- 1 "Kaskader": kciuk w górę, a nawet dwa (15 opinii)
- 2 Co robić w długi weekend w mieście? (39 opinii)
- 3 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (28 opinii)
- 4 Planuj Tydzień: Fado, Rynkowski i majówka (6 opinii)
- 5 Nie wyobrażamy sobie majówki bez piwa? (101 opinii)
- 6 Majówkowe świętowanie, ale bez parady (139 opinii)
Jemy na mieście: Muszla w Gdyni ma potencjał
Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy restaurację Muszla w Gdyni. Poprzednio byliśmy w sopockiej Desce, w której doceniliśmy przystępne ceny i duże porcje. Za dwa tygodnie opiszemy restaurację Jaffa w Gdańsku - już tam byliśmy.
Wigilie firmowe w Trójmieście
Zmodernizowana muszla koncertowa na placu Grunwaldzkim 1 w Gdyni zyskała drugie oblicze. Nie tylko świeci dawnym blaskiem, ale również można w niej całkiem dobrze zjeść, bowiem na tyłach odnowionego obiektu powstała restauracja Muszla. Odwiedziłam ją wraz z koleżanką w zimną grudniową niedzielę.
Restauracja zajmuje dwie kondygnacje, na dole wnętrze utrzymane jest w kolorach butelkowej zieleni z żółtymi akcentami, kolorowymi fantazyjnymi krzesłami, a całość dopełniają duże zielone rośliny i aksamitne kotary. Mnie osobiście to wnętrze przywodzi na myśl teatralne foyer. Góra jest przeszklona, utrzymana w szarościach z kolorowymi pluszowymi krzesłami i drewnianymi stołami z metalowymi obiciami. Jest w Muszli coś fajnego, zadbano o odpowiednią odległość między stołami, więc goście czują się komfortowo.
W karcie zauważalne są wpływy kuchni śródziemnomorskiej z naciskiem na hiszpańską. Znajdziemy tu duży wybór tapasów na ciepło, jak i na zimno, sporo jest dań rybnych. Nie zabrakło też pizzy, co wciąż wzbudza moje wątpliwości, ponieważ uważam, że miejscem pizzy jest pizzeria, a nie restauracja.
Po długim namyśle zamawiamy:
- tapasy na zimno - zawinięty karczoch (15 zł);
- zupę rybną a'la Muszla (24 zł);
- grillowaną w całości doradę (44 zł);
- kanapkę pastrami z sosem rosyjskim i ogórkiem (34 zł);
- ciasto orzechowe (19 zł).
Na pierwszy ogień idą "zawinięte karczochy". Ta przystawka absolutnie mnie uwiodła. Grillowane karczochy były owinięte w dojrzewającą szynkę, a wszystko zanurzone w fantastycznym sosie pomarańczowym z chili. To połączenie smaków jest wprost genialne. Łagodny smak karczochów podkreślono wyrazistą, słoną szynką, a całość zwieńczona została słodko-ostrym cytrusowym sosem z wyraźną nutą pomarańczy.
Zupa rybna z dorszem, sandaczem, mulami, krewetkami i korzeniowymi warzywami dość prosta, bez udziwnień, z delikatnym morskim posmakiem, ale zdecydowanie dla mnie za słona.
Dorada niestety była przypalona. Do tego stopnia, że ryba miała smak dymu z grilla i nic poza tym nie dało się wyczuć. Wielka szkoda. Mam nadzieję, że był to tylko wypadek przy pracy i na co dzień doradę podaje się upieczoną, a nie spaloną. Sposób podania również nie zachęcał do jedzenia... Na szczęście dodatki były smaczne.
Z kolei kanapka pastrami to było to! Arcydelikatne mięso - soczyste, jędrne, miękkie o wspaniałym, subtelnym smaku. Ostry i słodkawy sos rosyjski, a to wszystko ukryte między dwiema kromkami przypieczonego, chrupiącego chleba w towarzystwie przepysznych kiszonych ogórków. Bardzo sycąca i bardzo dobra kanapka.
Deser to była mocno orzechowa bomba kaloryczna. Pięknie prezentował się na talerzu. Pyszne ciastko, ale dość ciężkie.
Podsumowanie: uważam, że Muszla ma duży potencjał kulinarny. Znalazłam tu świetne połączenia różnych smaków i tekstur, ciekawe wnętrze i kilka niedociągnięć, które łatwo naprawić. Wystawiam ocenę dobrą z dużym plusem.
O autorze
Miejsca
Opinie (93) 10 zablokowanych
-
2019-12-18 08:35
Pastrami...??? (3)
Ja tam nie chcę się wymądrzać ale autorka (mimo że niby taka kulinarnie wyrobiona) to w życiu Pastrami na oczy nie widziała... że o konsumpcji nie wspomnę... To co na zdjęciu to koło Pastrami nawet nie stało
- 85 10
-
2019-12-18 12:32
(2)
Winisz autorkę za pozycje w menu? Nie ona to wymyśliła. Rusz głową zanim znowu zaczniesz hejtować albo napisz oficjalne pismo do właściciela restauracji, że ma zaprzestać używania słowa "pastrami"
- 4 11
-
2019-12-18 12:57
(1)
Umiesz czytać ze zrozumieniem? To co jest na zdjęciu to nie jest Pastrami... to jakaś lokalna wariacja na ten temat. Ktoś kto mieni się być krytykiem kulinarnym i pisze vel Pastrami (i jeszcze za to płaci !!) o czym co z Pastrami ma tylko to wspólne że zapewne wykonano to z wołowiny to za diabła nie jest wiarygodny w tym co pisze. Gdybym zamówił kanapkę z Pastrami a dostał z cholera wie czym to raczej bym się zezłościł...
- 14 2
-
2019-12-19 10:26
Przestań, czego się spodziewałeś za jedyne 34 zł?
- 3 0
-
2019-12-19 10:17
ja rozumiem, że właściciel chce zarobić
ale takie 2 kanapki ( zakładając nawet, że w środku jest wołowina ) za 34 zł to jest naprawdę przegięcie. Ok niech to będą 2 dychy ( jak się dobrze zakręcić z subway-u to też się tyle wyda ) - ale to już z zarobkiem Restauratora. Przecież te dwie kanapki trudno nazwać daniem głównym, a cena jest bardzo wysoka....
- 9 1
-
2019-12-19 08:59
Zastanawiam sie po co ludzie chodza do restauracji.
Chyba nie po to,zeby sie najesc.Porcje jak dla dziecka,ceny z kosmosu.To juz wole bar mleczny.Smacznie,tanio .
- 8 2
-
2019-12-18 23:46
Jedzenie slaba jakosc do ceny
I świeżością nie grzeszy
- 8 0
-
2019-12-18 09:44
Pastrami za 34 zł? (2)
34 zł za pastrami, jeszcze tak kiepskie jak na zdjęciu to gruba przesada. Uprzedzając komentarze - nie uważam, że dania w restauracji powinny być tak duże, że z talerza się wylewa i kosztować 10 zł. Ale taka cena za kanapkę to jakaś kpina...
- 49 2
-
2019-12-18 23:13
Toto na zdjęciu to nie jest żadne pastrami!
- 1 2
-
2019-12-18 10:32
otwórz taką restaurację
sukces murowany!
- 0 15
-
2019-12-18 08:46
To ciastko (4)
naprawdę kosztuje 19 zł???
- 103 0
-
2019-12-18 23:10
No co? Napisała ze ciężkie jest:D
- 1 0
-
2019-12-18 18:44
nie na niby
- 2 0
-
2019-12-18 12:29
No ale
to jest "taniocha" !!!!!!
- 7 2
-
2019-12-18 12:23
ciastko jak ciastko, dwie kanapeczki za 34 zł :) za 30 masz burgera z frytkami praktycznie wszędzie
- 20 3
-
2019-12-18 23:09
Ile za tę słoną zupinę? Ha ha ha:D
- 9 1
-
2019-12-18 10:48
Arcydelikatne mięso - soczyste, jędrne, miękkie (5)
jędrne i miękkie się nie wyklucza?
- 21 0
-
2019-12-18 18:47
jędrne i miękkie (1)
Jędrne i miękkie? Jak najbardziej moim zdaniem. Wystarczy wziąć za przykład kobiece piersi - mogą być jędrne i miękkie zarazem ;)
- 3 3
-
2019-12-18 22:34
To jednak była silikonowa lala
Sorry
- 1 2
-
2019-12-18 12:44
nie wyklucza (1)
mięso może być miękkie i jędrne zarazem. Wcale się nie wyklucz,a ale pewnie znawcy wiedzą lepiej, bo jedli to mięso wg nich było tylko jędrne albo tylko miękkie.
- 4 4
-
2019-12-18 14:18
Tak pani Agnieszko.
- 5 0
-
2019-12-18 11:34
Wyklucza, ale pani Agnieszka jest tak bezpretensjonalna, ze ma na to wbite albo, co jest bardziej prawdopodobne, o tym nie wie.
- 16 1
-
2019-12-18 10:29
Żart (3)
Zarabiam sporo, ale nigdy nie wydam za...
Zupę więcej jak 10 PLN, ciasto wiecej jak 10 PLN, danie główne więcej jak 25 pln, kawę więcej jak 8 PLN. Dziękuję.- 35 10
-
2019-12-18 22:28
z wypowiedzi wynika że masz chyba 1800 zł netto a nie 18000 brutto bo 10 zł za zupę w restauracji czy tam bistro to już standard, ja nie chodzę do takich gdzie zupa kosztuje powyżej 20 zł a do 40 zł za główne danie nie zjesz nic porządnego
- 6 0
-
2019-12-18 21:53
I bardzo dobrze, popieram. Też nie lubię być robiona w bambuko. Trzeba szanować swoją pracę i zarobione w niej pieniądze. Tylko frajerzy dają się nabierać na te restauracyjne maniery.
- 4 2
-
2019-12-18 18:49
no jak za danie główne nie płacisz więcej niż 25 to pewnie stały klient Sphinxa król Shaormy
- 10 0
-
2019-12-18 20:58
A za tydzień...
Walimy opinią po żydach . Mam nadzieję że nie będzie żadnych och i ach tylko prawdziwe Polskie spojrzenie. Brawo Ty. Kuchnia Polska najlepsza!!!
- 4 6
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.