- 1 "Grillujemy" współczesne kino (38 opinii)
- 2 Co robić w długi weekend w mieście? (40 opinii)
- 3 "Kaskader": kciuk w górę, a nawet dwa (18 opinii)
- 4 Planuj Tydzień: Fado, Rynkowski i majówka (6 opinii)
- 5 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 6 Majaland: znamy termin otwarcia i cennik (578 opinii)
Ruszył browar restauracyjny w Barbadosie
Gdańsk ma nowy browar restauracyjny. W sobotę rozlano pierwsze piwo z browaru Lubrow, znajdującego się w restauracji Barbados.
W Trójmieście takie lokale można policzyć na palcach jednej ręki. Do listy tutejszych browarów restauracyjnych właśnie dołączył browar Lubrow i trunek przygotowywany w gdańskiej restauracji Barbados. Od kilku miesięcy, niemal na oczach klientów, przy ul. Karmelickiej 1, powstawało browarnicze zaplecze.
Sercem i mózgiem całego przedsięwzięcia jest właściciel, Tomasz Lubocki, który połączył browarniczą pasję, wiedzę i zaangażowanie, by zrealizować swoje największe marzenie, czyli otwarcie własnego browaru, który produkowałby piwo nieprzesiąknięte chemią, nawiązujące do dawnych tradycji jakością i smakiem.
Jako pierwszy w Polsce, browar posiada warzelnię wykonaną z polerowanej stali nierdzewnej, co doskonale współgra z wystrojem i nowoczesnym designem restauracji. Warzelnia znalazła się w centralnym punkcie lokalu tak, by każdy gość odwiedzający restaurację mógł bez problemu podpatrzeć, jak powstaje piwo. Imponujące tanki wyszynkowe oraz fermentacyjno-leżakowe zostały wyeksponowane w dwóch dolnych salach poziomu klubowego lokalu, dzięki czemu panujący tam swobodny, klubowy klimat zyskał dodatkowy, wyjątkowy charakter.
W sobotę rozlano pierwsze kufle Lubrowa.
W czasie imprezy można było spróbować piwa lanego prosto z tanku, skosztować piwnych zakąsek, wziąć udział w konkursach o piwie oraz wysłuchać opowieści piwowarów na temat nowego browaru.
- Wszystkie nasze piwa są niepasteryzowane, niefiltrowane i w żaden sposób nieutrwalane - mówi główny piwowar Zenon Niderla, który w browarze Lubrow warzy wspólnie z pomocnikiem Filipem Paprockim. - Serwowane są wprost z tanku leżakowego. Naturalnie mętne, zawierają bogactwo składników aromatyczno-smakowych, wytwarzanych w procesie fermentacji, przy użyciu wody, słodu jęczmiennego, chmielu i drożdży.
W stałej ofercie restauracji Barbados są cztery rodzaje piwa. Najpopularniejszego, jasnego Pilsa reprezentuje piwo Szybka Kolejka Miejska. To tradycyjny lager o złocistej barwie oraz orzeźwiającej goryczce (zawartość ekstraktu 11,8°, zawartość alkoholu ok. 5,1 proc.).
Napijemy się tutaj również coraz bardziej popularnego w Polsce piwa w stylu India Pale Ale. Zachmielacz Trójmiejski ma treściwy smak oraz przewagę bogatych aromatów słodowych nad goryczką (zawartość ekstraktu 17,5°, zawartość alkoholu ok. 7,5 proc.).
Szukający jeszcze mniej standardowych wrażeń powinni sięgnąć po Trójmiejskie Piwniczne. To naturalnie mętne piwo dolnej fermentacji w stylu Kellerbier z Górnej Frankonii. Bursztynową barwę oraz pełny słodowy smak zawdzięcza połączeniu wielu specjalnych słodów jasnych oraz karmelowych (zawartość ekstraktu 12,5°, zawartość alkoholu ok.5,3 proc.).
Miłośnicy piwa ciemnego dostaną natomiast Karmelickie. Ze względu na wyraźny smak oraz aromat karmelu z lekką nutą miodu i kawy, ten trunek może przypaść do gustu w szczególności kobietom (zawartość ekstraktu 12,5°, zawartość alkoholu ok. 5,3 proc.).
- Piąty rodzaj piwa będzie warzony okolicznościowo lub na specjalne zamówienie - dodaje Dagmara Józefkowicz, menedżerka Barbadosu. - Obecnie jest to piwo Dominikańskie, z okazji rozpoczęcia Jarmarku św. Dominika. To jasne piwo górnej fermentacji uwarzone z udziałem słodów jęczmiennych i pszenicznych. Jest lekkie, zawiera tylko ok. 4,2 proc. alkoholu i będzie dostępne w sprzedaży od dnia rozpoczęcia jarmarku.
Najlepszy sposób, aby spróbować wszystkich rodzajów piwa z browaru Lubrow, to zamówić Deskę Piw, czyli zestaw degustacyjny z pięcioma kufelkami o pojemności 0,125 l. Jej cena to 12 zł. Pozostałe piwa kosztują od 8,5 zł do 12 zł za pół litra. Piwo można również kupić w butelce - Lubrow posiada własną rozlewnię.
Piwo warzone jest w Browarze Trójmiejskim Lubrow w Gdańsku, natomiast podawane jest również w gdyńskiej restauracji Barbados, przy ulicy 10 Lutego 16, mieszczącej się w C.H. Kwiatkowski.
1 samochód "Go Piwko" umożliwia dowóz piwa w dowolne miejsce;
2 piwowarów dba o jakość browaru Lubrow;
5 gatunków piwa można spróbować w restauracji Barbados;
10 zbiorników fermentacyjno-leżakowych o pojemności 2000 l używa się do produkcji trunku;
11 zbiorników wyszynkowych o pojemności 1000 l każdy służy do rozlewania piwa (5 w Gdańsku, 6 w innych lokalizacjach);
1000 l pojemności ma warzelnia wyposażona w innowacyjny system Schokolino.
* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (21) 1 zablokowana
-
2013-07-22 10:33
Pol kufla,
jak widac na filmie.
- 0 2
-
2013-07-22 11:04
Internauci,za dużo w waszych opiniach wulgaryzmów.Wyrażajcie się.
- 5 2
-
2013-07-24 14:41
Degustatorka bez deski
Po przeczytaniu tego artykułu, wczoraj wybrałam się na degustację piwa Lubrow. Niestety, jakie było moje rozczarowanie, że deska piw o których pisano w internecie i która notabene występuje w karcie piw nie jest jeszcze dostępna. Może lepiej jednak nie pisać że jest o tym czego nie ma. Ale trzeba przyznać, że piwo mi smakowało - szczególnie Karmelicki, chociaż Zachmielacz też był smaczny. Czuć jakość i przede wszystkim świeżość piwa !! Tak trzymać tylko jeszcze desek dostrugać :)
- 2 0
-
2013-08-05 16:53
piwo według niemieckiego prawa czystości z pińcet szesnastego roku
Z podstawowych czterech surowców : wody, chmielu, drożdży i wody... :D
A piwo jest świeże naturalne i ma pełnie smaku... ( tak pomocnik piwowara by to nazwał)..." yyyy dużo bogatsze jest ten smak i to jest jakby przewaga"
Browar Lubrow... Normalnie full profeska!- 0 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.