• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Ona z Sopotu, on z Włoch. Połączyła ich miłość do jedzenia

Julia Rzepecka
9 maja 2024, godz. 13:00 
Opinie (58)
Duet Solan gościnnie w Barze Leon w Gdańsku. Na zdjęciu: sopocianka Agata Tomczak i Włoch Giorgio Santorsola. Duet Solan gościnnie w Barze Leon w Gdańsku. Na zdjęciu: sopocianka Agata Tomczak i Włoch Giorgio Santorsola.

Poznali się w Londynie, gdzie pracowali razem w restauracji wyróżnionej gwiazdką Michelin. Agata przyjechała z Sopotu, Giorgio z południa Włoch. Połączyła ich pasja do gotowaniapodróżowania. Gdy po długiej podróży do Meksyku wrócili pełni nowych pomysłów, postanowili podzielić się swoimi odkryciami w autorskim menu w Barze Leon. Opowiedzieli również, co myślą o polskiej kuchni na tle Europy oraz że kulinarnie nie mamy się czego wstydzić.





Kiedy jestem w restauracji, najczęściej...

Bar Leon to restauracja określająca się jako "osobliwy bar z jedzeniem i piciem w Gdańsku". Mieści się na ul. StągiewnejMapka i miło zaskakuje świeżym spojrzeniem na kuchnię bliskowschodnią oraz ciekawym wystrojem. W lutym oceniliśmy lokal w naszym popularnym cyklu "Jemy na mieście".

W środę i czwartek "stery" za kuchennymi palnikami przejęli Agata Tomczak z Sopotu oraz Giorgio Santorsola. Para poznała się w Londynie, gdzie wspólnie pracowali w restauracji, odznaczonej gwiazdką Michelin. W poszukiwaniu nowych pomysłów kulinarnych wybrali się do Ameryki Łacińskiej.

- To zabawne, ponieważ nasze drogi skrzyżowały się już na samym początku w restauracji meksykańskiej - mówi Giorgio. - To była restauracja, która otworzyła się stosunkowo niedawno, trzy lata temu, jednak już zyskała gwiazdkę Michelin. Agata przyjechała tam na staż i wpadła mi w oko. Na początku trudno było mi zdobyć jej uwagę, ale w końcu udało się - uśmiecha się Włoch.
Ranking 2024: najlepsze restauracje w Trójmieście Ranking 2024: najlepsze restauracje w Trójmieście

  • Duet Solan gościnnie w  Barze Leon w Gdańsku Agata Tomczak
  • Duet Solan gościnnie w  Barze Leon w Gdańsku
  • Duet Solan gościnnie w  Barze Leon w Gdańsku Mole Verde De Pescado (pstrąg tęczowy, tomatillos, koper włoski, jalapeno)
  • Duet Solan gościnnie w  Barze Leon w Gdańsku
  • Duet Solan gościnnie w  Barze Leon w Gdańsku Agata Tomczak i Giorgio Santorsola
  • Duet Solan gościnnie w  Barze Leon w Gdańsku Mole Negro De Apio (dymny seler, chilli pięciu odmian, czekolada z Oaxaca)
- Oboje kochamy gotować, jeść, podróżować i próbować nowych smaków. Na początku tego roku byliśmy przez cały miesiąc w Meksyku. To był niesamowity czas, kiedy spróbowaliśmy obłędnych smaków - opowiada Agata. - Podczas naszej wyprawy trafiliśmy na lokalnych mieszkańców, którzy częstowali nas swoim jedzeniem. Nigdy nie zapomnę, jak pod długim, wyczerpującym dniu jazdy konnej wróciliśmy do małej meksykańskiej wioski, w której jedna z mieszkanek, przemiła starsza pani, poczęstowała nas miską ciepłego, czekoladowego chili, które przyrządza od lat według tej samej receptury. Nie mogliśmy uwierzyć, że to dzieje się naprawdę. Wróciliśmy zainspirowani, z walizkami pełnymi lokalnych przysmaków. Wzięliśmy tyle chili, ile byliśmy w stanie. Bagaże wypełnione samym jedzeniem ważyły prawie sto kilogramów! Bałam się, żeby nie zgubiły się w transporcie, ale na szczęście doleciały do celu.
10 restauracji z Trójmiasta na liście 100 najlepszych w Polsce 10 restauracji z Trójmiasta na liście 100 najlepszych w Polsce

Ziemniak i pomidor - łączcie się!



Para postanowiła połączyć swoje doświadczenia i stworzyła koncept kulinarny Solan. Nazwa to skrót od słowa "solanum", co po łacinie oznacza rodzinę roślin psiankowatych. W jej skład wchodzą m.in. pomidor i ziemniak. Pomidor to oczywiście słoneczna Italia, a ziemniak to podstawa smaku w naszym kraju. Łącząc siłę tych produktów, powstała firma zlokalizowana w Londynie, organizująca wydarzenia i imprezy kulinarne. Po rezydencjach we Włoszech, Hiszpanii i Anglii, para przyjechała do Gdańska.

- Kuchnia jest dla nas radością i przyjemnością, i tak chcemy gotować. Nie staramy się być przesadnie precyzyjni lub zawsze przygotowywać dań ściśle z przepisem czy procedurą. Wolimy bawić się tym, próbować ich na bieżąco i doprawiać wedle uznania, jednocześnie zabawiając gości i tworząc wesołą atmosferę. To nasza filozofia gotowania - mówi Giorgio.
  • Duet Solan gościnnie w  Barze Leon w Gdańsku Goście
  • Duet Solan gościnnie w  Barze Leon w Gdańsku Goście
  • Duet Solan gościnnie w  Barze Leon w Gdańsku Agata Tomczak i Giorgio Santorsola
  • Duet Solan gościnnie w  Barze Leon w Gdańsku Goście

Polska kuchnia bez kompleksów



Kulinarny duet zgodnie podkreśla, że polska kuchnia jest wciąż zbyt dość mało znana w świecie, a niesłusznie.

- Polska zaskoczyła mnie jakością produktów. Każdy dostawca, z którym się spotkałem, zapewniał świeże owoce, warzywa, ryby. To naprawdę dobre składniki, z których mogą powstawać przepyszne dania - przekonuje Giorgio. - Myślę, że Polacy mają w swojej kuchni wiele nietuzinkowych smaków, również tych tradycyjnych, ale powinno być to zdecydowanie bardziej rozgłaszane w świecie. Zachęciłbym wszystkich po prostu, aby częściej i śmielej się tym wszystkim chwalić, ponieważ jest czym.
- Myślę, że mamy w Polsce przepyszne jedzenie. Niektórzy, myśląc o polskiej kuchni, natychmiast kojarzą ją z daniami tłustymi, ciężkimi. A to nie jest prawdziwy obraz naszego gotowania. Mamy wspaniałe kiszonki, świetne wykorzystanie warzyw i owoców. Wiosną i latem stoiska w warzywniakach pękają w szwach od wspaniałych produktów. Myślę, że mamy podstawy, by być bardziej dumni z naszej kuchni. Nie musimy być tacy skromni - mówi Agata.


Wołowina w czekoladzie, czyli słynny sos mole



Menu, które proponują w Barze Leon, oparte jest na smakach odkrytych w kilku regionach Meksyku. Spróbujecie tam takich dań, jak chociażby mole negro de apio - dymny seler, chili pięciu odmian i czekolada z Oaxaca, pstrąga tęczowego z tomatillos, koprem włoskim i jalapeño czyli mole verde de pescado, są też boczniaki z palonym jarmużem, sikil pak i ananasem czy filet wołowy z guajillo mayo, mango i piklowanymi szparagami.

Za nami pierwszy dzień meksykańskiej uczty w Barze Leon. W środę goście tłumnie odwiedzili restaurację. Okazja, by spróbować autorskich potraw Agaty i Giorgio, będzie jeszcze w czwartek - od godz. 14 do północy. Uwaga: część stolików jest już zarezerwowana.

Wydarzenia

Solan & Leon

degustacja

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (58)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

South Molo Festival - Delfinalia 2024 (5 opinii)

(5 opinii)
105,22 zł
hip-hop, festiwal muzyczny, w plenerze

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

ADELE - Tribute from London by Stacey Lee

148 zł
Kup bilet
pop

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Rogalik croissant jest na bazie: