clarence Dillon, nowojorski bankier rozmiłowany we francuskiej kulturze, zakupił słynną winnicę Chateau Haut-Brion. Jej tradycja sięga jeszcze czasów rzymskich, a obecnie z dumą może pochwalić się produkcją jednych z najwyśmienitszych win na świecie: pochodzących z najlepszych w Bordeaux parceli Chateau Haut-Brion oraz Chateu La Mission Haut-Brion. W 2005 r. jej właściciel, książę Robert Luksemburski, zainicjował powstanie marki Clarendell, której produkcję nadzoruje ten sam zespół winiarzy, pracujących też dla Chateau Haut-Brion. Degustowano wina białe, czerwone oraz słodki Monbazillac.


Gości powitano najmłodszym z win serwowanych tego wieczoru - Clarendelle Bordeaux Blanc AOC 2021. To subtelne i rześkie wino, w którym można wyczuć aromaty cytrusów, brzoskwiń i owoców egzotycznych z subtelną domieszką nut różanych i liczi. Do wina podano amuse bouche w postaci tatara wołowego z graten (zapiekanka z ziemniakami) i grzybami shime.

  • Amuse Bouche - Tatar/ graten/ grzyby shime
  • Przystawka - Ceviche z przegrzebek/ cytrusy/ granat/ kolendra
  • Amuse Bouche - Tatar/ graten/ grzyby shime
  • Danie główne - Beef Wellington/ puree/ sos z czerwonego wina
  • Danie główne - Beef Wellington/ puree/ sos z czerwonego wina
Kolejnym degustowanym winem było La Clarte de Haut-Brion Pessac-Léognan Blanc AOC 2017, dużo bardziej cieliste, w którym znaleźć można aromaty marmolady z żółtych owoców pestkowych, melona, wiciokrzewu, skórki z limonki, kwiatów i wosku. Zaserwowano do niego przystawkę - ceviche z przegrzebków z cytrusami, granatem i kolendrą.

Najbardziej wyczekiwanym punktem wieczoru było danie główne - zacna porcja Beef Wellington z puree i sosem z czerwonego wina, do którego podano najdroższe wino tego wieczoru (ponad 4 tys. zł na polskim rynku) - Château La Mission Haut-Brion Pessac-Léognan Rouge AOC 2006. Jeszcze przed degustacją wino to zachwyciło intensywną, purpurową barwą w kieliszku. To francuskie wino jest niezwykle żywiołowe i złożone, zaskakuje eksplozją aromatów i smaków. W jednym łyku wyczujemy maliny, jeżyny, akcenty dymne i cygara, cedr, kawę i lukrecję.


Po daniu głównym goście spróbowali specjalnej selekcji serów zestawionych z Chateau Bahans Haut-Brion Pessac-Léognan AOC Rouge 1998 w pięknym, głębokim, ceglastym kolorze i o intensywnym aromacie bardzo dojrzałych czarnych owoców z nutą ziaren kakaowca i tytoniu. Można jednak było odnieść wrażenie, że sery zdominowały kubki smakowe gości i wino nieco ginęło w odbiorze. Kolację zwieńczył deser - creme bruleeClarendelle Amber Monbazillac AOC 2015 - subtelne, deserowe wino z bardzo dojrzałych, wręcz przejrzałych winogron.

Jak to zwykle bywa podczas kolacji degustacyjnych, było to kameralne, eleganckie spotkanie kilkunastu pasjonatów mocnych win i konkretnych smaków.
MM

Wydarzenia

Wine Dinner z Chateau La Mission Haut-Brion & Haut-Brion | Top Bordeaux z Wine Taste & Crazy Butcher

990 zł
degustacja

Miejsca

Opinie (57) ponad 20 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Wino za 4000 zł? Lepiej dać te pieniądze na Owsiaka (8)

    • 24 22

    • Czyli detal

      około 1000, sporo ale czemu nie. 659 bez podatków.

      • 1 0

    • chyba butelka ze złota bo w środku sfermentowany soczek z winogron wartych 10 zł.

      • 12 0

    • (1)

      dla niego zartujesz chyba?

      • 7 0

      • To nie podlasie

        XXI-Wieku

        • 2 2

    • wiec ty daj i nie ukladaj zycia innym

      • 3 0

    • On pije droższe

      • 3 1

    • Blad nie na tylko dla

      Za duzo prowizji pobieraja z kolegami. Saj na innych.

      • 2 1

    • Absolutnie nie, lepiej dać na nieroba z Torunia!

      • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    Słynne wino (7)

    Też chętnie bym spróbował, ale nie dane mi było.

    • 17 7

    • Im droższe (3)

      Tym większa kwasiota. Nie ma się czym podniecać.

      • 7 10

      • (2)

        Nie każdy objada się słodką bułką z mcd i czekoladą oraz pije kawę z mlekiem oraz cukrem?

        • 7 5

        • Ja tak właśnie robie. A czy to zle? (1)

          • 5 0

          • to znaczy, że wiesz co dobre :]

            • 2 0

    • kup kilo winogron i masz wino.

      • 4 1

    • Jakbyś wypił te za4 tys i takie za 29 zł nie poczułbys różnicy (1)

      • 10 0

      • haha a ja myślałem, że picie takich win po 300-500zł za butelkę to lekkie szaleństwo ale widać, za biedny jestem

        • 5 2

  • Ja i tak wolę wspomnienia z picia taniego wina w wieku kilkunastu lat ze swoim towarzystwem gdzieś w plenerze.

    To było naprawdę piękne.
    Żadne degustacje "chateau" i inne "haut" z oszałamiającymi cenami i wykwintnymi daniami nie są w stanie przebić ttamtych wspomnień młodości,

    • 45 7

  • Dla kogo ten artykuł/ (4)

    większość z czytających je gotowe dania z dyskontu zapijając tanim piwem. a luksus to Johny Walker i Nike.

    • 10 9

    • Opinia wyróżniona

      dla różnych grup czytelników (1)

      a to znaczy, że inni nie mają ochoty tego przeczytać i zerknąć na smakowite zdjęcia (jak również i Ty)? ;) lepiej by powstał cykl o pierogach z dyskontu?

      • 26 4

      • chodzi o to, ze biedny i tak nie doceni tego bo nie zrozumie w ogóle o czym mowa w artykule

        • 4 4

    • To prawda, sam czesto pijam Nike. Stac mnie na luksus. (1)

      • 5 3

      • Ile kosztuje?ja min 50tys za butelje to biore karton odrazu

        • 0 1

  • (1)

    Polecam
    Bywam tam regularnie z partnerem
    Jakoś 2-3 razy w tygodniu

    • 8 3

    • Ja tez.wydajemy srednio w wieczor ok 100.tys.euro

      • 1 2

  • Czyli pierwszego wina Ch Haut-Brion nie było? (2)

    Było tylko Mission, wino drugie.

    • 5 3

    • La Mission to pierwsze wino Haut Brion (1)

      Podobnie jak Chateau Haut-Brion są oba Premier Grand Cru

      • 2 3

      • Nie wprowadzaj ludzi w błąd. La Mission nie jest w tej samej klasie win co Haut Brion.

        • 3 1

  • Rojos z biedry w promce za 12,50 mimo wszystko wygrywa.

    • 15 7

  • Oni nie degustowali wina marki " Wino", więc nie wiedzą co dobre.

    Wówczas poznaliby smakowość , kwasowość oraz nutkę czego by sobie nie wymyślili .
    Oszalałby gdyby degustowali wino o smaku poziomki lub truskawki.

    • 11 0

  • Wino jakie by nie było , to nie jest warte takiej kasy...

    zwłaszcza jak ktoś nie gustuje....

    • 11 4

  • Kolacja ze mną 2000 zł.

    • 4 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

Juwenalia Gdańskie 2024 (40 opinii)

(40 opinii)
75 - 290 zł
Kup bilet

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years! (1 opinia)

(1 opinia)
159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Gdzie w Gdańsku znajduje się mural poświęcony pamięci Zbigniewa Wodeckiego?