• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Eliksir świętował swoje pierwsze urodziny

Aleksandra Wrona
10 grudnia 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Szymon Woźniak przygotowuje specjalnego urodzinowego drinka. Szymon Woźniak przygotowuje specjalnego urodzinowego drinka.

Gdański Eliksir świętuje w tym tygodniu pierwszy rok swojej działalności. Z tej okazji postanowiono zorganizować dwie imprezy: jedną zamkniętą (zeszły czwartek), drugą otwartą dla wszystkich przyjaciół lokalu (sobota 10 grudnia).



W czwartkowy wieczór w Eliksirze spotkały się wszystkie związane z tym miejscem osoby. Można było spotkać zarówno stałych klientów, przedstawicieli branży gastronomicznej, jak i znajomych oraz przyjaciół właścicieli lokalu. Na powitanie wszyscy goście zostali poczęstowani przygotowanym specjalnie na tę okazję drinkiem będącym polską interpretacją klasyka French 75.

- Nazywamy go Polish 75, ponieważ występujące tam cytrynę i syrop zastąpiliśmy słodko-kwaśnym syropem z żurawiny, zamiast ginu mamy tu wódkę, do tego szampan. To bardzo fajny, urodzinowy koktajl, idealny do celebrowania takiej chwili - zachwalał szef baru, Oskar Weręża.
Kiedy zaproszeni goście dotarli już na miejsce, właściciele lokalu Mateusz TrzeciakPaweł Wątor wygłosili krótką przemowę, w której nie szczędząc żartów, opowiedzieli o początkach Eliksiru. Goście dowiedzieli się m.in., że lokal znajduje się w wybudowanej w 1882 roku Willi Komendanta, a znajdujące się w środku cegły zachowane są z oryginalnego budynku. Wystrzelił też tradycyjny, urodzinowy szampan, a na salę wjechał tort z sąsiadującej z lokalem cukierni UMAM. Dodatkowo gości zabawiał również przechadzający się między stolikami iluzjonista.

Świętowaniu towarzyszyła muzyka na żywo oraz pokaz kulinarny tzw. live cooking. Goście mogli zobaczyć w jaki sposób przygotowywane są ostrygi oraz skosztować ich w połączeniu z szampanem. Duże wrażenie zrobiło skomponowane specjalnie na tę okazję menu, w którym znalazł się m.in. tatar wołowy z domowej roboty pumperniklem, ceviche z sandacza, mini ekler z foie gras i pudrem z gruszki, żeberka przygotowywane metodą sous vide, dorsz na czerwonej fasoli podawany z chipsem z karmelu i boczku, policzki wieprzowe na espumie ziemniaczanej z oliwą truflową, hiszpańskie gazpacho oraz gruszka gotowana w białym winie z espumą orzechową i karmelem.

  • Malika Szyc Juchnowicz i Radek Juchnowicz
  • Tort został przygotowany przez cukiernię UMAM.
  • Andrzej Strzelecki - sommelier hotelu Sheraton
  • Mateusz Trzeciak, jeden z właścicieli Eliksiru podczas prezentacji.
  • Polish 75 to koktajl, którym Eliksir witał swoich gości.
  • Podczas świętowania odbyła się degustacja przygotowywanych na oczach gości ostryg.
  •  Oskar Weręża - szef baru

Podczas urodzin Eliksiru nie mogło też zabraknąć wyjątkowych koktajli. Obowiązująca obecnie karta "The Best Of" zawiera najlepsze propozycje z wszystkich poprzednich kart. Największą popularnością cieszył się drink "Trzy świnki", pochodzący z karty inspirowanej bajkami i baśniami. Jest to połączenie smaku bekonu, białej czekolady, whisky Jameson, czerwonego wermuta i campari. Oprócz tego, goście mogli spróbować pochodzącego z karty kaszubskiej "Zepseti Negroni", który zawiera własnoręcznie robiony podpiwek oraz orzeźwiającego "Spice me up" z rumem, kurkumą i limonką.

W sobotę 10 grudnia odbędzie się kolejna część świętowania, na którą zaproszeni są wszyscy sympatycy lokalu.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (74) 10 zablokowanych

  • marketing (2)

    Cos zlego dzieje sie w tym miejscu. Kiedys marketing był prowadzony w sposob przejrzysty spojny i fachowy. teraz to jest jakas zenada. Widac ze zmienila sie osoba ktora sie tym zajmuje tylko dlaczego na gorsze? jedzenie smaczne tylko zdecydowanie za drogie! super drinki i tu akurat ceny sa ok, ogolnie restauracja zrobiona ze smakiem i przemyslana ale widac ze sie psuje, zrobcie cos z tym bo od poczatku bylo na prawde super bardzol sie cieszylem ze mamy takie miejsce na osiedlu ale powoli zaczynam sie wstydzic ze prowadzi sie to jak bar mleczny na wsi - tak czy inaczej polecam pojsc i sprawdzic samemu

    • 2 4

    • (1)

      też mam takie wrażenie. Eliksir zaczął z wysokiego 'ce' ale od końca wakacji pikuje. Trzymam za nich kciuki bo poznałem kiedyś jednego z właścicieli i od razu było widać pasje i to, że zna się na rzeczy. Bardzo sympatyczny młody człowiek który przejmuje sie swoim biznesem wiec zastanawiam się co sie stało. Oby się udalo! nastepnym razem jak bede w gdansku na pewno odwiedze eliksir i moze zapytam osobiscie pana marcina co sie stalo wtedy Wam napisze:)

      • 1 3

      • plajta się szykuje

        • 2 2

  • (3)

    Na terenie osiedla garnizon znajduje wiele lepszych restauracji, gdzie można dobrze zjeść i wypić i DUŻO taniej. Np. restauracja OTWARTA, LULA food & drink, Marmolada chleb i kawa, STARY MANEŻ i co ciekawe nie mają konfliktów z mieszkańcami osiedla.

    • 3 5

    • Otwarta? Nigdy w życiu!

      Polecam szczególnie OTWARTA gdzie wielki, gruby, spocony kucharz tłustym paluchem na moich oczach na molo w Sopocie najpierw dotknął ryby na patelni i polizal palec a potem tym oblizanym palcem pomógł sobie przewrócić rybę na drugą stronę.

      • 1 0

    • jedni mają ochotę na kurczaka i dorsza z ziemniakiem a drudzy na fois gras i inne rarytasy których nie ma w innych miejscach w garnizonie. Ja uwielbiam kuchnie fusion i odwiedzam przede wszystkim takie miejsca gdzie mogę zjeść coś innego niż sama ugotowalabym sobie w domu! Dobrze ze dla każdego jest miejsce. Jedni chcą taniej a drudzy chcą smaczniejsze :)

      • 1 0

    • Konflikt rozpoczął się zanim zaczęły się w eliksirze remontowe prace i zanim jeszcze było wiadomo co w domu komendanta powstanie.

      • 1 0

  • 10 drinków to tylko 10 osob odwiedziło zamkniętą impreze ?

    • 2 2

  • Namieszali berbeluchy w wiadrze

    rozlali do kieliszków a gawiedź żłopie niczym nektar i ambrozję.

    • 1 2

  • Dlaczego nie tekst sponsorowany?

    • 0 0

  • (3)

    Wszystkim co mnie pytają o te knajpę, stanowczo odradzam wizytę. Jedynie wystrój ciekawy, kuchnia paskudna, a drinki dobre, ale nie przy tych cenach. Zaraz menadżer napisze, ze jestem mieszkańcem pewnie albo odpisze, jako klient, że jest świetnie.

    • 1 3

    • Byłam dwukrotnie (2)

      Czyli uważasz że tylko Ty masz rację i jak ktoś będzie chciał wyrazić swoje odmiennie zdanie to na pewno będzie właściciel? Gratulacje :) ja akurat bylam tylko dwa razy, raz dawno jadłam na przystawkę carpaccio z wołowiny "jakiejś tam" i fois gras - było pyszne i królika na drugie, a drugi raz latem najlepszy chłodnik ever i kopytka z musem z grzybów i było też super! Może warto spróbować raz jeszcze czegoś innego zanim wyda się taka hejterska opinie że jest okropnie i przyjmie że każdy komentujący komu smakuje to wlasciciel! Myślę że właściciele nie mają czasu na pisanie głupot pod w większości niekonstruktywnymi wypowiedziami.

      • 3 0

      • (1)

        No pewnie, że to napisał ktoś od Was, jako "zadowolona". I nie tylko to powyżej, ale i kilkanaście pod spodem. :) Siedzicie w knajpie, są pustki, to coś trzeba robić, nie? Dowodem koronnym jest fakt, że podobnych dyrdymałów nikt obcy by nie napisał. Przecież wystarczy Was z Eliksira choć trochę znać, żeby wiedzieć, że stosujecie podobne taktyki reklamowe. Ja Was nawet lubię, ale dali byście sobie spokój, bo ludzie się śmieją. :))

        • 1 2

        • ludzie się śmieją z tych tzn "właścicieli" bo do stworzenia tego miejsca nie przyłożyli nawet palca, a teraz zgrywają wielkich kozaków opowiadając na urodzinach jak to wszystko powstało. Smieją się wszyscy którzy znają sytuację wewnętrzną w Eliksirze

          • 0 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

Juwenalia Gdańskie 2024 (40 opinii)

(40 opinii)
75 - 290 zł
Kup bilet

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years! (1 opinia)

(1 opinia)
159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Jedyny koncert zespołu Roxette w Trójmieście odbył się w :