- 1 "Kaskader": kciuk w górę, a nawet dwa (15 opinii)
- 2 Co robić w długi weekend w mieście? (39 opinii)
- 3 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (28 opinii)
- 4 Planuj Tydzień: Fado, Rynkowski i majówka (5 opinii)
- 5 Nie wyobrażamy sobie majówki bez piwa? (101 opinii)
- 6 Majówkowe świętowanie, ale bez parady (139 opinii)
Kolejny Restaurant Week już wkrótce
Ponad trzydzieści restauracji z Trójmiasta weźmie udział w siódmej odsłonie festiwalu Restaurant Week, który odbędzie w dniach 18-30 kwietnia. Trzydaniowe menu będzie można zjeść za 49 zł. - Z roku na rok Polacy coraz więcej jedzą w restauracjach - cieszą się organizatorzy.
- Możemy liczyć na specjalnie skomponowane menu, które na co dzień nie jest dostępne w karcie - mówi Natalia Taranta-Pelc, trójmiejska koordynatorka Restaurant Week. - To świetna okazja, by odwiedzić nowe miejsca - zarówno te, w których jeszcze nie byliśmy, jak i te, które dopiero pojawiły się na kulinarnej mapie Trójmiasta. To także okazja do spróbowania nowych smaków - w tej edycji mamy kuchnie z całego świata - grecką, włoską, hiszpańską czy tajską, a także polską - w niecodziennej odsłonie.
W każdym lokalu będzie można spróbować trzydaniowego, popisowego menu szefa kuchni składającego się z przystawki lub zupy, dania głównego i deseru. Większość miejsc oferuje opcję mięsną oraz wegetariańską. W festiwalowych jadłospisach znajdziemy takie pozycje, jak m.in. nepalski smażony makaron, roladki z cielęciny z grzybami, chałwę marchewkową, filet z łososia w musie z krewetek, sandacz w cytrusach z plackiem z kiszonej kapusty, królik w sosie jabłkowo-pietruszkowym, gryczane kopytka z boczniakiem, policzki z dzika czy lody z hiszpańskiej cavy.
W kwietniowej edycji festiwalu wezmą udział takie trójmiejskie lokale, jak Bollywood Lounge, Buddha Lounge, By The Way, Cozzi, Dancing Anchor, Fedde, Fidel, Gvara, Ibis Kitchen, Koncept, Lula, Nowy Świat, Numero1, On/Off, Otwarta, Panaya, Panorama Gdynia, Papieroovka, Pelican, Pobrzegi, Pomelo, Polskie Smaki, Restauracja Filharmonia, Rękawiczka, Unicorn, Seafood Station, Senso, Tapas Barcelona, Taverna Zante, Tawerna, Trattoria La Fortuna i Zafishowani.
Listę restauracji wraz ze szczegółowym menu można znaleźć na stronie restaurantweek.pl. Po wybraniu miejsca i daty należy opłacić rezerwację. Następnie na podany adres mailowy wysyłany jest kupon rezerwacyjny, który trzeba zabrać do lokalu. Festiwal potrwa od 18 do 30 kwietnia, ale nie warto zwlekać z rezerwacją do ostatniej chwili.
- Z roku na rok Polacy coraz więcej jedzą w restauracjach. Często imprezy rodzinne, ze znajomymi czy współpracownikami odbywają się w restauracji - to tam świętujemy urodziny, zaręczyny, sukcesy czy inne nasze małe i duże "święta". Restaurant Week popularyzuje wyjście do restauracji w formie celebracji wspólnego czasu, doświadczenia kulinarnego i bycia z bliskimi - tłumaczy Taranta-Pelc.
Wydarzenia
Miejsca
Zobacz także
Opinie (50) 2 zablokowane
-
2018-04-17 06:14
drogo.pójdę z rodziną dwoje dorosłych plus dwoje dzieci, Dania napoje, deser, napiwek ... (7)
To minimum 300 zl. Troszkę za dużo jak na jeden obiad.
- 22 8
-
2018-04-17 07:48
(1)
siedź w domu przy szynce wieprzowej w promocji za 8.99 i ziemniakach za 0.69zł
- 4 20
-
2018-04-17 17:22
A możesz też pójść do restauracji
I dostać szynkę wieprzową za 8.99, ziemniaki za 0.69 i szlaczek z sosu za 0.13.
I zapłacić 50 pln :)- 8 0
-
2018-04-17 08:50
Manu (już z deserem) kosztuje 49zł za osobę, a do tego dla dorosłych masz drinka z martini gratis. Więc nawet jeśli domówisz napoje, to nie powinno przekroczyć 220-230 zł za obiad dla 4 osób : przystawka + danie główne + deser + napoje + drink dla dorosłych. Myślę, że raz na jakiś czas, nawet przy ograniczonym budżecie, można pozbierać trochę pieniędzy i dla zdrowia psychicznego wyjść z domu do ludzi... :)
- 12 8
-
2018-04-17 09:44
Jak dwoje dzieci to masz 500+
Więc nie marudź- 8 7
-
2018-04-17 10:12
Jak 49 zlotych to dla Ciebie za drogo to weź udział w konkursie
- 3 9
-
2018-04-17 11:21
e tam
Zostanie Ci jeszcze 200 zł reszty
- 3 2
-
2018-04-17 14:29
Do licha, a nie można Tydzień Restauracji?
- 4 1
-
2018-04-17 07:33
I zaczęło się... (4)
W biedrze taniej
- 13 14
-
2018-04-17 07:39
(3)
..taniej. dlatego w wielu restauracjach jest towar z biedry.
- 17 1
-
2018-04-17 13:23
miejska legenda stworzona przez tych co nie chodzą jeść na mieście (2)
- 2 8
-
2018-04-17 17:26
Wiejska legenda stworzona przez tych, którzy próbują rano kupić śniadanie.
No, ale 20kg szynki na fakturę to przecieć każdy rano kupuje, nie?
- 3 3
-
2018-04-17 20:35
..nie legenda.. Z pierwszej reki - znana Restauracja w sopocie..biedra nie jest moze podstawowym dostawca surowca (to bardziej selgros/makro) ale dwie wizyty w tygodniu w biedrze sa normalne.
- 5 0
-
2018-04-17 07:36
Drogie jak na praktycznie menu degustacyjne (2)
Restauracje generalnie obcinaja gramatury porcji do wszelkich tego typu "wydarzen" ..ale biznes sie kreci co tylko potwierdza, ze ludzie to barany
- 17 5
-
2018-04-17 09:58
Idź do restauracji i zamów podobne danie nie w ramach festiwalu i napewno zapłacisz ponad 100 zł (1)
- 1 10
-
2018-04-17 20:36
Zapewniam Cie, to nie bedzie to samo, take samo, danie.
- 3 1
-
2018-04-17 08:03
"week" (1)
chodzi tutaj o słoik Wecka?
Po polsku już nie da rady?- 18 2
-
2018-04-17 09:26
Jakby Ci to powiedziec to nie polski festiwal
- 4 0
-
2018-04-17 08:10
byłam. zaczeło sie od oczekiwania na stolik, po złożeniu zamowienia otrzymałam porcję mniejszą niż zwykle. (4)
stolik w rogu sali, w środku czekali następni chętni którzy wzrokiem poganiali mnie żebym szybciej zjadła i zwolniła miejsce, bo oni też chcę napełnić brzuchy. nie polecam.
- 18 9
-
2018-04-17 08:54
bzdura
Wydaje mi się, że nie brałaś udziału w tego typu wydarzeniu, bo korzystając z menu za 49zł nie wybierasz menu w restauracji, tylko przy rezerwacji stolika zaznaczasz co będziesz jeść. Podobnie zresztą z czekaniem na stolik - rezerwujesz go na konkretną godzinę, a goście mają 90 minut na posiłek, więc nie jest to czas, w którym nie da się zjeść 3 daniowego obiadu. Nie rozumiem dlaczego ludzie narzekają zanim sami na prawdę wezmą w tym udział...
- 10 9
-
2018-04-17 09:24
Po co kłamiesz??
Stolik oraz dania z menu są już wybrane dzien wczesniej
- 11 6
-
2018-04-17 09:53
Jesteś zwykłym petem I żryj gruz kłamco jak niemasz 5 dych na obiad (1)
- 1 9
-
2018-04-17 09:58
właścieiel restauracji zabrał głos:)
- 11 1
-
2018-04-17 08:25
Jak zwykle Tendencja głupkowata ankieta
- 7 3
-
2018-04-17 09:15
po ostatnim mam dosyc, ta akcja miala zachecac klientow
a mialem wrazenie, ze znalezli sobie restauratorzy frajerow, z ktorych mozna zebrac kase i dac im gorsze doswiadczenie. Przebil wszytskich obiad w Winestone w dawnym hotelu Gdynia. Kelner serio uznal to za sesje promocyjna, wiec prawie cala kolacje nawijal o kolekcji win lokalu i namawial do zakupu.
Tym razem podziekuje- 15 1
-
2018-04-17 09:22
Uwielbiam ten festiwal (1)
W tej edycji napewno wybiorę się do
By The way.- 3 11
-
2018-04-17 09:59
Też pójdę bo widać będą sami ludzie z klasą i obyci w świecie - językowo też.
Taki kosmopolityczny weekend.- 1 6
-
2018-04-17 09:45
49 zł za 3 daniowe menu i do tego drink z martini to dużo? (2)
- 8 9
-
2018-04-17 09:59
(1)
Tu większość oczekuje 4,9 zł.
I do tego martini aż do porzygania.- 8 9
-
2018-04-17 10:00
Hahahah
- 3 5
-
2018-04-17 10:00
W końcu ! Ile można czekać
- 2 6
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.