• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Ona z Sopotu, on z Włoch. Połączyła ich miłość do jedzenia

Julia Rzepecka
9 maja 2024, godz. 13:00 
Opinie (58)
Duet Solan gościnnie w Barze Leon w Gdańsku. Na zdjęciu: sopocianka Agata Tomczak i Włoch Giorgio Santorsola. Duet Solan gościnnie w Barze Leon w Gdańsku. Na zdjęciu: sopocianka Agata Tomczak i Włoch Giorgio Santorsola.

Poznali się w Londynie, gdzie pracowali razem w restauracji wyróżnionej gwiazdką Michelin. Agata przyjechała z Sopotu, Giorgio z południa Włoch. Połączyła ich pasja do gotowaniapodróżowania. Gdy po długiej podróży do Meksyku wrócili pełni nowych pomysłów, postanowili podzielić się swoimi odkryciami w autorskim menu w Barze Leon. Opowiedzieli również, co myślą o polskiej kuchni na tle Europy oraz że kulinarnie nie mamy się czego wstydzić.





Kiedy jestem w restauracji, najczęściej...

Bar Leon to restauracja określająca się jako "osobliwy bar z jedzeniem i piciem w Gdańsku". Mieści się na ul. StągiewnejMapka i miło zaskakuje świeżym spojrzeniem na kuchnię bliskowschodnią oraz ciekawym wystrojem. W lutym oceniliśmy lokal w naszym popularnym cyklu "Jemy na mieście".

W środę i czwartek "stery" za kuchennymi palnikami przejęli Agata Tomczak z Sopotu oraz Giorgio Santorsola. Para poznała się w Londynie, gdzie wspólnie pracowali w restauracji, odznaczonej gwiazdką Michelin. W poszukiwaniu nowych pomysłów kulinarnych wybrali się do Ameryki Łacińskiej.

- To zabawne, ponieważ nasze drogi skrzyżowały się już na samym początku w restauracji meksykańskiej - mówi Giorgio. - To była restauracja, która otworzyła się stosunkowo niedawno, trzy lata temu, jednak już zyskała gwiazdkę Michelin. Agata przyjechała tam na staż i wpadła mi w oko. Na początku trudno było mi zdobyć jej uwagę, ale w końcu udało się - uśmiecha się Włoch.
Ranking 2024: najlepsze restauracje w Trójmieście Ranking 2024: najlepsze restauracje w Trójmieście

  • Duet Solan gościnnie w  Barze Leon w Gdańsku Agata Tomczak
  • Duet Solan gościnnie w  Barze Leon w Gdańsku
  • Duet Solan gościnnie w  Barze Leon w Gdańsku Mole Verde De Pescado (pstrąg tęczowy, tomatillos, koper włoski, jalapeno)
  • Duet Solan gościnnie w  Barze Leon w Gdańsku
  • Duet Solan gościnnie w  Barze Leon w Gdańsku Agata Tomczak i Giorgio Santorsola
  • Duet Solan gościnnie w  Barze Leon w Gdańsku Mole Negro De Apio (dymny seler, chilli pięciu odmian, czekolada z Oaxaca)
- Oboje kochamy gotować, jeść, podróżować i próbować nowych smaków. Na początku tego roku byliśmy przez cały miesiąc w Meksyku. To był niesamowity czas, kiedy spróbowaliśmy obłędnych smaków - opowiada Agata. - Podczas naszej wyprawy trafiliśmy na lokalnych mieszkańców, którzy częstowali nas swoim jedzeniem. Nigdy nie zapomnę, jak pod długim, wyczerpującym dniu jazdy konnej wróciliśmy do małej meksykańskiej wioski, w której jedna z mieszkanek, przemiła starsza pani, poczęstowała nas miską ciepłego, czekoladowego chili, które przyrządza od lat według tej samej receptury. Nie mogliśmy uwierzyć, że to dzieje się naprawdę. Wróciliśmy zainspirowani, z walizkami pełnymi lokalnych przysmaków. Wzięliśmy tyle chili, ile byliśmy w stanie. Bagaże wypełnione samym jedzeniem ważyły prawie sto kilogramów! Bałam się, żeby nie zgubiły się w transporcie, ale na szczęście doleciały do celu.
10 restauracji z Trójmiasta na liście 100 najlepszych w Polsce 10 restauracji z Trójmiasta na liście 100 najlepszych w Polsce

Ziemniak i pomidor - łączcie się!



Para postanowiła połączyć swoje doświadczenia i stworzyła koncept kulinarny Solan. Nazwa to skrót od słowa "solanum", co po łacinie oznacza rodzinę roślin psiankowatych. W jej skład wchodzą m.in. pomidor i ziemniak. Pomidor to oczywiście słoneczna Italia, a ziemniak to podstawa smaku w naszym kraju. Łącząc siłę tych produktów, powstała firma zlokalizowana w Londynie, organizująca wydarzenia i imprezy kulinarne. Po rezydencjach we Włoszech, Hiszpanii i Anglii, para przyjechała do Gdańska.

- Kuchnia jest dla nas radością i przyjemnością, i tak chcemy gotować. Nie staramy się być przesadnie precyzyjni lub zawsze przygotowywać dań ściśle z przepisem czy procedurą. Wolimy bawić się tym, próbować ich na bieżąco i doprawiać wedle uznania, jednocześnie zabawiając gości i tworząc wesołą atmosferę. To nasza filozofia gotowania - mówi Giorgio.
  • Duet Solan gościnnie w  Barze Leon w Gdańsku Goście
  • Duet Solan gościnnie w  Barze Leon w Gdańsku Goście
  • Duet Solan gościnnie w  Barze Leon w Gdańsku Agata Tomczak i Giorgio Santorsola
  • Duet Solan gościnnie w  Barze Leon w Gdańsku Goście

Polska kuchnia bez kompleksów



Kulinarny duet zgodnie podkreśla, że polska kuchnia jest wciąż zbyt dość mało znana w świecie, a niesłusznie.

- Polska zaskoczyła mnie jakością produktów. Każdy dostawca, z którym się spotkałem, zapewniał świeże owoce, warzywa, ryby. To naprawdę dobre składniki, z których mogą powstawać przepyszne dania - przekonuje Giorgio. - Myślę, że Polacy mają w swojej kuchni wiele nietuzinkowych smaków, również tych tradycyjnych, ale powinno być to zdecydowanie bardziej rozgłaszane w świecie. Zachęciłbym wszystkich po prostu, aby częściej i śmielej się tym wszystkim chwalić, ponieważ jest czym.
- Myślę, że mamy w Polsce przepyszne jedzenie. Niektórzy, myśląc o polskiej kuchni, natychmiast kojarzą ją z daniami tłustymi, ciężkimi. A to nie jest prawdziwy obraz naszego gotowania. Mamy wspaniałe kiszonki, świetne wykorzystanie warzyw i owoców. Wiosną i latem stoiska w warzywniakach pękają w szwach od wspaniałych produktów. Myślę, że mamy podstawy, by być bardziej dumni z naszej kuchni. Nie musimy być tacy skromni - mówi Agata.


Wołowina w czekoladzie, czyli słynny sos mole



Menu, które proponują w Barze Leon, oparte jest na smakach odkrytych w kilku regionach Meksyku. Spróbujecie tam takich dań, jak chociażby mole negro de apio - dymny seler, chili pięciu odmian i czekolada z Oaxaca, pstrąga tęczowego z tomatillos, koprem włoskim i jalapeño czyli mole verde de pescado, są też boczniaki z palonym jarmużem, sikil pak i ananasem czy filet wołowy z guajillo mayo, mango i piklowanymi szparagami.

Za nami pierwszy dzień meksykańskiej uczty w Barze Leon. W środę goście tłumnie odwiedzili restaurację. Okazja, by spróbować autorskich potraw Agaty i Giorgio, będzie jeszcze w czwartek - od godz. 14 do północy. Uwaga: część stolików jest już zarezerwowana.

Wydarzenia

Solan & Leon

degustacja

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (58)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Jarmark św. Dominika (34 opinie)

(34 opinie)
jarmark

28. Międzynarodowy Festiwal Szekspirowski

70 - 120 zł
Kup bilet
festiwal teatralny

Gdańsk Tattoo Konwent (103 opinie)

(103 opinie)
85 - 260 zł
targi, pokaz

Kultura

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

W piosence Lady Pank “Tańcz, głupia, tańcz” pojawia się znany klub: